in

Κρεμμυδόσουπα: Η μεγάλη αγάπη του χειμώνα

Τα καλύτερα πράγματα στη ζωή είναι (σχεδόν) δωρεάν

Οι καημένες οι σούπες, λίγοι τις παίρνουν στα σοβαρά. Και ποιός δίνει σημασία στα ακόμη πιο ταπεινά κρεμμύδια; Οι σούπες είναι το πιο αρχαίο φαγητό του ανθρώπου αλλά εμείς οι μοντέρνοι τις έχουμε ταυτίσει με φαγητό για αρρώστιες ή για φτωχούς ή –αν είναι δυνατόν! – με φαγητό που δεν χορταίνει, ενώ έχουμε τη δική μας μοναδική φασολάδα, που όλοι ξέρουμε πόσο χορταστική και παρηγορητική είναι ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Καταγραφή 41

Οι καημένες οι σούπες, λίγοι τις παίρνουν στα σοβαρά. Και ποιός δίνει σημασία στα ακόμη πιο ταπεινά κρεμμύδια; Οι σούπες είναι το πιο αρχαίο φαγητό του ανθρώπου αλλά εμείς οι μοντέρνοι τις έχουμε ταυτίσει με φαγητό για αρρώστιες ή για φτωχούς ή –αν είναι δυνατόν! – με φαγητό που δεν χορταίνει, ενώ έχουμε τη δική μας μοναδική φασολάδα, που όλοι ξέρουμε πόσο χορταστική και παρηγορητική είναι. Άλλοι νομίζουν ότι είναι εύκολο φαγητό άρα παρακατιανό, καλό για αρχή, αλλά όχι με αρκετό εκτόπισμα για να πάρει πρωταγωνιστικό ρόλο.

Τι αδικία! Οι σούπες είναι η βάση αυτού που ξέρουμε τώρα ως σύγχρονη μαγειρική. Όλες οι σάλτσες από μία σούπα ξεκίνησαν, όλα τα πιάτα είναι ας πούμε αποδομημένες σούπες. Υπάρχουν εύκολες, αλλά υπάρχουν και άλλες που θέλουν ώρες μέχρι να ξετυλιχτούν οι γεύσεις, άλλες που θέλουν ακόμα και μέρες, μέχρι να ετοιμαστεί ο δυνατός ζωμός που θα κάνει το σύνολο ακαταμάχητο (και εύπεπτο, και πολύπλοκο, και βαθύ).

Onion Flower Head
Λουλούδι κρεμμυδιού

Και το καημένο το κρεμμύδι! Το έχουμε καταδικάσει σε ρόλο κομπάρσου και του έχουμε δώσει και άσεμνες φήμες. Οι παλιοί νόμιζαν ότι το ωμό κρεμμύδι κάνει κακό στην υγεία, τώρα έχει τη ταμπέλα της «βαρύτητας», άσε που επιβαρύνει και την κρινένια μας ανάσα. Τι ειρωνεία, όταν η καταγωγή του κρεμμυδιού είναι ακριβώς από κει: από τον κρίνο.

Μια συνταγή που τα αντιμετωπίζει ως λαχανικό, και όχι σαν αξεσουάρ που σοτάρεται στην αρχή στα γρήγορα και μετά εξαφανίζεται μισοκαμμένο είναι αυτή του Jamie Oliver που έχω δει εδώ και χρόνια και ομολογώ ότι δεν έχω δοκιμάσει ποτέ. Πριν τη διαβάσετε όμως, θέλω να σας πω το εξής: ακόμα κι όταν σοτάρετε το κρεμμύδι στην αρχή, μην του αλλάζετε τα φώτα στα γρήγορα γιατί καίγεται και πικρίζει. Βάλτε ένα ποτηράκι κρασί για να χαλαρώσετε, βάλτε μουσική, χαμηλώστε τη θερμοκρασία, και κάντε υπομονή μέχρι να ροδίσει ομοιόμορφα ανακατεύοντάς το συνέχεια, ακόμα κι αν χρειαστεί μισή ώρα. Σας φαίνεται πολύ; Εμένα μου φαίνονται υπερβολικές όλες αυτές οι συνταγές των «30 λεπτών». Από την επίπληξη εξαιρούνται μόνο οι μαμάδες με μικρά παιδιά. Εσείς, κορίτσια, είσαστε ηρωίδες. Κάντε όσο γρήγορα χρειάζεται και όποιος πει ότι δεν είναι ωραίο το φαγητό, ας το φτιάξει μόνος του.

i102696 soupe a l oignon gratinee

Η βάση της κρεμμυδόσουπας είναι το καραμελωμένο κρεμμύδι. Ακούγεται εύκολο και πραγματικά είναι, αλλά θέλει υπομονή. Υπομονή δεν υπάρχει αυτή την εποχή αλλά πιστεύω ότι πρέπει να τη βρούμε, ακόμα και με το ζόρι. Η μαγειρική απαιτεί συγκέντρωση και μεθοδικότητα και το καραμέλωμα είναι η διαδικασία που θα σας φτάσει στο ζεν.

Αρχικά πρέπει να κόψετε πολλά (πολλά!) κρεμμύδια, ίσως κι ένα κιλό, σε φέτες. Μην βιάζεστε και κόψετε κανένα χέρι. Προσπαθήστε να είναι όλες οι φέτες ίδιες, κι αν δεν τα καταφέρνετε στην αρχή, δεν πειράζει. Η χαρά που θα πάρετε όταν συνηθίσει το χέρι όσο βελτιώνεται η κίνηση θα είναι πολύ μεγάλη. Βάλτε μεγάλη βαριά κατσαρόλα σε χαμηλή φωτιά και βούτυρο. Προσθέστε τα κρεμμύδια, αλάτι και σκεπάστε για λίγο. Θα αρχίσουν να βγάζουν υγρό. Όταν μαλακώσουν από τον ατμό τους, αρχίζει η δουλειά: το ανακάτεμα. Ο στόχος είναι να μην καούν καθόλου, αλλά να γίνουν διάφανα, μετά να λιώσουν, και στο τέλος –εκεί θέλει πιο εντατικό ανακάτεμα! να πάρουν καφετί χρώμα. Ακούγεται μεγάλος μπελάς, ναι. Αλλά η γλυκιά γεύση που προκύπτει, χωρίς ίχνος αψάδας όταν πετύχει, είναι τόσο συγκλονιστική που θα χοροπηδάτε από ευτυχία.

Jehan Georges Vibert The Marvelous Sauce ca. 1890 Albright
Η υπέροχη σάλτσα”, του Jehan Georges Vibert, 1890

Όταν γίνει αυτό το ευτυχές γεγονός, πρέπει να προσθέσετε τον καλύτερο ζωμό που μπορείτε να βρείτε. Δε θα σας πω να φτιάξετε μόνοι σας, ξέρω ότι υπάρχουν και όρια. Προσθέστε θυμάρι, δάφνη και μαϊντανό δεμένα σε ματσάκι, ώστε να μπορείτε αν το βγάλετε μετά. Συνεχίστε για λίγο το βράσιμο αλλά με καπάκι, για να μην φύγει η γεύση. Δοκιμάστε τι γίνεται από αλάτι και πιπέρι. Εδώ μερικοί βάζουν και σέρι, άλλοι κονιάκ, άλλοι τίποτα. Σχεδόν τελειώσαμε.

Η απογείωση γίνεται στη συνέχεια: ελπίζω να έχετε ατομικά πήλινα ή σουπιερίτσες. Βάλτε τη σούπα. Από πάνω φρυγανισμένο ψωμί έτσι ώστε να τη σκεπάζει, και από πάνω μπόλικη γραβιέρα. Βάλτε αυτό το όνειρο στο γκριλ. Όποιος τη φάει, θα σας ερωτευτεί αμέσως.

 

Ακολουθήστε την Α,ΜΠΑ; στο Google News

12 Comments
δημοφιλέστερα
νεότερα παλαιότερα
Ενσωματωμένα σχόλια
Δείτε όλα τα σχόλια
Απαστράπτουσα
Απαστράπτουσα
5 χρόνια πριν

Χαχαχα! Με τόσο πάθος που γράφτηκε αυτό το κείμενο που μου άνοιξε την όρεξη! Λοιπόν… μου φαίνεται ότι θα πρωτοάκουσα για την κρεμμυδόσουπα σε κάποιο παιδικό ανάγνωσμα Ντίκενς ή του “χωρίς οικογένεια”, όπου το φτωχό αγόρι καταβροχθίζει πεινασμένο κρεμμυδόσουπα. Και φανταζόμουν με το παιδικό μυαλό μου ένα καζάνι νερό που βράζει και μέσα να κολυμπάνε κρεμμύδια 🙂 Να πω επίσης πως τα κρεμμύδια στην Ελλάδα δεν είναι διόλου καταφρονεμένα, ολόκληρο στιφάδο βασίζεται σε αυτά! Απλά νομίζω ότι παραδοσιακά φτιάχναμε συνοδευτική σούπα με το ζωμό ψαριού ή κρέατος, μαζί με το ψάρι και το κρέας, δεν είχαμε τη λογική να πάρουμε… Διαβάστε περισσότερα »

Chris Vellios
Chris Vellios
5 χρόνια πριν

μονο να προτεινω τα κρεμμυδια να μην ειναι κοκινοκρεμμυδα , αλλα να χρησιμοποιησετε την λευκη ποικιλια. Βγαζουν μεγαλυτερη γλυκα.

Clocloudaki
Clocloudaki
5 χρόνια πριν

Μια φορά είχαμε φάει τόση κρεμμυδόσουπα με τον άντρα μου που το αποτέλεσμα ήταν δυσάρεστο. Τέτοιο φούσκωμα ποτέ ξανά. Και όλα αυτά από τη νοστιμάδα, για να μην παρεξηγηθώ.
Συμφωνώ επίσης με το καραμέλωμα, θέλει ώρα και σιγανή φωτιά. Γίνεται και με λαδάκι φυσικά!

@bombalarina
@bombalarina
5 χρόνια πριν

Την φτιαχνω μια φορα το χρονο τουλαχιστον! Στην συνταγη που κανω σε καποια φαση βαζω κ λιγο αλευρι, νομιζω λιγο πριν ριξω ζωμο λαχανικών. Σλουρπ! 🙂

Consciousness
Consciousness
5 χρόνια πριν

Υπέροχη η κρεμμυδόσουπα! 👍😃
Ενα γιατροσόφι μιας και αρχίζουν κάτι γριπες και κάτι κρυωματα, σε βήχα και κυρίως πονόλαιμο, βραζουμε ενα ολοκληρο κρεμμύδι σε ενα μπρίκι και κάνουμε γαργαρες με το ζουμί. Και μετα περδικι! 👍😃

Haifischnet
Haifischnet
5 χρόνια πριν

Κρεμμυδόσουπον Υ Τυρόν: Από το “Αστερίξ στην Ισπανία”!

Phoebe Buffay-Hannigan
Phoebe Buffay-Hannigan
5 χρόνια πριν

τη λατρεύω, νοστιμότατη! ό,τι πρέπει για χειμώνα!

Mara Mavraki
Mara Mavraki
5 χρόνια πριν

Αυτή η υπέροχη σούπα με κράτησε στη ζωή όσο καιρό ζούσα στην Γαλλία αφού δεν μπορούσα να φάω σχεδόν τίποτα απο τα αηδιαστικά φαγητά τους ,εκεί σιχάθηκα το κρέας που πάντα σερβίριζαν με αίμα ακόμα και αν τους έλεγες ότι το θες καλοψημένο

Nadja
Nadja
5 χρόνια πριν

Αν και ανήκω στην κατηγορία που έκραξες στην αρχή (οτι η σούπες είναι για τους αρρώστους κλπ.), ομολογώ οτι με έκανες να μου τρέχουν τα σάλια.

Μαρία Ιουλμά Δεκαοκτώ Αυγά
Μαρία Ιουλμά Δεκαοκτώ Αυγά
5 χρόνια πριν

Ούτε πήλινα έχω ούτε βαριά κατσαρόλα ούτε υπομονή! Κλάψ!