Μπορεί η ψυχοθεραπεία να έχει οφέλη και στην σωματική μας υγεία;

Ερωτήσεις απαντημένες από την ψυχολόγο Φαίνια Ξανθοπουλίδου.

Photo by Jorge Alvarado on Unsplash

Πιστεύεις ότι η ψυχοθεραπεία μπορεί να έχει οφέλη και στην σωματική μας υγεία;; Με την έννοια ότι πολλοί άνθρωποι εμφανίζουν ασθενειες (πχ αυτοάνοσα) μετά από περιόδους έντονου στρες ή μεγάλης στενοχώριας. Για παράδειγμα, μια συνάδελφος μου μου εκμυστηρεύτηκε ότι από έχασε τον πατέρα της 15 χρόνια πριν, έχει αραίωση στα μαλλιά της. Μπορεί η ψυχοθεραπεία να βοηθήσει να αποφύγουμε τέτοιες καταστάσεις στα πλαίσια μια πιο υγιούς διαχείρισης των στρεσογόνων καταστάσεων που προκύπτουν στη ζωή μας;

Ναι, το πιστεύω, γιατί η ψυχοθεραπεία αν μη τι άλλο μπορεί να μας δώσει τα εφόδια και τη δύναμη  να αλλάξουμε την καθημερινότητα και τις συνήθειες μας, αλλά και να μας ανακουφίσει ως μέσο εκφόρτωσης ή να μας δώσει τα εργαλεία και τις πληροφορίες ώστε να το καταφέρουμε μόνοι μας. Η σωματική υγεία είναι άμεσα επηρεασμένη από τις συναισθηματικές μεταπτώσεις και αποδεδειγμένα πολλές παθολογικές νόσοι σχετίζονται με ψυχολογικές καταστάσεις, με πιο συνηθισμένες ίσως τις στομαχικές και εντερικές διαταραχές που σχετίζονται με το άγχος. Όταν νιώθουμε ότι η κακή μας ψυχολογία επηρεάζει τη σωματική μας υγεία (με συμπτώματα για παράδειγμα όπως κόπωση, στομαχικές και εντερικές δυσλειτουργίες, ανεξήγητοι πόνοι, κτλ) και αφού έχουμε αποκλείσει ενδελεχώς παθολογικά αίτια πίσω από τα συμπτώματα μας, τότε η λύση είναι μονόδρομος. Πρέπει να αντιμετωπίσουμε το ζήτημα μας ψυχιατρικά ή ψυχοθεραπευτικά (ή με συνδυασμό των δύο), γιατί δεν υπάρχει κανένας λόγος να αφήνουμε μία τέτοια κατάσταση χωρίς έλεγχο και φροντίδα. 

Ακολουθήστε την Α,ΜΠΑ; στο Google News

in

Αξιολογήστε το άρθρο

36 points
Upvote Downvote

4
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Παρακαλούμε Συνδεθείτε για να σχολιάσετε
4 Θέματα σχολίων
0 Απαντήσεις θεμάτων
0 Ακόλουθοι
 
Με τις περισσότερες αντιδράσεις
Δημοφιλέστερο θέμα σχολίου
4 Συντάκτες σχολίων
Rock KastorasPonemenosspourgitisCycling in the rainΣιντι Πρόσφατοι συντάκτες σχολίων
  Εγγραφείτε  
νεότερα παλαιότερα δημοφιλέστερα
Ειδοποίηση για
Rock Kastoras
Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Στα 30τόσα μου με έπιασε αλλεργία, πρωτη φορά στη ζωή μου. Σε μια περίοδο φρεσκοπαντρεμένη (μεγάλη κουβέντα), στα τελειώματα του διδακτορικού με αγχος για το μέλλον κ τη σχέση μου, τόσο μεγάλο που φτερνιζόμουν τουλάχιστον 30 φορές την ώρα κ στον ύπνο μου. Η γιατρός μου έκανε το τεστ βρήκαμε σε τι είμαι αλλεργική κ μου είπε ότι πρέπει να τρώω κρέας. Ε κ εκεί έσπασα όντας 10ετία χορτοφάγος κ λέω δε γίνεται θέλω βοήθεια. Ξεκίνησα θεραπεία μαζί με τις συμβουλές για την αλλεργία (ειδικά σεντόνια, φίλτρα για σκόνη κλπ). Κ όσο ξεκίνησα να αισθάνομαι καλύτερα τόσο μου περνούσε. Κ… Διαβάστε περισσότερα »

Ponemenosspourgitis
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Advocate

Μπορεί? Πιστεύω ότι είναι το Α και το Ω για την υγεία. Και όχι μόνο για τις (υποσυνείδητες) αυτοάνοσες καταστάσεις αλλά και για τις απόλυτα συνειδητές. Το άγχος για μεγάλες χρονικές περιόδους είναι θανατηφόρο. Άγχος, βάρος, ακινησία, ουσίες είναι επιβεβαιωμένα οι μεγαλύτεροι εχθροί της υγείας. Η ψυχοθεραπεία δεν βοηθάει μόνο στο να καταπολεμήσεις το άγχος σου, βοηθάει και στο να σου δώσει την δύναμη να αναγνωρίσεις και να προσπαθήσεις να διορθώσεις και τους υπόλοιπους παράγοντες που είναι καταστροφικοί για την υγεία σου.

Cycling in the rain
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Up/Down Voter
Εθισμένος στα Lenoji
Ειδικός

Μπορεί ομως και να “προλάβει” αυτοάνοσα” όπως η σκλήρυνση; Και ίσως η αγαπημένη lioness να μπορεί να απαντήσει, σε περίπτωση που ένας γονιός έχει ΣΚΠ θα λειτουργούσε η ψυχοθεραπεία προστατευτικά προς τα παιδιά (αποτι έχω διαβάσει υπάρχει μια μεγαλύτερη πιθανότητα να εμφανίσουν τα παιδια σε σχέση με αυτά που δεν υπάρχει ΣΚΠ στην οικογένεια).

Σιντι
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Εγώ το πιστεύω από δύο απόψεις. Η μία είναι τα εφόδια για διαχείριση άγχους (το οποίο είναι πραγματικές επιζήμιες ορμόνες, όχι ιδέα μας) και το άλλο είναι ότι αν επέλθει η επιθυμητή ενδυνάμωση είναι πιο πιθανό κάποιος να προσέξει την υγεία του, ειδικά αν ήδη πάσχει από κάποια ασθένεια που χρειάζεται προσοχή.