Μπαίνω στην εμμηνόπαυση, είναι βέβαιο ότι θα παχύνω;

Ερώτηση απαντημένη από τη διατροφολόγο του Α,μπα, Ευαγγελία Σχοινά

Αμπα μου καλημέρα! Δεν ξέρω αν το ερώτημα μου αφορά εσένα, κάποιον διατροφολόγο ή άλλης ειδικότητας γιατρό. Είμαι 47 ετών και έχω αρχίσει να φοβάμαι για τις επιπτώσεις που θα έχει η εμμηνόπαυση στο σώμα μου (κυρίως στο βάρος και στο σχήμα του). Ορμονικά δεν έχω μπει ακόμα στην προεμμηνόπαυση αλλά επειδή η μαμά μου είχε τα πρώτα συμπτώματα στα 47 με οριστική διακοπή της περιόδου στα 50 νιώθω ότι κοντοζυγώνει. Τα τελευταία 25 χρόνια έχω σταθερό κανονικό βάρος και γυμνάζομαι συστηματικά. Η διατροφή μου είναι πολύ ισορροπημένη, με μεγάλη ποικιλία τροφών. Προσπαθώ να αποφεύγω τα γλυκά και τα συσκευασμένα τρόφιμα χωρίς όμως να έχω κάποια εμμονή ή μεγάλους περιορισμούς. Τους τελευταίους 8 μήνες έχω πάρει 3 κιλά χωρίς να έχει αλλάξει κάτι στον τρόπο ζωής μου. Στο παρελθόν αν έπαιρνα 2-3 κιλά ήταν επειδή τύχαινε να φάω παραπάνω (όπως σε περιόδους γιορτών) αλλά μετά περιόριζα λίγο το φαγητό και μέσα σε ένα μήνα τα έχανα. Τώρα μου φαίνεται λίγο ανεξήγητη η αύξηση των κιλών και φοβάμαι μήπως έχει αρχίσει να επιβραδύνεται ο μεταβολισμός μου. Και η αλήθεια είναι ότι δεν έχω προσπαθήσει ακόμα να τα χάσω για να δω αν τώρα θα είναι πιο δύσκολο. Επίσης πίστευα ότι όσοι γυμνάζονται δεν χάνουν τον μυικό ιστό τους με την πάροδο των χρόνων, όπως συμβαίνει στους αγύμναστους. Πρόσφατα ένας γυμναστής μου είπε ότι δυστυχώς η απώλεια μυικού ιστού είναι αναπόφευκτη, απλώς όσοι γυμνάζονται τον χάνουν με πιο αργούς ρυθμούς. Τα ερωτήματα μου λοιπόν είναι τα εξής: 1) Αν θέλω να διατηρήσω το βάρος μου πρέπει να αρχίσω να μειώνω τις θερμίδες και αυτό δε θα έχει τέλος; Δηλαδή αν τώρα τρώω 2000 (τυχαίο νούμερο γιατί δεν τις έχω υπολογίσει) πρέπει να τις κάνω 1900 και του χρόνου 1800 κ.ο.κ μέχρι να φτάσουν π.χ. στις 1200 που είναι οι ελάχιστες για να λειτουργεί καλά ο μεταβολισμός; 2) Όσο και να γυμνάζομαι το σώμα μου θα αλλάξει; Δηλαδή θα χάσω μυς και θα αποκτήσω λίπος στην κοιλιά λόγω των ορμονικών αλλαγών; Μπορεί να ακούγονται χαζά όλα αυτά αλλά αγαπάω το σώμα μου και δε θέλω να αλλάξει. Πέρα από το ότι το σημαντικότερο είναι να είναι υγιές με ενδιαφέρει και η εικόνα του. Δεν είμαι ωραιοπαθής ούτε έχω το τέλειο σώμα. Όμως νιώθω ωραία μέσα σε αυτό και με στεναχωρεί το ότι χωρίς να ευθύνομαι θα επέλθουν ανεπίστρεπτες αλλαγές. Και να ρωτήσω και τις σχολιάστριες πώς βίωσαν αυτές τις αλλαγές; (όσες είναι σε αυτή τη φάση της ζωής τους) Ευχαριστώ πολύ!

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Ας ξεκινήσουμε λέγοντας πως είναι εύκολο για μια γυναίκα να μάθει αν βρίσκεται στην προ-εμμηνοπαυσιακή περίοδο, κάνοντας έναν έλεγχο των ορμονικών επιπέδων στο αίμα. Σε αυτήν την περίπτωση, μπορείς να ζητήσεις περισσότερες πληροφορίες από ενδοκρινολόγο ή γυναικολόγο, καθώς οι εξετάσεις αυτές χρειάζεται να γίνουν σε συγκεκριμένη ημέρα του κύκλου.

Σχετικά με τα υπόλοιπα, αν υποθέσουμε ότι όντως βρίσκεσαι σε αυτή τη φάση, είναι λογικό να παρατηρείς κάποιες αλλαγές στο σώμα σου. Πράγματι, όσο μεγαλώνουμε (ασχέτως φύλου) η μυϊκή μάζα μειώνεται και η εμμηνόπαυση απλά το διευκολύνει αυτό. Προφανώς η άσκηση και η σωστή διατροφή παίζουν τεράστια σημασία στο πόσο έντονα και γρήγορα θα γίνει αυτή η μείωση, αλλά δε μπορούν να τη σταματήσουν εντελώς. Επειδή όμως ο μυϊκός ιστός είναι μεταβολικά ενεργός (καίει δηλαδή θερμίδες για να συντηρείται), μαζί με αυτόν μειώνονται και οι θερμίδες που χρειαζόμαστε καθημερινά για να διατηρούμε το βάρος μας σταθερό. Βέβαια, η μείωση στην πραγματικότητα δε γίνεται με τους γρήγορους ρυθμούς που δίνεις στο παράδειγμά σου και εξαρτάται και από άλλους παράγοντες, όπως τα γονίδια.

Σημαντικό είναι επίσης να αναφέρω ότι οι ορμονικές αυτές αλλαγές μπορούν να οδηγήσουν μακροπρόθεσμα σε αύξηση της χοληστερόλης, μείωση της οστικής πυκνότητας και αύξηση του σπλαχνικού λίπους. Πάλι όμως αυτό δεν συμβαίνει στον ίδιο βαθμό ανεξαιρέτως σε όλες τις γυναίκες. Ακόμη, ένα μέρος των επιπλέον κιλών που βλέπεις στη ζυγαριά πιθανόν να είναι κατακράτηση υγρών και όχι λίπος απαραίτητα.

Εφόσον προσέχεις τη διατροφή σου και γυμνάζεσαι τακτικά, θα σου έλεγα πως δεν υπάρχει κάποιος έντονος λόγος ανησυχίας. Εάν επιθυμείς να χάσεις αυτά τα 3 κιλά, αλλά και να μάθεις πώς μπορείς να τρέφεσαι σωστά ώστε να μειώσεις τις πιθανές συνέπειες (πχ αύξηση χοληστερόλης, οστεοπενία κτλ), μπορείς να μιλήσεις με κάποιον διατροφολόγο για να σου παρέχει εξατομικευμένες οδηγίες διατροφής.

Τέλος, να θυμάσαι ότι κανείς άνθρωπος δε γίνεται να έχει στα 55 το ίδιο ακριβώς σώμα που είχε στα 25, κάτι τέτοιο δεν θα ήταν ρεαλιστικό. Είναι στο χέρι μας όμως να φροντίζουμε το σώμα μας όσο καλύτερα μπορούμε. Αντίστοιχο παράδειγμα θα μπορούσα να σου δώσω και για τις ρυτίδες. Όλοι μας θα κάνουμε, αλλά αν τρώμε σωστά, δεν καπνίζουμε και φοράμε αντηλιακό θα κάνουμε λιγότερες 🙂

in

Αξιολογήστε το άρθρο

39 points
Upvote Downvote

7
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Παρακαλούμε Συνδεθείτε για να σχολιάσετε
2 Θέματα σχολίων
5 Απαντήσεις θεμάτων
0 Ακόλουθοι
 
Με τις περισσότερες αντιδράσεις
Δημοφιλέστερο θέμα σχολίου
5 Συντάκτες σχολίων
Between Worldsno_rootsmongrel Πρόσφατοι συντάκτες σχολίων
  Εγγραφείτε  
νεότερα παλαιότερα δημοφιλέστερα
Ειδοποίηση για
no_roots
Μέλος
Up/Down Voter
Εθισμένος στα Lenoji
Δημιουργός Κειμένων
Χρόνια συμμετοχής
Θρύλος

Εγώ να επισημάνω πόσο τυχερή είναι η μαμά που η κλιμακτήριος της κράτησε μόνο 3 χρόνια. Στη δική μου κράτησε 10 και τρέμω και μόνο στην ιδέα.

mongrel
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Advocate

Αν και από όσα ξέρω παίζει ρόλο η κληρονομικότητα, δεν ξέρεις πώς θα συμπεριφερθει το δικό σου σώμα. Με την αδερφή μου έχουμε ένα χρόνο διαφορά και, παρόλο που μας ήρθε στην ίδια ηλικία, δεν έχουμε καθόλου τα ίδια συμπτώματα (εγώ δεν έχω κανένα από τα συμπτώματα που έχει). Μην τρέμεις, άλλωστε έχουν αλλάξει και οι τρόποι αντιμετώπισης.

no_roots
Μέλος
Up/Down Voter
Εθισμένος στα Lenoji
Δημιουργός Κειμένων
Χρόνια συμμετοχής
Θρύλος

Μακάρι mongrel, για να δούμε…

Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Χρόνια συμμετοχής
Ειδικός

Αν και οι γυναικολόγοι λένε ότι η έναρξη, τα συμπτώματα και και η διάρκεια είναι αυστηρά κληρονομικά, στην δική μου περίπτωση καμία σχέση. Κλιμακτήριος κάτι μήνες, εμμηνόπαυση στα 45 και συμπτώματα ήπια για κανά χρόνο. Οπότε τελικά δεν είναι και σίγουρο, μπορεί να μην υποφέρεις!

no_roots
Μέλος
Up/Down Voter
Εθισμένος στα Lenoji
Δημιουργός Κειμένων
Χρόνια συμμετοχής
Θρύλος

Α να αυτό θέλω, σαν το δικό σου 🙂

Between Worlds
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Ενθουσιώδης

Κι εγώ αυτό θέλω με τα ήπια ή και καθόλου συμπτώματα. Πού παραγγέλνουμε;

Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Πέρασα 2 φορες εμμηνόπαυση και το θυμάμαι σαν ένα ατέλειωτο μαρτύριο! Πρώτη φορά σατ 37 μετά απο ολική υστερεκτομή για καρκίνο ενδομητρίου .Απο την 3η μέρα της επέμβασης άρχισαν οι εξάψεις, οι νυκτερινοί ιδρώτες , τα ” φουντωματα”. Να νοιώθω για 1-2 λεπτά πως ανεβάζω 40 πυρετό και “καίγομαι”. Παρ’όλο που γυμναζόμουν (αλλά δεν πρόεχα διατροφή) και παρά τα φυτικά βοηθήματα σε 1 χρόνο πήρα 8 κιλά που δεν μπόρεσα ποτέ να τα χάσω. Σε 1 χρόνο μου επέτρεψαν λόγω ηλικίας να παίρνω οιστρογόνα.Αμςσως μειώθηκαν αισθητά τα συμπτώματα και τα κιλά παρέμεναν σταθερά .Επαιρνα ορμόνες μέχρι τα 52 μου οπότε… Διαβάστε περισσότερα »