Μια νέα οπτική

Και μια νέα αρχή!

Όταν πριν μερικούς μήνες, μου ζητήθηκε από την Λένα να της ετοιμάσω τις προτάσεις μου για το -μελλοντικό ακόμη τότε- site του Α,Μπα, αποφάσισα να της στείλω τις πρώτες ιδέες που σημείωσα αυτόματα σχεδόν, χωρίς να προσπαθήσω να γράψω για πράγματα που «θα ήθελε να δει μια διευθύντρια γυναικείου site» ή που θα κάθονταν καλά στο μάτι μιας «αναγνώστριας γυναικείου site».

Θέματα τα οποία θα ήθελα εγώ να διαβάσω -επιτέλους- σε ένα ελληνικό μέσο και θέματα τα οποία θα ήθελα με μεγάλη λαχτάρα να γράψω. Από τις πρόσφατες pop ηρωίδες μου όπως η Solange, μέχρι τις καθημερινές ιστορίες catcalling που ζω και από τις αντισυμβατικές φωτογράφους του instagram που επαναπροσδιορίζουν την αποτύπωση του γυναικείου σώματος, μέχρι θέματα γυναικείας υγείας, που κατά κανόνα λογοκρίνονται ή ωραιοποιούνται και κανείς δεν μιλάει για αυτά έτσι όπως ακριβώς είναι.

Και τελικά αυτό ήταν που μάλλον έψαχνε και η Λένα. Και αυτό μου φάνηκε μαγικό. Όπως κάθε φορά εξακολουθεί να μου φαίνεται μαγικό το να συναντώ άτομα που προσεγγίζουν τη θηλυκότητα με αυτόν ακριβώς τον τρόπο. Και χτίζοντας αυτό το νέο σάιτ και τη συντακτική ομάδα του, έχω την τύχη να συνομιλώ και να συναντώ καθημερινά ανθρώπους σκέφτονται έτσι. Εύχομαι η συντακτική ομάδα που έχουμε δημιουργήσει -και είμαι σίγουρη πως θα μεγαλώσει- να φέρει μια νέα δημιουργική και ανανεωτική ματιά, φωτίζοντας νέες οπτικές και ανοίγοντας το διάλογο για θέματα που έχουν μείνει αφανή.

Ξέρω ότι πολλοί ενδεχομένως να μας προσάψουν την ταμπέλα μιας μάχιμης ιστοσελίδας που έρχεται να σηκώσει το διαδικτυακό λάβαρο της επανάστασης ενάντια στην πατριαρχία κλπ κλπ κλπ. Όσο αυτοί θα τρώνε το παντεσπάνι τους, εμείς ελπίζω να βοηθήσουμε στη διαμόρφωση ενός ασφαλούς χώρου ενημέρωσης, έκφρασης και αλληλεπίδρασης, που ακριβώς όπως λέει και η Λένα  «θα αντιμετωπίζει τις γυναίκες ως κανονικούς ανθρώπους» και τα προβλήματά τους ως ανθρώπινα προβλήματα και όχι ως θέματα ταμπού, στερεότυπα και χρήζοντα ειδικής μεταχείρισης ή καλολογικού λεξιλογίου. Εξάλλου, το 2018 δεν έχει πολύ νόημα να μιλάμε για διαχωρισμούς με βάση το φύλο και πιστεύω πως η νεότερη γενιά αναγνωστών/-ριών το αντιλαμβάνεται αυτό καλύτερα και ενδεχομένως μας βοηθήσει να ορίσουμε μια νέα γλώσσα και προσέγγιση γύρω από την αντίληψη περί θηλυκότητας, σε ένα σύγχρονο, απόλυτα σημερινό πλαίσιο.

Ναι, θα μιλάμε και για μόδα και για pop κουλτούρα και για ψυχολογία και για καλλυντικά και για μητρότητα και για σεξ και για μαγειρική και για όλες τις τάσεις που αφουγκραζόμαστε. Αλλά θα μιλήσουμε και για πολλά δύσκολα θέματα, γιατί η ζωή είναι γεμάτη από τέτοια. Αλλά μιλώντας για αυτά, είναι το πρώτο βήμα για να τα αποδεχθούμε, για να βρούμε τη δύναμη να τα αντιμετωπίσουμε και ενδεχομένως, να βοηθήσουμε προς την επίλυση ή την καλυτέρευσή τους ρίχνοντας φως σε αυτά. Και ο λόγος που δεν χρησιμοποιώ το ρήμα “γράφω” αλλά το ρήμα “μιλάω”, είναι διότι με κάθε κείμενο θα ανοίγουμε ένα νέο διάλογο, στον οποίο καλούμε τις αναγνώστριες και τους αναγνώστες μας να συμμετέχουν ενεργά με τα σχόλια, τις προτάσεις, τη δική τους αφήγηση.

Από την πρώτη στιγμή, πυρήνας του Α,Μπα ήταν και θα παραμείνει η κοινότητά του. Αυτή η φοβέρη στρατιά των Abaholics, που κατάφερε να συγκεντρώσει η Λένα από το 2012 γύρω από τη στήλη της και που ελπίζουμε να συνεχίσει να μοιράζεται τις ιστορίες, τους προβληματισμούς, τις απορίες της μαζί μας, αλλά και εντέλει με όλη την υπόλοιπη κοινότητα. Μια κοινότητα της οποίας με μεγάλη χαρά και αρκετή συγκίνηση αποτελώ και εγώ πλέον μέλος και θέλω να τη δω να μεγαλώνει, να αποκτά δική της φωνή και φυσικά, να περνά καλά μέσα από όλα αυτά, που θα ανεβάζουμε για αυτήν εδώ καθημερινά.

 

Καλωσήρθατε στο ampa.lifo.gr!

Δανάη Βαρδαλή

 

 

Φωτογραφία: Carlotta Guerrero 

Ακολουθήστε την Α,ΜΠΑ; στο Google News

in

Αξιολογήστε το άρθρο

37 points
Upvote Downvote

4
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Παρακαλούμε Συνδεθείτε για να σχολιάσετε
3 Θέματα σχολίων
1 Απαντήσεις θεμάτων
0 Ακόλουθοι
 
Με τις περισσότερες αντιδράσεις
Δημοφιλέστερο θέμα σχολίου
4 Συντάκτες σχολίων
Δανάη ΒαρδαλήPatzaroulaπόντια ιντερνάσιοναλ Πρόσφατοι συντάκτες σχολίων
  Εγγραφείτε  
νεότερα παλαιότερα δημοφιλέστερα
Ειδοποίηση για
Μέλος
Up/Down Voter
Εθισμένος στα Lenoji
Χρόνια συμμετοχής
Δημιουργός Κειμένων
Ήρωας

Τέλειο άρθρο! Ένα σάιτ για γυναίκες που όταν το διαβάζω να μην αισθάνομαι εξωγήινη- και, για όνομα του Θεού, να μην είναι το 80% των θεμάτων του για μόδα και ομορφιά: εγώ δεν ασχολούμαι σχεδόν καθόλου με την εξωτερική μου εμφάνιση γιατί βαριέμαι. Καταλαβαίνω βέβαια ότι πολλές γυναίκες τις ενδιαφέρει πολύ το θέμα, αλλά όχι και να λέμε μόνο για τις νέες τάσεις τις μόδας και καλλυντικά, βαριέμαι!

πόντια ιντερνάσιοναλ
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Επιβεβαιωμένος Χρήστης
Δημιουργός Κειμένων
Ειδικός

Αχ. Συγχωρέστε μου το θάρρος αλλά 6 χρόνια ειναι αυτά.
A,mpaholics αν γίνεται. Θα μας υποχρεώσετε. ❤
Καλή αρχή!

Patzaroula
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Αν κάποιος έπρεπε να με μυήσει στα “παράξενα” μονοπάτια της δημοσιογραφικής σας ομάδας, θα ήταν μόνο η πολυαγαπημένη μου Δανάη!!! Καλώς σας βρήκα!! Καλή αρχή, Δανάη μας!!