Να κάνει θεραπεία με ψυχολόγο για τους εφιάλτες;

Ερωτήσεις απαντημένες από την ψυχολόγο Φαίνια Ξανθοπουλίδου.

Ερώτηση για την ψυχολόγο της ομάδας: ο φίλος μου, με τον οποίο είμαστε δύο χρόνια μαζί και συγκατοικούμε σχεδόν από την αρχή, είναι από τους πιο ήρεμους και ισορροπημένους ανθρώπους που έχω γνωρίσει. Κάνει μια ιδιαίτερα απαιτητική δουλειά από άποψη ευθυνών και πνευματικής προσπάθειας, για την οποία όμως ποτέ δεν παραπονιέται. Αντίθετα, δείχνει και δηλώνει ιδιαίτερα ικανοποιημένος που κάνει αυτό το επάγγελμα. Αναφέρω αυτό το υπόβαθρο για να περάσω στην ουσία της ερώτησής μου. Υπάρχουν βράδια, κάνα-δυο φορές το μήνα ή και αραιότερα, που ξυπνάει στον ύπνο του επειδή έχει δει κάποιο κλειστοφοβικό σκηνικό σε εφιάλτη και ουρλιάζει δυνατά. Αυτό το παθαίνει από 18 χρονών μου έχει πει που πέρασε σε άλλη πόλη φοιτητής (τώρα είναι 30) και δεν μπορεί να το αποδώσει κάπου συγκεκριμένα. Μου έχει αναφέρει επίσης ότι συνέβαινε το ίδιο και στον πατέρα του, σε μεσημεριανούς ύπνους όμως, και με την ίδια συχνότητα. Να σημειώσω ότι η σχέση του φίλου μου με την οικογένειά του και με τους φίλους του μου φαίνεται σχέση αγάπης και στοργής. Τι ερμηνεία δίνετε γι’ αυτό που του συμβαίνει; Άραγε να υπήρξε κάποιο τραυματικό γεγονός στα 18 του που ξεκίνησαν οι εφιάλτες; Ο ίδιος μου λέει ότι δεν έχει γίνει κάτι που να το θυμάται ή να το επεξεργάστηκε συνειδητά που να δικαιολογεί αυτή την κατάσταση. Μάλλον αποδίδει σε κληρονομικό υπόβαθρο τους εφιάλτες, αλλά δεν ξέρω τι επιστημονική βάση έχει αυτή η σκέψη. Πιστεύετε ότι η θεραπεία με έναν ψυχολόγο θα τον βοηθούσε να λύσει αυτό το πρόβλημα;

 

Οι εφιάλτες μπορούν να προκύψουν για διάφορους λόγους. Το άγχος ευθύνεται κατά ένα μεγάλο ποσοστό, και ίσως αυτό είναι που βασανίζει τον φίλο σου. Το ότι δεν παραπονιέται για την απαιτητική του εργασία, δεν σημαίνει ότι δεν τον εξαντλεί ή δεν του δημιουργεί κάποιες φορές άγχος, το οποίο κάπως και κάπου πρέπει να διοχετευτεί.

Κάποιοι άλλοι λόγοι που μπορούν να ευθύνονται για τους επαναλαμβανόμενους εφιάλτες είναι η κατάθλιψη, το μετατραυματικό στρες ή η μετατραυματική διαταραχή, το πένθος, οι παρενέργειες κάποιων φαρμάκων, τα στερητικά συμπτώματα φαρμάκων ή του αλκοόλ, η υπνική άπνοια, ή απλά να έχουμε παραφάει, γιατί η αύξηση του μεταβολισμού δίνει σήμα στον εγκέφαλο να είναι πιο δραστήριος.

Αν αυτό το πρόβλημα τον ενοχλεί στη διάθεση του ή του δημιουργεί κακή ποιότητα ύπνου, δεν είναι τόσο κακή ιδέα του να επισκεφτεί κάποιον ειδικό. Θα πρότεινα πρώτα να βεβαιώσει ότι δεν πρόκειται για κάτι παθολογικό, όπως η υπνική άπνοια, και αν έχουν αποκλειστεί όλα τα πιθανά παθολογικά αίτια και θέλει να ερευνήσει περαιτέρω τι μπορεί να σημαίνουν οι εφιάλτες του, τότε ναι, να πάει σε κάποιον ψυχολόγο ή ψυχίατρο.

in

Αξιολογήστε το άρθρο

21 points
Upvote Downvote

1
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Παρακαλούμε Συνδεθείτε για να σχολιάσετε
1 Θέματα σχολίων
0 Απαντήσεις θεμάτων
0 Ακόλουθοι
 
Με τις περισσότερες αντιδράσεις
Δημοφιλέστερο θέμα σχολίου
1 Συντάκτες σχολίων
Aphelia Πρόσφατοι συντάκτες σχολίων
  Εγγραφείτε  
νεότερα παλαιότερα δημοφιλέστερα
Ειδοποίηση για
Aphelia
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Μοιάζει με νυχτερινό τρόμο – sleep terror αν ουρλιάζει. Μπορείς να διαβάσεις πολλές πληροφορίες για αυτό στα αγγλικά, π.χ. https://en.wikipedia.org/wiki/Night_terror