Ο κάζουαλ σεξισμός της ημέρας

Διαβάζω ένα παιδικό βιβλίο στον γιο μου που -δυστυχώς- του αρέσει πολύ, στο οποίο ένα αρκουδάκι σώζει ένα πουλάκι που έχει πέσει στο ποτάμι. Όταν το αρκουδάκι συναντά τους γονείς του πουλιού, η μαμά αγκαλιάζει και ταΐζει με ένα σποράκι το πουλάκι ενώ ο μπαμπάς ευχαριστεί και συγχαίρει το αρκουδάκι για την γενναία πράξη του και τον αλτρουισμό του.  Αντίστοιχα, όταν το αρκουδάκι επιστρέφει στο σπίτι του, ο μπαμπάς του τον συγχαίρει και βγάζει ένα λογύδριο για το θάρρος και την αξία να βοηθάς τον συνάνθρωπο σου ενώ η μαμά του τον αγκαλιάζει και δακρύζει επειδή συνειδητοποιεί ότι το παιδί της μεγάλωσε. Η συγγραφέας είναι γυναίκα, παρεμπιπτόντως.

Τι μήνυμα λαμβάνει ένα παιδί σχετικά με τους έμφυλους ρόλους;

Ότι ένας μπαμπάς ακόμα κι αν έχει κινδυνέψει το παιδί του δεν δείχνει στοργή και συναίσθημα αλλά ασχολείται με αξίες και ιδανικά ενώ η μαμά είναι συναισθηματική και έχει στο νου της να φροντίσει το παιδί. Αυτό που κάνω εγώ είναι ότι κάθε φορά που το διαβάζω εναλλάσω τους ρόλους, τη μια ο μπαμπάς ταΐζει κοκ.

Ακολουθήστε την Α,ΜΠΑ; στο Google News

in

Αξιολογήστε το άρθρο

31 points
Upvote Downvote

7
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Παρακαλούμε Συνδεθείτε για να σχολιάσετε
3 Θέματα σχολίων
4 Απαντήσεις θεμάτων
1 Ακόλουθοι
 
Με τις περισσότερες αντιδράσεις
Δημοφιλέστερο θέμα σχολίου
6 Συντάκτες σχολίων
ΠουπουλόπαπιαEleanor OliphantΣοκοφρέταVasilis Πρόσφατοι συντάκτες σχολίων
  Εγγραφείτε  
νεότερα παλαιότερα δημοφιλέστερα
Ειδοποίηση για
Vasilis
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Up/Down Voter
Εθισμένος στα Lenoji
Συνεργάτης

Ρε παιδιά, αν είναι να κάθεστε να ψειρίζετε το κάθε παραμύθι ψάχνοντας να βρείτε παντού σεξισμό, τότε να λέτε στα παιδιά σας ιστορίες που βγάζετε από το μυαλό σας. Επίσης, να φροντίζετε οι ήρωες να είναι από διάφορες κοινωνικές ομάδες, ούτως ώστε να μη νιώσει κανείς ότι προσβάλλεται.

Σοκοφρέτα
Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Χρόνια συμμετοχής
Up/Down Voter
Ειδικός

Να σου πω την αλήθεια κι εγώ αυτό το βρήκα λίγο υπερβολικό. (Κάποιος άλλος όμως ίσως το χαρακτήριζε casual γι’αυτόν τον λόγο)

Eleanor Oliphant
Επισκέπτης
Συμμετέχων
Eleanor Oliphant

Αυτή ακριβώς είναι η ουσία του κάζουαλ σεξισμού. Είναι τόσο κάζουαλ που σου φαίνεται υπερβολικό. Αν θες διάβασε το παραμύθι ακριβώς όπως το γράφει παραπάνω αλλά με τους ρόλους ανάποδα και τσέκαρε αν θα σου κλωτσήσει κάπως η ιστορία.

Πουπουλόπαπια
Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Up/Down Voter
Χρόνια συμμετοχής
Συνεργάτης

Ρε Βα σίλη, αν νομίζεις ότι χρειάζεται να το ψάξουμε για να το βρούμε επειδή *εσύ προσωπικά* δεν το έχεις βιώσει κ δεν το αναγνωρίζεις με την πρώτη ματιά, τότε να μη μπαίνεις σε safe space στήλη που λέγεται κάζουαλ σεξισμός κ εκθέτει περιστατικά όπως η καθημερινή ανάγνωση ηθικοπλαστικής ιστορίας με στερεοτυπικούς έμφυλους ρόλους – ουαου?? Επίσης, να φροντίσεις να έχεις πιο πρωτότυπη συμβο(υ)λή, ούτως ώστε να μη νοιώσει καμμιά ότι βαριέται θανάσιμα με την επανάληψη “είσαι υπερβολική” που θα μπορούσε να παραλληλιστεί με παραμύθι το οποίο πείθει πολλούς αλλά τουλάχιστον στο Α,μπα έχει κουράσει. Κοινώς αν εσύ ξύνεσαι, μην… Διαβάστε περισσότερα »

Rebecca de Winter
Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Up/Down Voter
Χρόνια συμμετοχής
Δημιουργός Κειμένων
Ειδικός

Καλά κάνεις, κι εγω αλλάζω τον ρόλο των φύλων πολλές φορές.
Σχετικο-ασχετο, διάβαζα τώρα στην κορη μου το “βρισκόμαστε εδω” του Όλιβερ Τζεφερς. Δείχνει κάπου πολλούς ανθρώπους, μαύρους, λευκούς, κοντούς, χοντρούς κλπ για να δείξει την ποικιλομορφία των ανθρώπων στον πλανήτη. Δείχνει κι ένα ζευγάρι που παντρεύεται, το ζευγάρι το αποτελούν δύο γυναίκες. Με ρωτάει σχετικά, της απαντώ πως μπορεί μια γυναίκα να παντρευτεί μια άλλη γυναίκα αν την αγαπά πολύ. Δεν το σχολίασε, είμαι σίγουρη πως θα το σκεφτεί πολύ. Δεν ξερω αν έκανα καλά (λογω ηλικιας εννοω), αν ναι ήταν πολύ απλό πάντως.

Σοκοφρέτα
Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Χρόνια συμμετοχής
Up/Down Voter
Ειδικός

Μπράβο ρε Rebecca! Έκανες πολύ καλά. Για τα παιδιά είναι ΤΌΣΟ απλό. Και εδώ που τα λέμε αυτό προσπαθούμε, να το κάνουμε απλό για όλους γιατί είναι ακριβώς αυτό που εξήγησες: παντρεύονται δύο άτομα που αγαπιούνται. Αυτό. Το φύλο τους δεν είναι προϋπόθεση.

Μέλος
Up/Down Voter
Εθισμένος στα Lenoji
Χρόνια συμμετοχής
Δημιουργός Κειμένων
Ήρωας

Μπράβο σου που εναλλασεις τους ρόλους στο παραμύθι! Καλά, άλλο ζήτημα αυτό: ότι τις αρχές και τις αξίες στο παιδί τίς δίνει ο πατέρας, γιατί η μητέρα ως γνωστόν δεν έχει και καμιά φοβερή προσωπικότητα, άρα δεν έχει και τίποτα να του πει.