in

Ήταν παρενόχληση η εξέταση από τον ψυχίατρο μου;

Ερωτήσεις απαντημένες από την ψυχολόγο Φαίνια Ξανθοπουλίδου

Ερωτήσεις απαντημένες από την ψυχολόγο Φαίνια Ξανθοπουλίδου ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

melanie wasser j8a TEakg78 unsplash 1
Photo by Melanie Wasser on Unsplash

Αγαπητή Α,μπα, Συνήθως μοιράζομαι τις κακές εμπειρίες με φίλους και γνωστούς ή με τον ψυχολόγο μου. Ωστόσο, δυο φορές έγιναν τα εξής με τον ψυχίατρο που συνεργάζεται με τον ψυχολόγο μου και με τον οποίο δεν είχα ποτέ συχνή επικοινωνία: Δυο φορές μέσα σε διάστημα δυο χρόνων (πηγαίνω επειδή παρακολουθεί την εξέλιξη της φαρμακευτικής αγωγής μου) μου είπε ότι ήθελε να κάνει νευρολογική εξέταση. Και τις δυο φορές ένιωσα ότι κάπου η εξέταση ξεπέρασε τα όρια. Αφού τελείωσε με το στηθοσκόπιο, με χτυπούσε σε διαφορά σημεία για να δει πως αντιδρώ ( εγώ θεωρούσα ότι εκεί σταματά η εξέταση) και μετά, ψηλαψώντας, με ακούμπησε στο στήθος και στις ρώγες και όχι για πολύ λίγο. Νομίζω με χάιδεψε και ένιωθα άβολα. Δεν το είπα σε κανέναν γιατί δεν είμαι σίγουρη αν αυτό θα μπορούσε να είναι μέρος της εξέτασης. Δεν εμπιστεύομαι τις ενστικτώδεις αντιδράσεις μου πάντα επειδή έχω φοβίες με το αντρικό φύλο, φοβίες που τις δουλεύω με τον ψυχολόγο μου. Αυτό επαναλήφθηκε σε μια από τις επόμενες συνεδρίες μου. Πάλι μπερδεύτηκα. Έκτοτε δεν ξαναπήγα. Δεν είπα τίποτα στον ψυχολόγο μου γιατί πίστευα ότι θα τον έφερνα σε δύσκολη θέση. Το καταχώνιασα μέσα μου, δεν είπα τίποτα σε κανέναν. Ακόμη και τώρα δεν είμαι σίγουρη αν αυτό ήταν απαραίτητο. Για την ιστορία, μου έχουν συμβεί τέσσερα περιστατικά παρενόχλησης που αναγνώρισα αμέσως ως τέτοια. Τύψεις και συναισθήματα ενοχής είχα γιατί ήταν άτομα που ήδη τα ήξερα. Συνήθως προσπαθώ να δικαιολογήσω τη συμπεριφορά τους. Ναι, όρια δεν βάζω εύκολα. Αλλά τα μοιράστηκα όλα αυτά με τους φίλους μου. Αυτό με μπερδεύει πολύ. Δεν θέλω να πιστέψω ότι ένας ακόμη άντρας και μάλιστα ψυχίατρος με τον όποιον θα έπρεπε να υπάρχει σχέση εμπιστοσύνης και ο οποίος είχε γνώση της αδυναμίας μου να θέτω όρια με παρενόχλησε. Προτιμώ να μου πει ένας άλλος ψυχίατρος ότι το χάιδεμα ρώγας είναι απαραίτητο στον νευρολογικό έλεγχο. Αν κάποια έχει φοβίες με το άλλο φύλλο, ακόμη και η εκλογίκευση των στατιστικών δεδομένων (π.χ. Μόνο 4-5 άντρες με έχουν παρενοχλήσει στους 300 που έχω συναναστραφεί στενά στην ενήλικη ζωή μου) δεν βοηθά. Επίσης, για μια ακόμη φορά απογοητεύτηκα με τον εαυτό μου που εκείνη την ώρα δεν βρήκα το κουράγιο να ρωτήσω αν αυτό είναι απαραίτητο. Και αλήθεια, δεν ένιωθα φόβο ότι θα προσπαθούσε κάτι άλλο επειδή τον είχα γιατί είναι λεπτός και πιο κοντός μου και εγώ είμαι γυμνασμένο και δυνατό κορίτσι. Αυτά, ήταν ή δεν ήταν;

Όσο έψαξα, δεν προβλέπεται επαφή με τη θηλή ή το στήθος συγκεκριμένα κατά την απλή νευρολογική εξέταση. Δεν είναι βέβαια της άμεσης αρμοδιότητας μου, και θα πρέπει να τοποθετηθεί κάποιος νευρολόγος ή ψυχίατρος, για να είμαστε σίγουροι. Είναι πολλά αυτά που δεν είμαι σε θέση να απαντήσω και αρχικά αν κάποιος ψυχίατρος δύναται να κάνει επίσημα μία νευρολογική εξέταση (φαντάζομαι πως οι ψυχίατροι γνωρίζουν, αλλά πρόκειται για άλλη ειδικότητα, οπότε είτε ο ψυχίατρος που λες ήταν νευρολόγος/ψυχίατρος -άρα και πολύ μεγάλος σε ηλικία, δεν ξέρω καν αν υπάρχει ακόμα γιατρός με τη διπλή ειδικότητα- είτε έκανε νευρολογική εξέταση ανεπίσημα;). 

Η νευρολογική εξέταση αφορά όλο το σώμα, απλώς έχω την εντύπωση ότι η ψηλάφηση δεν έχει κάποιο νόημα, μιας και η εξέταση αφορά τις αντιδράσεις του σώματος με διάφορα εργαλεία (το γνωστό σε όλους μας σφυράκι είτε άλλα εργαλεία που ελέγχουν την αντίδραση του σώματος σε αυτά, τον πόνο, την αίσθηση του κρύου, κτλ) και όχι με τα χέρια. Και πάλι, αυτά τα αναφέρω με κάθε επιφύλαξη. 

Το σημαντικό και αυτό που μπορώ να σου πω είναι πως δεν γίνεται να αποκρύπτεις τόσο σημαντικά περιστατικά και να μην τα αναφέρεις στην ψυχοθεραπεία σου. Αν ο ψυχοθεραπευτής σου ερχόταν σε δύσκολη θέση, τότε θα ήταν ακατάλληλος. Αν ειδικά το κέντρο βάρους της θεραπείες σου έχει τοποθετηθεί γύρω από τον φόβο σου για το άλλο φύλο και τη δυσκολία σου να θέτεις όρια (με αυτό φαντάζομαι εννοείς την αδυναμία σου να πεις όχι ή να αμφισβητήσεις για παράδειγμα τη ιατρική διαδικασία, παρά το γεγονός ότι ένιωθες άβολα), ένας λόγος παραπάνω να το αναφέρεις. Ελπίζω να ξέρεις πως η δυσκολία σου να θέτεις όρια δεν δικαιολογεί ούτε στο ελάχιστο τους ανθρώπους που σε έχουν παρενοχλήσει και δεν αφαιρεί ούτε 1% από την ευθύνη τους. 

Ακολουθήστε την Α,ΜΠΑ; στο Google News

21 Comments
δημοφιλέστερα
νεότερα παλαιότερα
Ενσωματωμένα σχόλια
Δείτε όλα τα σχόλια
Rehab
Rehab
3 χρόνια πριν

Ο ψυχίατρος οφείλει να κάνει καλή αδρή νευρολογική εξέταση, όπως και κάθε κλινικός γιατρός. Σε περίπτωση αμφιβολίας, μπορεί να παραπέμψει σε νευρολόγο. Υπάρχουν πολλοί λόγοι για να κάνει εξέταση ο ψυχιατρος, π.χ. αρκετά αντιψυχωσικα φάρμακα ως παρενέργειες προκαλούν συμπτώματα που ομοιάζουν με Πάρκινσον και πρέπει να εντοπίζονται με νευρολογική εξέταση. Άλλες φορές μπορεί να θέλουν να ελέγξουν για τρόμο ή διαταραχή της όρασης (ως παρενέργεια φαρμάκου ή ως παθολογία). Δεν μπορώ να διανοηθώ ότι συνάδελφοι ψυχίατροι μπορεί να περάσουν μια ημέρα χωρίς να κάνουν έστω μία φυσική εξέταση. Προφανώς η ψηλάφηση της θηλής δεν αναμένεται στην αδρή νευρολογική εξέταση. Ακόμα… Διαβάστε περισσότερα »

Hipparchia
Hipparchia
3 χρόνια πριν

Αγαπητή φίλη,
η “εξέταση” που περιγράφεις δεν είναι μέρος ούτε της ψυχιατρικής, ούτε της νευρολογικής εξέτασης. Ακόμη και να ήταν (που δεν είναι), ο γιατρός οφείλει να σε ενημερώσει πριν προχωρήσει σε αυτή. Συνιστάται μάλιστα να βρίσκεται στο χώρο και άτομο του ίδιου φύλου με τον ασθενή. Δυστυχώς έτσι όπως το περιγράφεις πρόκειται δίχως αμφιβολία για παρενόχληση. Δεν ξέρω καν τι μπορεί να έχει κάνει αυτός ο άνθρωπος σε άλλους ευάλωτους ασθενείς. Λυπάμαι γι’αυτό που αναγκάστηκες να υποστείς. Στη θέση σου θα ενημέρωνα τον ψυχολόγο μου. Αν σε αγνοήσει, είναι δείγμα να αλλάξεις εκτός από ψυχίατρο και ψυχολόγο..

Invierno
Invierno
3 χρόνια πριν

Δεν ξέρω αν είναι απαραίτητη η ψηλαφηση του στήθους στην νευρολογική εξέταση αλλά ξερω με σιγουριά 3 πράγματα.
1. Ο γιατρός σε εξεταζει παρουσία τρίτου.
2. Δεν σε αγγίζει πουθενά χωρίς προειδοποίηση.
3. Δεν αγγίζει τα ρουχα σου. Γδυνεσαι μόνη σου η αν δεν μπορείς με την βοήθεια συνόδου. Επίσης φροντίζει ώστε να υπάρχει ιδιωτικότητα την ώρα που βάζεις η βγάζεις τα ρουχα σου και δεν είναι παρον.

Τα παραπανω δεν είναι κάποιο πρωτόκολλο αλλά είναι όσα έκαναν πολλα χρονια πριν το metoo σε δημόσιο νοσοκομείο γιατροί σε ένα κορίτσι 15 χρονών.

Tropique
Tropique
3 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Invierno

Ο γιατρος σε εξετάζει παρουσία τρίτου; Σε ποια χώρα; Δηλαδή πάω εγώ στο γυναικολόγο και πρέπει να είναι κι άλλος μέσα στο δωμάτιο;

no_roots
no_roots
3 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Tropique

Ειδικά στο γυναικολόγο, οπωσδήποτε. Συνήθως είναι μέσα η μαία ή κάποια νοσηλεύτρια αν η εξέταση γίνεται σε διαγνωστικό.

matilda
matilda
3 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Tropique

Ναι ισχύει αυτό. Όσες φορές έχω πάει σε γυναικολόγο η GP στην Αγγλία πάντα ρωτάνε αν θέλω chaperone μέσα στο δωμάτιο.

avis
avis
3 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Tropique

ποτέ δεν με έχει εξετάσει γυναικοόγος χωρίς νοσηλεύτρια μαζί

BabyDoll
BabyDoll
3 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Tropique

Tropique ακριβώς. Στην Ισπανια ακόμα και αν είναι γυναίκα γυναικολόγος ή βρίσκεται και κάποιος συνοδόδς στον χώρο πάντα υπάρχει και νοσηλεύτρια στο δωμάτιο. Στην Ελλάδα ξέρω οτι δεν γίνεται αλλά κανονικά θα έπρεπε. Και αυτό για να αποφεύγονται περιστατικά όπως της κοπέλας

Catsy
Catsy
3 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Tropique

Στην Αμερική επίσης, και μάλιστα με γυναίκα γυναικολόγο. Παρίσταται και γυναίκα βοηθός ως μάρτυρας. Έτσι προστατεύουν εσένα προστατεύονται και αυτοί.

Nom de plume
Nom de plume
3 χρόνια πριν

Νομίζω πρέπει να αλλάξεις και ψυχολόγο. Έχεις τραύματα από προηγούμενες εμπειρίες και αντί να θυμώσεις με τους θύτες και να σε “χαϊδέψεις” για να βοηθήσεις να επουλωθούν, εσύ επιτίθεσαι στον εαυτό σου και το βαφτίζεις δική σου αδυναμία συγχώρεσης, οριοθέτησης και φοβία. Συγγνώμη αλλά όπως το βλέπω εγώ είναι λογικό να έχεις φοβία άμα σε έχουν παρενοχλήσει άτομα που εμποστευόσουν. Επίσης είναι λογικό να μην είμαστε πάντα έτοιμοι να βάλουμε όρια – μπορεί να είμαστε κουρασμένοι, λυπημένοι ή να μας απασχολούν άλλες σκέψεις. Αυτό δεν μπορεί να το χρησιμοπούμε ως αυτομομφή. Φαίνεσαι καλό και ευαίσθητο άτομο και ίσως το να… Διαβάστε περισσότερα »

Bastet
Bastet
3 χρόνια πριν

Στις περιπτώσεις που μας φαίνεται “γκρίζα ζώνη”, είναι σχεδόν πάντα παρενόχληση, ακριβώς επειδή οι παρενοχλητές έχουν πλήρη επίγνωση της αμφισημίας. Δυστυχώς, έχω παρόμοια εμπειρία, πολύ πρόσφατη κιόλας, που δεν την έχω πει σε κανέναν κι εδώ νιώθω ασφαλής να το κάνω. Το λέω και για την κοπέλα που έγραψε το γράμμα, είμαστε πολλές. Είχα ξεκινήσει λοιπόν ενέσεις ανοσοθεραπείας λόγω του αλλεργικού μου άσθματος που με ταλαιπωρεί αφάνταστα για χρόνια. Ο γιατρός αφού μου έκανε στα δύο μπράτσα, μου έλεγε την τρίτη να την κάνουμε “στο πωπουδάκι τώρα” (ήδη αυτό ήταν αρκετά αηδιαστικό, δεδομένου ότι έχω αφήσει εδώ και πολύυυ καιρό… Διαβάστε περισσότερα »

lee
lee
3 χρόνια πριν

Ακριβώς το ίδιο σκέφτηκα: θα έπρεπε να πει κάτι πριν κάνει μια πράξη που ΚΑΘΕ γυναίκα θα ένιωθε άβολα και όχι μόνο η γράφουσα.
Προς τη γράφουσα: εννοείται ότι όχι μόνο δε πρέπει να νιώθεις άσχημα αλλά πρέπει να κάνεις καταγγελία, αν όχι για εσένα την ίδια ίσω σου δώσει δύναμη ότι μπορεί έτσι να βοηθήσεις και άλλες γυναίκες από το να πέσουν θύματα του παρενοχλητή.

Daria
Daria
3 χρόνια πριν

Diakonie και Caritas είναι δυο οργανισμοί που προσφέρουν βοήθεια .
Ζω στο Μόναχο και θα μπορούσα να βοηθήσω προσέχοντας τα παιδιά όταν υπάρχει ανάγκη ,χωρίς αμοιβή .

Ευνοούμενη
Ευνοούμενη
3 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Daria

Νομίζω αναφέρεσαι σε άλλο ποστ.

Carlos
Carlos
3 χρόνια πριν

ΧΩΡΙΣ να λέω ότι ο τρόπος είναι σωστός (δηλ. χωρίς άδεια από εσένα, αιτιολόγηση κλπ) υπάρχει περίπτωση να ήθελε να ελέγξει για γαλακτορροια. Είναι μια από τις ανεπιθύμητες ενέργειες των αντίψυχωαικών (αν και εφοσον λαμβάνεις τέτοια). Just my 2 cents

avis
avis
3 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Carlos

πίστεψέ με, αυτή η εξέταση που λες δεν σε μπερδεύει ούτε γίνεται με τον τρόπο που περιγράφει η γράφουσα

dreammaker
dreammaker
3 χρόνια πριν

Λέω εγω τωρα , με τη διαβολική μου σκέψη. Εφόσον συνεργάζονται ψυχολόγος και ψυχίατρος, και αν στο θέμα σου με τη φοβία για τους αντρες έχετε φτάσει σε αδιέξοδο, πιθανόν να είπε στον ψυχίατρο να σου αγγίξει αδιάφορα -τυχαία τις ρώγες και να του μεταφέρει την αντίδραση σου. Πιθανότητα 0,1%. Όλες οι άλλες πιθανότητες είναι υπερ του να παρενοχλήθηκες.
Να το αναφερεις διεξοδικα στον ψυχολογο σου

Nom de plume
Nom de plume
3 χρόνια πριν
Απάντηση σε  dreammaker

Και αυτό που αναφέρεις είναι ανήθικο και αντιδεοντολογικό. Ο ασθενής πρέπει να συναινεί σε οποιαδήποτε εξέταση και ειδικά σε κάτι που μπορεί να θεωρηθεί παρενόχληση. Και ειδικότερα όταν το άτομο φέρει τέτοια τραύματα από προηγούμενες εμπειρίες. Αυτά ως προς το υποθετικό σενάριο. Κατά τα άλλα δεν υπάρχει περίπτωση επαγγελματίας να κάνει τέτοιο πράγμα και όχι εξέταση της ρωτάς δεν εμπίπτει σε τυπική νευρολογική εξέταση.

emy memy
emy memy
3 χρόνια πριν
Απάντηση σε  dreammaker

Παιδιά τι λέτε; Όχι, μη τα λέτε αυτά.

3🐣🐣🐣
3🐣🐣🐣
3 χρόνια πριν

αν δεν απαντησει ενας ειδικος, δηλαδη ενας νευρολογος, ολα τα υπολοιπα ειναι απλες υποθεσεις. αν εχεις αμφιβολια, συζητησε το. ομως, σε μερικες περιπτωσεις, ειναι απλα εξεταση. ο γιατρος μπορει και πρεπει να εξεταζει ολο το σωμα. αλλο να καταγγελουμε οσα παρεμβαινουν την ηθικη και αλλο να πηγαινουμε στο αλλο ακρο. ενιωσες αβολα, αλλαξε γιατρο και δες τι θα κανει και ο αλλος. αν ηταν γυναικα, το ιδιο αβολα θα ενιωθες, ακομα κι αν εκανε την ιδια εξεταση; σε λιγο γιατροι και νοσηλευτες και επιστημονες υγειας, αντρες γυναικες, θα φοβουνται να μας αγγιξουν, αν οι αντιδρασεις μας αγγιζουν και ξεπερνουν την… Διαβάστε περισσότερα »

avis
avis
3 χρόνια πριν
Απάντηση σε  3🐣🐣🐣

δεν έχουν χρόνο να χαϊδολογήσουν τα αυτιά του ασθενή αλλά έχουν χρόνο να χαϊδολογήσουν τις ρώγες της ασθενούς. Δεν ξέρω σε τι γιατρούς πηγαίνεις, σε αυτούς που πηγαίνω εγώ, όταν η εξέταση αφορά σε “επίμαχα σημεία” υπάρχει και μία νοσηλεύρια.