Ο έρπης με ταλαιπωρεί. Να το πω στο νέο μου σύντροφο;

Απάντηση από τον γυναικολόγο του ‘Α, μπα’, Νίκο Αθανασόπουλο

Με αφορμή την απάντηση του κ. ΑΘανασόπουλου σχετικά με τον HPV σε αυτήν την ερώτηση  θα μπορούσε να μας απαντήσει κάτι ανάλογο και για τον έρπητα των γεννητικών οργάνων; Είναι ένα θέμα που με έχει ταλαιπωρήσει πολύ ψυχολογικά και όχι μόνο. Επίσης, αναφέρει ότι “..η HPV λοίμωξη δεν ανήκει στην ομάδα λοιμωξεων στην οποία ενδείκνυται η ενημέρωση των συντρόφων συμφωνα με τις οδηγίες του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας. Γι αυτό το λόγο η γυναίκα δεν οφείλει να ενημερώνει τον συντρόφό της σχετικά με κάποια παλιά HPV λοίμωξη.” Μπορούμε να έχουμε ένα σχετικό link ή να μας πει ποιες είναι οι ασθένειες για τις οποίες ενδείκνυται ή όχι η ενημέρωση; Έψαξα (λίγο) και δεν μπόρεσα να βρω κάτι σχετικό. Ευχαριστώ πολύ

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Αγαπητή φίλη,

στην Ελλάδα, όπως έχουμε αναφέρει ξανά, δεν υπάρχουν websites με ενημερωτικό υλικό για ασθενείς (τουλάχιστον όσον αφορα στα θέματα γυναικολογικού ενδιαφέροντος) από επίσημους φορείς, στα πρότυπα των websites της Αγγλίας ή των ΗΠΑ. Οι αναζητήσεις στην ελληνική γλώσσα ως επι το πλείστον καταλήγουν σε ιστοσελίδες από ιδιώτες γυναικολόγους. Οπότε στο τέλος του κειμένου θα παρατεθούν διευθύνσεις ιστοσελίδων στα αγγλικά από διεθνείς επίσημους φορείς.

Ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (γνωστό και ως ΚΕΕΛΠΝΟ) έχει δημοσιεύσει τις Κατευθυντήριες Οδηγίες για τη Διάγνωση και την Εμπειρική Θεραπεία των Λοιμώξεων, το οποίο είναι ένα εγχειρίδιο που απευθύνεται σε ιατρούς και περιέχει σαφέστατες οδηγίες για την αντιμετώπιση των σεξουαλικώς μεταδιδόμενων νοσημάτων, καθώς τον τρόπο με το οποίο πρέπει να αναζητηθούν και να λάβουν θεραπεία σύντροφοι που μπορεί να έχουν ήδη εκτεθεί (π.χ. σε περίπτωση σύφιλης). Έτσι λοιπόν μια γυναίκα η οποία έχει μια τέτοια λοίμωξη μπορεί να λάβει κατάλληλη συμβουλευτική από τον ιατρό της ανάλογα με την περίπτωση.

Όσον αφορά στον έρπη, ας πούμε μερικά βασικά πράγματα:

1) Η ερπητική λοίμωξη των γεννητικών οργάνων μπορεί να οφείλεται σε λοίμωξη από τον τύπο I ή τον τύπο II του ιού του απλού έρπητα (Herpes simplex). Οι ίδιοι ιοί μπορούν να προκαλέσουν και τον επιχείλιο έρπητα. Βασική διαφορά τους είναι ότι η ερπητική λοίμωξη των γεννητικών οργάνων από τον ιό τύπου ΙΙ έχει πολύ συχνότερες υποτροπές από τον τύπου Ι.

2) Υπολογίζεται ότι περίπου το 70% των σεξουαλικά ενεργών ανθρώπων είναι φορείς ενός από τους δύο τύπους (60% τον τύπου Ι και 10% τον τύπου ΙΙ). Όμως μόνο 1 στους 3 φορείς τελικά θα εκδηλώσει συμπτώματα της λοίμωξης και οι περισσότεροι δεν γνωρίζουν καν ότι είναι φορείς.

3) Τα συμπτώματα μπορεί να εμφανιστούν από 2 μέρες μέχρι 2 εβδομάδες μετά την αρχική λοίμωξη και η ένταση τους ποικίλει από απλή φαγούρα, μέχρι και την εμφάνιση των χαρακτηριστικών επώδυνων φυσαλίδων. Συνηθέστερα πριν την εμφάνιση των φυσαλίδων εμφανίζεται ένα αίσθημα πόνου/φαγούρας/μουδιάσματος στην περιοχή. Κατόπιν εμφανίζονται μερικές φυσαλίδες οι οποίες μετά από 24 με 48 ώρες σπάζουν και δημιουργούνται επώδυνες μικρές πληγές με κρούστα οι οποίες φέυγουν μετά απo περίπου μια εβδομάδα.

Σε κάθε περίπτωση που υπάρχει υποψία λοίμωξης, καλό είναι να απευθυνόμαστε σε κάποιον ιατρό (γυναικολόγο ή δερματολόγο) για περαιτέρω συμβουλευτική. Οριστική θεραπεία δεν υπάρχει και η χορήγηση αγωγής το μόνο που μπορεί να προσφέρει είναι η μείωση της διάρκειας και της έντασης των συμπτωμάτων. Οι υποτροπές ειδικά τα πρώτα δύο έτη είναι αρκετά συχνές, αλλά τα συμπτώματα των υποτροπών τείνουν να είναι όλο και ηπιότερα. Συνήθως οι υποτροπές συμβαίνουν κατά την διάρκεια περιόδων άγχους, κούρασης η άλλων λοιμώξεων. Στο μήνυμά σου δεν αναφέρεις συγκεκριμένα πόσο καιρό έχεις συμπτώματα.

4)Αν εξαιρέσεις τα πολύ ενοχλητικά συμπτώματα, η λοίμωξη θεωρείται σχετικά ακίνδυνη και δεν επηρεάζει την υγεία στο μέλλον, ούτε επηρεάζει τη γονιμότητα.

Και τώρα στο σημαντικότερο ζήτημα που μάλλον σε απασχολεί:

5) Η λοίμωξη μεταδίδεται κυρίως μέσω της άμεσης επαφής του δέρματος με μια ερπητική βλάβη. Η πιθανότητα μετάδοσης είναι μεγαλύτερη όταν η λοίμωξη είναι σε έξαρση και υπάρχουν ορατές ενεργές ερπητικές βλάβες. Αυτό είναι και το μόνο χρονικό διάστημα που συστήνεται να αποφεύγεται η σεξουαλική επαφή και το στοματικό σεξ (το δεύτερο καλό είναι να αποφεύγεται όταν υπάρχει ενεργός επιχείλιος έρπητας). Άλλωστε κατά τη διάρκεια της έξαρσης του έρπητα, συνήθως ο πόνος στην περιοχή χαλάει αρκετά τη διάθεση.

Οι μηχανισμοί μετάδοσης και έκφρασης της λοίμωξης δεν έχουν διευκρινιστεί εντελώς αλλά γενικά θεωρείται ότι εκτός της ενεργής φάσης ο κίνδυνος μετάδοσης είναι μικρός όμως είναι υπαρκτός. Επιπλέον, εκτός του ανθρωπίνου σώματος ο ιός επιβιώνει για ελάχιστο χρονικό διάστημα, οπότε είναι πρακτικά αδύνατη η μετάδοσή του μέσω ρούχων, πετσετών σεντονιών ή μέσω του ντουζ ή της τουαλέτας.

Από το γεγονός ότι η λοίμωξη είναι συχνότατη και αφορά μεγάλο μέρος του πληθυσμού με μόνο το ένα τρίτο των φορέων να εκδηλώνει τη νόσο, καθώς και από το γεγονός ότι ο κίνδυνος μετάδοσης είναι πολύ μικρός εκτός της φάσης της ενεργής λοίμωξης θεωρείται ότι δεν υπάρχει κανένας λόγος να ενημερωθεί ο εκάστοτε σύντροφος για το ιστορικό παλαιάς λοίμωξης. Άλλωστε τη μεγαλύτερη επίδραση στην εξάπλωση και την μετάδοση του ιού την έχουν οι ασυμπτωματικοί φορείς και όχι αυτοί που εκδήλωσαν κάποια στιγμή τη νόσο. Επιπλέον, απ’ ότι φάνηκε στα σχόλια της προηγούμενης δημοσίευσης στο facebook οι αντιδράσεις που μπορεί να έχει ο εκάστοτε σύντροφος στο άκουσμα του ιστορικού ποικίλουν ενώ μπορεί να είναι και ακραίες. Επομένως σε περίπτωση ενεργής φάσης ο ασθενής δεν έχει υποχρέωση να ενημερώσει τον/την εκάστοτε σύντροφο, αλλά πρέπει να αποφύγει την σεξουαλική επαφή.

Προφυλακτικό ούτως η άλλως πρέπει να χρησιμοποιείται σε κάθε περίπτωση, αλλά όπως και με τον ιο HPV δεν παρέχεται επαρκής προστασία καθώς αφήνεται μεγάλο μέρος του δέρματος εκτεθειμένο.

Δυστυχώς η ερπητική λοίμωξη των γεννητικών οργάνων αντιμετωπίζεται από ορισμένους ανθρώπους σαν στίγμα. Πρακτικά δεν έχει καμία διαφορά από τον επιχείλιο έρπητα, με την εικόνα του οποίου είμαστε όλοι συνηθισμένοι. Αλήθεια, έχει πει κανείς/καμιά σε ραντεβού πριν το πρώτο φιλί: “εεεε, ξέρεις, πριν 6 μήνες είχα βγάλει επιχείλιο έρπη, ίσως να κολλήσεις……”

Υ.Γ.: Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να ανατρέξετε στα παρακάτω websites:

1) https://herpes.org.uk/

2) https://www.cdc.gov/std/herpes/ (η ιστοσελίδα του αμερικανικού κέντρου ελέγχου λοιμώξεων)

3) https://www.nhs.uk/conditions/genital-herpes/ (η ιστοσελίδα του βρετανικού Εθνικού Συστήματος Υγείας)

4) https://www.acog.org/Patients/FAQs/Genital-Herpes (η ιστοσελίδα του αμερικανικού κολεγίου μαιευτήρων γυναικολόγων)

Ακολουθήστε την Α,ΜΠΑ; στο Google News

in

Αξιολογήστε το άρθρο

49 points
Upvote Downvote

3
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Παρακαλούμε Συνδεθείτε για να σχολιάσετε
3 Θέματα σχολίων
0 Απαντήσεις θεμάτων
0 Ακόλουθοι
 
Με τις περισσότερες αντιδράσεις
Δημοφιλέστερο θέμα σχολίου
3 Συντάκτες σχολίων
NickRodΧειμωνιάτικη Άνναprince frog Πρόσφατοι συντάκτες σχολίων
  Εγγραφείτε  
νεότερα παλαιότερα δημοφιλέστερα
Ειδοποίηση για
prince frog
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Εγω παντως οταν το εζησα (1 φορα ευτυχως ) και καταλαβα οτι ειμαι φορεας, το πα σε κανα δυο.. κανεις δεν νοιαστηκε ειλικρινα. Δεν ειναι τρομερο, οταν μου βγαινει μπορει να το πω! Ειδικα αν ο αλλος δεν θεωρει το προφυλακτικο δεδομενο, το ανακοινωνω και γουσταρω να βλεπω τη φατσα του…. κακο το ξερω αλλα το χω κανει κι αυτο 🙁

MARS
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Εθισμένος στα Lenoji
Up/Down Voter
Συμμετέχων

“εεεε, ξέρεις, πριν 6 μήνες είχα βγάλει επιχείλιο έρπη, ίσως να κολλήσεις……”
Χάχα, τέλειο

NickRod
Μέλος
Συμμετέχων

Η ειλικρίνεια είναι απαραίτητη σε σχέση.