Μόλις γύρισα από το γυναικολόγο μου και είμαι απεγνωσμένη

Ο γυναικολόγος Νίκος Αθανασόπουλος απαντάει

Το πρωί γύρισα από τον γυναικολόγο μου και είμαι απεγνωσμένη. Μου είπε ότι είδε αίμα στον τράχηλο και ότι πρέπει να κάνω βιοψία και γενικώς μου τα μασαγε γιατί δεν ήθελε να μου πει ευθαρσώς ότι μπορεί να έχω καρκίνο. Είμαι τρομοκρατημένη και φοβάμαι. Δεν έχω πει τίποτα στους δικούς μου. Ψάχνω ποτέ θα ζητήσω ρεπό (δε μένω Ελλάδα και έρχομαι οπότε έχω ρεπό αλλά η εταιρεία μου είναι πολύ αυστηρή όσων αφορά άδειες κλπ έως και απάνθρωπη), εννοείται θα κάνω τα πάντα για να έρθω το συντομότερο δυνατό να κάνω τις εξετάσεις αν και αυτό μάλλον θα είναι σε μια εβδομάδα από τώρα… Έχω αγχωθεί. Γκουγκλαρω για τον τράχηλο και τον καρκίνο και έχω φρικάρει. Τι θα κάνω αν έχω τελικά;;; ρώτησα αλλά δεν ήταν πολύ ξεκάθαρος ο γιατρός, μου είπε για κώνοείδη επέμβαση ή κάτι τέτοιο το έψαξα και μου φάνηκε κάπως λάιτ και αντιμετωπίσημο… Αλλά ακόμη αγχονομαι, και αν είδε κάτι πολύ σοβαρό και δεν μου το λέει;;; Μέσα σε αυτά που έψαξα βρήκα και αυτό που μου φάνηκε σεξιστικό (άσχετο αλλά ήθελα να το μοιραστώ και αυτό) :”Μεγάλος αριθμός ερωτικών συντρόφων: Το ίδιο επίσης ισχύει με τον αριθμό των ερωτικών συντρόφων με αποτέλεσμα, αυτές με πολλούς να έχουν περισσότερο κίνδυνο. Να σημειωθεί ότι ο καρκίνος αυτός είναι σπάνιος στις παρθένες. Πιστεύεται ότι ο αυξημένος κίνδυνος στις γυναίκες με πολλούς ερωτικούς συντρόφους και σ΄ αυτές που αρχίζουν σε μικρή ηλικία το σεξ, έχει σχέση με την μόλυνση με τον ιό HPV.” τι θα κάνω;;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Αγαπητή φίλη,

είναι απόλυτα κατανοητοί οι λόγοι για τους οποίους μπορεί να νιώθεις απελπισία αυτή τη στιγμή. Η αλήθεια είναι ότι από το μήνυμά σου λείπουν βασικά στοιχεία, όπως η ηλικία σου και ο λόγος για τον οποίο αρχικά απευθύνθηκες στον γυναικολόγο σου, οπότε και είναι δύσκολο να λάβεις πλήρη απάντηση. Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή και ας εστιάσουμε σε καθένα από τα θέματα που θίγεις.

1) Σε αντίθεση με τους άλλους καρκίνους, ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας έχει γνωστή αιτιολογία, η οποία είναι η μακροχρόνια λοίμωξη από συγκεκριμένα στελέχη του ιού HPV. Αυτή η λοίμωξη προκαλεί σιγά-σιγά (σε διάστημα κάποιων ετών) προκαρκινικές βλάβες στον τράχηλο, και σε μερικές γυναίκες αν αφεθούν χωρίς θεραπεία μπορεί να εξελιχθούν σε καρκίνο. Με το test-pap, λαμβάνονται και εξετάζονται κύτταρα από τον τράχηλο προκειμένου να ανιχνευτούν αυτές οι προκαρκινικές βλάβες.  Επομένως,  στις γυναίκες που παρακολουθούνται τακτικά από γυναικολόγο, (test-pap τουλάχιστον μια φορά ανα τρία χρόνια) οι βλάβες αυτές εντοπίζονται εγκαίρως και αν απαιτείται  αντιμετωπίζονται καταλλήλως (σύμφωνα με τις επίσημες διεθνείς κατευθυντήριες οδηγίες), με αποτέλεσμα την πλήρη θεραπεία της γυναίκας.

2) Αν απευθύνθηκες στον γυναικολόγο σου για προληπτικό έλεγχο, τότε φαντάζομαι έκανες ένα test-pap. Αυτό θα σου δείξει αν στον τράχηλό σου υπάρχουν προκαρκινικές βλάβες ή όχι. Απλή αιμορραγία κατά τη λήψη του test είναι πάρα πολύ συχνή και δεν είναι λόγος ανησυχίας. Αν ο γιατρός σου είδε κάποια περιοχή του τραχήλου που φάνηκε ύποπτη, τότε μετά το test-pap ίσως σου συστήσει κολποσκόπηση και βιοψία. Γενικά όλες οι γυναίκες που κάνουν τακτικά test-pap δεν χρειάζεται να φοβούνται τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας καθώς είναι αρκετά σπάνιο να εμφανιστεί χωρις να έχουν προηγηθεί προκαρκινικές βλάβες.

3) “Γκουγκλαρω για τον τράχηλο και τον καρκίνο και έχω φρικάρει”. Είναι δύσκολο αυτό που θα σου πω, αλλά είναι απαραίτητο να μην καταφεύγεις στο google για να βρεις απαντήσεις. Τις απαντήσεις οφείλει να στις  δώσει ο γιατρός σου, και σε περίπτωση που έχεις και άλλες απορίες οφείλεις να τον ξαναρωτήσεις. Και με τη σειρά του εκείνος οφείλει να σου δώσει ξεκάθαρες απαντήσεις. Αν πιστεύεις ότι οι απαντήσεις που σου έδωσε δεν είναι ξεκάθαρες, “στα μασάει” και γενικά δεν είσαι ευχαριστημένη, αυτό που μπορείς να αναζητήσεις στο google είναι ένας γυναικολόγος με εξειδίκευση πάνω στο πρόβλημά σου. Είναι αδύνατον για κάποιον χωρίς την κατάλληλη εκπαίδευση να μπορέσει να αξιολογήσει τις  πληροφορίες που βρίσκονται διαθέσιμες στο διαδίκτυο.

4) “Αν είδε κάτι σοβαρό και δεν μου το λέει;”. Αυτή η πρόταση αντιβαίνει στην ιατρική δεοντολογία, και δεν θα ήθελα να τη σχολιάσω. Ελπίζω πως αυτό το είδος αντιμετώπισης τείνει να εκλείψει, και θέλω να πιστεύω ότι δεν ισχύει στην περίπτωσή σου.

5) Η λοίμωξη από τον ιό HPV ανήκει στα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα. Στατιστικά, όσο περισσότερους συντρόφους είχες, τόσο μεγαλύτερες είναι οι πιθανότητες κάποιος από αυτούς να σου μεταδώσει τον ιο. Δεν υπάρχει κανένας σεξισμός εδώ. Απλή στατιστική είναι. Όσο για την ηλικία της πρώτης επαφής ισχύει το εξής: Ο ιός προσβάλλει μία συγκεκριμένη περιοχή του τραχήλου που ονομάζεται Ζώνη Μετάπτωσης. Σε νεαρά κορίτσια αυτή η περιοχή είναι πιο εκτεθειμένη και προσβάλλεται πιο εύκολα από τον ιό. Αυτή η λοίμωξη, σε νεαρή ηλικία, μπορεί 8 με 10 χρόνια αργότερα να προκαλέσει καρκίνο του τραχήλου.

6) Κάτι αισιόδοξο: Ανήκεις στην τελευταία γενιά που θα έχει πρόβληματα τέτοιου είδους. Εδώ και αρκετά χρόνια κυκλοφορεί εμβόλιο για τους ιούς HPV που προκαλούν καρκίνο του τραχήλου της μήτρας, καθώς και κονδυλώματα. Τα νέα κορίτσια μπορούν πλέον να εμβολιαστούν (δωρεάν) και σχεδόν να εκμηδενίσουν τον κίνδυνο νόσησης στο μέλλον. Είναι απόλυτη ευθύνη των γονέων να προστατεύσουν τα παιδιά τους. Σε χώρες που οι γονείς το έκαναν αυτό, τα νέα περιστατικά καρκίνου είναι πλέον σπανιότατα (π.χ. Αυστραλία). Ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας θα είναι για τις επόμενες γενιές κάτι άγνωστο, και ο πρώτος που θα νικηθεί ολοκληρωτικά.

Είμαι σίγουρος ότι θα τη βρεις την άκρη. Μπορεί να σου φαίνεται βουνό και να νιώθεις τρομαγμένη, όμως έχω την αίσθηση ότι τα πράγματα δεν είναι τόσο σοβαρά όσο φοβάσαι.

Ακολουθήστε την Α,ΜΠΑ; στο Google News

in

Αξιολογήστε το άρθρο

80 points
Upvote Downvote

19
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Παρακαλούμε Συνδεθείτε για να σχολιάσετε
8 Θέματα σχολίων
11 Απαντήσεις θεμάτων
0 Ακόλουθοι
 
Με τις περισσότερες αντιδράσεις
Δημοφιλέστερο θέμα σχολίου
11 Συντάκτες σχολίων
Φούστα Κλαρωτήthanosasproulias@gmail.com AlexiΜαρία Ιουλμά Δεκαοκτώ ΑυγάElda Πρόσφατοι συντάκτες σχολίων
  Εγγραφείτε  
νεότερα παλαιότερα δημοφιλέστερα
Ειδοποίηση για
Fox
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Εθισμένος στα Lenoji
Συμμετέχων

Γιατι ως γιατρος δεν αναφερετε πουθενα οτι το εμβολιο μπορουν να το κανουν οι γυναικες μεχρι και τα 45 ετη? Ουτε σε μενα το ανεφερε καποιος γιατρος εως τωρα μονη μου το βρηκα και οταν ρωτησα σχετικα η απαντηση ηταν οτι δεν το καλυπτει το ταμειο και ειναι ακριβο.Δεν καταλαβαινω το σκεπτικο ορισμενων γιατρων .Ξερουν ποιος μπορει και ποιος οχι να το αντεξει οικονομικα και παιρνουν εκεινοι αποφασεις για εμας?

Ιζόλδη
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Ειδικός

Thanoasproulia, το εμβόλιο πήρε έγκριση στις ΗΠΑ σε μεγαλύτερες ηλικίες πάρα πολύ πρόσφατα, την οποία οι περισσότερες χώρες της Ευρώπης, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, δεν έχουν (ακόμα) επικυρώσει. Οι γιατροί οφείλουν να εναρμονίζονται με το πλαίσιο οδηγιών κάθε χώρας (εθνικό πρόγραμμα εμβολιασμών 2018-2019, μπορείς να ανατρέξεις). Πληροφοριακά, και οι άντρες μπορούν να εμβολιαστούν, σε περίπτωση που σε ενδιαφέρει προσωπικά. Άσχετο, αλλά πολύ σχετικό. Οι γιατροί συστήνουν εμβόλια εγκεκριμένα εδώ και πολλά χρόνια που μάλιστα καλύπτονται από τα ταμεία, όχι δεν τα κάνουμε γιατί προκαλούν αυτισμό/δεν είναι αποτελεσματικά/πλουτίζουν οι φαρμακευτικές. Γράφουν ένα άρθρο με δέκα βασικές πληροφορίες κι όχι… Διαβάστε περισσότερα »

Fox
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Εθισμένος στα Lenoji
Συμμετέχων

Ιζολδη σε ευχαριστω πολυ για την απαντηση κατ’αρχας αλλα εχω την εντυπωση οτι καπως παρεξηγηθηκαν τα λογια μου.Απο προσωπικη εμπειρια ( (μιας κι εχω HPV και δεν ειμαι αντρας) ηθελα να πω οτι δεν γινεται σωστη ενημερωση στους ασθενεις.Θεωρω οτι θα επρεπε ηδη εδω και 2 χρονια να με εχει ενημερωσει οτι μπορω να κανω το εμβολιο ειτε το καλυπτει το ταμειο ειτε οχι.Δεν επρεπε να περιμενει να τον ρωτησω εγω και δεν αφορα μονο εναν γιατρο αλλα αρκετους οι οποιοι επισης ειχαν την υποχρεωση να με ενημερωσουν.Αυτο που μου εξηγησε ειναι οτι δεν σε καλυπτει απο τον τυπο του… Διαβάστε περισσότερα »

μιμόζα
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Εθισμένος στα Lenoji
Up/Down Voter
Ειδικός

Εγώ αυτό που έχω να πω είναι να μη φοβάσαι να πας σε γιατρό στη χώρα που ζεις. Δεν έχει μόνο η Ελλάδα καλούς γιατρούς, έχουν και όλες οι άλλες χώρες του πλανήτη, ακόμα και η τελευταία τριτοκοσμική. Αν ψάξεις θα βρεις. Όταν αναβάλεις επίσκεψη σε γιατρό για αυτό το λόγο το μόνο που κάνεις είναι να βάζεις τον εαυτό σου σε κίνδυνο (σε περίπτωση που έχεις κάτι που χρειάζεται άμεση αντιμετώπιση). Το να υπάρχει ένας καλός γιατρός κοντά σου που ξέρει το ιστορικό σου είναι χρυσός. Είναι ευθύνη σου να τον βρεις.

Ermioni Amanatidou
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Θα θελα να δωσω μια συμβουλη κι εγω με την σειρα μου μιας και πριν ενα χρονο καθως πηγα για τον καθιερωμένο ελεγχο τεστ-παπ αντινετωπισα μια πολυ άσχημη κατασταση απο τον τοτε γυναικολογο μου και λεω τοτε διοτι για καλη μου τυχη ετρεξα συντομα οταν έπρεπε να συμβουλευτω αλλον γυναικολογο και βρεθηκα σε μια κατάσταση σοκ! Οταν ο ιδιος ο γιατρος σου τα “μασαει” καλο είναι να συμβουλευομαστε και καποιον αλλο ! Εγω προσωπικα εαν συνεχιζα να αφηνω να με παρακολουθει ο πρωταρχικος μου γυναικολογος θα ζουσα με μια ψευτικη χωρίς βιοψιες διαγνωση οτι πάσχω απο HPV! Προφανώς και συμβαινει… Διαβάστε περισσότερα »

Elda
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Πρώτον… Μη σε πανικοβάλλει αμέσως το αιματάκι κατά την εξέταση… Εγώ έβγαζα τα πρώτα πέντε χρόνια. Μπορεί να είναι χίλιοι δυο λόγοι (ευαίσθητος τράχηλος, αδεξιότητα γιατρού, μύκητες κτλ). Η καλλιέργεια και το τεστ παπ που λογικά σου έκανε θα δείξουν τι συμβαίνει και σου εύχομαι να μην είναι κακό. Δεύτερον… Λογικά δε χρειάζεται να αλλάξεις γιατρό αφού το πρώτο βήμα της εξέτασης σου το έκανε αυτός και τώρα – λογικά – περιμένεις αποτελέσματα. Δηλαδή αν δει καρκινικά κύτταρα νομίζεις θα σ’αφήσει έτσι; Και πες ότι θες να αλλάξεις γιατρό… Γιατί πρέπει να δεις άλλο γιατρό στην Ελλάδα και να χάσεις… Διαβάστε περισσότερα »

no_roots
Μέλος
Up/Down Voter
Εθισμένος στα Lenoji
Δημιουργός Κειμένων
Χρόνια συμμετοχής
Θρύλος

Να προσθέσω και κάτι ακόμα που δεν είμαι σίγουρη αν μπορεί να ισχύει σε αυτήν την περίπτωση. Πριν από μερικά χρόνια ο γιατρός μου, παίρνοντας δείγμα για καλλιέργεια τραχηλικού επιχρίσματος, μου είπε πως ο τράχηλος ήταν ευαίσθητος (αν θυμάμαι καλά) και έβγαζε λίγο αίμα. Τελικά η καλλιέργεια ήταν θετική για χλαμύδια. Ταλαιπωρήθηκα αρκετά μέχρι να εκριζωθούν και σε κάθε εξέταση που έβγαινε θετική, πάντα υπήρχε λίγο αίμα κατά τη συλλογή του επιχρίσματος.
Δεν θα μπορούσε να είναι μια τέτοια περίπτωση και αυτή;

Chaotic Jester
Επισκέπτης
Συμμετέχων
Chaotic Jester

Βρε no_roots, θα μπορούσε να είναι χίλια-δυο. Πριν εφτά χρόνια έμαθα πως είχα καρκίνο στον θυρεοειδή, και το μόνο που έχω να πω σε κάθε ασθενή αλλά και όποιον φοβάται πως ίσως είναι ασθενής, είναι μακρυά από το google αλλά και από ιστορίες γνωστών/φίλων/συγγενών που είχαν “ακριβώς τα ίδιο”, αλλά το “ίδιο” στο οποίο αναφέρονται είναι σύμπτωμα και όχι ιατρικά διαγνωσμένη ασθένεια. Γιατρός και μόνο γιατρός, στην ανάγκη δεύτερος και τρίτος και τέταρτος γιατρός, αλλά σε καμιά περίπτωση google diagnostics.

Louk Ritia
Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Up/Down Voter
Χρόνια συμμετοχής
Επιβεβαιωμένος Χρήστης
Δημιουργός Κειμένων
Ειδικός

Συμφωνώ απολύτως. Το έχω απαγορεύσει πλέον στον εαυτό μου. Θυμάμαι πριν χρόνια κάποια στιγμή που κοίταξα για συμπτώματα κατέληξα πως μάλλον είμαι σκύλος που έχει διαβήτη.

no_roots
Μέλος
Up/Down Voter
Εθισμένος στα Lenoji
Δημιουργός Κειμένων
Χρόνια συμμετοχής
Θρύλος

Chaotic Jester και Νίκο, ναι το ξέρω (προφανώς) πως θα μπορούσαν να είναι χίλια-δύο 🙂
Όμως, για να λέμε και του στραβού το δίκιο, δεν αναφέρεται πουθενά στην απάντηση πως θα μπορούσε να είναι χίλια-δύο. Δηλαδή έχουμε μια υπεραγχωμένη γυναίκα που νομίζει πως έχει καρκίνο και βασικά της λέμε πως και να έχει, είναι κάτι εύκολα αντιμετωπίσιμο και σίγουρα κάτι που εύκολα προλαμβάνεται. Όχι πως ξέρεις μπορεί να είναι κι αυτό, αλλά μπορεί να είναι και διάφορα άλλα.
Ακόμα κι εγώ που τα ξέρω, λέω βρε μπας και δεν τα ξέρω τόσο καλά εν τέλει;

Μαρία Ιουλμά Δεκαοκτώ Αυγά
Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Up/Down Voter
Χρόνια συμμετοχής
Ειδικός

Εγώ πριν λίγες μέρες έμαθα ότι ξεμπερδεψα από τον καρκίνο του θυρεοειδούς , μετά από αφαίρεση και θεραπεία με ιώδιο, και λίγες μέρες μετά τα χαρμόσυνα νεα έμαθα ότι το hpv του τραχήλου μου μεταλλάχτηκε, θεριεψε, και πάω για βιοψία. Αυτό που δεν απάντησε ο γιατρός εδώ είναι πώς αντιμετωπίζεται ο καρκίνος του τραχήλου.

Fox
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Εθισμένος στα Lenoji
Συμμετέχων

Αντιμετωπιζεται αρχικα με κωνοειδη εκτομη ομως αυτο δεν σημαινει οτι καθαρθσες κιολας.

Φούστα Κλαρωτή
Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Up/Down Voter
Χρόνια συμμετοχής
Δημιουργός Κειμένων
Μέντορας

περαστικά σου!!

Fox
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Εθισμένος στα Lenoji
Συμμετέχων

!