in

Ναι, αλλά τι γίνεται με το μητρικό και το πατρικό πρότυπο;

Ερωτήσεις απαντημένες από την ψυχολόγο Φαίνια Ξανθοπουλίδου.

Σχετικά με το θέμα ενός ομοφυλόφιλου ζευγαριού. Πιστεύω ότι το πιο σημαντικό για ένα παιδί είναι να μεγαλώνει με αγάπη αλλά είναι σωστό να του στερούνται τα 2 πρότυπα; Δηλαδή το πατρικό και το μητρικό; Δεν λέω ότι ντε και καλά επειδή υπάρχει μαμά μπαμπάς όλα θα βαίνουν καλώς αλλά γιατί να στερηθεί από την αρχή το ένα από τα δύο ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Katz Beach Scene Framed LRG

Σχετικά με το θέμα ενός ομοφυλόφιλου ζευγαριού. Πιστεύω ότι το πιο σημαντικό για ένα παιδί είναι να μεγαλώνει με αγάπη αλλά (ναι είμαι και εγώ αλλά βάλε με σε αυτή την κατηγορία καθώς η σκέψη μου έχει αντιθέσεις και αντιφάσεις) είναι σωστό να του στερούνται τα 2 πρότυπα; Δηλαδή το πατρικό και το μητρικό; Δεν λέω ότι ντε και καλά επειδή υπάρχει μαμά μπαμπάς όλα θα βαίνουν καλώς αλλά γιατί να στερηθεί από την αρχή το ένα από τα δύο. Μήπως τελικά η ανάγκη να έχουν παιδί είναι πιο πολύ θέμα εγωισμού όπως και μια γυναίκα που λέει εγώ θέλω να γίνω μάνα και δεν με νοιάζει να έχω άντρα να το μεγαλώσω το παιδί. Ότι θα τα καταφέρει μόνη της. Και μπορεί όντως να τα καταφέρει δε λέω, αλλά γιατί να υπάρχει αυτή η στέρηση από την αρχή; Και ναι φυσικά δεν είναι όλα ιδανικά χωρίς στερήσεις και τι θα πάθει να μεγαλώσει με κάποιες στερήσεις κτλ κτλ. Απλά είμαι σε διαδικασία σκέψης.. Κάποιες φορές νιώθω ότι συμφωνώ και άλλες να διαφωνώ. Θα ήθελα παρακαλώ τη γνώμη σου! Φιλιά

Είμαι ένας άνθρωπος, που ανεξάρτητα από το επάγγελμα μου, πιστεύω πολύ το ότι τα λεγόμενα “πρότυπα” όπως τα εννοείς στο μήνυμα σου είναι εν πολλοίς κοινωνικές κατασκευές.

Πρέπει να επισημάνω ότι αυτό δεν είναι διαπιστωμένο, και δεν νομίζω πως είναι δυνατόν να διαπιστωθεί αν το φύλο μας μας οδηγεί να φερόμαστε κάπως συγκεκριμένα. Δηλαδή υπάρχουν θεωρίες που λένε πως το φύλο είναι μόνο βιολογία και πως ό,τι θεωρούμε εμείς για την έννοια γυναίκα/άνδρας είναι κατασκευασμένο, και υπάρχουν θεωρίες που λένε πως εκτός από τη διαφορετική βιολογία, ανάλογα με το φύλο αναμένονται και διαφορετικές συμπεριφορές/ψυχολογικές αντιδράσεις/προτιμήσεις, κ.ο.κ.

Εγώ νομίζω ότι επειδή δεν μεγαλώνουμε παιδιά σε εργαστήρια και επειδή η κοινωνία είναι έτσι διαμορφωμένη που από τη γέννηση μας δεν μας βάζουν απλά ταμπέλα θηλυκό- αρσενικό, αλλά υπάρχει και μία ήδη υπάρχουσα κοσμοθεωρία για το τι σημαίνει αυτό το αρσενικό και θηλυκό, που προβάλλεται πάνω στο νεογνό, καμία υπόθεση από τις δύο δεν μπορεί να διαπιστωθεί επιστημονικά.

Φαντάζομαι πως με τις έννοιες  «μητρικό» και «πατρικό» πρότυπο εννοείς τι αναμένεται κοινωνικά από τη μητέρα και από τον πατέρα, αλλά μπορεί να εννοείς και τα σεξουαλικά πρότυπα. Ας δούμε αρχικά στο λεξικό του Μπαμπινιώτη τι σημαίνει η λέξη πρότυπο:

Πρότυπο (το) 1. η προκατασκευασμένη μορφή αντικειμένου που χρησιμοποιείται ως υπόδειγμα για την αναπαραγωγή άλλων, ομοίων προς αυτό, 2. (μτφ) πρόσωπο, κατάσταση ή θεσμός που είναι άξια μιμήσεως για τα θετικά τους χαρακτηριστικά, 3. α) το πρόσωπο στο οποίο επιδιώκει κανείς να μοιάσει, του οποίου το παράδειγμα θέλει να ακολουθήσει, β) οτιδήποτε λειτουργεί ως αντικείμενο μιμήσεως, 4. το αντιπροσωπευτικό παράδειγμα συγκεκριμένης αρετής, συγκεκριμένου θετικού γνωρίσματος

Βρισκόμαστε σε έναν ιστότοπο που έχει ως κεντρική ιδέα του πως ό,τι γράφεται εδώ είναι πρωτίστως για τον άνθρωπο που λέγεται γυναίκα, οπότε δεν νομίζω ότι χρειάζεται να επιχειρηματολογήσω για τα λάθη που πιστέψαμε μεγαλώνοντας, όσον αφορά τους ρόλους της μητέρας και του πατέρα (της γυναίκας και του άνδρα), τότε που δεν υπήρχαν ομόφυλες οικογένειες και η θέση της μαμάς ήταν ακόμα λίγο πολύ στην κουζίνα και του μπαμπάς να φέρνει το ψωμί στο σπίτι. Δεν πιστεύω στους διαχωρισμένους ρόλους του γονέα, πιστεύω ότι όσοι γίνονται γονείς έχουν ίδιες και ίσες ευθύνες, ανεξάρτητα από το αφήγημα που υπάρχει, όπως για παράδειγμα ότι η μητέρα είναι ο ευαίσθητος πυλώνας του σπιτιού, που θα μας στηρίξει στις δυσκολίες και θα πάρει τις λύπες μας και ότι ο πατέρας θα μας μάθει πως να γίνουμε άντρες.

Τα πρότυπα που έχω εγώ στο μυαλό μου είναι γονείς ή γονέας, ανεξαρτήτως φύλου, που θα διδάξει με τον χαρακτήρα του σε ένα παιδί να είναι ευγενικό, να έχει καλή καρδιά, να είναι σωστός πολίτης, να είναι δυναμικό, διεκδικητικό, και ό,τι τέλος πάντων θεωρεί ο καθένας πως ολοκληρώνει έναν άνθρωπο.

Τώρα, όσον αφορά τη σεξουαλικότητα. Και σε αυτήν υπάρχει μεγάλη επιστημονική διαμάχη, αν ο σεξουαλικός μας προσανατολισμός είναι προϊόν μάθησης ή βιολογίας. Εγώ προσωπικά σαν άνθρωπος και σαν ψυχολόγος θεωρώ πως δεν έχει καμία απολύτως σημασία. Εφόσον μέχρι πρότινος οι ομοφυλόφιλοι άνθρωποι προέρχονταν αποκλειστικά από δίφυλες οικογένειες και εφόσον η πλειοψηφία των ομοφυλόφιλων ανθρώπων υποστηρίζουν πως είναι κάτι που ήξεραν από πολύ μικρή ηλικία, δεν νομίζω ότι μπορούμε να ενοχοποιήσουμε έτσι εύκολα ούτε το φύλο του γονέα ούτε τη γονεϊκή συμπεριφορά.  Σε κάθε περίπτωση, το να φοβάσαι πως το παιδί μια ομόφυλης οικογένειας θα βγει και αυτό ομοφυλόφιλο είναι απλά μία ομοφοβική αντίδραση. Καλή, κακή, δεν το κρίνω, αλλά αυτό είναι. Ω θε μου, μη διακινδυνεύσουμε να αποκτήσουμε και άλλους γκέι.

Θα μπορούσα να σου πω εξ αρχής πως η Αμερικάνικη Ψυχολογική Ένωση σε ανακοίνωση της έχει δηλώσει πως ύστερα από μακρά και ενδελεχή έρευνα με μεγάλο ποσοστό συμμετοχής, έχει καταλήξει στο συμπέρασμα πως ο σεξουαλικός προσανατολισμός του γονέα δεν επηρεάζει σε καμία περίπτωση α) την ψυχολογική υγεία των παιδιών και β) την ικανότητα του γονέα να τηρήσει σωστά τον ρόλο του. Αλλά θεώρησα πως θα ήταν χρήσιμο να σου πω και δύο πράγματα παραπάνω.

Για να κλείσω, θέλω να σου πω πως ακόμη και αν πιστεύεις πως το φύλο δεν είναι μόνο βιολογία, αλλά σου δίνει εγγενείς προκάτ συμπεριφορές, κανένα παιδί δεν μεγαλώνει μόνο σε μια ομόφυλη οικογένεια, χωρίς κανένα άλλο πρότυπο εκεί έξω. Παππούδες, γιαγιάδες, δάσκαλοι, και των δύο φύλων, θα είναι δίπλα του για να του δώσουν όποιο “πρότυπο” θεωρείς εσύ πως πρέπει να πάρει.

Ακολουθήστε την Α,ΜΠΑ; στο Google News

28 Comments
δημοφιλέστερα
νεότερα παλαιότερα
Ενσωματωμένα σχόλια
Δείτε όλα τα σχόλια
Aloutero
Aloutero
5 χρόνια πριν

Εγώ μεγάλωσα χωρίς πατρικό πρότυπο. Με δύο μητρικα βασικά. Τη μεγαλύτερη αδελφή μου και τη μητέρα μου. Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί το θέμα των προτύπων προκύπτει μόνο από το θέμα των ομοφυλόφιλων. Υπάρχουν εκατομμύρια παιδιά που μεγαλώνουν με το ένα μόνο πρότυπο για διάφορους λόγους.

Σεξτίνα Ακουαφίνα
Σεξτίνα Ακουαφίνα
5 χρόνια πριν

Ε μα τί σόι άνθρωπος θα βγει από ένα σπίτι χωρίς τον άντρα που εμφανίζεται με το σφαγμένο αγριογούρουνο στην πλάτη και την γυναίκα που πλένει τα λινά στο ποτάμι; Τα παιδάκια πρέπει να έχουν επιλογές. Ή κυνήγι ή μπουγάδα. Όχι που θα έρθουν και οι γκέι να επιβάλουν το ένα από τα δύο ανάλογα με τα διπλά τους γεννητικά όργανα.

Alex
Alex
5 χρόνια πριν

Τα πρότυπα είναι κοινωνικές κατασκευές και όχι κάτι φυσικό γιατί δεν είναι καθολικά, ούτε διαχρονικα, ούτε σε διαφορετικές κοινωνίες ακόμα και την ίδια χρονικη περίοδο. Άρα, και η έλλειψη τους, αν ήταν πρόβλημα θα ήταν κ αυτό κοινωνικά κατασκευάσμενο πρόβλημα. Αν υπήρχε κάποιο φανερό έλλειμμα στην ανατροφή του παιδιού από την απουσία κάποιου γονεακου προτύπου από πραγματικά δικό του γονιό, θα είχε ήδη παρατηρηθεί από τα άπειρα παραδείγματα παιδίων που ανατράφηκαν χωρίς αυτό. Υπάρχει μητρικό και πατρικό πρότυπο, και είναι παντού, μικρή σημασία έχει αν είναι γονέας του παιδιού. Μάλιστα διαφέρει έστω και λίγο από κοινωνία σε κοινωνία, ακόμα και… Διαβάστε περισσότερα »

Mia idea
Mia idea
5 χρόνια πριν

Σχετικά με την πιο πάνω συζήτηση για υιοθεσία και δωρεά γενετικού υλικού, ενημερωτικά θα ήθελα να διευκρινίσω ότι δεν είμαι ειδικός αλλά ενδιαφερόμενη και έχω ασχοληθεί με το θέμα προσωπικά, έχω παρακολουθήσει δηλαδή την υποχρεωτική εκ του νόμου προπαρασκευαστική διαδικασία για υιοθεσία σε σύγχρονη χώρα της δυτικής ευρώπης, πριν λίγους μήνες. Στην ουσία πρόκειται για μαθήματα/σεμινάρια/ομαδική εκπαίδευση υποψήφιων θετών γονέων σε ομάδες των 25-30 ατόμων. Οι ομάδες περιλαμβάνουν ζευγάρια ομο και ετερο, και μόνες γυναίκες. Την εκπαίδευση παραδίδουν ειδικοί επαγγελματίες που εμπλέκονται στην επίσημα νομοθετημένη διαδικασία της υιοθεσίας και ασχολούνται με το θέμα για δεκαετίες. Κοινώς οι πιο έμεπειροι κοινωνικοί… Διαβάστε περισσότερα »

Mia idea
Mia idea
5 χρόνια πριν

Το πρότυπο είναι το λιγότερο για ένα παιδί που μεγαλώνει χωρίς να ξέρει από που προήλθε, γιατί το εγκατέλειψε η μάνα του, αν είναι υιοθετημένο, ή ποιος είναι ο πατέρας του και οι συγγενείς του αν είναι παιδί από δωρητή σπέρματος. Και θα βασανίζεται εξίσου να αναρωτιέται για τις ρίζες τουι είτε η μάνα του είναι ομοφυλόφυλη και ζει με γυναίκα, είτε είναι ετεροφυλόφυλη και ζει με άντρα, ή μόνη. Είτε μιλάμε για δωρεά ωαρίων, τα ίδια. Ακόμα χειρότερα στη διπλή δωρεά και σπέρματος και ωαρίων που επιτρέπεται. Αυτά είναι τα φλέγοντα ζητήματα γι αυτά τα παιδιά σύμφωνα με τις… Διαβάστε περισσότερα »

no_roots
no_roots
5 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Mia idea

Idea πολύ ωραίο θέμα αυτό που ανοίγεις, της δωρεάς ωαρίων και σπέρματος. Είναι μια επιλογή με την οποία σχεδόν όλα τα ζευγάρια με αποτυχημένες εξωσωματικές θα έρθουν “αντιμέτωπα” αργά ή γρήγορα. Δεν είχα συνειδητοποιήσει πως μπορεί να γίνει και διπλή δωρεά… Για την τεκνοθεσία υπάρχουν κατευθυντήριες οδηγίες σχετικά με το πότε και πως λέμε στο παιδι ότι είναι τεκνοθετημένο, αλλά τίποτα δεν ακούγεται για τη δωρεά. Το λέμε στο παιδί και αν ναι πότε; Με τον περίγυρο και τους συγγενείς τι γίνεται; Σε περίπτωση διαζυγίου τι γίνεται με την επιμέλεια του παιδιού; Το “δεν ήταν δικά σου τα ωάρια” θα… Διαβάστε περισσότερα »

Alex
Alex
5 χρόνια πριν
Απάντηση σε  no_roots

Στην αρχή ίσως υπήρχαν πρόβληματα επιμέλειας κυρίως αν η δοτρια ωαριου, η παρένθετη μητέρα διεκδικούσε το παιδί, τώρα αυτά είναι λυμένα νομικά.
Επιπρόσθετα συνήθως συντάσσεται και κάποιο συμφωνητικό για το ότι δεν θα διεκδικήσουν επιμέλεια στο μέλλον.

Ο περίγυρος και οι συγγενείς να κοίταν την δουλειά τους.
Γενικότερα.

no_roots
no_roots
5 χρόνια πριν
Απάντηση σε  no_roots

Φαίνια ευχαριστώ για την απάντηση! Όχι δεν μπορείς να βρεις από που προήλθε το γονιδιακό υλικό. Η σκέψη μου δεν είναι τόσο στο αν το παιδί θα θελήσει να βρει τη βιολογική του μητέρα, όσο γενικότερα για το ηθικό του πράγματος. Δηλαδή έχεις ένα παιδί που νομίζει πως είναι (βιολογικά) δικό σου αλλά δεν είναι και το οποίο έχει αδέρφια και δεν το ξέρει (αλλά και να το μάθει τι να κάνει). Και, για να το πάω και πιο μακριά, έχει ένα ιατρικό ιστορικό που δεν είναι το δικό σου και σε τυχαίο (;) dna test μπορεί εύκολα να δει… Διαβάστε περισσότερα »

Aloutero
Aloutero
5 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Mia idea

Συμφωνώ με τη Φαίνια, ειδικά στην τελευταία της πρόταση. Η καλύτερη μου φίλη είναι υιοθετημένη και μεγάλωσε σε μια υγιή οικογένεια, με πολλή αγάπη. Επειδή το συζητήσαμε πολλές φορές στην εφηβεία μας, αλλά και ως ενήλικες, ποτέ δεν είχε την αγωνία να μάθει ποιοι είναι οι βιολογικοί γονείς της. Νομίζω ούτε εγώ θα την είχα. Τι σημασία έχει ποιος σε γέννησε; Αυτός που σε μεγάλωσε είναι γονέας.

Alex
Alex
5 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Mia idea

Νομίζω ότι αυτή η απόρριψη ή η εγκατάλειψη που ενδεχομένως να νιώθει ένα υιοθετημένο παιδί ή παιδί αγνώστου πατρός θα ήταν απλά περιέργεια αν δεν υπήρχαν πολλά ταμπού, προκαταλειψεις και διακρίσεις σ αυτά τα παιδιά (και τους οποίους γονεις έχουν τελικά) μέχρι πολύ πρόσφατα. Είναι προφανές ότι όταν κάποιος εγκαταλείπει ένα παιδί, δεν “φταίει” κάπως το παιδί, κ όμως τα παιδιά μεγαλώνουν νιώθοντας ότι φταίνε. Παρόλα αυτά δεν νομίζω ότι συμβάλουν σημαντικά στην διαμόρφωση προσωπικότητας, ίσως μόνο σε παιδιά που μεγαλώνουν σε ιδρύματα, γιαυτό είναι επιτακτική ανάγκη για προσεκτική κ γρήγορη υιοθεσία τους ή έστω αναδοχή τους. Επισης, νομίζω ότι… Διαβάστε περισσότερα »

no_roots
no_roots
5 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Alex

Alex η δότρια και η παρένθετη μητέρα είναι δύο διαφορετικά πράγματα. Τη δότρια δεν την ξέρεις, δεν σε ξέρει, οπότε δεν τίθεται θέμα επιμέλειας από την πλευρά της.
Η ερώτησή μου αφορά ζευγάρια που έχουν αποκτήσει παιδί με δωρεά γενετικού υλικού. Εάν τυχόν πάρουν διαζύγιο, μπορεί να χρησιμοποιηθεί σαν επιχείρημα για να αφαιρεθεί η επιμέλεια από αυτόν που δεν έχει “συνεισφέρει” γενετικό υλικό;

Επίσης στο παιδί το λες ή όχι;
Μου φαίνεται πιο εύκολο να εξηγήσεις την τεκνοθεσία..

Ξέρω είναι εκτός θέματος η ερώτησή μου, αλλά μιας και θίχτηκε το θέμα…

Alex
Alex
5 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Alex

Ναι, ξέρω ότι είναι άλλο πράγμα, απλά την ανέφερα γιατι έτυχε να διεκδικήσουν παιδιά παρένθετες μητέρες και επειδή τα γεννάνε υπήρχε ένας κενό στην αρχή πριν ξεκαθαρίσει κάπως και νομικά τι συμβαίνει. Απ την στιγμή που έχει αναγνωριστεί σαν μητέρα, δεν νομίζω ότι θα μπορούσε να είναι σαν επιχείρημα σε δικαστήριο. Κοινωνικά είναι τα κριτήρια στα διαζύγια όχι γενετικά. Δεν απάντησα αν το λες σένα παιδί, γιατί εκτός απ την αποψαρα μου, δεν έχω κάτι ουσιαστικό να πω. Θα πω όμως την αποψαρα μου λοιπόν. Εγώ πιστεύω ότι το λες, γιατί το αφορά και δεν μπορείς απλά να μην το… Διαβάστε περισσότερα »

no_roots
no_roots
5 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Alex

Κι εγώ πιστεύω πως θα έπερεπε να το λες. Δεν το λένε όμως, τουλάχιστον γνωστή μου περίπτωση δεν το λέει. Κι από την άλλη, αυτά τα παιδιά έχουν και ετεροθαλή αδέρφια, η δότρια δεν δίνει μόνο σε εσένα και συνήθως έχει και εκείνη παιδιά. Αυτό το λες; Και πως το εξηγείς;

Δεν ξέρω αν είναι σαν την τεκνοθεσία… Είναι σαν να είσαι παρένθετη μητέρα για το παιδί του άντρα σου, επί της ουσίας. Γι’ αυτό αναρωτιέμαι σε περίπτωση μη φιλικού διαζυγίου τι γίνεται. Ενας σύζυγος εν εξάλλω δεν θα μπορούσε να το παραθέσει σαν επιχείρημα;

Alex
Alex
5 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Alex

Η άποψη μου είναι ότι αφού το αφορά, λες ότι ξέρεις, για την/τον δότη. Απλά εγώ θα το έλεγα σε μια ηλικία που καταλαβαίνει. Μετά αυτό θα αποφασίσει αν θέλει να αναζητήσει την δοτρια και τα αδέρφια του. Εμένα προσωπικά δεν μου λέει κάτι αν έχω παρόμοιο γεννητικό υλικό με κάποιον που δεν ήταν στην ζωή μου. Ίσως τον γνωριζα, αλλά μετά αν θα δημιουργοταν σχέση θα ήταν ανεξαρτήτως συγγένειας. Όλα αυτά είναι η γνώμη μου και τι θα έκανα εγώ. Δεν έχω καμία κατάρτιση (ψυχολόγος πχ) ώστε να μιλήσω σαν ειδικός. Τώρα πως το εξηγείς.. Δεν ειναι εύκολο, αλλα… Διαβάστε περισσότερα »

no_roots
no_roots
5 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Alex

Θεωρείται η μητέρα του παιδιού, αλλά βιολογικά δεν είναι. Οπότε ξαναγυρνάμε σε αυτά που ισχύουν για την παρένθετη;
Όσο αφορά στο ίδιο το παιδί μου φαίνεται πιο εύκολο να εξηγήσεις την τεκνοθεσία, παιδιά της καρδιάς τα έλεγαν παλιότερα. “Εσένα σε διάλεξα” έλεγε σε μια φίλη μου η μητέρα της. Τώρα τι μπορείς να πεις; Σε ήθελα τόσο που πήρα ένα τυχαίο ωάριο που μου έδωσαν και το γονιμοποίησε ο μπαμπάς;

Δεν ξέρω, δεν με αφορά προσωπικά, αλλά όταν μου παρουσιάστηκε ως επιλογή από τον εξωσωσματικό έπαθα σοκ και προσπαθώ να δω πως το βλέπει ο υπόλοιπος κόσμος.

Alex
Alex
5 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Alex

Δεν είμαι όλος ο κόσμος, αλλά εγώ προσωπικά αυτό θα έλεγα. Ναι. Σίγουρα όχι έτσι. Πήρα ένα τυχαίο ωαριο/σπερματοζωαριο. Πάντα τυχαίο είναι. Απλα είναι δικό σου. Εγώ ιδανικά θα τέκνοθετουσα. Αλλά αν αυτό ήταν δύσκολο/αδύνατο και κατέληγα σε δότη, θα ήμουν ειλικρινής. Εγώ που τυχαίνει να έχω γνώσεις βιολογίας όλα αυτά δεν μου φαίνονται εξωγήινα, είμαι πιο ανοικτή. Γενικά είμαι που ανήσυχη στο που βαδίζουμε από άποψη βίοηθικης, αλλά με αυτό νιώθω άνετα. Για μένα σημασία έχει η ανατροφή και η διαπαιδαγωγηση η υποστήριξη η αποδοχή και η αγάπη που θα λάβει ένα παιδί, και όχι πως γεννήθηκε βρέθηκε στους… Διαβάστε περισσότερα »

no_roots
no_roots
5 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Alex

Κι εγώ έτσι νομίζω.
Επίσης νόμιζα πως είμαι αρκετά ανοιχτόμυαλη, αλλά αυτό κάπως δεν το χωρά ο νους μου (ακόμα), γι’ αυτό και οι ερωτήσεις.
Όπως και να ‘χει, σε ευχαριστώ για την ωραία συζήτηση!

Mia idea
Mia idea
5 χρόνια πριν

Και επομένως αυτα τα παιδιά μεγαλώνοντας χρειάζονται πολύ μεγάλη στήριξη από τους γονείς τους για να αντιμετωπίσουν τις δυσκολίες αυτές και μα χτίσουν μια υγιή προσωπικότητα. Το εαν οι γονείς έχουν την αντοχή, το σθένος, την υπομονή, να παλέψουν μαζί με τα παιδιά απέναντι στους δαίμονές τους, αυτό πρέπει να είναι (και είναι) το κριτήριο ανάθεσης παιδιού για υιοθεσία. Μπροστά σε αυτό, το ερώτημα αν θα γίνει γκέι το παιδί ακούγεται απλά χαζό σαν απορία.

nikoletta
nikoletta
5 χρόνια πριν

Σκέφτομαι ότι ίσως ο όρος “πρότυπο” δεν ταιριάζει πολύ εδώ, καθώς τα πρότυπα των φύλων (αν εννοείς αυτά) μεταβιβάζονται στα παιδιά από όλους, ανεξαρτήτως φύλου. Π.χ. το κοριτσάκι “πρέπει” να φέρεται έτσι, το αγοράκι αλλιώς. Αυτό είναι κάτι που το μαθαίνουν στα παιδιά οι γονείς, οι δάσκαλοι και το ευρύτερο κοινωνικό περιβάλλον, είτε είναι άντρες είτε γυναίκες. Αν εννοείς με τον όρο “πρότυπο” την μητρική και πατρική λειτουργία (βλ. Klein, Lacan, κλπ) που χρειάζεται ένα παιδί, αυτή εκπληρώνεται και από τα δύο φύλα. Σε μια ετερόφυλη οικογένεια, μπορεί η μητέρα να είναι εκείνη που βάζει τα όρια στο παιδί και… Διαβάστε περισσότερα »

BabyDoll
BabyDoll
5 χρόνια πριν

Το μητρικό και πατρικό πρότυπο όπως είναι διαμορφωμένα τώρα τα έχει φτιάξει η κοινωνία για να μπορέσουν τα κορίτσια να είναι κορίτσια (βλέποντας την μαμά που είναι ευαίσθητη, φροντίζει το σπίτι και την οικογένεια, είναι κοκέτα, βλέπει ρομαντικές κομεντί και της αρέσει το ροζ) και τα αγόρια αγόρια (βλέποντας τον μπαμπά να είναι κουβαλητής του σπιτιού, να βλέπει μπάλα και ταινίες δράσης και να βγαίνει με τα παιδιά για μπύρες). Τα αγόρια αυτά αντίστοιχα θεωρούν οτι οι γυναίκες είναι σαν τη μαμά και αν χρειαστούν μια συμβουλή για μια κοπέλα πχ θα πάνε στην “ευαίσθητη” μαμά. Και τα κορίτσια έχοντας… Διαβάστε περισσότερα »

Mia idea
Mia idea
5 χρόνια πριν

Σχετικά με τη δωρεά τώρα, εκεί τίθενται μεγαλύτερα ηθικά/βιοηθικά ζητήματα διότι σε αντίθεση με την υιοθεσία παιδιών που έχουν ήδη γεννηθεί και εγκαταληφθεί, εκεί μιλάμε για τη συνειδητή απόφαση μιας μόνης γυναίκας ή ενός ομόφυλου ζευγαριού γυναικών να φέρουν στον κόσμο ένα παιδί το οποίο δεν θα έχει ποτέ τη δυνατότητα να γνωρίσει τον πατέρα του και σε πολλές περιπτώσεις ούτε και το παραμικρό στοιχείο γιαυτόν. Κ αυτό γιατί σε κάποιες χώρες (και στην Ελλάδα) η νομοθεσία αποκλείει τους επώνυμους δότες με το επιχείρημα πως έτσι θα μειώνονταν οι εθελοντές δότες, αδιαφορώντας για το δικαίωμα των παιδιών να γνωρίζουν τις… Διαβάστε περισσότερα »

no_roots
no_roots
5 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Mia idea

idea η συζήτηση αφορά κυρίως ετερόφυλλα ζευγάρια που επιλέγουν δωρεά γενετικού υλικού. Δηλαδή υπάρχει μαμά και μπαμπάς, το παιδί γενιέται από αυτούς, αλλά ο ένας από τους δύο δεν είναι ο βιολογικός.

Mia idea
Mia idea
5 χρόνια πριν
Απάντηση σε  no_roots

Δεν κατάλαβα σε ποια συζήτηση αναφέρεσαι? Γιατί παραπάνω συζητηθηκαν όλες οι περιπτώσεις. Επίσης τα έτερο ζευγάρια που τεκνοποιούν με σπέρμα δότη τείνουν να εκλείψουν αφού στην εξωσωματική ένα σπερματοζωάριο αρκεί κι αυτό το ένα είναι δυναυόν να το πάρουν χειρουργικά και από άντρες με πολύ σοβαρή αζωοσπερμία. Επομένως οποιαδήποτε συζήτηση για δωρεά σπέρματος που αφήνει έξω τα ομόφυλα ζευγάρια γυναικών και τις μόνες γυναίκες, δεν είναι επίκαιρη. Η δωρεά ωαρίων είναι άλλο κεφάλαιο αφού εκεί πράγματι στρέφονται πολλά ετερο ζευγάρια, είναι όμως σημαντικά διαφορετική γιατί εκεί η σύζυγος έχει κυοφορήσει το παιδί κι ας μην είναι βιολογικά δικό της, οπότε… Διαβάστε περισσότερα »

Påskeegg
Påskeegg
5 χρόνια πριν

Για άλλη μια φορά πολύ καλή η απάντηση της κ. Ξανθοπουλιδου!