Νομίζω πως έχω φόβο εγκατάλειψης

Ερωτήσεις απαντημένες από την ψυχολόγο Φαίνια Ξανθοπουλίδου.

Γεια σας! Νομίζω πως έχω φόβο εγκατάλειψης, και προσπαθώ να καταλάβω από πού προέρχεται. Είδα μια ερώτηση και απάντηση  που έλεγε ότι σε παιδιά κάτω των 5 ο προσωρινός αποχωρισμός τους από τους ανθρώπους που τους μεγαλώνουν μπορεί να είναι τραυματικός. Όταν ήμουν μικρή, για ένα διάστημα (ίσως χρόνο;) ο πατέρας μου δούλευε αλλού και ερχόταν μόνο ΣΚ κι από ότι κατάλαβα δεν το έπαιρνα καλά όταν ξανάφευγε. Εγώ δεν έχω καμία ανάμνηση από όλο αυτό, μου το ανέφεραν κάποια στιγμή, κι επειδή δεν ξέρω από πού προέρχεται ο φόβος, αναρωτήθηκα αν σχετίζεται. Έχω 2 ερωτήσεις: Υπάρχει περίπτωση να έχει δημιουργηθεί σε κάποιον φόβος εγκατάλειψης από κάτι που δε θυμάται πια καθόλου μα καθόλου; Αν ναι, πώς ξεπερνιέται κάτι τέτοιο όταν δε θυμόμαστε καθόλου την πηγή για να επεξεργαστούμε τι έγινε; Ευχαριστώ!!

Είτε θυμόμαστε είτε όχι την γενεσιουργό αιτία ενός προβλήματος, ένα από τα ζητήματα της ψυχοθεραπείας είναι το τι κάνουμε στο εδώ και τώρα. Όλες οι θεραπείες στοχεύουν στην βελτίωση της ζωής μας τώρα, ακόμα και αν η κάθε μία ακολουθεί διαφορετική οδό. Με αυτό θέλω να σου πω πως ακόμα και αν δεν ξέρεις για ποιον λόγο έχεις φόβο εγκατάλειψης, μπορείς να το διαχειριστείς με στοιχεία από την ενήλικη ζωή σου. Η συνειδητοποίηση ότι μπορεί να φταίνε για παράδειγμα οι γονείς σου- αν αυτό ισχύει- δεν θα σου αποφέρει απαραίτητα την εξέλιξη που επιθυμείς. Θα είναι μια πληροφορία που θα εξηγεί κάποια πράγματα. Αλλά η ουσία κρύβεται στον προσωπικό σου μόχθο αυτή τη στιγμή να ξεπεράσεις τον φόβο σου. Και αυτό ακούγεται ίσως δύσκολο, μοναχικό ή τρομακτικό. Αλλά η επιθυμία να αλλάξουμε είναι καλύτερος σύμμαχος από τη γνώση του τι μας έφτιαξε όπως είμαστε.

Ακολουθήστε την Α,ΜΠΑ; στο Google News

in

Αξιολογήστε το άρθρο

39 points
Upvote Downvote

1
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Παρακαλούμε Συνδεθείτε για να σχολιάσετε
1 Θέματα σχολίων
0 Απαντήσεις θεμάτων
0 Ακόλουθοι
 
Με τις περισσότερες αντιδράσεις
Δημοφιλέστερο θέμα σχολίου
1 Συντάκτες σχολίων
lalala Πρόσφατοι συντάκτες σχολίων
  Εγγραφείτε  
νεότερα παλαιότερα δημοφιλέστερα
Ειδοποίηση για
lalala
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Πολύ ωραία απάντηση και πολύ χρήσιμη. Εγκλωβιζόμαστε να απαντήσουμε διάφορα γιατί και ξεχνάμε ότι αυτό που θέλουμε είναι μια λύση. Πολλές φορές μας ανακουφίζει να ρίχνουμε ευθύνες σε μια παλιά κατάσταση, αλλά κατά πόσο μας πάει αυτό μπροστά όταν πλέον ο μόνος υπεύθυνος για εμάς είναι ο εαυτός μας. Αυτό έχουμε και με αυτό πορευόμαστε.