Justin Baldoni: «Γιατί κουράστηκα να προσπαθώ να είμαι «αρκετά άντρας»

O ηθοποιός Justin Baldoni μιλάει στο tedx, θέλοντας να ξεκινήσει ένα διάλογο με τους άντρες για τον επαναπροσδιορισμό της αρρενωπότητας. Επιδιώκει να βρει τρόπους ώστε να μην είναι μόνο καλοί «άντρες» αλλά καλοί άνθρωποι

Μέσα από την ζεστή, βαθιά συγκινητική, προσωπική ομιλία του, μοιράζεται τη προσπάθεια να συμφιλιωθεί με το ποιος πραγματικά είναι ως άντρας και ως άνθρωπος, πηγαίνοντας κόντρα σε αυτό που ο κόσμος πιστεύει ότι θα πρεπε να είναι. Μιλάει ανοιχτά για τα «τοξικά» αρρενωπά μοτίβα συμπεριφοράς που αντιμετωπίζει εκείνος και οι γύρω του από μικρή ηλικία και το πόσο επιβλαβή ήταν για τον ψυχισμό του. Αναφέρεται στις έμφυλες διακρίσεις που υποσυνείδητα εσωτερικεύουν τα μικρά παιδιά ενώ συνεχίζει ευχαριστώντας τον πατέρα του που τον μεγάλωσε, αναπτύσσοντας του την ευαισθησία, την ενσυναίσθηση και την καλοσύνη, κόντρα στην κοινωνική πίεση, στην σκληρότητα, την αγριάδα και την αυταρχικότητα που προωθούν τα «αντρικά πρότυπα».

Προκαλεί τους άντρες να χρησιμοποιήσουν τα ίδια χαρακτηριστικά που «κάνουν έναν άντρα» ώστε να εμβαθύνουν και να ζητήσουν βοήθεια, να εκφράσουν ανοιχτά τις ανασφάλειες και τα συναισθήματα τους.

«Η δύναμη, η ανδρεία, η σκληρότητα σας. Είστε αρκετά γενναίοι για να είστε ευάλωτοι; Είστε αρκετά ισχυροί για να είστε ευαίσθητοι; Αισθάνεστε αρκετή αυτοπεποίθηση, ώστε να σταματήσετε να μιλάτε και να ακούσετε σοβαρά αυτό που έχουν να σας πουν οι γυναίκες γύρω σας;».

«Είστε αρκετά άντρες ώστε να εναντιωθείτε, να αντιδράσετε, όταν ακούτε άλλους άντρες γύρω σας να μιλάνε περήφανα για βίαιες συμπεριφορές, για βιασμούς, για σεξουαλικές παρενοχλήσεις έτσι ώστε μια μέρα να μην χρειάζεται να ζούμε σε έναν κόσμο, στον οποίο μια γυναίκα αναγκάζεται να ρισκάρει τα πάντα, να βγει μπροστά και να πει τις λέξεις #metoo»

Ο Βaldoni, προκαλεί τους άντρες να μιλάνε για τα συναισθήματα τους και τις σχέσεις τους. Να ζητάνε ψυχολογική βοήθεια, να είναι ευαίσθητοι, να μην φοβούνται να παραδεχτούν ότι είναι αδύναμοι ή ότι έκαναν λάθος, να ακούνε και να πιστεύουν στις γυναίκες, να μην θεωρούν τη θηλυκότητα κάτι κακό ή άσχημο και τέλος να προκαλούν τους άλλους άντρες να κάνουν το ίδιο.

Ακολουθήστε την Α,ΜΠΑ; στο Google News

in

Αξιολογήστε το άρθρο

33 points
Upvote Downvote

4
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Παρακαλούμε Συνδεθείτε για να σχολιάσετε
4 Θέματα σχολίων
0 Απαντήσεις θεμάτων
3 Ακόλουθοι
 
Με τις περισσότερες αντιδράσεις
Δημοφιλέστερο θέμα σχολίου
4 Συντάκτες σχολίων
KarleePrivateMafalda Πρόσφατοι συντάκτες σχολίων
  Εγγραφείτε  
νεότερα παλαιότερα δημοφιλέστερα
Ειδοποίηση για
Mafalda
Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Χρόνια συμμετοχής
Up/Down Voter
Δημιουργός Κειμένων
Ειδικός

Πολύ καλά τα λέει. Χαίρομαι να ακούω άντρες να μιλάνε έτσι, αλλά στενοχωριέμαι που βλέπω κυρίως γυναίκες στο κοινό. Μακάρι να τον ακούσουν και άντρες.

Private
Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Χρόνια συμμετοχής
Up/Down Voter
Συνεργάτης

Μακάρι τέτοιοι καλλιεργημένοι άνθρωποι να είχαν μεγαλύτερη απήχηση και στην Ελλάδα που έχουμε πήξει στους Καρατσιοληδες..

Μέλος
Up/Down Voter
Εθισμένος στα Lenoji
Χρόνια συμμετοχής
Δημιουργός Κειμένων
Ήρωας

Εγώ νομίζω ότι ο μεγαλύτερος φόβος που η κοινωνία καλλιεργεί στους άντρες είναι να μην γίνουν γκέι. Και, προκειμένου να αποδείξουν σε όλους ότι είναι στρέιτ, υιοθετούν πολλές άσχημες συμπεριφορές, και προς τις γυναίκες. (Χωρίς φυσικά να κάνω αυτή την αιτιολογιση για να τους αθωωσω για τις συγκεκριμένες συμπεριφορές.)

Karlee
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Εθισμένος στα Lenoji
Up/Down Voter
Ειδικός

Team Raf! Ahaaa 😍😍😍