Love letter #14 : Τα ερωτικά γράμματα του Γεώργιου Παπανδρέου στις γυναίκες της ζωής του

Μέρος 2ο : Γεώργιος & Κυβέλη

Ο Γεώργιος Παπανδρέου, υπήρξε ένας από τους πιο επιφανείς πολιτικούς άνδρες της Ελλάδας. Ο αποκαλούμενος από το λαό μας «Γέρος της Δημοκρατίας», ήταν πατέρας του Ανδρέα Παπανδρέου που είναι πολύ πιο κοντά ιστορικά και στους νεότερους αναγνώστες. Μητέρα του Ανδρέα, ήταν η Σοφία Μινέικο που πολλά έχουν γραφτεί για εκείνη και την ερωτική της αλληλογραφία με τον Γεώργιο. Όμως επειδή ο «Γέρος» φαίνεται να «το είχε» γενικά με τις ερωτικές επιστολές, αποφάσισα να γράψω για αυτό του το ταλέντο γενικότερα κι όχι μόνο προς τη Σοφία. Δηλαδή θα μιλήσω για τα επίσημα στεφάνια του αλλά και τις λοιπές περιπέτειες του. Αν κι αυτά, όπως θα δείτε, συχνά μπερδεύτηκαν γλυκά… Σε κάθε περίπτωση είναι από τα αγαπημένα μου ποστ γιατί είναι όπως έχω ξαναπεί η ωραιότερη αφορμή να μιλάμε και λίγο για την ιστορία μας. (εκτός από το Φρέντυ Γερμανό και το βιβλίο του «Ακριβή μου Σοφία» βασική πηγή για αυτό το ποστ το υλικό από το “Ινστιτούτο Κυβέλη” που έχει ιδρύσει η Βαλεντίνη Ποταμιάνου, δισεγγονή της Κυβέλης, στη Σύρο.)

Γεώργιος & Κυβέλη (για τις επιστολές… Ανθή)

(….από το προηγούμενο ποστ: Η μεγάλη θεατρίνα της εποχής Κυβέλη, βρισκόταν για παραστάσεις απέναντι στη Σμύρνη κι είπε να περάσει λίγες μέρες κι από το κοντινό νησί της Χίου. Με το Γεώργιο, πρωτοσυναντήθηκαν με αφορμή μια λογοκρισία στο ρεπερτόριο των έργων της κι από εκείνη τη μέρα ο Γεώργιος – χωρίς τη Σοφία που είχε τον Ανδρέα μωρό στο σπίτι- δεν έχασε ούτε μια παράσταση…)

Η Κυβέλη, στο επίθετο Ανδριανού, ήταν υιοθετημένη και λεγόταν πως είναι νόθα κόρη του βασιλέως Γεωργίου Α.

«Η Χίος θα πρέπει να είναι υπερήφανη που φιλοξενεί μια τόσο αληθινή λαίδη στο θέατρό της. Μας εφέρατε το Μπάκιγχαμ μέσα στην καρδιά του Αιγαίου» φέρεται να της είπε.

Το ρεπερτόριο ήταν εναλλασσόμενο ευτυχώς, «Η Κυρία με τας καμελίας», «Το καθάρσιο του μπεμπέ», «Αντίο, νεότης» μερικοί ευφάνταστοι τίτλοι. Αυτό όμως δεν αρκούσε για «ξεκάρφωμα» διότι στη Σοφία είχαν μπει ψύλλοι στα αυτιά από την αρχή. Παρότι δυσκολευόταν να πιστέψει ότι έχει ήδη πλεχτεί ειδύλλιο με το σύζυγο της και την ηθοποιό, βούιζε το νησί από τα κουτσομπολιά. Η Κυβέλη, επίσης βρισκόταν σε, δεύτερο, γάμο με τον παραγωγό της, Θεοδωρίδη. (πρώτος της σύζυγος ήταν ο επίσης ηθοποιός Μήτσος Μυράτ). Οι φήμες οργίαζαν, γιατί το παράνομο ζεύγος δεν είχε το θεό του˙ έκαναν κάθε απόγευμα πριν την παράσταση περιπάτους και μοιράζονταν την αγάπη τους για την ποίηση.

Αργότερα η Κυβέλη είπε γι’ αυτούς τους περιπάτους:

«Άρχιζα ένα ποίημα και το τελείωνε ο Παπανδρέου. Και μετά άρχιζε ένα ποίημα ο Παπανδρέου και το τελείωνα εγώ. Ήταν ένα πολύ αστείο παιχνίδι».

Δεν ήταν όμως καθόλου αστείο, διότι οι απατημένοι σύντροφοι αντέδρασαν. Ειδικά ο σύζυγος της Κυβέλης μάζεψε τα πράγματα του κι έφυγε από το νησί. Και πως αλλιώς, αφού η καλή του ένα πρωί, ενώ τρώγανε το πρωινό τους στο ξενοδοχείο, του δήλωσε:

«Με τον Παπανδρέου αγαπάμε τον ίδιο ποιητή. Ξέρει τον Γρυπάρη απ’ έξω, όσο κι εγώ…Πήραμε χτες το τσάι μας μαζί στο Διοικητήριο…».

Από το 1920 έως το 1947, οι δύο εραστές έστειλαν ο ένας στον άλλον 340 επιστολές, με πλήθος αναφορών σε κοινωνικά, καλλιτεχνικά και πολιτικά γεγονότα της περιόδου. Στα γράμματα που έστελνε η Κυβέλη, υπέγραφε συχνά ως Ανθή, χρησιμοποιώντας το όνομα μιας ηρωίδας θεατρικού έργου που ενσάρκωνε κατά την περίοδο της γνωριμίας τους.

Οι φήμες οργίαζαν, γιατί το παράνομο ζεύγος δεν είχε το θεό του˙ έκαναν κάθε απόγευμα πριν την παράσταση περιπάτους και μοιράζονταν την αγάπη τους για την ποίηση

Η Σοφία, αληθινός βράχος, μετά τις εξελίξεις με την απόπειρα δολοφονίας του Βενιζέλου και τη δολοφονία του Δραγούμη, άφησε τον Γεώργιο να ταξιδέψει μόνος του στην Αθήνα. Κι εκείνος, εννοείται, ότι εκτός από τον Βενιζέλο πήγε τρέχοντας να βρει την Κυβέλη στο θέατρο. Εκείνη όμως του έδωσε το τελεσίγραφο πως δεν την ενδιαφέρει ένα ειδύλλιο μαζί του όσο είναι παντρεμένος.

«Έτσι είμαι φτιαγμένη εγώ», φέρεται να του είπε καθώς πούδραρε τη μύτη της πριν βγει στη σκηνή. «Τα θέλω όλα ή τίποτε».

Η Σοφία δεν πίστευε ότι ο σύζυγος της θα την εγκατέλειπε ποτέ. Δεν το ’χε πιστέψει ούτε όταν ο Γεώργιος Παπανδρέου, αποζητούσε συχνά τη μοναξιά στις ακτές του νησιού. «Κοίταζε τα κύματα και ήξερα ότι σκεφτόταν πάντα εκείνη» είπε κάποτε.

«Έτσι είμαι φτιαγμένη εγώ», φέρεται να του είπε καθώς πούδραρε τη μύτη της πριν βγει στη σκηνή. «Τα θέλω όλα ή τίποτε».

Δεν το πίστευε ούτε αργότερα, που επέστρεψαν πια στην Αθήνα του 1921, κι ο άντρας της άρχισε να γυρνά όλο και πιο αργά στο σπίτι – και καμιά φορά να μην γυρνά καθόλου. Εκείνη την περίοδο μάλιστα, ο Γεώργιος καταδικάστηκε από το Στρατοδικείο σε 18μηνη φυλάκιση για ένα άρθρο του στην εφημερίδα «Πατρίς», με το οποίο ζητούσε την παραίτηση του βασιλέα Κωνσταντίνου. Τους τέσσερις μήνες, που έμεινε στη φυλακή, η Σοφία έτρεχε και πάλι.

Παρότι το κέρατο πήγαινε σύννεφο, βούιζε τώρα όλη η Αθήνα, η Σοφία για χρόνια του συμπαραστάθηκε. Στις πολιτικές εξελίξεις που ακολούθησαν τη μικρασιατική καταστροφή του 1922, ο Γεώργιος ήταν πάντα παρών στις διάφορες κυβερνήσεις. Ώσπου το 1925, εξορίστηκε από τη δικτατορία Πάγκαλου στις Κυκλάδες και η Σοφία άρχισε κάπως να δέχεται ότι η σχέση τους πνέει τα λοίσθια.  Εντάξει, η Κυβέλη με τον Γεώργιο μέχρι που έκαναν περιπάτους μαζί με τον μικρό Ανδρέα απροκάλυπτα! Μάλλον ήταν καιρός να το πάρει απόφαση… Κάποια στιγμή μάλιστα ο Γεώργιος της ανακοίνωσε:

«Η Κυβέλη περιμένει παιδί. Αν δεν την παντρευτώ, η πολιτική μου καριέρα τινάζεται στον αέρα. Σοφία, πρέπει να μου δώσεις διαζύγιο…».

Έτσι, το 1928, γεννήθηκε ο Γεώργιος Παπανδρέου τζούνιορ, ετεροθαλής αδελφός του Ανδρέα, που οι παλαιότεροι θα τον θυμούνται συνεχώς να γκρινιάζει παραγκωνισμένος από τη λάμψη του ηγέτη του ΠΑΣΟΚ και της Ελλάδας.

Έτσι, το 1928, γεννήθηκε ο Γεώργιος Παπανδρέου τζούνιορ, ετεροθαλής αδελφός του Ανδρέα, που οι παλαιότεροι θα τον θυμούνται συνεχώς να γκρινιάζει παραγκωνισμένος από τη λάμψη του ηγέτη του ΠΑΣΟΚ και της Ελλάδας, για χρόνια. Γύρω στο 1930, βγήκαν επιτέλους τα διαζύγια, και το παράνομο ζεύγος έγινε νόμιμο. ( η οικογένεια Παπανδρέου είχε τα ροζ σκάνδαλα ανέκαθεν στο αίμα της)

Ο έρωτας Κυβέλης- Γεώργιου ήταν τόσο μεγάλος που η μεγάλη θεατρίνα, από το 1934 και για 15 ολόκληρα χρόνια, σταμάτησε τις παραστάσεις. Τι να έκανε όταν ο καλός της τής έγραφε γράμματα του στυλ:

«Η ψυχή μου είναι γεμάτη από αγανάκτηση, θλίψη και αγάπη. Τερμάτισε το ταχύτερο την αντιπαθητική κωμωδία και γύρισε. Το Καστρί λαχταρά την επιστροφή σου. Μην αργείς…».

Ο έρωτας Κυβέλης- Γεώργιου ήταν τόσο μεγάλος που η μεγάλη θεατρίνα, από το 1934 και για 15 ολόκληρα χρόνια, σταμάτησε τις παραστάσεις.

Με τη δικτατορία του Μεταξά, το ΄36, ο μαχητικός Γεώργιος πάλι εξορίστηκε, αλλά πλέον στις ατελείωτες περιπέτειες του, τον ακολουθεί η Κυβέλη. Κατά την κατοχή από τουςΓερμανούς, στον Β Παγκόσμιο, πάλι συνελήφθη  ως εκδότης της παράνομης εφημερίδας «Ελευθερία» και φυλακίστηκε. Οι φυλακές Αβέρωφ ήταν πια σα δεύτερο σπίτι του.

Τον Ιούνιο του 1943 υπέβαλλε απευθείας στο Στρατηγείο της Μέσης Ανατολής, ειδική αναφορά με χαρακτήρα διακήρυξης, η οποία προκάλεσε το ζωηρό ενδιαφέρον του Τσώρτσιλ με τίτλο: «Η ταυτότης συμφερόντων Ελλάδος και Αγγλίας για πρώτη φορά στην ιστορία είναι απόλυτος» και στις αρχές του 1944, αποφάσισε να συνταχθεί με τη βασιλική εξόριστη κυβέρνηση στην Αίγυπτο. (εκεί είχαν καταφύγει όλοι λόγω κατοχής)

Με αγγλικό πολεμικό αεροπλάνο, έφτασε επειγόντως στο Κάιρο για το σχηματισμό κυβέρνησης εθνικής ενότητας˙ πάντα με την Κυβέλη και τον φιλάσθενο γιο του Γεώργιο στο πλευρό του.

Με αγγλικό πολεμικό αεροπλάνο, έφτασε επειγόντως στο Κάιρο για το σχηματισμό κυβέρνησης εθνικής ενότητας˙ πάντα με την Κυβέλη και τον φιλάσθενο γιο του Γεώργιο στο πλευρό του. Σε συνέδριο στο Λίβανο μάλιστα, αποφασίστηκε ο σχηματισμός κυβέρνησης με συμμετοχή όλων των πολιτικών παρατάξεων, υπό την πρωθυπουργία του ιδίου. Υπήρχαν βέβαια προστριβές και διαφωνίες με τους εκπροσώπους του Εθνικού Απελευθερωτικού Μετώπου (ΕΑΜ) που αφορούσαν κυρίως τον έλεγχο του στρατού. Οι διαφωνίες αυτές φυσικά οδήγησαν, ως γνωστόν, μετά το τέλος της Κατοχής, σε τρομερό Εμφύλιο πόλεμο.

Κάπου τότε, η σχέση με την Κυβέλη άρχισε επίσης να φθίνει. Κουράστηκε κι εκείνη με όλες αυτές τις ταλαιπωρίες φαίνεται, ώσπου, γύρω στο 1949, λέγεται ότι χώρισαν με τηλεγράφημά της Κυβέλης από τις ΗΠΑ, όπου βρισκόταν, η οποία του ζήτησε να φύγει από το σπίτι. (ποτέ δεν πήραν επίσημο διαζύγιο, όμως κι ο Παπανδρέου στη διαθήκη του, την κατήγγειλε για εγκατάλειψη στέγης με τη θέλησή της.)

Το 1949, λέγεται ότι χώρισαν με τηλεγράφημά της Κυβέλης από τις ΗΠΑ, όπου βρισκόταν, η οποία του ζήτησε να φύγει από το σπίτι. (ποτέ δεν πήραν επίσημο διαζύγιο)

Μετά τον πόλεμο γενικά, ο Γεώργιος Παπανδρέου αφοσιώθηκε ολοκληρωτικά στα καθήκοντά του. Η σχέση του με την Κυβέλη πιθανόν κλονιζόταν σταδιακά κι εννοείται η αφορμή ήταν πάλι οι φήμες που έφταναν στα αυτιά της ηθοποιού για νέες ερωτικές περιπέτειες του άνδρα της.

Κάπου εδώ μπαίνει στο προσκήνιο η περιβόητη Ροζίτα Σεράνο.

(…συνεχίζεται)

in

Αξιολογήστε το άρθρο

5 points
Upvote Downvote

2
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Παρακαλούμε Συνδεθείτε για να σχολιάσετε
2 Θέματα σχολίων
0 Απαντήσεις θεμάτων
0 Ακόλουθοι
 
Με τις περισσότερες αντιδράσεις
Δημοφιλέστερο θέμα σχολίου
2 Συντάκτες σχολίων
ΕντελβάιςRebecca de Winter Πρόσφατοι συντάκτες σχολίων
  Εγγραφείτε  
νεότερα παλαιότερα δημοφιλέστερα
Ειδοποίηση για
Rebecca de Winter
Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Up/Down Voter
Χρόνια συμμετοχής
Δημιουργός Κειμένων
Συνεργάτης

Πολυ ωραιο άρθρο!
Να πω και το άσχετό μου, άμα σέρνεται ο άνθρωπος από τα παθη του, είτε μέγας πολιτικός είναι, είτε…ροκ σταρ… δεν ξερω. Ξενέρωμα.

Εντελβάις
Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Up/Down Voter
Χρόνια συμμετοχής
Δημιουργός Κειμένων
Ειδικός

Κοίτα να δεις! Και τόσα χρόνια νομίζαμε ότι ο Ανδρέας καθιέρωσε το θεσμό της επίσημης γκόμενας στην Ελλάδα. Είχε καλό δάσκαλο απ΄ότι φαίνεται!