in

Μήπως έχασα το στρέιτ τρένο;

Απαντούν οι ψυχολόγοι Έλενα-Όλγα Χρηστίδη, επιστημονικά υπεύθυνη και η Μαριλίνα Αβάνη, μέλος της επιστημονικής ομάδας – Orlando LGBT+ Ψυχική Υγεία Χωρίς Στίγμα

Εκπέμπω σος και δεν είμαι τρολ. Είμαι 17 χρόνων, δεν έχω κάνει τίποτα στον ερωτικό τομέα και είμαι παρθένα ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

a915a979b6f008effc816ea1fd2cdb39

Εκπεμπω σος και δεν είμαι τρολ… ειμαι 17 χρονων, δεν εχω κανει τπτ στον ερωτικο τομεα και ειμαι παρθενα. Τα τελευταία δυο χρονια εχω ιντερνετικη σχεση με γερμανο που δεν εχω δει ποτε μου. Μουτζωνω τον εαυτο μου με τις μπουρδες που παω και κανω. Εδω και καιρο υποψιαζομαι πως ειμαι μπαι.Χθες μεθυσα και φασωθηκα με μια φιλη μου πανσεξουαλ. Τι λενε ολα αυτα για μενα; τι κανω με τη ζωη μου; στρειτ δεν ειμαι ε; τοχασα αυτο το τρενο

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Κατ’ αρχάς δεν έχεις καμία υποχρέωση σε κανέναν για να κάνεις κάτι στον ερωτικό τομέα, αν εσύ δε νιώθεις ότι το επιθυμείς για σένα. Το αντίθετο, κάθε τι που δοκιμάζεις χρειάζεται να είναι συνέπεια δικής σου επιλογής και επιθυμίας.

Αυτό που περιγράφεις ότι κάνεις είναι ακριβώς αυτό που είναι φυσικό να κάνει κάθε νέο άτομο (και όχι μόνο): διερευνάς τη σεξουαλικότητά σου και το σεξουαλικό σου προσανατολισμό.

Και μέσα σε αυτό το πλαίσιο είναι και το μπέρδεμα και η αίσθηση της «μπούρδας» και η διερεύνηση του ποιοι σε έλκουν, ποια φύλα, ποιοι άνθρωποι, ποιο είδος σχέσης και σχετίζεσθαι. Σημασία έχει να νιώθεις πως ό,τι κάνεις το κάνεις σε ένα περιβάλλον ασφάλειας και άνεσης για σένα, με βάση την επιθυμία και βέβαια την απόλυτη συναίνεσή σου.

Όπως είπες είσαι 17 και το ότι έχασες το στρέιτ τραίνο μπορεί να ισχύει, μπορεί και όχι, αυτό μόνο εσύ το ξέρεις ή θα το καταλάβεις όταν εσύ είσαι έτοιμη και σίγουρη, αφού είναι κάτι που μόνο εσύ μπορείς να το πεις για τον εαυτό σου. Γι’αυτό και ο σεξουαλικός προσανατολισμός ορίζεται σύμφωνα με τον ΑΥΤΟπροσδιορισμό.

Όπως και να χει, τρένα έρχονται και φεύγουν και αν εσύ νιώθεις πως θες, μπορείς να ανέβεις στο ένα βαγόνι, να πας στο επόμενο, να κάτσεις σε ένα άλλο για παραπάνω χρόνο και γενικά να μην καταλήξεις κάπου (ΑΝ είναι σημαντικό για σένα να καταλήξεις) μέχρι να βρεις το τρένο που σε κάνει να νιώθεις καλά και να πεις «εδώ είμαστε».

Καταλαβαίνουμε πως η σκέψη «μήπως δεν είμαι στρέιτ» συχνά δημιουργεί φόβο και άγχος. Σκέψου όμως πως ό,τι και αν είσαι, μπορείς να ζήσεις μια όμορφη, πλήρη και χαρούμενη ζωή, με πολλή αγάπη. Στη διαδρομή αυτή της προσωπικής σου αναζήτησης, μη διστάσεις να ζητήσεις βοήθεια, από εξειδικευμένους ειδικούς ψυχικής υγείας που μπορούν να σε ακούσουν και να σε στηρίξουν, αλλά και από άτομα που μπορεί να έχουν βρεθεί στη θέση σου. Κοίταξε τους παρακάτω συνδέσμους για πληροφορίες:

Γραμμή Ψυχολογικής Στήριξης: «11528 – ΔΙΠΛΑ ΣΟΥ» για λεσβίες, γκέι, αμφί, τρανς, τις οικογένειές τους και για εκπαιδευτικούς

Colour Youth Κοινότητα LGBTQ+ Νέων Αθήνας

Ακολουθήστε την Α,ΜΠΑ; στο Google News

8 Comments
δημοφιλέστερα
νεότερα παλαιότερα
Ενσωματωμένα σχόλια
Δείτε όλα τα σχόλια
Alex Rainers
Alex Rainers
4 χρόνια πριν

Το στρέιτ τρένο πάει μόνο ευθεία η στριβει και ποτέ ποτε;
Έχει και πίσω πόρτες η απαγορεύεται λόγω ευφημισμου;
Τα εισιτήρια είναι μόνο one way?

Aloutero
Aloutero
4 χρόνια πριν

Εγώ πάντως στα 44 μου κατάλαβα ότι δεν έχει κανένα νόημα να βάζεις ταμπέλες και όρια στο θέμα του σεξουαλικού προσανατολισμού. Αν οι άνθρωποι γύρω σου έχουν ανάγκη να σε κατατάξουν κάπου προκειμένου να σε κάνουν παρέα ή να σε αγαπούν, τότε κάτι δεν πάει καλά με αυτούς και όχι με εσένα. Εφόσον δεν λες ψέματα και δεν πληγώνεις κάποιον, κάνε ότι θες. Ψάξε όσο θες. Πειραματίσου όσο θες. Και εννοείται πως στα ψέματα δεν συγκαταλέγεται η απόκρυψη της σεξουαλικής σου ταυτότητας σε ανθρώπους που δεν τους αφορά. Είναι πολύ χειρότερο να καταπιεστείς και να προσπαθήσεις να ενταχθείς κάπου από… Διαβάστε περισσότερα »

Βου
Βου
4 χρόνια πριν

Κατανοώ την ανάγκη να έχεις απαντήσεις σε όλα. Στα 17 μου προσπαθούσα να βγάλω πρόγραμμα για ολόκληρη τη ζωή μου: πτυχίο στα 23, γάμος και παιδιά μέχρι τα 25 (ω ναι, το λέω και ανατριχιάζω τώρα). Μεγαλώνοντας, συνειδητοποίησα, μέσα σε άλλα, πως δεν χρειάζεται να έχεις απαντήσεις για τα πάντα, ακόμα κι αν τις έχεις, αυτές συχνά αλλάζουν, γιατί αλλάζεις εσύ και αλλάζουν και οι γύρω σου. Σεξ έκανα στα 19 μου και αισθανόμουν ότι ήμουν “πίσω”, γιατί όλοι οι άλλοι είχαν κάνει νωρίτερα από μένα. Έκανα σοβαρές και όχι τόσο σοβαρές σχέσεις και στα 27 μου έκανα την πρώτη… Διαβάστε περισσότερα »

bozonio
bozonio
4 χρόνια πριν

Χμ καταρχάς πολύ κάκως που δεν ήξερες τι είναι η κλειτορίδα στα 17 και μεγάλο κρίμα. Ελπίζω η κοπέλα και οι περισσότερες κοπέλες στα 17 σήμερα να γνωρίζουν. Δεύτερον πολλοί στα 17 και σεξ έχουν κάνει ή/και τον σεξουαλικο τους προσανατολισμο γνωρίζουν. Δεν είναι απαραίτητο αλλά συμβαίνει. Και είναι παρα πολύ φυσικό να αναρωτιέται κανεις στα 17. Ειδικά άτομα που αισθάνονται έλξη για παραπάνω από ένα φύλα γιατί δεν έχουμε ως επιλογή στο μυαλό μας ότι μπορεί αυτό να είναι κάτι μόνιμο και να είμαστε μπάι η πανσεξουαλ. Σωστό το ότι δεν οφείλει απάντηση ούτε σιγουριά αλλά δε βιάζεται όταν… Διαβάστε περισσότερα »

idril
idril
4 χρόνια πριν
Απάντηση σε  bozonio

Οι δικές μου πηγές σεξουαλικής “παιδείας” στα 90’s (βλ. Σούπερ Κατερίνα και κανα κρυφό Cosmopolitan που άλλαζε χέρια) δεν είχαν καμία πρεμούρα να περιγράψουν την κλειτορίδα και την εξερεύνηση της σεξουαλικής απόλαυσης στα κορίτσια. Όλα τα άρθρα είχαν να κάνουν με το πώς να ευχαριστήσεις τον αρσενικό εραστή σου. Τυχαίο που ενηλικιωθήκαμε με αυτήν την ιδέα σφηνωμένη στο μυαλό μας; Πάντως συμφωνώ και με τις δύο σας, Bozonio & Rebecca. Οι λέξεις είναι αυτοπροσδιορισμός και βοηθάνε στην εξερεύνηση της ταυτότητάς μας. Είναι σημαντικό να ξέρουμε πως υπάρχουν πολλοί διαφορετικοί προσανατολισμοί αλλά και πως δεν είναι απόλυτα διακριτοί, υπάρχει και fluidity.… Διαβάστε περισσότερα »

bozonio
bozonio
4 χρόνια πριν

Γέλασα παρα πολύ με το στρειτ τραινο! Εγώ πάντως ούτε έξω από το σταθμό δεν πέρασα. Πιο σοβαρά, δεν είναι επιτυχία να είσαι στρειτ. Ούτε επιτυχία να είσαι στρειτ που δεν έχει σκεφτεί/κάνει τίποτα απολύτως με άτομα του ίδιου φυλου. Διάβασε για να καταπολεμήσεις την εσωτερικευμενη ομοφοβία και κάνε σεξ και σχέσεις με άτομα που θέλεις. Αν αισθάνεσαι ότι σου ταιριάζει ένας αυτοπροσδιορισμός γκει/στρειτ/μπάι/οτιδήποτε χρησιμοποίησε τον. Δεν είναι κακοί οι αυτοπροσδιορισμοι, δεν είναι ταμπέλες ούτε κουτιά είναι απλά τρόποι να περιγράψουμε τον εαυτό μας. Και όταν/αν ο προσδιορισμός δε σου ταιριάζει πια άλλαξε τον, δεν είναι κάτι μόνιμο ούτε σε… Διαβάστε περισσότερα »

idril
idril
4 χρόνια πριν
Απάντηση σε  bozonio

Τι όμορφη απάντηση bozonio, ελπίζω να τη διαβάσει η γράφουσα και να νιώσει όντως ελεύθερη!

luckystrike
luckystrike
4 χρόνια πριν

Σιγά το τρένο