in

Ήρθε η ώρα να γνωριστείς καλύτερα με το φούρνο σου

Ένα μίνι εγχειρίδιο χρήσης φούρνου λίγο πριν τα Χριστούγεννα

Ένα μίνι εγχειρίδιο χρήσης φούρνου λίγο πριν τα Χριστούγεννα ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

dane deaner wkC8EX8y9Mc unsplash
Photo by Dane Deaner on Unsplash

Οι οικιακοί φούρνοι, συχνά, μετατρέπουν την δημιουργική διαδικασία της μαγειρικής, σε σπαζοκεφαλιά, άγχος και απογοήτευση, αν τελικά δεν έχουμε το αποτέλεσμα που ονειρευόμαστε.

Το βασικό που θέλω να γίνει κατανοητό και το τονίζω κάθε φορά που δίνω συνταγή που απαιτεί ψήσιμο, είναι πως ο κάθε φούρνος είναι μοναδικός και ξεχωριστός.

Οπότε, το πρώτο βασικό βήμα για να έχουμε άρτια ψησίματα, είναι να μάθουμε τον φούρνο μας όσο καλύτερα μπορούμε, ανεξάρτητα από τα προγράμματα του.

Πρέπει να παρατηρήσουμε για παράδειγμα, σε ποια σημεία ψήνει πιο γρήγορα, έτσι ώστε να γυρνάμε το ταψί συχνά, για ομοιόμορφο αποτέλεσμα. Πρέπει επίσης να γνωρίζουμε αν ο θερμοστάτης ανταποκρίνεται στη θερμοκρασία που τον προγραμματίζουμε και αν χρειάζεται να βάζουμε κάποιους βαθμούς περισσότερους ή λιγότερους, για να πετύχουμε την απαιτούμενη θερμοκρασία. Αυτό επιτυγχάνεται εύκολα με ένα φθηνό θερμόμετρο φούρνου που μπορούμε να τσεκάρουμε ανά πάσα ώρα και στιγμή την εσωτερική του θερμοκρασία.

Τέλος, πρέπει να αποφεύγουμε να ανοίγουμε το φούρνο χωρίς σοβαρό λόγο, γιατί υπάρχουν απώλειες στην θερμοκρασία, με αποτέλεσμα να παρατείνουμε τον χρόνο ψησίματος,

Βασικές λειτουργίες φούρνου:

1)Αντιστάσεις πάνω κάτω

 

panokato

 

Εδώ, έχουμε να κάνουμε με την πιο βασική λειτουργία του φούρνου. Σε αυτό το πρόγραμμα συνηθίζουμε να ψήνουμε τα περισσότερα φαγητά που χρειάζονται αργό μαγείρεμα, φαγητά γάστρας, κρέας με πατάτες, πίτες, γεμιστά, μπριάμ κ.α. Όταν σε ένα φαγητό όπως παραδείγματος χάριν σε μία πίτα, θέλουμε περισσότερο ψήσιμο πάνω ή κάτω, είτε αλλάζουμε το πρόγραμμα σε αντίσταση μόνο πάνω ή μόνο κάτω, είτε αλλάζουμε θέση στο ταψί πιο ψηλά ή πιο χαμηλά στο φούρνο για να έρθει πιο κοντά στην αντίσταση που θέλουμε.

2)Αέρας

 

aeras

 

Η βασική ιδιότητα του αέρα είναι πως κατανέμει τον θερμό αέρα ομοιόμορφα μέσα στο φούρνο, με αποτέλεσμα να μπορούμε να ψήσουμε παραπάνω από ένα ταψί ταυτόχρονα. Επίσης, είναι ιδανικό για κέικ, τάρτες, μπισκότα, ζυμαρικά φούρνου, γίγαντες κ.α.

3)Αέρας μαζί με αντιστάσεις

 

unnamed

 

Αυτή η λειτουργία είναι ιδανική όταν θέλουμε πιο γρήγορο μαγείρεμα, αλλά είναι απαραίτητο το φαγητό να έχει κάποια υγρασία,αλλιώς κινδυνεύει να αφυδατωθεί. Ένα παστίτσιο ή μια κις λοραίν για παράδειγμα, θα μπορούσε να ψηθεί περίφημα σε αυτό το πρόγραμμα.

4)Γκριλ

 

Grill

 

Το γκριλ προσφέρει γρήγορο ψήσιμο κυρίως σε μπριζόλες, μπιφτέκια, ψάρια και λαχανικά, δίνοντας χρώμα και πιο έντονη κρούστα. Χρειάζεται λίγη προσοχή το συγκεκριμένο πρόγραμμα, διότι μπορεί να στεγνώσει το φαγητό.

5)Γκριλ μαζί με αντιστάσεις

 

Bottom element with grill

 

Είναι μια μίξη των δυο και στο τελικό αποτέλεσμα. Προσφέρουν δηλαδή, λίγο πιο επιθετικό, ομοιόμορφο, γρήγορο, βαθύ ψήσιμο, μαζί με έντονο χρώμα και κρούστα.

Μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε για τα ίδια φαγητά με το γκριλ, για πιο μεγάλα κομμάτια κρέατος, baby πατάτες φούρνου, καθώς και μεγαλύτερα ψάρια.

6)Γκριλ μαζί με αέρα

 

Grill with fan

 

Αυτό το πρόγραμμα είναι ιδανικό για ένα ήπιο ψήσιμο σε συνδυασμό με το γκριλ που ανάβει και σβήνει αυτόματα, δίνοντας σταδιακά κρούστα και έντονο χρώμα. Είναι ιδανικό για πιο χοντρά κομμάτια κρέατος που χρειάζονται αρκετή ώρα για να ψηθούν, αλλά ταυτόχρονα πρέπει να ροδίσουν και να έχουν έντονη κρούστα, όπως ρολό, ολόκληρο κοτόπουλο, χοντροκομμένες πατάτες φούρνου κ.α.

Εδώ, θα ήθελα να τονίσω την αναγκαιότητα του να «διαβάζουμε» το φαγητό και να «νιώθουμε» τις ανάγκες του, ώστε να συνδυάζουμε τα προγράμματα που έχει ο φούρνος μας.

Δεν είναι απαραίτητο επειδή ξεκινήσαμε με ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα να παραμείνουμε σε αυτό επειδή η συνταγή ορίζει να χρησιμοποιήσουμε μόνο αέρα ή μόνο αντιστάσεις. Αν διαπιστώσουμε πως το φαγητό μας θέλει περισσότερο κρούστα, χρώμα, ψήσιμο πάνω ή κάτω, αλλάζουμε στο αντίστοιχο πρόγραμμα μέχρι να έχουμε το επιθυμητό αποτέλεσμα.

Είμαι σίγουρη πως τώρα ο φούρνος σας μπορεί να μοιάζει στα μάτια σας πολύπλοκος, όσο ο επιταχυντής του CERN. Ωστόσο, επειδή έχω έρθει σε επαφή και με τα δυο (ναι έχω επισκεφθεί το εν λόγω ερευνητικό κέντρο), οφείλω να σας πω, πως αν εμπιστευθείτε το ένστικτο σας, ελέγχεται συχνά το φαγητό που ψήνετε, κάνετε όλα τα λάθη που μπορείτε να κάνετε, και μάθετε τα υπέρ και τα κατά του δικού σας, μοναδικού φούρνου, ανεξάρτητα με το τι ορίζει η κάθε συνταγή, τότε θα μάθετε να τον χειρίζεστε άψογα, ώστε να έχετε κάθε φορά τέλειο αποτέλεσμα. Και να μην τα καταφέρετε με την πρώτη μην πτοείστε. Η κουζίνες είναι για να μαγειρεύουμε και ας κάνουμε λάθη. Μην φοβάστε. Απάνω του.

Αν σας αρέσουν οι συμβουλές και οι συνταγές της Μαρίνας, ακολουθήστε την στο instagram.

Ακολουθήστε την Α,ΜΠΑ; στο Google News

5 Comments
δημοφιλέστερα
νεότερα παλαιότερα
Ενσωματωμένα σχόλια
Δείτε όλα τα σχόλια
Neverlander
Neverlander
3 χρόνια πριν

Τι ωραίο και κατατοπιστικό άρθρο! Ο δικός μου φούρνος μεγαλουργεί στον αέρα κι εγώ δεν του χαλάω χατήρι. Βέβαια, ούτε αυτός, μ’αφήνει ν’ανοίξω πεντακόσες φορές να βεβαιωθώ ότι ‘όλα βαίνουν καλώς’ και ν’αρπάξω και κσμιά πατατούλα και πάλι τα βγάζει τέλεια😁

Lama
Lama
3 χρόνια πριν

Επιτέλους!! Και σκέφτομουν αυτες τις μέρες οτι πρέπει να κατσω να ψαξω το εγχειρίδιο του φούρνου που καπου το εχω καταχωνιασει!

alphafemale
alphafemale
3 χρόνια πριν

ειχα εντυπωσιαστει με αυτη την ιδεα για να μαθεις εναν φουρνο: https://joythebaker.com/2020/10/baking-101-how-to-test-your-oven/

Ponemenosspourgitis
Ponemenosspourgitis
3 χρόνια πριν

Ναι ναι ο φούρνος μας, και στη φωτογραφία έχει ένα φούρνο κουζίνα από άλλο πλανήτη. Να πω γιατί γκρινιάζω, την καλύτερη μπριζόλα την φτιάχνω στο γκριλ του φούρνου. Δυστυχώς/ευτυχώς είναι εντοιχισμένος, για να πετύχει η μπριζόλα πρέπει στην αρχή να πάει ακριβώς πάνω πάνω στο γκριλ και εκεί τελειώνουν τα όμορφα. Δεν καθαρίζει και γεμίζει το σπίτι καπνό. Αυτό το σύστημα να μην έχουν εξαερισμό τα εντοιχιζόμενα είναι απογοήτευση. Ωραίο το άρθρο, εγώ προσπαθώ να τα φτιάχνω σχεδόν όλα με το 5, γκριλ πάνω αντίσταση κάτω, θεωρώ ότι στον δικό μου φούρνο κάνει το καλύτερο ψήσιμο όταν βγάλεις το αλουμινόχαρτο.