Με ενοχλεί το στήθος μου

Απάντηση από τον γυναικολόγο του ‘Α, μπα’, Νίκο Αθανασόπουλο

Γεια σας, θα ήθελα να απευθύνω μια ερώτηση προς τον γυναικολόγο της σελίδας. Είμαι 19 χρονών και έχω πολύ μεγάλο στήθος, ενώ είμαι σχετικά αδύνατη. Από μικρή είχα, είναι κληρονομικό. Με ενοχλούσε από πάντα, αλλά τον τελευταίο χρόνο τα πράγματα έχουν χειροτερέψει πολύ. Μόλις έκλεισα τα 18, το στήθος μου άρχισε να πρήζεται περίπου την 14η μέρα του κύκλου μου. Με το που μου έρθει περίοδος βελτιώνεται κάπως η κατάσταση αλλά στην ουσία κάνει μια βδομάδα ή και παραπάνω αφού μου τελειώσει η περίοδος για να επανέλθει στο κανονικό του μέγεθος (δεν είχα περίοδο σε όλη την Τρίτη λυκείου, δεν ξέρω αν έχει σημασία). Όλο αυτό έχει ως αποτέλεσμα να μην μπορώ να φορέσω σουτιέν σχεδόν 20 μέρες το μήνα, κάτι το οποίο για μένα είναι αφόρητο, εξαιτίας του μεγέθους του στήθους μου. Πονάω πολύ κάθε φορά που το αγγίζω και δεν μπορώ πλέον να κοιμηθώ μπρούμυτα, όπως συνήθιζα. Έχω φτάσει στο σημείο να συχαίνομαι αυτό το σημείο του σώματος μου. Η μητέρα μου μού είπε ότι και αυτή είχε το ίδιο θέμα μετά τα 18 και ότι θα συνεχίσω να το έχω μέχρι να κάνω παιδιά. Και μόνο αυτή η σκέψη με φέρνει σε απελπισία. Δεν έχω συνηθίσει καθόλου την κατάσταση και αυτή τη στιγμή που γράφω κλαίω, γιατί πραγματικά δεν αντέχω άλλο. Κανείς δεν με πιστεύει όταν του λέω πόσο υποφέρω και πόσο θέλω απλά μια μέρα να ξεριζώσω όλο το στήθος μου, να μην υπαρχει τίποτα. Έχω πάει σε δυο γυναικολόγους και μου είπαν ότι δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι και “τόσο πολύ σε ενοχλεί και σένα πια; Άλλες θα σκότωναν για τέτοιο στήθος.” Θυμώνω και απελπίζομαι ακόμη περισσότερο με αυτές τις κουβέντες. Έχω ξεκαθαρίσει στους δικούς μου ότι θα χρησιμοποιήσω τα χρήματα, που μου βάζουν συγγενείς στον λογαριασμό μου από όταν ήμουν μικρή, για να κάνω μείωση στήθους (breast reduction surgery). Θα με στηρίξουν, εννοείται, γιατί το έχω πάρει απόφαση από τα 15 μου, αλλά νομίζω ότι δεν με πιστεύουν αρκετά. Σαν να είναι φάση και θα μου περάσει. Αυτό που θέλω να ρωτήσω είναι τι μπορώ να κάνω προσωρινά για το θέμα με το πρήξιμο, αν υπάρχει κάτι. Θα επηρεάσει αυτό την εγχείρηση που θέλω να κάνω μετά; Νιώθω χαμένη

ΑΠΑΝΤΗΣΗ:

Αγαπητή φίλη,

Κατ’ αρχήν είναι απαραίτητο να ξεκαθαριστεί πως στην Ελλάδα όπως και σε πολλές χώρες του εξωτερικού η εξειδίκευση στα προβλήματα του μαστού ανήκει κατά κύριο λόγο στους χειρουργούς και όχι στους γυναικολόγους. Υπάρχουν κάποιοι γυναικολόγοι που έχουν λάβει κατάλληλη εκπαίδευση αλλά οι περισσότεροι ειδικοί είναι χειρουργοί. Οπότε για την προσέγγιση του προβλήματος του πόνου καλό θα ήταν να απευθυνθείς σε κατάλληλα εξειδικευμένο ιατρό.

Τα προβλήματα που αναφέρεις είναι δύο, αν κατάλαβα καλά.

1) Δυσφορείς με το μέγεθος του στήθους σου και θα επιθυμούσες να είναι μικρότερο. Αυτό είναι κάτι απόλυτα σεβαστό, οπότε αν θέλεις να κάνεις breast reduction surgery  σαφώς και να το κάνεις. Τα δύο θέματα τα οποία πρέπει να έχεις στο νου σου είναι ότι η επέμβαση έχει ενα μόνιμο αποτέλεσμα το οποίο υπάρχει μια μικρή πιθανότητα να μην σε ικανοποιήσει. Την τελική απόφαση που συμπεριλαμβάνει αυτό το ρίσκο μπορείς να την πάρεις μόνο εσύ. Επίσης η επέμβαση πρέπει να γίνει μια μόνο φορά και να γίνει σωστά. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να ψάξεις πολύ και να βρεις έναν πλαστικό χειρουργό με αποδεδειγμένη εμπειρία στο συγκεκριμένο είδος επέμβασης. Π.χ να έχει να σου δείξει φωτογραφίες από προηγούμενες επεμβάσεις, να μην υπόσχεται θαύματα, να σου παρέχει μια ειλικρινή συμβουλευτική.

2) Όσον αφορά στο θέμα του πόνου, το πιο πιθανό είναι να αποτελεί την φυσιολογική αντίδραση στην προγεστερόνη που παράγεται στο δεύτερο μισό του κύκλου σου. Στο γυμνάσιο και το λύκειο (όπως και στην τρίτη λυκείου που από το άγχος κόβεται η περίοδος) λόγω της ανωριμότητας του οργανισμού δεν γίνονται συχνά ωορρηξίες οπότε και δεν παράγεται προγεστερόνη. Όμως πριν καταληξεις σε αυτό το συμπέρασμα καλό είναι να έχεις επισκεφθεί έναν μαστολόγο και να έχουν γίνει οι κατάλληλες εξετάσεις (ψηλάφηση/υπέρηχος/ορμονικές εξετάσεις).

Μια λύση που μπορείς να δοκιμάσεις είναι τα παυσίπονα στο δεύτερο μισό του κύκλου (ponstan, voltaren σε συνδυασμό με depon, ή αναλγητικες αλοιφές) ταυτόχρονα με τη χρήση θερμών επιθεμάτων που μπορεί να προσφέρουν κάποια ανακούφιση. Επίσης (αν και μπορεί να το έχεις ήδη δοκιμάσει) προσπάθησε να δοκιμάσεις αρκετά διαφορετικά σουτιέν -κυρίως τα αθλητικά- που μπορεί να σου προσφέρουν καλύτερη υποστήριξη.

Μια άλλη λύση που αξίζει δοκιμή είναι τα αντισυλληπτικά δισκία. Τα αντισυλληπτικά περιέχουν μια ουσία που λέγεται προγεσταγόνο και δρα αναστέλλοντας την ωορρηξία και την παραγωγή της προγεστερόνης που σου προκαλεί τον πόνο. Το πρόβλημα είναι ότι μερικές φορές και το ίδιο το προγεσταγόνο μπορεί να προκαλεί ενόχληση στο στήθος. Όμως, κυκλοφορούν 4-5 διαφορετικά σκευάσματα με διαφορετικά προγεσταγόνα, οπότε ακόμα και αν κάποιο σε ενοχλεί, μπορείς να δοκιμάσεις κάποιο άλλο (αυτό σε περίπτωση που δεν έχεις κάποια αντένδειξη να λάβεις αντισυλληπτικά).

Οι λύσεις αυτές δεν επηρεάζουν αρνητικά το αποτέλεσμα κάποιου μελλοντικού χειρουργείου.

Το τελευταίο όμως ζήτημα είναι να καταλάβεις πως κανένας δεν μπορεί να σου εγγυηθεί ότι με την επέμβαση μείωσης του στήθους ο πόνος θα περάσει. Συνήθως οι γυναίκες που υποβάλλονται σε τέτοια επέμβαση νιώθουν καλύτερα με το σώμα τους, είναι ικανοποιημένες με την εικόνα τους και εκφράζουν λιγότερα παράπονα αλλά κανένας δεν  μπορεί να σου πει τι ακριβώς θα γίνει σε εσένα. Γι αυτό θα πρέπει να το σκεφτείς καλά -μάλλον το έχεις ήδη κάνει- πριν προβείς σε κάποια επέμβαση.

in

Αξιολογήστε το άρθρο

35 points
Upvote Downvote