Μισώ την περίοδό μου

Απάντηση από τον γυναικολόγο του “Α μπα”, Νίκο Αθανασόπουλο

Αγαπητή Α, μπα σε διαβάζω χρόνια τώρα και ήρθε η ώρα να εξομολογηθώ κάτι. Μισώ την περίοδο μου. Για να είμαι ειλικρινής δεν την μισούσα πάντα, άρχισα να τη μισώ από τότε που το μόνο που κάνει είναι να μου δημιουργεί πρόβλημα. Ναι, βασικά όλες αυτές οι μηνιαίες ορμονικές αλλαγές που συμβαίνουν με στόχο το να κάνω παιδί μου είναι εντελώς άχρηστες γιατί η μητρότητα είναι κάτι που ξέρω από τώρα ότι δεν το θέλω στη ζωή μου. Έχω περίοδο από 11 χρόνων, έρχεται κάθε μήνα με σφάζει στους πόνους, δεν είναι ποτέ σταθερή, πήρα αντισυλληπτικά, έφτιαξε, τα σταμάτησα, έμεινε υπέροχη, πήρα κορτιζόνη γιατί έπαθα αλλεργικό σοκ και έπειτα κατάντησε πάλι μια τρομερά επώδυνη αηδία και μισή η οποία έχει φροντίσει να με κοψοχολιάσει τουλάχιστον 6 φορές μέσα σε ένα χρόνο αφού φρόντιζε να αργεί πάνω από μια γ@@@@ βδομάδα. Τον γιατρό μου τον έβλεπα, μου είχε πει να ξαναπάρω χάπια, βέβαια εγώ περίμενα με την ελπίδα ότι όλα θα γίνουν όπως πρώτα μα δεν γίνονται. Τέλος πάντων, έκανα τις εξετάσεις μου και τώρα θα ξαναπάρω χάπια. Αλλά δεν με ενοχλεί μόνο αυτό. Με ενοχλεί ότι επηρεάζεται η διάθεση μου για φαγητό, με ενοχλεί ότι πρήζονται ακόμα και τα άντερα μου, με ενοχλούν οι πόνοι οi οποίοι έχουν γίνει αφόρητοι και ακόμα και μια βδομάδα πριν αρχίζω να νιωθω περίεργα χαμηλά στην κοιλιά όταν περπατάω, χώρια το πρήξιμο. Μαζί με τις καθυστερήσεις, είμαι για τρεις βδομάδες το μήνα σαν μπαλόνι. Θα κοψω και το κάπνισμα και τα νεύρα μου θα γίνουν ακόμα πιο τσατάλια. Δεν μπορώ άλλο, θέλω να φύγει από πάνω μου αυτό το μαρτύριο. Δεν θέλω συμβουλές ή κάτι, να τα πω ήθελα. Βασικά ήθελα να τα πω κάπου που δεν θα με κράξουν αν πω ότι δεν θέλω παιδιά, ότι είμαι πολύ μικρή για να ξέρω αν θέλω, κάπου που δεν είναι ταμπού να πω πόσο πολύ με ενοχλεί αυτό το “φυσιολογικό” που συμβαίνει στο σώμα μου κάθε μήνα και μου έχει καταστρέψει εξόδους, διακοπές, γενέθλια, εξεταστικές γιατί απλά υποφέρω. Ναι, έχω μαζί και σπαστική κολίτιδα και σε αυτό οφείλονται πολλά από τα πρηξίματα που παθαίνω αλλά κάπου έλεος, δεν είναι δυνατόν να μην μπορώ να ανασάνω. Και ξέρω ότι δεν θα μου πείτε ότι είμαι υπερβολική και ότι “όπως το περάσαμε εμείς, θα το περάσεις κι εσύ και δεν θα βγάλεις αχνά”. Ε, λοιπόν ναι, θα βγάλω. Και θα πω ότι είναι μια κατάσταση η οποία με ότι συνεπάγεται για όλες τις γυναίκες ή για μένα μόνο, μου είναι πάρα πολύ δυσάρεστη. Και θα καλέσω κι εσάς να πείτε τις δικές σας ιστορίες.

 

Αγαπητή φίλη,

αρχικά πρέπει να ξεκαθαριστεί ότι έχεις κάθε δικαίωμα να διαμαρτύρεσαι αν η περίοδος σου προκαλεί τέτοιο πρόβλημα στην καθημερινή σου ζωή. Όπως έχουμε ξαναγράψει μέσα από τη σελίδα της Α,ΜΠΑ, 7 μέρες το μήνα*12 μήνες*40 χρόνια σημαίνει 9 (ναι εννέα) χρόνια από τη ζωή σου υποφέροντας. Είναι πάρα πολλά και ειδικά εσύ που υποφέρεις περισσότερες ημέρες έχεις το δικαίωμα για μια λύση που θα σου δώσει τη δυνατότα να μην έχεις συμπτώματα και να σου βελτιώσει σημαντικά την ποιότητα της ζωής σου.

Αν και όπως πολύ κατηγορηματικά λες ότι ήθελες να μοιραστείς την εμπειρία σου για να ξεσκάσεις, χωρίς να ζητάς συμβουλές, ορισμένα στοιχεία από το κείμενο σου είναι λίγο ανησυχητικά. Οι προτάσεις: “με σφάζει στους πόνους, πήρα αντισυλληπτικά και έφτιαξε, τα σταμάτησα και μετά από λίγο πάλι επώδυνη”, “πρήζονται ακόμα και τα άντερα μου, με ενοχλούν οι πόνοι οι οποίοι έχουν γίνει αφόρητοι ακόμα και μια βδομάδα πριν” υποδηλώνουν συμπτώματα χαρακτηριστικά μιας χρόνιας νόσου η οποία λέγεται ενδομητρίωση. Επ’ ουδενί δεν σημαίνει ότι σίγουρα έχεις αυτή τη νόσο, απλά θα ήταν χρήσιμο να γίνει ένας πιο ενδελεχής έλεγχος προκειμένου να ελεγχθεί αυτή η πιθανότητα, ώστε να λάβεις την κατάλληλη συμβουλευτική και να έχεις ένα μακροπρόθεσμο πλάνο αντιμετώπισης των συμπτωμάτων σου. Πάνω από όλα, όμως, έχεις δικαίωμα να λάβεις μια απάντηση του τι συμβαίνει στον οργανισμό σου.

Η ενδομητρίωση είναι μία νόσος στην οποία  ενδομητρικός ιστός (ο ιστός που επενδύει το εσωτερικό της μήτρας) ανευρίσκεται σε περιοχές  εκτός της μήτρας όπως μέσα στην κοιλιά ή πάνω στις ωοθήκες. Όπως το ενδομήτριο που βρίσκεται μέσα στη μήτρα κατά την διάρκεια του κύκλου μεγαλώνει και στη συνέχεια με την περίοδο “αποσυντίθεται”, έτσι και τα σημεία που βρίσκονται εστίες ενδομητρίωσης περνάνε αντίστοιχες αλλαγές μέσα στην διάρκεια του μήνα, ερεθίζοντας τοπικά αυτά τα σημεία και προκαλώντας πόνο.

Είναι μία πολύ ύπουλη νόσος με την έννοια ότι πολλές φορές οι γυναίκες υποφέρουν για χρόνια μέχρι να τεθεί η διάγνωση. Στον υπέρηχο κάποιες φορές υπάρχουν κάποιες ενδείξεις (κύστεις ωοθηκών με χαρακτηριστική μορφολογία, κ.α.) αλλά πολλές φορές μπορεί να μην φαίνεται και καθόλου. Υπάρχεί μια αιματολογική εξέταση που λέγεται CA-125, αλλά και πάλι δεν είναι εύκολο να τεθεί η διάγνωση μόνο από ένα νούμερο. Ο ικανοποιητικός έλεγχος του πόνου με τη χρήση αντισυλληπτικών είναι επίσης ένα κριτήριο για τη διάγνωση, ενώ κάποιες -λίγες- φορές μπορεί να χρειαστεί διενέργεια διαγνωστικής λαπαροσκόπησης για να τεθεί η διάγνωση.

Στη δική σου περίπτωση το κυριότερο πρόβλημα που αντιμετωπίζεις είναι ο πόνος. Ακόμα και ενδομητρίωση να μην έχεις, σε περίπτωση που τα αντιφλεγμονώδη φάρμακα δεν μπορούν να ελέγξουν τον πόνο, τότε όπως σου συνέστησε ο γυναικολόγος σου θα πρέπει να ξαναλάβεις αντισυλληπτικά και μάλιστα για μακρό χρονικό διάστημα. Και με την έννοια μακρό χρονικό διάστημα εννοούμε ότι μπορείς να τα λαμβάνείς μέχρι την εμμηνόπαυση και να τα διακόψεις σε περίπτωση που αλλάξεις γνώμη και θελήσεις ένα παιδί. Δεν υπάρχει απολύτως κανένας κίνδυνος αν λαμβάνονται σωστά και κάνεις κάποιες ελάχιστες εξετάσεις που χρειάζονται μια στο τόσο. Ούτε υπάρχει κανένας λόγος να σταματάμε τα αντισυλληπτικά “για να ξεκουραστεί ο οργανισμός”.

Επίσης κάτι που μπορούν να κάνουν οι γυναίκες με σοβαρή δυσμηνόρροια ή ενδομητρίωση είναι να παίρνουν τα αντισυλληπτικά δισκία συνεχόμενα, χωρίς καμία διακοπή. Δηλαδή αντί για 21 δισκία και μετά 7 ημέρες διακοπή για να έρθει περίοδος, μπορούν να λαμβάνουν 63, ή και 126 δισκία προκειμένου να έρχεται περίοδος μία φορά το δίμηνο ή  τετράμηνο, αντίστοιχα. Με αυτόν τον τρόπο μειώνεται δραστικά ο αριθμός των περιόδων που έχει μια γυναίκα μέσα στο έτος και επομένως μειώνονται οι ημέρες στις οποίες η γυναίκα πονάει.

Προκειμένου να προλάβω αρνητικά σχόλια σε αυτή την πρόταση, η συνεχόμενη χρήση αντισυλληπτικών δισκίων είναι διεθνής ασφαλής πρακτική, και μάλιστα στις χώρες του εξωτερικού το αντισυλληπτικό σκέυασμα με όνομα γνωστης πριγκήπισσας του Disney κυκλοφορεί και σε συσκευασίες των 63 δισκίων ακριβώς για αυτό το λόγο.  Και εδώ είναι και μία ελληνική δημοσίευση από τις πολλές σχετικές που υπάρχουν.

Σε περίπτωση ενδομητρίωσης επίσης τα τελευταία χρόνια είναι διαθέσιμο φαρμακευτικό σκεύασμα με διενογέστη το οποίο προκαλεί καταστολή των ενδομητριωσικών εστιών και πολύ καλό έλεγχο του πόνου.

Τέλος σε γυναίκες με πολύ σοβαρούς πόνους που οφείλονται στην ενδομητρίωση, οι οποίοι δεν μπορούν να ελεγχθούν με κανένα φάρμακο, η μόνη λύση που ίσως μπορεί να βοηθήσει είναι η λαπαροσκόπηση προκειμένου να αφαιρεθεί η πλειονότητα των ενδομητριωσικών εστιών. Αυτού του είδους η επέμβαση τεχνικά είναι πάρα πολύ δύσκολη και πρέπει να γίνεται από εξειδικευμένους γυναικολόγους με πραγματικά μεγάλη εμπειρία στην ενδομητρίωση και τη λαπαροσκόπηση προκειμένου η επέμβαση να γίνει με ασφάλεια και με αποτελεσματικότητα.

Υ.Γ. Αυτό το κείμενο δεν αποτελεί σε καμιά περίπτωση προτροπή για μία γυναίκα να αρχίσει να λαμβάνει κάποιο φαρμακευτικό σκεύασμα χωρίς περαιτέρω ιατρικές συμβουλές.

Ακολουθήστε την Α,ΜΠΑ; στο Google News

in

Αξιολογήστε το άρθρο

93 points
Upvote Downvote

23
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Παρακαλούμε Συνδεθείτε για να σχολιάσετε
12 Θέματα σχολίων
11 Απαντήσεις θεμάτων
2 Ακόλουθοι
 
Με τις περισσότερες αντιδράσεις
Δημοφιλέστερο θέμα σχολίου
17 Συντάκτες σχολίων
πόντια ιντερνάσιοναλMath logicMitsiLouise B. Πρόσφατοι συντάκτες σχολίων
  Εγγραφείτε  
νεότερα παλαιότερα δημοφιλέστερα
Ειδοποίηση για
πόντια ιντερνάσιοναλ
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Επιβεβαιωμένος Χρήστης
Δημιουργός Κειμένων
Μέντορας

Μεγάλη υπόθεση η κατανόηση του γιατρού μας. Όταν πήγα στη γυναικόλογο μου πρώτη φορά και της είπα το ιστορικό μου, το ξεκίνησα λέγοντας ότι γενικά η περίοδος μου με έχει πρήξει και σιχάθηκα και δε σημειώνω τον κύκλο μου, βαρέθηκα κι αυτό και βαρέθηκα ν’ασχολούμαι μαζί της, βαρέθηκα και να πηγαίνω στον γιατρό για να μου λέει ότι είμαι καλά, ενώ έχω ό,τι να ‘ναι κύκλο και πονάω. Και μου είπε η γυναίκα “είδατε προκοπή κι εσείς από εμάς, δίκιο έχετε”. Εννοούσε ότι δεν μπορεί μου λύσει το πρόβλημα. Αλλά αναγνώριζε ότι φυσικά και δεν είναι φυσιολογική η περίοδος μου.… Διαβάστε περισσότερα »

Σουβλίτσα
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Εθισμένος στα Lenoji
Up/Down Voter
Συνεργάτης

Χαχα! Φοβερή παρομοίωση! Θα την χρησιμοποιήσω.

μ_αρεσει_να_χορευω
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Εθισμένος στα Lenoji
Up/Down Voter
Ειδικός

Δεν εισαι η μόνη που αισθάνεσαι έτσι. Μισούσα κι εγώ την περίοδό μου, πονούσα πολύ κ είχα πολύ αίμα για 7 ολόκληρες μέρες. Τώρα που είμαι σε εμμηνόπαυση αισθάνομαι τεραστια ανακούφιση και απελευθέρωση, σαν να μου έφυγε βάρος που μου δυσκόλευε τη ζωή

Σουβλίτσα
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Εθισμένος στα Lenoji
Up/Down Voter
Συνεργάτης

Μπαίνοντας πρόσφατα στην κλιμακτήριο και αφού για 2 ολόκληρους μήνες δεν ήρθε η περίοδος μου, (αυτό το μήνα επέστρεψε δριμύτερη), μπορώ να πω πως ένιωσα κι εγώ τρομερή ανακούφιση. Πόνους δεν έχω αλλά έχω μια περίοδο 8-10 ημερών με μεγάλη αιμορραγία, χρόνια σιδηροπενική αναιμία εξαιτίας αυτού, εξάντληση και πριν την περίοδο έντονη θλίψη. Δεν περίμενα πως θα νιώσω έτσι. Πάντα φοβόμουν την έλευση της κλιμακτηρίου, για τα όσα ακούω που συχνά είναι αντιφατικά και κυρίως για τον τρόπο που αντιμετωπίζονται οι γυναίκες όταν μπαίνουν σε αυτό το στάδιο της ζωής τους.

Pandora
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Ενθουσιώδης

Παρόμοια περίπτωση, πάντα είχα πολύ βαριά ροή και διαρκούσε 7 μέρες. Τουαλέτα ανά 2 ώρες τις 3 πρώτες μέρες. Έχω δοκιμάσει super plus ταμπον, διπλή σερβιετα. Πριν από 5 χρόνια άρχισε να αλλάζει εμφανίστηκε πόνος και αυξήθηκε σε 10 μέρες. Ο σίδηρος μου έπεφτε κάθε 3 μήνες και ο πόνος έγινε ανυπόφορος, ο μόνος τρόπος να μειωθεί ήταν το nurofen. Έκανα διάφορες εξετάσεις και η γιατρός (παθολόγος) που με είδε με αντιμετώπισε σαν να είμαι τρελή και φαντάζομαι τον πόνο. Μετά από ένα χρόνο, είχα αρχίσει να φρικαρω και έκανα ενα εσωτερικό υπέρηχο μήτρας και μου βρήκαν 4 πολύποδες, τους… Διαβάστε περισσότερα »

πόντια ιντερνάσιοναλ
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Επιβεβαιωμένος Χρήστης
Δημιουργός Κειμένων
Μέντορας

Α, μη φοβάσαι, Σουβλίτσα, ξέρεις πόσα χρόνια ζω έτσι; Χωρίς να ξέρω ότι δε φταίει το μυαλό μου, φταίει η περίοδος μου σε μεγάλο βαθμό. Τίποτα χρυσό μου. Είμαι σε κλιμακτήριο, θα λες, και αν δεν ξέρετε τι σημαίνει, υπάρχει το google φιλάκια. Εγώ μ’αυτά που ξέρω πια, σε φίλη μου θα έλεγα αν δεν την παλεύεις πήγαινε σ’εναν ψυχίατρο να σε φτιάξει. Άλλωστε κι εγώ το διάβασα σε μελέτες σχετικά με την εμμηνόπαυση αλλά το είδα και στη πράξη. Νομίζω όσο πιο επιβαρυμένη ψυχολογία έχει μια γυναίκα, τόσο πιο βαριά την περνάει. Όσο πιο βαριά την περνάει, τόσο ξεβολεύει… Διαβάστε περισσότερα »

brain user
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Κ. Αθανασόπουλε χαίρομαι πολύ κάθε φορά που διαβάζω τις συμβουλές σας. Δεν βρίσκεις εύκολα γυναικολόγο με τέτοια κατανόηση και σεβασμό, τουλάχιστον από τη δική μου ως τώρα εμπειρία και εχω επισκεφτει αρκετους συναδέλφους σας. Σχεδόν συγκινούμαι όταν σας διαβάζω .

a glass of wine
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Αχ δεν είσαι η μόνη. Δε φαντάζεσαι πόσο με έχει ταλαιπωρήσει η περίοδος στη ζωή μου. Πριν την κάθε περίοδο και για αρκετές μέρες είμαι χάλια ψυχολογικά, πρήζονται ολόκληρη πονάω το μισό μηνα, τις δε πρώτες ημέρες τις περιόδου κοντεύω να πεθάνω από τον πόνο και πιάνουν μόνο φάρμακα τύπου neurofen (και όχι τελείως). Ενδομητριωση δεν έχω, το έχω ψάξει. Αντισυλληπτικά δεν μπόρεσα να πάρω γιατί μου φέρνουν κατάθλιψη. Γενικά νιώθω ότι έχανα την μισή μου ζωή. Φυσικά καμία συμπαράσταση δεν είχα, η μητέρα μου ήταν σε φάση και εγώ ποναγα μην κάνεις έτσι και μη παίρνεις φάρμακα, δεν κάνουν… Διαβάστε περισσότερα »

Εντελβάις
Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Up/Down Voter
Χρόνια συμμετοχής
Δημιουργός Κειμένων
Μέντορας

Glass of wine story of my life. Εμετός στο σχολείο από τον πόνο (και αμέτρητες φορές εμετός στο σπίτι) και λιποθυμία μια άλλη φορά στο πανεπιστήμιο. Μόνο τα feldene με πιάνουν και μπορώ πλέον να είμαι σχετικά λειτουργική, με την έννοια ότι μπορώ να πάω στη δουλειά μου, παλιότερα ανέβαλλα τα πάντα την πρώτη μέρα της περιόδου.

Σουβλίτσα
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Εθισμένος στα Lenoji
Up/Down Voter
Συνεργάτης

Κι εγώ αναγκάζομαι να τα αναβάλλω όχι όμως λόγω πόνου λόγω αιμορραγίας τόσης που με στέλνει στην τουαλέτα κάθε 2 ώρες στην καλύτερη και κάθε μισή στη χειρότερη.( Με ταμπόν super plus και ανάλογη σερβιέτα). Αν δε, αυτό μου συμβεί σε ταξίδι είναι μια τραγωδία αυτό που ζω.

Chachacha
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συνεργάτης

Μια αγκαλιά από εμένα! Από τα 16 με αφόρητους πόνους και βαριά περίοδο. Από τα 23 αν δεν έπαιρνα εγκαίρως δυνατά παυσίπονα με έπιανε και κολικός εντέρου. Με διερευνητική λαπαροσκόπηση βρέθηκε ενδομητρίωση στα 32 μου κι αυτό γιατί επέμεινα εγώ να την κάνω. Είχα παντού εστίες, συν 2 συμφήσεις στο έντερο για αυτό και οι κολικοί. Όχι δεν είσαι υπερβολική όταν λες ότι πονάς. Δεν ξέρω αν πονάνε όλοι έτσι, αλλά όταν ήταν να γεννήσω και με είχαν συνδέσει με το μηχάνημα που παρακολουθεί τις συσπάσεις, ήρθε η μαία και βλέποντας τις καταγραφές με ρώτησε γιατί δεν τη φώναξα αφού… Διαβάστε περισσότερα »

Gina
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

σε νιώθω απόλυτα, πόσες φορές εχω σκεφτεί να γινόμουν για μια μέρα πρωθυπουργός και θα έδινα τουλάχιστον 2 μέρες τον μήνα άδεια στις γυναίκες που υποφέρουν από την περίοδο! Εγώ εκτός απο πόνο, πρήξιμο , νεύρα και μελαγχολία εχω πολλές φορές και διάρροιες, κάποιες φορές μάλιστα ξεκινάνε μια βδομάδα νωρίτερα!

Louk Ritia
Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Up/Down Voter
Χρόνια συμμετοχής
Επιβεβαιωμένος Χρήστης
Δημιουργός Κειμένων
Ειδικός

Είμαι από τις τυχερές, πονάω ελάχιστα στην περίοδο, για την ακρίβεια μέχρι το 2015 (από τέλη του 1999 που έχω περίοδο) μόνο μία φορά το χρόνο κάθε χρόνο έπεφτα στο κρεβάτι από πόνο και παρακαλούσα να πεθάνω. Πάντα αναρωτιόμουν πώς τα καταφέρνετε εσείς που το περνάτε αυτό κάθε μήνα. Καλή μου φίλη αντιμετωπίζει τέτοιο πρόβλημα με τον πόνο, της έχω πει πολλάκις ότι ίσως πρέπει να το ψάξει παραπάνω αλλά δεν ξέρω…είναι λες και η περίοδος είναι τόσο ταυτισμένη με τον πόνο μέσα της που δεν το συζητάει καν με το γιατρό της και η φάση είναι ότι έχει παραιτηθεί… Διαβάστε περισσότερα »

bertha
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Ορμονικό σπιράλ. Μου άλλαξε τη ζωή! Μετά από περίπου 30 χρόνια απίστευτης ταλαιπωρίας, δύο τοκετούς (τώρα είμαι 42) και αιματοκρίτη στο 27, βρέθηκε πριν από 2 χρόνια ένα γυναικολόγος να μου προτείνει το ορμονικό σπιράλ. Σκέφτομαι, ποτέ δεν είναι αργά για να μην απελπίζομαι για τις μέρες της ζωής μου που έχασα υποφέροντας. Τώρα πια έχω ελάχιστη ροή, πολύ λίγους πόνους (ενόχληση θα το έλεγα) και επιτέλους δεν χρειάζεται να υπολογίζω πότε θα μου έρθει περίοδος για να προγραμματίζω… τη ζωή μου. Όποια έχει δυσμηνόρροια πιστεύω ότι αξίζει να ενημερωθεί για αυτή τη μέθοδο και να αποφασίσει αν της ταιριάζει… Διαβάστε περισσότερα »

Math logic
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Εύχομαι τα αντισυλληπτικά να είναι η λύση και να σου πάνε όλα καλά. Με την ευκαιρία της ερώτησης θα ρωτήσω και εγώ. Έχω και εγώ πολλούς πόνους στην περίοδο και χαλάει και το στομάχι μου. Έχω κάνει όλες τις εξετάσεις, χωρίς να έχω βρει κάποια αιτία. Τα αντιφλεγμονώδη αντιμετώπιζαν τους πόνους πολύ αποτελέσματά. Πρόσφατα όμως εμφάνισα αλλεργία και μου τα απαγόρευσαν. Υπάρχει κάτι που μπορώ να τα αντικαταστήσω;

Mitsi
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Εθισμένος στα Lenoji
Ήρωας

Λάδι κάνναβης. Δοκίμασε το, μπορεί να σε βοηθήσει.

Math logic
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Δεν το είχα σκεφτεί καθόλου… Θα το δοκιμάσω! Σ’ ευχαριστώ!

Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Εθισμένος στα Lenoji
Up/Down Voter
Advocate

Την απεχθάνομαι και γω. Σταμάτησα τα αντισυλληπτικά πριν λίγους μήνες επειδή έγινα 35 και δεν έχω κόψει τελείως το κάπνισμα και με κάθε περίοδο συνειδητοποιώ πως τελικά μάλλον προτιμώ να κόψω το κάπνισμα παρά να ζω αυτό το πράγμα.

Ururu
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Εχω κάθε 21 μέρες περίοδο..Δε μπορώ να πάρω αντισυλληπτικά και το σίδηρό μου είναι μονίμως χαμηλό. Προσπαθώ να μη το αφήνω να μ επειράζει αν και είναι δύσκολο. Να κοιτάξεις μηπως υπάρχει κάποιο πρόβλημα υγείας και υπομονή..