Σεξισμός στον εργασιακό χώρο: «Δεν είσαι τόσο εμφανίσιμη»

Είμαι 30 χρονών, σχεδόν υπέρβαρη, με εναλλακτική εμφάνιση (κοντά μαλλιά, δε βάφομαι, σχεδόν αντρικό στυλ) χωρίς όμως κάτι πολύ εκκεντρικό. Τελειώνοντας τη δεύτερη σχολή μου, ξεκίνησα πρακτική πριν λίγο καιρό. Μαζί μου στον ίδιο χώρο ξεκίνησε και μια καλή μου φίλη- συμφοιτήτρια 20 ετών, χορεύτρια, με το κλασσικό (κατά τα στερεότυπα) “ωραίο” σώμα.

Ο επόπτης μας παντρεμένος (η σύζυγός του δουλεύει στην ίδια εταιρία, κυριολεκτικά δίπλα του, και μάλιστα σε υψηλότερη θέση) με το που είδε την άλλη κοπέλα τής είπε “εσένα σε θέλω να δουλέψεις εδώ, μόλις τελειώσεις την πρακτική σου”. Η κοπέλα προφανώς ενθουσιάστηκε κι εγώ χάρηκα πολύ για εκείνη, καθώς και οι δύο λατρεύουμε το αντικείμενο που σπουδάσαμε και θέλουμε να πετύχουμε σ’ αυτό όσο γίνεται περισσότερο.

Χτες το πρωί σε ένα διάλειμμα καθόμουν με τον επόπτη μου και συζητούσαμε διάφορα σχετικά με την πρακτική. Εκεί μού ανέφερε πάλι ότι τη φίλη μου θέλει να την κρατήσει στη δουλειά γιατί πιστεύει ότι έχει δυνατότητες. Βρήκα κι εγώ, λοιπόν, την ευκαιρία να τον ρωτήσω πώς με έχει δει μέχρι τώρα, καθώς για μένα είναι πάρα πολύ σημαντικό ένα feedback από κάποιον έμπειρο επαγγελματία. Μου λέει λοιπόν, αυτολεξεί: “Είμαι θετικά προκατειλημμένος μαζί σου γιατί έχω λάβει τις καλύτερες συστάσεις από τους καθηγητές σου. Βέβαια, δεν είσαι τόσο εμφανίσιμη. Η μικρή η φίλη σου δε μου φαίνεται να κάνει τόσο για αυτή τη δουλειά, αλλά τι να κάνουμε, όταν είδα τον π@το της μου βγήκαν τα μάτια έξω.”

Του απάντησα ότι αν έχει αυτό το κριτήριο και πιστεύει ότι είναι σωστό, πραγματικά λυπάμαι πολύ, και σηκώθηκα και έφυγα. Να σημειώσω επίσης ότι το είδος της δουλειάς μας δεν απαιτεί ιδιαίτερη εμφάνιση, ίσα ίσα όσο πιο απλά και άνετα ντύνεσαι και χωρίς κοσμήματα, μεγάλα νύχια κλπ, είναι καλύτερα.

Νιώθω απίστευτα εκνευρισμένη και, κυρίως, προσβεβλημένη. Ειλικρινά δε με νοιάζει πώς με βλέπει ο καθένας, αν ήθελα την αποδοχή του κόσμου θα ήμουν εντελώς διαφορετική (αλλά όχι ο εαυτός μου). Δεν με έκανε να νιώσω ανασφάλεια για την εμφάνισή μου ή το σώμα μου. Αυτό που με πλήγωσε βαθύτατα είναι ότι είμαι ένα άτομο με τεράστιο ζήλο και πάθος για τη δουλειά αυτή, έχω ήδη ένα βιογραφικό γεμάτο σεμινάρια και εθελοντική εργασία= εμπειρία πάνω στον τομέα μου, έχω τρομερή διάθεση να μάθω και να δώσω πράγματα, και όλα αυτά παραβλέπονται εξ αιτίας της εξωτερικής μου εμφάνισης. Κι αυτό που με τρομάζει περισσότερο είναι ότι γνωρίζω πως θα αντιμετωπίζω τέτοιες συμπεριφορές συνεχώς στους επαγγελματικούς χώρους. Και πως τόσες και τόσες άλλες γυναίκες υφίστανται τα ίδια.

Επειδή υπάρχει η πατριαρχία. Επειδή ζούμε σε έναν ανδροκρατούμενο κόσμο. Επειδή η αξία μας καθορίζεται από το πόσο ελκυστικές είμαστε για τους άντρες. Επειδή είμαστε γυναίκες.

Ακολουθήστε την Α,ΜΠΑ; στο Google News

in

Αξιολογήστε το άρθρο

92 points
Upvote Downvote