Μερικές σκέψεις για το δικαίωμα στην ανεμελιά, το καλοκαίρι και το φλερτ

Αρμύρα, ηλιοκαμένο δέρμα, αντηλιακό

Αν μπορούσαμε να κλείσουμε τις πιο γλυκές αναμνήσεις των νεανικών μας χρόνων σε ένα μαγικό μικρό μπουκάλι που θα ανοίγαμε όντες πλήρεις ημερών σε ένα νοσταλγικό ταξίδι χρόνου, αυτό θα μύριζε χωρίς αμφιβολία καλοκαίρι : Αρμύρα, ηλιοκαμένο δέρμα, αντηλιακό. Λυγαριές, αγιόκλημα και γιασεμί.

Βρεγμένο χώμα αναπάντεχων μπουρινιών, παγωτό σοκολάτα πάνω στα βαμβακερά μας, λίγο ξερό αίμα στα γόνατα που τσακίζαμε απρόσεκτα σε γωνιώδεις πέτρες. Φρούτα, καρπούζι, σύκα και σταφύλια. Και αλκοόλ. Βότκα λεμόνι ή πορτοκάλι γιατί ήταν το πρώτο ποτό που παραγγείλαμε χωρίς τους γονείς μας σε εκείνο το μπιτσόμπαρο, περήφανοι που ο σερβιτόρος δεν ρώτησε την ηλικία μας, φουσκωμένοι από την πελώρια φαντασίωση της ενηλικίωσης. Κοκτέιλ με passion fruit γιατί ακούγεται περίεργο και λένε ότι είναι αφροδισιακό, δεν ξέρουμε τι σημαίνει ακριβώς αλλά είμαστε τελείως αποφασισμένοι να τα μάθουμε όλα φέτος. Στεγνά πρώτα φιλιά σε φεγγαρόλουστες παραλίες, υγρά ύστερα φιλιά σε αμμουδερά αυτοκίνητα.

Το μαγικό μπουκαλάκι μας μυρίζει καλοκαίρι γιατί το καλοκαίρι είναι μια αιώνια ωδή στη νεότητα. Τη νεότητα, όχι μόνο με την χρονικά αυτονόητη έννοια της παιδικής, εφηβικής και πρόωρης ενήλικης ηλικίας αλλά κυρίως με την έννοια της ξεγνοιασιάς : εκείνης της απαράμιλλης ανεμελιάς που αφήνει το σώμα και το μυαλό να περιπλανιέται ράθυμα ανάμεσα σε πρωτόγνωρες και μη αισθήσεις συλλέγοντας εικόνες, εμπειρίες και ενδορφίνες μόνο και μόνο για την αυτούσια διασκέδαση της ίδιας της συλλογής τους. Η ανεμελιά που συνοδεύει περισσότερο -αλλά ευτυχώς όχι αποκλειστικά- την νεότητα συνδέεται με την απελευθερωτική αντίληψη ότι έχουμε πατήσει ένα νοητό κουμπί παύσης και η ζωή, για λίγες εβδομάδες, μοιάζει να ζυγίζει ένα τσακ ελαφρύτερα : οι έρωτες μας υπάρχουν
αυτούσια και δεν χρειάζεται να συνοδεύονται από το χειμωνιάτικο βάρος δεσμευτικών υποσχέσεων, η διασκέδασή μας τρέφει μόνη της τον εαυτό της και τα κεφάλαια της ζωής μας που την περιγράφουν ξεκουράζουν ευχάριστα τον ανύπαρκτο αναγνώστη μας από την αδιάλειπτη αφήγηση μιας τακτοποιημένης γραμμικότητας.

Αν η ζωή μας γράφεται κάθε μέρα σαν ιστορία, οι μικροί και μεγάλοι γυναικείοι χαρακτήρες μοιάζουν να πρέπει από τα πρώτα κεφάλαια να ανταποκρίνονται σε έναν συγκεκριμένο ρόλο : Είμαστε οι ώριμες κόρες, οι υπεύθυνες αδελφές, οι υπάκουες σύζυγοι ή οι αφοσιωμένες μάνες. Στα δικά μας νοητά κεφάλαια ζωής μοιάζει να μην υπάρχει διάλειμμα- κάθε σχήμα, πράξη, σκέψη και γεγονός πρέπει να επιβεβαιώνει την χρησιμότητα του στην ιστορία μας. Η ζωή μας μοιάζει κάπως με γεωμετρημένο αραβούργημα υπολογισμένων σχημάτων. Η δράση συνεπάγεται αντίδραση και οι πράξεις μας έχουν πάντα επιπτώσεις, η αιτιοκρατία βασιλεύει και πίσω από τις γραμμές υπονοείται μια τιμωρητική αντίληψη καρμικού τύπου «ό,τι δίνεις παίρνεις». Έτσι, μια πράξη που υπάρχει μόνη της δεν θα ήταν παρά σχηματική παρατονία γιατί η ζωή μας είναι ρόλοι που πλέκονται συνεχώς για να μας μάθουν.

Και το ηθικό τους δίδαγμα, στην πατριαρχική κοινωνία στην οποία υπάρχουμε και μεγαλώνουμε, είναι ότι το φλερτ, η ευχαρίστηση, το σεξ και η διασκέδαση δεν μπορεί να υφίστανται αυτούσια και χωρίς επιπτώσεις, επιτρέπονται εφόσον ταιριάζουν ή οδηγούν με ακρίβεια στους ρόλους που μας αποδόθηκαν από μικρή ηλικία. Ένα κορίτσι ή μια γυναίκα που απολαμβάνει καλοκαιρινά φλερτ χωρίς υποσχέσεις μακροχρόνιων δεσμεύσεων είναι στην καλύτερη ανώριμη και στην χειρότερη ανήθικη, όταν η ανωριμότητα των αγοριών ανθίζει χαριτολογώντας μέσα σε επαίνους νεανικής ορμής μέχρι και τα βαθιά ώριμα χρόνια της ανδρικής μεσηλικότητας. Στο δικό μας μικρό βιβλίο ζωής αρνούμαστε στις πρωταγωνίστριές μας ένα αφηγηματικά απαραίτητο και πολύ διασκεδαστικό κεφάλαιο : Αυτό που θα μιλάει για το δικαίωμα στο ανέμελο φλερτ που δεν υπόσχεται τίποτα
παραπάνω από την μοναδικότητα της ίδιας της στιγμής του.

Το δικαίωμα στο καλοκαίρι είναι για τα κορίτσια και τις γυναίκες κάτι πολύ παραπάνω από απλό δικαίωμα σε ένα διάλειμμα από μια επαναλαμβανόμενη καθημερινότητα. Είναι το δικαίωμα στην ελευθερία της διασκέδασης χωρίς επιπτώσεις. Καθρεφτίζει την απαλλαγή από εκείνες τις ριζωμένες κοινωνικές συμβάσεις που μας γεμίζουν αναίτιο άγχος και ξοδεύουν τη διανοητική μας ενέργεια, που θέλουν κάθε πρώτο έρωτα και τελευταίο και κάθε είδους σωματική ηδονή να υπονοεί μια κοινή πορεία ζωής, τη δημιουργία οικογένειας και την μονογαμία σαν τέλος, πλήρωμα και μεγάλη δικαίωση των ερωτικών επιλογών μας.

Το δικαίωμα στο καλοκαίρι μιλάει για την ελευθερία μας να δώσουμε στις πρωταγωνίστριες της αφήγησής μας ένα πολύ ευχάριστο διάλειμμα από τις κοινωνικές συμβάσεις που τις πιέζουν να πληρώνουν τη διασκέδαση με προσδοκίες , για τους έρωτες χωρίς όρους και δεύτερες σκέψεις, για την ασύγκριτη ελευθερία της συνειδητοποίησης ότι μπορούμε, επιτέλους, να βιώσουμε ευχαρίστηση χωρίς ενοχές και να εγκαταλείψουμε γελώντας τους ρόλους ευθύνης που μας έχουν από μικρή ηλικία γράψει εκτός των γεγονότων.

Το δικαίωμα στο καλοκαίρι μιλάει για μια εναλλακτική, βαθιά ενδυναμωτική ανάγνωση του έρωτα, του σεξ, της συντροφικότητας και της ανταλλαγής τρυφερότητας : Τίποτα παραπάνω από ανθρώπινες χημείες, γοητευτικά θνητές αλληλεπιδράσεις που μας δίνουν, μέσα στην απελευθερωτική σαρκικότητά τους, την ελευθερία να τις μεταχειριστούμε όπως ακριβώς νιώθουμε και να βιώσουμε σε κάθε μια από αυτές ευχαρίστηση, άνευ όρων και ρόλων.

Ακολουθήστε την Α,ΜΠΑ; στο Google News

in ,

Αξιολογήστε το άρθρο

10 points
Upvote Downvote

1
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Παρακαλούμε Συνδεθείτε για να σχολιάσετε
1 Θέματα σχολίων
0 Απαντήσεις θεμάτων
0 Ακόλουθοι
 
Με τις περισσότερες αντιδράσεις
Δημοφιλέστερο θέμα σχολίου
1 Συντάκτες σχολίων
εξωγήινη Πρόσφατοι συντάκτες σχολίων
  Εγγραφείτε  
νεότερα παλαιότερα δημοφιλέστερα
Ειδοποίηση για
εξωγήινη
Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Up/Down Voter
Χρόνια συμμετοχής
Ήρωας

Τι ωραίο κείμενο, μ’επιασε μια νοσταλγία για τα καλοκαιρινά φλερτ στο νησί ή το χωριό. Μου φαίνεται ότι μαζί με τις οδηγίες της Αμπα για το φλερτ, πρέπει να βάλουμε και λίγο Μιρελα στην εξίσωση:’να είναι fun, ελαφρύ και να μυρίζει καλοκαίρι’. Και πάνω απ’ όλα χωρίς τα βαρίδια των ρόλων που μας επιβάλλει η κοινωνία. Σε ωραίο mood μας έβαλες Μιρελα 💜