Ο Τζον Κέιτζ είναι ίσως περισσότερο γνωστός για την σύνθεση του “4’33” το 1952, το οποίο εκτελείται χωρίς να παιχτεί ούτε μια νότα. Το περιεχόμενο της σύνθεσης αυτής σκοπεύει να εκληφθεί ως οι ήχοι του περιβάλλοντος που ακούν οι ακροατές καθώς αυτό παίζεται, παρά ως 4 λεπτά και 33 δευτερόλεπτα σιωπής. Το κομμάτι αυτό υπήρξε μια από τις πιο αμφιλεγόμενες συνθέσεις του 20ου αιώνα. Μια άλλη διάσημη δημιουργία του Κέιτζ είναι το “prepared piano” (προετοιμασμένο πιάνο -ένα πιάνο του οποίου ο ήχος μεταβάλλεται τοποθετώντας χρηστικά αντικείμενα στις χορδές του), για το οποίο έγραψε έναν αριθμό χορευτικών έργων και μερικές συνθέσεις, με πιο γνωστή από αυτές τα “Sonatas and Interludes” (1946–48).
Σύμφωνα με το walkerart ο Κέιτζ και ο χορογράφος και σύντροφός του, Κάνιγχαμ, ακολουθούσαν μακροβιοτική διατροφή μετά από παρότρυνση της Γιόκο Όνο. Κάποτε, η Laura Kuhn και ο Τζον Κέιτζ ήταν στο σπίτι της Teeny Duchamp, χήρα του Marcel Duchamp, στη Γαλλία. Ο Τζον αποφάσισε να φτιάξει αυτά τα κουλουράκια, τα οποία είναι σε αρμονία με την μακροβιοτική διατροφή, προς μεγάλη απογοήτευση όλων, που δεν ήθελαν να δοκιμάσουν κάτι τόσο… υγιεινό, αλλά ο μάγειρας της Teeny συγκέντρωσε τα υλικά. Όταν τους τα προσέφερε, πήραν διστακτικά από ένα αλλά μετά το πρώτο, όλοι ήθελαν και δεύτερο.
Αλέστε
- 1 φλιτζάνι αμύγδαλα
- 1 φλιτζάνι βρώμη
Και βάλτε τα σε ένα μπολ.
Προσθέστε:
- 1 φλιτζάνι αλεύρι ολικής άλεσης και κανέλα.
- ½ φλιτζάνι αμυγδαλέλαιο
- ½ φλιτζάνι σιρόπι σφενδάμου (maple syrup)
Ανακατέψτε το μίγμα μέχρι να μπορείτε να σχηματίσετε μπαλάκια. Βάλτε τα σε ένα ταψί με χαρτί ψησίματος, πιέστε τα ελαφρά και βάλτε στο βαθούλωμα λίγη από την αγαπημένη σας μαρμελάδα. Ψήστε για 15-20 λεπτά σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180 βαθμούς Κελσίου.
Μοιάζουν κάπως έτσι:
Ακολουθήστε την Α,ΜΠΑ; στο Google News
Μαριάννα Θ. & bombalarina, αναφέρεστε στο σιρόπι και το αλεύρι και στη ζάχαρη, αντίστοιχα, σαν να είναι τοξικά απόβλητα. Δεν έχω καμία πρόθεση να σας πείσω να τα τρώτε, τα αποφεύγω κατ’αρχήν κι εγώ η ίδια, αλλά το άγχος του ελέγχου της διατροφής, όταν δεν τίθεται ζήτημα υγείας, είναι εξίσου ανθυγιεινό για τη ζωή μας. Κατά την ταπεινή μου άποψη είναι περισσότερο, αλλά αυτό είναι μόνο η δική μου άποψη, δεν έχω έρευνες στα χέρια μου. Η μισή κουταλιά του γλυκού μαρμελάδα στη μέση ενός μπισκότου, δεν μετατρέπει το μπισκότο σε πάστα μπλακ φόρεστ. Από την άλλη, μια φθηνή αγοραστή… Διαβάστε περισσότερα »
Δεν καταλαβαίνω γιατί να φας αχρείαστη ζάχαρη εφόσον και δεν προσφέρει καμιά τεράστια γευστική αλλαγή (π.χ. εγώ μια κουπίτσα βρώμη την τρώω καθημερινά στο τσάκα-τσάκα, για λόγους υγείας όχι επειδή είναι τίποτα τρομερά γευστικό, σιγά μην κάτσω να ασχοληθώ με τη γεύση πρωινιάτικα, τη διατροφική της αξία θέλω και να με κρατήσει για κανά-δυο ώρες) και κάνει ζημιά στα δόντια (ξαναλέω, καθημερινή κατανάλωση). Κάποιους δε, μπορεί να τους απασχολούν και τα κιλά αλλά νομίζω η ζημιά στα δόντια που προκαλεί η καθημερινή κατανάλωση ζάχαρης είναι το το σημαντικότερο. Και, γενικότερα, ποιος ο λόγος να τρως καθημερινά κάτι ανθυγιεινό ή όχι… Διαβάστε περισσότερα »
Γλυκιά μας Πόντια πόσο απήλαυσα το σχόλιο σου. Το σύμπαν σου μοιάζει βγαλμένο από μυθιστόρημα του Παύλου Μάτεσι. Να είσαι καλά.
Ελπίζω να έχουν κόρες ναυάρχων τα μυθιστορήματα του, θα μας υποχρεώσετε.
<3
Πόντια ήταν απολαυστική η ανάγνωση του προσωπικού σου βιώματος Κυριακή πρωί με τον καφέ. Τι κρίμα που ο μπαμπάς άργησε τόσο να πάρει την αντιβίωση… Έχοντας κι εγώ στομαχικό θεματάκι που δεν διορθώνεται όμως, ταυτίζομαι με τις διατροφικές σας συνήθειες. Μαριάννα, ως υπέρμαχος της υγιεινής διατροφής, μπορώ να πω πως δεν έγινε και τίποτα να καταναλώνει κάνεις τόσο λίγο ζάχαρη που και που. Δεν μίλησε κανείς για καθημερινή κατανάλωση, άσε που θα μπορούσε η μαρμελάδα να είναι χωρίς ζάχαρη ή να μην υπάρχει και καθόλου. Άσε που όποιος δεν θέλει να φτιάξει κουλουράκια απλά δεν φτιάχνει τη συνταγή για κουλουράκια,… Διαβάστε περισσότερα »
Κι εγώ το πρωί το διάβασα, πριν ακόμα σηκωθώ και με βοήθησε να παλαίψω την πρωινή δυσθυμία. Μετά έφτιαξα τη συνταγή της Louk Ritia στην οποία πρόσθεσα και σταφίδες.
Πόντια, ο πατέρας σου είχε μάλλον ελικοβακτηρίδιο… λέω εγώ τώρα. Εκεί πήγε το μυαλό μου αλλά μπορεί και να λέω βλακείες.
Το σχόλιό σου είναι υπέροχο <3
Ναι αυτό είχε.
Πολύ χαίρομαι που βοήθησα, ειδικά σ’αυτό! <3
❤
Άστα, νομίζω εξαιτίας της εικόνας του διπλωμένου μπαμπά που δεν μπορούσα να βοηθήσω, δεν αντέχω να βλέπω κανέναν άνθρωπο να πονάει.
Λυπάμαι, εύχομαι να έρθει η μέρα που θα διορθωθεί και το δικό σου, και ο μπαμπάς μου για χρόνια αυτό άκουγε, ότι δε διορθώνεται.
Δεν ξέρω σίγουρα, έχω την εντύπωση ότι η θεραπεία για το ελικοβακτηρίδιο ανακαλύφθηκε την εποχή που την έκανε ο μπαμπάς μου. Θα το κοιτάξω.
Α ρε πόντια, πόσο μου αρέσεις εσύ, οι ιστορίες σου και ο τρόπος που σκέφτεσαι!
Είναι αμοιβαίο, αγαπημένη leas.
“Είναι πιο διαχειρίσιμο να ξέρεις ότι έφταιξε κάτι που μπορείς να αποκλείσεις από τη ζωή σου”.
Άστα να παν στο διάολο.
Και όπως θα έλεγε, βιτριολικά, ο πέτρος ο τουλ: “δεν ασκούμαι, η μόνη άσκηση που κάνω είναι όταν περπατάω πέριξ των τάφων των φίλων μου που ασκούνταν”.
Πολύ φίλος ο Πέτρος, που αναρωτιόμουν για λίγο ποιον εννοείς, γιατί το διάβαζα όπως το ο Μπάμπης ο σουγιάς.
Ναι ενταξει ισως παρασυρθηκα γιατι εχω αποκλεισει τελειως τη ζαχαρη απο τη διατροφη μου αυτην την περίοδο για λογους υγειας. Αλλα το ποιντ ηταν οτι δεν υπηρχε λογος κ να απογοητευτει η ομηγυρις για τα υπερβολικα υγιεινα μπισκότα.
Την έχω περάσει κι εγώ αυτή τη φάση όταν πρωτοέκοψα τη ζάχαρη, καταλαβαίνω. Και κατάλαβα και το ψύχραιμο του δικού σου σχολίου, απάντησα περισσότερο για τη συζήτηση που γίνεται γύρω από αυτό και την υπερβολή που προκαλείται. Φυσικά αυτό είναι κάτι που συμβαίνει για διάφορες επιλογές αυτόν τον καιρό. Το τι είναι υγιεινό και τι όχι είναι μια ακόμη διαφωνία που γίνεται τόσο δογματικά και αυτό είναι τόσο λάθος, γιατί απολύτως υγιεινό τρόφιμο, αν υπάρχει, βρίσκεται κάπου όπου μπορεί να είσαι σίγουρος ότι δε θα δεις τα ραδίκια ανάποδα λόγω κακής διατροφής, αλλά μπορεί να τα δεις από σκωληκοειδίτη. Τα… Διαβάστε περισσότερα »
Αν με κοιτάξεις, βγάζω καρδούλες.
Και πόσο δίκιο για το μέτρο, και αυτά που μαθαίνεις σπίτι σου.
Η μαρμελαδα δεν ανατρεπει το υγιεινο κονσεπτ;
Άμα είναι να κάνεις τον κόπο να φτιάξεις ολόκληρα κουλουράκια και να βάλεις μέσα και σιρόπι κι αλεύρι, εγώ αντιπροτείνω muffins από βρώμη. Σε αυτό το μικρό βίντεο έχει 3 πανεύκολες συνταγές: http://www.youtube.com/watch?v=qJyVLoIa_W4 . Εγώ έχω φτιάξει μερικές φορές την πρώτη (χωρίς baking powder και βανίλια που λέει η συνταγή εννοείται, ποιος ο λόγος άλλωστε;) αλλά και η τρίτη είναι εντελώς υγιεινή επίσης. Παρ΄όλα αυτά, ακόμη πιο υγιεινό και για μακροζωία αντί να κάθεσαι να φτιάχνεις κουλουράκια και muffins, είναι να τρως απλά κάθε μέρα λίγη βρώμη με γάλα και μπορείς να βάλεις μέσα μέλι και φρούτα και ξηρούς καρπούς… Διαβάστε περισσότερα »
Γάλα με βρωμη στο κατσαρολακι να γίνει κρεμα και μέλι ή ρίχνουμε λίγη ζαχαρη καρύδας από πάνω και καραμελωνει! Τα φρούτα μέσα σ’αυτη την κρέμα δε μου κάθονται καθόλου καλά, μου προκαλούν τρομερές καούρες. Αλλά όπως και να χει είναι ένα πολύ θρεπτικό πιάτο και γρήγορο.
Παλιά νόμιζα ότι ζήλευα τους ανθρώπους που τρώνε βρώμη και φρούτα και είναι οκ, και τίποτε γλυκό ποτέ. Όταν ήρθε η ώρα να αποφασίσω εγώ τι έχει προτεραιότητα ώστε να έχω μια ισορροπημένη διατροφή, ανακάλυψα ότι είναι επιτακτικό να έχω το γλυκό μου τακτικά και το σοκολατάκι μου καθημερινά. Ας είναι 90% κακάο και ίσα ίσα ένα πλακάκι. Χωρίς αυτά νιώθω ότι λιμοκτονώ. Αν τα επιτρέπω, νιώθω ότι πετάω. Δεν ζηλεύω κανέναν αλλά αρνούμαι να έχω τύψεις για αυτά που μου αρέσουν, εφόσον είναι με μέτρο και δεν οδηγούν σε προβλήματα υγείας ή συνεχή αυξομείωση βάρους.