Κόλλησα HPV: Δεν μπορώ να δεχτώ ότι έχω κάτι τέτοιο

Νιώθω απελπισμένη

Είμαι 19, πρόσφατα πήγα να κάνω το τεστ ΠΑΠ μου και μου λέει ή γυναικολόγος hpv, δυστυχώς ήταν πολύ απότομη μαζί μου και μου πρότεινε χίλιες δυο εξετάσεις και όλες τους δαπανηρές. Κατέληξα με σκέψεις αυτοκτονίας της πρώτες μέρες, δεν μπορούσα να το δεχτώ και κάθε μέρα κλάμα και κακό, τελικά έπρεπε να πάω στην πόλη μου για κάτι υποχρεώσεις, δηλαδή θα συναντούσα τους γονείς μου, δεν ήθελα να τους πω τίποτα γιατί φοβόμουν την αντίδραση τους, τελικά λύγισα και με έπιασαν τα πράγματα μπροστά στην μητέρα μου και αναγκαστικά να της πω, δεν είχε ιδέα τι ήταν αυτό που της έλεγα, της τα εξήγησα κάπως και κατάλαβε, το είπε και στον πατέρα μου και οι δυο τους ανησυχούσαν όμως προσπαθούσαν να ηρεμήσουν εμένα που ήμουν χάλια, περίμενα ότι θα με μάλωναν όμως τελικά ήθελαν να με ηρεμήσουν και να με πείσουν ότι όλα καλά και δεν έχω τίποτα, μου έκλεισαν ξανά ραντεβού σε άλλο γυναικολόγο με έλεγξε και μου είπε ότι γενικά είμαι πολύ καλά γυναικολογικά μου έκανε και τεστ παπ και βγήκε ακατάλληλο δείγμα, μου είπε πως έπρεπε να ξανά κάνω τώρα. Ξαφνικά σήμερα νομίζω πως έβγαλα κονδυλώματα και πάλι αισθάνομαι πως πάω να χάσω την γη κάτω από τα πόδια μου, πάλι αισθάνομαι πως δεν μπορώ να το πω στους γονείς μου και στο αγόρι μου που ή πρώτη μας επαφή ήταν 4μερες πριν κάνω το τεστ. Έχω πάει συνολικά με 3 αγόρια και με όλους με προφυλάξεις, αισθάνομαι τόσο αδικημένη και τόσο άτυχη, αισθάνομαι πως έχω χάσει την γη κάτω από τα πόδια μου, δεν μπορώ να το δεχτώ, έχει περάσει έναν μήνας που κλαίω καθημερινά και με πνιγεί το άγχος και η φοβίες δεν μπορώ να δεχτώ ότι έχω κάτι τέτοιο δεν θέλω να πάω να το ψάξω, αρνούμαι να δεχτώ πως κόλλησα κάτι τέτοιο, αρνούμαι να μπω στην διαδικασία να ψάξω πως είμαι, θέλω να συνεχίσω την καθημερινότητα μου νομίζοντας ότι δεν έχω τίποτα, φοβάμαι τόσο πολύ. Φοβάμαι την απόρριψη από το αγόρι μου αν του πω ότι έβγαλα κονδύλωμα, φοβάμαι τη αντίδραση των γονιών μου που είναι άνθρωποι που μεγάλωσαν στην επαρχία και με πατριαρχικές αντιλήψεις , ξέρω ότι θα μου σταθούν και θα με βοηθήσουν όμως ξέρω ότι θα απογοητευτούν και θα σκεφτούν διαφορά. Εως τώρα η μητέρα μου μου έφερνε παραδείγματα κοπέλες να που έχουν πάει με χίλιους όπως έλεγε και δεν έπαθαν τίποτα και θα έχω πάθει εγώ; Τελείως λάθος. Φοβάμαι πολύ, είμαι 19χρονων, δεν θέλω να υποφέρω από το στρες και το άγχος που μου προκαλεί όλο αυτό. Ήδη είμαι ένα πολύ αγχώδες άτομο που υπέφερα χρόνια από κρίσεις πανικού, τώρα αισθάνομαι ότι έχω χειροτερέψει και θα γίνω χειρότερα αν συνεχίσει όλο αυτό, αλλά νομίζω πως αυτό που με τρώει ποιο πολύ είναι μην χάσω τον άνθρωπο που είμαι τώρα μαζί του, δεν θα αντέξω μια απόρριψη στην φάση που περνάω και η απόρριψη να είναι από αυτό που περνάω. Συγγνώμη για το σεντόνι, ήθελα να γράψω λιγότερα όμως δεν μπόρεσα. Επίσης συγγνώμη και για τα ορθογραφικά, ποτέ δεν ήμουν καλή σε αυτά. Νιώθω απελπισμένη.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Αγαπητή φίλη,

αρχικά είναι σημαντικό να καταλάβεις ότι δεν υπάρχει κανένας απολύτως λόγος απελπισίας.

Προσπαθώντας να καταλάβω από τα γραφόμενά σου (και βάσει του τί συμβαίνει στην πλειονότητα των περιπτώσεων) θα υποθέσω οτι έκανες ένα απλό τεστ παπανικολάου το οποίο έδειξε “στοιχεία λοίμωξης HPV”. Επιπλέον θα υποθέσω ότι δεν έχεις κάνει το εμβόλιο κατά του ιού HPV (συχνότατο πρόβλημα και ειδικότερα στην επαρχία που βρίθει απο “πατριαρχικές αντιλήψεις”)

Όπως αναφέρθηκε και σε προηγούμενη απάντηση εδώ στην ηλικία που βρίσκεσαι η λοίμωξη από κάποιον απο τους ιούς HPV είναι ΣΥΧΝΟΤΑΤΗ. Πάνω από τις μισές γυναικες στην ηλικία σου έχουν αυτή τη λοίμωξη. 9 στις 10 ανεμβολίαστες γυναίκες θα κολλήσουν HPV κάποια στιγμή στη ζωή τους. Επομένως τόσο εσύ όσο και κάθε άλλη  γυναίκα δεν μπορείς να θεωρείς τον εαυτό σου ούτε αδικημένη, ούτε άτυχη.

Η λοίμωξη αυτή στην πλειονότητα των περιπτώσεων (90%) θα περάσει απο μόνη της μέσα σε 2 χρόνια. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι να επαναλάβεις το τεστ Παπανικολάου σε ένα χρόνο, και απολύτως τίποτα άλλο (απολύτως καμία δαπανηρή εξέταση). Επίσης ούτε να αγχώνεσαι, ούτε να στεναχωριέσαι. Όσο για τα εξωτερικά κονδυλώματα, θα σου συνιστούσα να περιμένεις την άποψη του γυναικολόγου σου και να σιγουρευτείς για το τι ακριβώς έχεις.

Όλη η στεναχώρια σου και η ανησυχία τόσο η δική σου όσο και των γονέων σου προκύπτουν κυρίως επειδή δεν έχετε ενημερωθεί σωστά.

Σε περίπτωση που αποφασίσεις να μοιραστείς αυτή την “περιπέτεια” με τον σύντροφό σου,  πρέπει να γνωρίζεις ότι όπως η δική σου, έτσι και η δική του αντίδραση θα εξαρτηθεί κατά κύριο λόγο από τα δικά του βιώματα και την (παρα)πληροφόηση που έχει λάβει. Την αντίδρασή του δεν μπορεί να την προβλέψει κανείς, και μάλλον ούτε εσύ. Είναι δική σου απόφαση το τι θα κάνεις, αλλά, όπως αναφέρθηκε και στο προηγούμενο άρθρο, δεν έχεις ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΚΑΜΙΑ υποχρέωση να τον ενημερώσεις γιατί η λοίμωξη αυτή είναι συχνότατη και την έχει ΣΧΕΔΟΝ ΚΑΘΕ γυναίκα  και ΑΝΔΡΑΣ, μόνο που στην πλειονότητα των ανδρών δεν εμφανίζονται καθόλου συμπτώματα.

Την τελευταία φορά που δημοσιεύσαμε αυτή την άποψη, πολλοί διαμαρτυρήθηκαν (και μάλιστα με πολύ άσχημο τρόπο). Και ήταν τόσο άνδρες (που νομίζουν ότι οι ίδιοι είναι καθαροί και αμόλυντοι κυρίως γιατί δεν έχουν ελεγχθεί ποτέ στη ζωή τους), αλλά και γυναίκες (που νομίζουν ότι τόσο οι ίδιες όσο και οι κόρες τους είναι καθαρές και αμόλυντες-που επίσης μπορεί να μην έχουν ελεγχθεί) που έσπευσαν να παραδώσουν μαθήματα ηθικής. Οι ανά τον κόσμο επιστημονικές εταιρείες έχουν μελετήσει πολύ διεξοδικά το θέμα και έχουν καταλήξει ότι η γυναίκα δεν οφείλει να ενημερώνει για την HPV λοίμωξη.

Αυτό είναι δυστυχώς το αποτέλεσμα της παραπληροφόρησης.

Θα παρακαλέσω όσους και πάλι διαφωνούν και θέλουν να αντιδράσουν, πριν το κάνουν  να μπουν στην ιστοσελίδα του Αρεταίειου Νοσοκομείου εδώ (μέλος της ομάδας του οποίου είχα τη χαρά και την τιμή να είμαι για περίπου μια δεκαετία) και ίσως να τους λυθούν κάποιοες απορίες σχετικά με τον HPV.

Υ.Γ.: Για άλλη μια φορά πρέπει να τονίσουμε ότι οι γυναίκες που έχουν εμβολιαστεί εγκαίρως δεν έχουν τίποτα να φοβούνται από τον HPV. Ζητήστε να ενημερωθείτε υπέυθυνα και εμβολιάστε τα μικρά κορίτσια σας πριν να είναι αργά.

in

Αξιολογήστε το άρθρο

106 points
Upvote Downvote

26
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Παρακαλούμε Συνδεθείτε για να σχολιάσετε
15 Θέματα σχολίων
11 Απαντήσεις θεμάτων
3 Ακόλουθοι
 
Με τις περισσότερες αντιδράσεις
Δημοφιλέστερο θέμα σχολίου
20 Συντάκτες σχολίων
cloudrebel Πρόσφατοι συντάκτες σχολίων
  Εγγραφείτε  
νεότερα παλαιότερα δημοφιλέστερα
Ειδοποίηση για
Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Up/Down Voter
Χρόνια συμμετοχής
Ενθουσιώδης

Πως γίνεται να έχουμε 2019, τόση πρόσβαση σε πληροφορία κ μια κοπέλα 19 χρόνων (στην οποία λογικά είναι ιδιαίτερα οικεία η χρήση της τεχνολογίας) να μιλάει για τέτοια απελπισία, αναφέροντας μέχρι και τάσεις αυτοκτονίας (!!!) επειδή διαγνώστηκε με HPV (κάτι τόσο συχνό κ σύνηθες), δε θα το καταλάβω ποτέ….

Πριν φρικαρετε παιδιά ενημερωθείτε. Δε βοηθάτε κανέναν, ακόμα περισσότερο τους εαυτούς σας.

Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Έκανα μόλις λογαριασμό στο Site μόνο και μόνο για να σου απαντήσω. Μόλις με γύρισες ακριβώς δύο χρόνια πίσω… Με τέτοιον πανικό και απελπισία το είχα αντιμετώπισει κι εγώ. 25 χρονών τότε, δύο μήνες πριν φύγω μόνιμα στο εξωτερικό, κάνω για πρώτη φορά στην ζωή μου τεστ ΠΑΠ (αξίζει κράξιμο τέτοια ανευθυνότητα το ξέρω) και βγαίνει “αλλοιωμένο”. Αποτελέσματα από το τηλέφωνο και μια γυναικολόγος να μου μιλάει για ιό HPV, τεστ, άμεση κολποσκόπηση κι εγώ απλά να σκέφτομαι να πηδήξω από το μπαλκόνι και να αναρωτιέμαι πώς σκατα το κόλλησα αφού με 3 έχω κάνει σεξ και πάντα με προφυλακτικό… Διαβάστε περισσότερα »

Sally Spectra
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Έλεος με τους ακατάλληλους γυναικολόγους πια!!! Και σε παραπληροφόρησε και σου φέρθηκε με ασέβεια. Κανείς δεν έχει αυτό το δικαίωμα, σε οποιαδήποτε ηλικία ή κατάσταση βρισκεσαι, να το θυμάσαι!

rebel
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Up/Down Voter
Εθισμένος στα Lenoji
Συμμετέχων

Η μαμά μου τον καιρό του ανοιχτού παραθύρου που το εμβόλιο ήταν ΔΩΡΕΑΝ δε με πήγε να το κάνω (ήμουν 16 και αρκετά ανενημέρωτη) γιατί ΑΜΑ ΖΗΣΩ ΣΩΣΤΑ δε θα έχω θέμα. Σι χτιρ.

Μανδάμ Φρου Φρου
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Ενθουσιώδης

Μήπως δίπλα από το “…ο ψυχολόγος είναι η μονη λύση” να κοτσάρουμε και το ” η μετάδοση του ιού των κονδυλωματων δεν είναι αντίστοιχη της επαφής με ραδιενεργά ισότοπα”; Λέω εγώ μια ιδέα τώρα.

Ιζόλδη
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συνεργάτης

Φυσικά! Επίσης να κοτσάρουμε και γραμμή παρέμβασης για την αυτοκτονία 1018 και σύσταση για ψυχιατρική εκτίμηση σε κάτι τέτοιες ερωτήσεις/δηλώσεις

alki
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Και τα αγόρια σας εμβολιαστε! Δεν είναι μόνο για κορίτσια το εμβόλιο και επίσης γίνεται και σε ενήλικες

Γιώργος
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

προϋπόθεση όμως είναι να μην εχεις ήδη τον ιό. Και αν όντας ενήλικας έχεις κάνει έστω και λίγες φορές σεξ, πιθανότατα είσαι ήδη φορέας, διότι μεταδίδεται πολύ εύκολα, ακόμα και με προφυλάξεις.

silly_goose
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Υπάρχουν περισσότεροι από 100 τύποι του ιού HPV.
Το εμβόλιο προστατευει απο τους τυπους του ιου που ειναι κυριως υπεύθυνοι για κονδυλώματα και προκαρκικινικές αλλοιώσεις.
Ακόμη κι αν κάποι@ έχει ήδη μολυνθεί από έναν τύπο, το εμβόλιο θα τ@ν προφυλάξει από τους υπόλοιπους.

I need my medicine
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Συγγνώμη,μπορεί κάποιος/κάποια να μου εξηγήσει γιατί δεν έχει υποχρέωση να ενημερώσει τον σύντροφό της;

Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Το τεστ παπ σου δείχνει απλά αν ο ιός έχει κάνει κάποια αλλοίωση στα κύτταρα, όχι αν είσαι φορέας. Η συντριπτική πλειονότητα των γυναικών είναι πλέον φορείς κάποιου τύπου HPV και δεν το ξέρουν καθώς άμα δεν κάνει αλλοίωση ο ιός δεν ανιχνεύεται από το τεστ παπ. Το προφυλακτικό επίσης δεν σε προστατεύει σκαθόλου από τον ιό, αλλά ούτε και το εμβόλιο 100%, και φυσικά οι άντρες επίσης δεν ξέρουν αν είναι φορείς, που είναι επίσης οι περισσότεροι πλέον. Συνεπώς, δεν μπορείς να το αποφύγεις. Αν δε δεν κάνει αλλοίωση ο ιός δεν έχεις να ανησυχείς για τίποτα. Οι γιατροί… Διαβάστε περισσότερα »

Andromeda
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Up/Down Voter
Δημιουργός Κειμένων
Ενθουσιώδης

Οντως η παραπληροφορηση καθως και η ελλειψη πληροφορησης ειναι τεραστια. Εχω κανει το εμβολιο πριν 4-5 χρόνια και αυτό που θυμάμαι είναι ότι δεν σε προστατευει απο ολα τα στελεχη του ιου, ισχυει; Το τεστ παπ δείχνει που εχουμε μολυνθεί;φευγουν ολα το ιδιο εύκολα;

prince frog
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Ισχυει! Σε προστατευει απο καποια (απο τα πιο καρκινογονα και απο αυτα που κανουν τα κονδυλωματα) αλλα οχι απο ολα! Το παπ δειχνει απλα αν ο ιος εχει κανει καποια ατυπια στα κυτταρα οχι ποιο στελεγχος εχεις. Αυτο το δειχνει ο hpv dna test. Ασχετους του στελέγχους η ανοσοαπαντηση του οργανισμου ειναι η ιδια!

Stalkerou
Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Χρόνια συμμετοχής
Up/Down Voter
Ενθουσιώδης

Εγώ μικρή φίλη, θα σου συνιστούσα να επισκεφτείς και έναν ψυχολόγο αν δεν το έχεις κάνει ήδη. Ο τρόπος που αντιμετώπισες το γεγονός δεν θα σε βοηθήσει ούτε μελλοντικά στη ζωή σου. Δυστυχώς, στη ζωή εκτός από καλά πράγματα μας συμβαίνουν κ άσχημα και δεν μπορεί η πρώτη σου σκέψη να είναι να τερματίσεις τη ζωή σου γτ έχεις κονδυλώματα. Κατ’ εμέ, πρέπει να μάθεις να ελέγχεις τον πανικό σου και να αντιμετωπίζεις τη ζωή, για τη δική σου βελτίωση της καθημερινότητας.

prince frog
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Αγάπη γλυκιά! Παθούσα κι εγώ…. και μάλιστα 2 φορές. Εχεις κάτι που κάθε σεξουαλικά ενεργός άνθρωπος έχει. Κι όσοι λένε οτι δεν ισχύει αυτό πιθανώς απλά φέρουν τον ιό χωρίς συμπτώματα ή ο ιός έκανε τον κύκλο του ανάμεσα στα 2 παπ και δεν το πήραν χαμπάρι. Σε κάποιους μήνες κατα 90% θα χει φυγει μόνο του, κι ακόμα κι αν οχι με εναν καυτηριασμό της προσβεβλημένης περιοχης καθαρίζεις. Αυτο ειναι πολυ πολυ σπανιο ομως. Θα σου πω κάτι: εχω ακούσει από γυναικολόγο τη φραση “ε εσυ είσαι και ατυχη γι αυτο το παθες” . ΔΕΝ ΕΙΣΑΙ ΑΤΥΧΗ. Εισαι μεσα… Διαβάστε περισσότερα »