Ο γυναικολόγος απαντά: Αιμορραγία ανάμεσα στις περιόδους

Μια απάντηση από τον γυναικολόγο του “Α μπα” Νίκο Αθανασόπουλο

Μια ερώτηση για το γυναικολόγο της ομάδας μας, Είμαι 31. Πριν απο 7-8 μήνες παρατήρησα λίγο αίμα ανάμεσα στις περιόδους, σύμφωνα λοιπόν με αυτά που έχω πληροφορηθεί είναι σημάδι που πρέπει να οδηγήσει απ’ ευθείας στο γιατρό πράγμα οπου και έκανα. Η γιατρός μου ζήτησε να κάνω κολπικό υπέρηχο, τέστ παπ και καλλιέργεια κολπικού εκκρίματος. Μέχρι να συγκεντρώσω τα αποτελέσματα είχε περάσει ενας μήνας και μου συνέβη πάλι το ίδιο (αίμα ανάμεσα στις περιόδους), της δίνω τα αποτελέσματα. Στο τεστ παπ εγραφε πως δεν βρέθηκαν παθογόνα, hpv ή άλλες αλλοιώσεις ομως παρουσιάζω εικόνα τραχηλίτιδας και πως συνίσταται θεραπεία για τη φλεγμονή. Ο υπέρηχος οπως μου είπε η ακτινοδιαγνώστρια ήταν καλός μόνο που στην αριστερή ωοθήκη βρέθηκαν ωοθυλάκια και η ωοθήκη μου είναι στο μέγιστο του φυσιολογικού. Η γιατρός που τα είδε ήταν καθησυχαστική μου είπε πως το αίμα είναι λόγω ορμονών, “της ωορρηξίας” επι λέξει. Για τη τραχηλίτιδα μου είπε να μη κάνω τίποτα θα περάσει μόνη της, για τις ενοχλήσεις που είχα -και έχω τις περισσότερες φορές-κατά το σεξ μου είπε -αφού επέμεινα λιγάκι – να πάρω κάποια κολπικά υπόθετα για τη χλωρίδα του κόλπου μέχρι να τελειώσουν. Τα πήρα, βοήθησαν τις μέρες που τα έπερνα μετά πάλι τα ίδια… Τη ρώτησα αν χρειάζεται ίσως να κάνω κάποια ορμονική εξέταση (σκεπτόμενη ακόμα και το ενδεχόμενο πρόωρης εμμηνόπαυσης- η μαμά μου είχε στα 41 της) μου είπε πως δεν χρειάζεται, απλώς να ξαναπάω σε 6 μήνες για επανέλεγχο. Μέχρι στιγμής κάθε 2-3 μήνες βρίσκω πάλι αίμα ανάμεσα στις περιόδους… Είμαι υποχόνδρια; Δεν θέλω να φαίνεται πως παρεμβαίνω και δίνω παραγγελία στο γιατρό πως θα κάνει τη δουλειά του, ίσως και να έχουν βαρεθεί να βλέπουν περιπτώσεις σα και μένα γιατί τις συναντάνε κάθε μέρα, η αλήθεια είναι πως δεν είμαι ήσυχη. Και πέρα απο το να αλλάξω γιατρό δε ξέρω τι να κάνω, υπάρχει κάποια εξέταση που θα έπρεπε να ζητήσω απο τον/την επόμενο/η; Οι γενικές που έκανα είναι εντάξει. Τι θα με συμβουλεύατε;

Αγαπητή φιλη,

Η αληθεια ειναι οτι θετεις παρα πολλα ερωτηματα και είναι πρακτικα αδύνατον να παρεις μία απάντηση. Λείπουν αρκετά στοιχεία από το ιστορικό σου που να μπορουν να βοηθησουν στο να βγει μια ακρη, καθώς εκτός από την αιμορραγία αναφέρεις και κάποιο πόνο κατά την επαφη.

Αρχικά έπραξες πολύ σωστά και απευθύνθηκες για την αιμορραγία σου σε ένα γυναικολόγο καθώς σε τέτοιες περιπτώσεις είναι αρχικά απαραίτητος ο αποκλεισμός κάποιας κακοήθειας ή κάποιας προκαρκινικής αλλοίωσης στον τράχηλο. Στο test-pap δεν φάνηκαν κάποιες αλλοιώσεις και το υπερηχογράφημα ηταν φυσιολογικό, άρα είναι απίθανο να υπάρχει κάποιος σοβαρός λόγος (=καρκίνος) για την αυτή την αιμόρροια που παρουσιάζεις. Στο test-pap φάνηκε κάποια φλεγμονή στον τράχηλο, όμως αν κατάλαβα καλά η καλλιέργεια ήταν αρνητική, οπότε ορθώς δεν χρειαζεται χορηγηση θεραπειας με αντιβιοτικά. Από εκεί και πέρα χρειάζεται η λήψη ενός αναλυτικού ιστορικού και μια κλινική εξέταση προκειμένου να δοθεί μια πιο κατατοπιστική απάντηση, καθώς δεν λύνονται όλα τα προβλήματα με μια εργαστηριακή εξέταση ή με ένα φάρμακο. Γενικά η αιμορραγία κατά το μέσον του κύκλου μπορεί είτε να είναι “από την ωορρηξία” όπως σου είπε η γιατρός σου, αλλά μπορεί να συμβαίνει και σε περιπτώσεις που δεν γίνεται καθόλου ωορρηξία. Υπάρχουν κάποιες διαφορές ανάμεσα στις δύο αιμορραγίες και κάποια στοιχεία που πρέπει να αναζητηθούν στο ιστορικό που θα κατευθύνουν την απάντηση που θα λάβεις. Είναι απαραίτητο επίσης να υπάρχει ένα ημερολόγιο περιόδου των τελευταίων 6 μηνών (τουλάχιστον) το οποίο δίνει πολύτιμες πληροφορίες για κάποιο πιθανό πρόβλημα. Ένας ορμονολογικός έλεγχος μπορεί να δώσει την απάντηση σε μερικές περιπτώσεις. Όμως μπορεί και τα αποτελέσματά του να είναι εντός φυσιολογικών ορίων, ακόμα και αν υπάρχει κάποια διαταραχή του κύκλου. Επίσης, οι αιμορραγίες που σε ταλαιπωρούν μπορεί να είναι εντός του φυσιολογικού πλαισίου, οπότε η γιατρός σου οφείλει να σε καθησυχάσει ή και να σου δώσει κάποια αγωγή σε περίπτωση που η αιμορραγία σε ενοχλεί.

Τέλος από αυτά που περιγράφεις είναι μάλλον απίθανο να έχεις πρόωρη εμμηνόπαυση, αλλά και πάλι χωρίς ένα πιο αναλυτικό ιστορικό και κάποιες ορμονικές εξετάσεις είναι αδύνατον να λάβεις μια απάντηση (μεσα στις εξετάσεις δεν συμπριλαμβάνεται η εξέταση ΑΜΗ, η οποία στην περίπτωση σου από μόνη της δεν έχει απολύτως κανένα λόγο να γίνει). Συγκεκριμένες απαντήσεις σε τέτοια θέματα, όπως καταλαβαίνες, είναι πολύ δύσκολο να δοθούν μέσα από την σελίδα αυτή.

Υ.Γ.: Δεν υπάρχει κάποια εξέταση την οποία θα πρέπει να ζητήσεις εσύ από τον ιατρό σου. Ο ιατρός σου είναι αυτός που οφείλει να σου προτείνει να κάνεις κάποιες εξετάσεις που ενδείκνυνται, τις οποίες θα κάνεις εάν και εσύ συμφωνείς. Ελπίζω να μη γίνει αυτή η τελευταία πρόταση αιτία παρεξηγήσεων στα σχόλια.

Ακολουθήστε την Α,ΜΠΑ; στο Google News

in ,

Αξιολογήστε το άρθρο

19 points
Upvote Downvote

21
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Παρακαλούμε Συνδεθείτε για να σχολιάσετε
4 Θέματα σχολίων
17 Απαντήσεις θεμάτων
0 Ακόλουθοι
 
Με τις περισσότερες αντιδράσεις
Δημοφιλέστερο θέμα σχολίου
11 Συντάκτες σχολίων
Fraulitsaπόντια ιντερνάσιοναλno_rootsLadida Πρόσφατοι συντάκτες σχολίων
  Εγγραφείτε  
νεότερα παλαιότερα δημοφιλέστερα
Ειδοποίηση για
πόντια ιντερνάσιοναλ
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Επιβεβαιωμένος Χρήστης
Δημιουργός Κειμένων
Ειδικός

Έχοντας περάσει από αρκετούς γυναικολόγους, όχι πάντα με προβλήματα αλλά με ενοχλητικούς μη απολύτως σταθερούς κύκλους περιόδου, μηνορραγίες άλλα ωραία, θα ήθελα να προσθέσω τα εξής που μου έμαθε αυτή η μακρόχρονη ταλαιπωρία: Όταν ανησυχούμε, δεν ακούμε καλά και δεν επεξεργαζόμαστε κατάλληλα τα όσα ακούσαμε. Αυτό σημαίνει ότι μια καθησυχαστική πληροφορία μπορεί να την εκλάβουμε ως αδιαφορία του γιατρού προς το πρόβλημά μας, ενώ κάποια που αξίζει την προσοχή μας, χωρίς να είναι απειλητική για κάτι-αν είναι θα μας γίνει σαφές αυτό- μπορεί να μην την ακούσουμε καν. Δεν συμβαίνει επίτηδες αυτό όταν ανησυχούμε. Καταλαβαίνω ότι νιώθεις ανασφαλής σ’αυτή τη… Διαβάστε περισσότερα »

Seira
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Αυτό με τις εξετάσεις και τους γυναικολόγους μου έκανε πάντα εντύπωση… Όσο δεν είχα σταθερή σχέση ζητούσα πάντα μαζί με το τεστ Παπ να μου γράψουν εξετάσεις για όλα τα σμν, γιατί θεωρώ ότι είναι κάτι που πρέπει να ελέγχουμε. Ε λοιπόν, εφόσον έβγαινε καλό το τεστ παπ μου έλεγαν όλοι, δεν χρειάζεται δεν φαίνεται να έχεις κάτι κλπ… Με αποτέλεσμα να ντρέπομαι να ζητήσω τη συγκεκριμένη εξέταση. Μόνο μια γυναικολογος, η τελευταία το δέχτηκε απολύτως φυσικά. Είναι τόσο παράλογο να ζητάμε να μας γράψουν αυτές τις εξετάσεις τελικά ;

no_roots
Μέλος
Up/Down Voter
Εθισμένος στα Lenoji
Δημιουργός Κειμένων
Χρόνια συμμετοχής
Θρύλος

Εμένα μου κάνει εντύπωση που για ένα κολπικό υπέρηχο, ένα τέστ Παπ και μια καλλιέργεια, χρειάστηκε ένας μήνας για να συγκεντρώσεις τα αποτελέσματα. Από όσο μπορώ να γνωρίζω ο υπέρηχος μπορεί να γίνει στο ιατρείο, τα δείγματα για το τεστ Παπ και την καλλιέργεια να ληφθούν επί τόπου και τα αποτελέσματα να βγουν σε μία εβδομάδα. Επίσης, δεν ξέρω μήπως για μία τραχηλίτιδα χρειάζεται καλλιέργεια τραχηλικού επιχρήσματος και όχι κολπικού. Στη θέση σου θα δοκίμαζα να πάω και σε κάποιον άλλο γιατρό, απλά και μόνο για να μην υφίσταμαι όλη αυτή την ταλαιπωρία και την αναμονή. Θα πρότεινα, επίσης, να… Διαβάστε περισσότερα »

Ladida
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Ας με διορθώσει ο γιατρος αν κάνω λαθος αλλά αν το αίμα προέρχεται από ωορρηξία θα είναι μερικες σταγόνες ή λίγο παραπάνω (όχι αιμορραγία περιόδου δηλαδή), πιθανόν θα συνοδεύεται από διαφανή κολπικά υγρά και θα εμφανίζεται 14 μέρες πριν την επόμενη περίοδο σου. Επίσης η ωορρηξία συνοδεύεται κάποιες φορές κι απο έναν πολύ ελαφρύ πόνο στη δεξιά ή αριστερή πλευρά της κοιλιάς χαμηλά.

no_roots
Μέλος
Up/Down Voter
Εθισμένος στα Lenoji
Δημιουργός Κειμένων
Χρόνια συμμετοχής
Θρύλος

Και από βαρύτερο πόνο μπορεί να συνοδεύεται, ο οποίος μπορεί να κρατήσει και 5 μέρες και να δυσκολεύει πολύ τις επαφές.