Η ζωή που δεν έζησα

Ερωτήσεις απαντημένες από την ψυχολόγο Φαίνια Ξανθοπουλίδου.

Σχέση 10 χρόνων, από τα φοιτητικά μας χρόνια μαζί, μεγάλος έρωτας, θα έδινα και τη ζωή μου για αυτόν. Μένω έγκυος, δεν θέλει το παιδι,χωρίζουμε. Προφανώς και δεν το κράτησα, παρόλο που το ήθελα πάρα πολύ, καθώς θεωρούσα αδιανόητο να εξαναγκάσω έναν άνθρωπο να γίνει πατέρας χωρίς να το θέλει (όσο και αν φαίνεται απίστευτο, προσέχαμε πάρα πολύ. ακόμα δεν μπορώ να καταλάβω πώς έτυχε). Μέσα σε λιγότερο από 2 χρόνια παντρεύεται και κάνει οικογένεια. Ακόμα και σήμερα δεν μπορώ να ξεπεράσω αυτό το γιατί, γιατί με εμένα δεν ήθελε οικογένεια μετά από τόσα χρόνια. Εγώ είμαι ακόμα μόνη μου, χωρίς σχέση και συνέχεια σκέφτομαι πώς θα ήταν η ζωή μου εάν είχα κρατήσει αυτό το παιδί, προσπαθώ να συγχωρήσω τον εαυτό μου για ότι έκανα και δεν μπορώ. Και από την άλλη, σκέφτομαι πόσο άδικο είναι που αυτός που μου προκάλεσε τόσο κακό, τώρα να έχει τα πάντα. Προχτές έσπασε ο διάολος το ποδάρι του και τον συνάντησα τυχαία μετά από όλα αυτά τα χρόνια και το πρώτο πράγμα που μου είπε είναι σου έκανα κακό. Μετά μου είπε πόσο καλά επαγγελματικά πάει και πόσο αξίζει η οικογενειακή ζωή. Είναι τελείως αναίσθητος αυτός ο άνθρωπος? Τι ήθελε? Να τον απαλλάξω από τις τύψεις που προφανώς νιώθει τώρα που έκανε και παιδί, ώστε να ζει ανενόχλητος την ευτυχία του? Του είπα ότι πλέον αυτά δεν έχουν νόημα και είναι όλα στο παρελθόν. Αλλά τώρα νιώθω περισσότερο θυμό και θα ήθελα να του είχα απαντήσει αλλιώς. Δεν έχω ερώτηση, μόνο πικρα. Παιδιά, να το θυμάστε, τα λάθη πάντα πληρώνονται, τουλάχιστον εγώ τα πλήρωσα και τα πληρώνω.

-Η ζωή που δεν έζησα

 

Μάλλον δεν θα σου πω τίποτα περισσότερο εδώ, από ό,τι θα σου έλεγε κάποια φίλη σου, και είναι το εξής: Προφανώς και δεν είχε σχέση το πρόσωπο σου με τη δημιουργία οικογένειας. Θέλω να πω, δεν ήσουν εσύ ακατάλληλη και η άλλη γυναίκα που παντρεύτηκε κατάλληλη. Απλά η άλλη ήταν καινούργια. Αν αυτός ο άνθρωπος ήθελε όντως να κάνει οικογένεια, και αν δεν ήταν απόρροια ενός έρωτα η οικογένεια που εν τέλει έκανε (ενός έρωτα που μάλλον είχε παρέλθει με σένα στα δέκα χρόνια σχέσης), πιθανολογώ πως θα είχε κάνει οικογένεια μαζί σου.

Τώρα όσον αφορά την επιλογή να δημιουργήσεις μια μονογονεϊκή οικογένεια, όπως μάλλον θα συνέβαινε αν είχες κρατήσει το παιδί τότε, αυτό είναι κάτι που μπορείς να κάνεις ανά πάσα στιγμή. Αν αυτός, που όπως υποστηρίζεις σου έκανε κακό, έχει «τα πάντα», αυτό είναι κάτι απολύτως σχετικό. Δεν ξέρεις πως είναι η σχέση με τη γυναίκα του, δεν ξέρεις πως θα εξελιχθεί, τον πέτυχες σε μία φαινομενικά καλή φάση, που μπορεί να είναι έτσι, μπορεί όμως και όχι, δεν θα καθόταν να σου κλαφτεί στο πόδι.

Αν είσαι πικραμένη και αυτή η πικρία σε εμποδίζει να προχωρήσεις στη ζωή σου, πρέπει να προσπαθήσεις να βγεις από όλο αυτό, και αυτό μάλλον θα γίνει μόνο ψυχοθεραπευτικά. Αισθάνομαι πως είναι πολλά που πρέπει να ξεκαθαρίσεις, τη σχέση σου με εκείνον, την επιθυμία σου για οικογένεια, τις επιλογές σου, τις δικές του. Οι εμμονές είναι κάτι απολύτως φυσιολογικό στους ανθρώπους. Ωστόσο υπάρχει μια ζωή που περιμένει να τη ζήσεις- και εσύ και όλοι μας- και αυτή τη στιγμή κολλάς εμμονικά σε αυτό που πολύ ωραία καταλήγεις· στη ζωή που δεν έζησες. Αυτό που του είπες, θα φτάσεις κάποια στιγμή να το πιστεύεις, όντως όλα αυτά δεν έχουν νόημα και ανήκουν στο παρελθόν. Σου εύχομαι αυτή η στιγμή να έρθει σύντομα.

in

Αξιολογήστε το άρθρο

61 points
Upvote Downvote

24
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Παρακαλούμε Συνδεθείτε για να σχολιάσετε
14 Θέματα σχολίων
10 Απαντήσεις θεμάτων
5 Ακόλουθοι
 
Με τις περισσότερες αντιδράσεις
Δημοφιλέστερο θέμα σχολίου
19 Συντάκτες σχολίων
Now or neverAlouteroBombaidrilEvil Πρόσφατοι συντάκτες σχολίων
  Εγγραφείτε  
νεότερα παλαιότερα δημοφιλέστερα
Ειδοποίηση για
μιμόζα
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Εθισμένος στα Lenoji
Up/Down Voter
Ενθουσιώδης

Ποιο είναι αυτό το τεράστιο λάθος που έκανες και τώρα πληρώνεις; Το ότι έκανες έκτρωση επειδή δεν ήθελες να εξαναγκάσεις έναν άνθρωπο να γίνει πατέρας ενώ δεν θέλει; Μήπως προέβλεψες πως το παιδί θα έπρεπε να το μεγώσεις μόνη σου, με ό,τι δυσκολία, πρακτική και ψυχολογική, αυτό συνεπάγεται; Δεν μου φαίνεται καθόλου λάθος επιλογή αυτή, παρά μόνο πολύ θαρραλέα και ώριμη. Διέκοψες την εγκυμοσύνη, πράγμα που μπορεί να είναι αρκετά τραυματικό (μιλώ εκ πείρας), ενώ ταυτόχρονα χώρισες. Δεν πέρασες και λίγα, οπότε μου φαίνεται λογικό να έχεις άσχημα συναισθήματα από αυτήν την εμπειρία. Από την άλλη έχεις και την εικόνα… Διαβάστε περισσότερα »

Μέλος
Up/Down Voter
Χρόνια συμμετοχής
Επιβεβαιωμένος Χρήστης
Δημιουργός Κειμένων
Εθισμένος στα Lenoji
Ενθουσιώδης

Πολύ σωστά μιμόζα, άπαξ και της δήλωσε αυτό μου φαίνεται πολύ ώριμο το να μην ξεκινήσει οικογένεια με το στανιό. Γιατί να αναλάβει το ρίσκο το παιδί να μεγαλώσει με κάποιον που το νιώθει ως βάρος; Εξάλλου αυτός δεν άλλαξε γνώμη ακριβώς. Έγινε μεν πατέρας, αλλά υπό άλλες συνθήκες. Μπορεί ως πατέρας του δικού της παιδιού, τη δεδομένη στιγμή να μην ήταν καλός. (Που και τώρα δεν ξέρουμε αν είναι, βέβαια.) Κι όχι προφανώς επειδή η νυν έχει κάτι αντικειμενικά καλύτερο. Παίζει δε και αυτό που γράφει παρακάτω η Κοσμική Νεράιδα. Για αυτόν λοιπόν είναι λογικό να νιώθει πικρία και… Διαβάστε περισσότερα »

Ederra
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Σίγουρα πιο θαρραλέο είναι να αποφασίσεις να κάνεις παιδί μόνη σου. Εγώ δεν θα το έκανα χωρίς σύντροφο με τίποτα. Θα τρομοκρατούμουν,

Bomba
Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Up/Down Voter
Χρόνια συμμετοχής
Δημιουργός Κειμένων
Ενθουσιώδης

Αυτό που αντιλαμβάνομαι είναι οτι έκανε στο σώμα της κάτι παρά την θέλησή της, μόνο και μόνο γιατί της το ζήτησε αυτός και δεν ήθελε να τον φέρει σε δύσκολη θέση και να τον δυσαρεστήσει. Αυτό είναι που την τρώει. Δεν λέει ότι πήρε την απόφαση με λογικά κριτήρια για τον εαυτό της και ούτε μπορούμε να κατηγορήσουμε ως ανώριμες τις γυναίκες που αποφασίζουν να κάνουν μονογονεϊκή οικογένεια. Οπως και να έχει όμως είναι ένα τραύμα που πρέπει να διαχειριστεί και να προχωρήσει στη ζωή της, σε αυτό έχεις απόλυτο δίκιο. Όπως επίσης και να απαγκιστρώσει την ευτυχία της απο… Διαβάστε περισσότερα »

Mirka Janic
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Ενθουσιώδης

Α τα ίδια ακριβώς πέρασαν από το μυαλό μου φευγαλέα εντελώς,μόλις είχα μάθει ότι ο πρώην μου έγινε μπαμπάς. Και λέω φευγαλέα γιατί αμέσως κυριάρχησε η σκέψη: ο Μήτσος που εγώ ήξερα,δεν έκανε για πατέρας,ούτε για γκόμενος δικός μου έκανε στην τελική. Τώρα άμα άλλαξε, μπράβο του, αυξάνονται οι ελπίδες μου για την συνολική αλλαγή της ανθρωπότητας. Άμα δεν άλλαξε,τότε λυπάμαι και τη νυν και το παιδί του. Win win η κατάσταση.

Σοκοφρέτα
Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Χρόνια συμμετοχής
Up/Down Voter
Ενθουσιώδης

Μπράβο ρε Mirka, ακριβώς! Κι εμένα μου πήρε λίγο χρόνο και στεναχώρια, αλλά αυτό κατάλαβα. Αποκλείεται ο Βάγγος να άλλαξε. Για το καλό του παιδιού του, εύχομαι να άλλαξε και πολύ. Όπως και να έχει, εγώ με εκείνον σαν πατέρα του παιδιού μου θα είχα τρελαθεί, από την εγκυμοσύνη κιόλας και δεν είμαστε για τέτοια. Να’ναι καλά τα παιδιά, μικρά – μεγάλα!

Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Χρόνια συμμετοχής
Συνεργάτης

Έζησα ακριβώς την ίδια ιστορία. Μα ακριβώς!
7 χρόνια μετά το χωρισμό μας και με δύο παιδιά που έκανε με την άλλη που τελικά την είχε παράλληλα, ήρθε και ήθελε να τον συγχωρήσω γιατί δεν μπορούσε να το έχει βάρος! Δεν του την έδωσα την συγνώμη.
Πάντως, από κοινούς φίλους έμαθα ότι δεν είχε αλλάξει, ο γάμος του ήταν χάλια και λίγο μετά χώρισε. ΔΙΚΑΙΩΣΗ.

ΥΓ Είμαι μικροπρεπής άνθρωπος, το έχω δηλώσει και παλιότερα.

idril
Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Up/Down Voter
Δημιουργός Κειμένων
Χρόνια συμμετοχής
Μέντορας

Να πάει να τα σκάσει σε ψυχολόγο, να δει πόσο κοστίζει να φύγει το βάρος.
Μάλλον δεν το έκανε όμως, εξ ού κι ο επόμενος χωρισμός…

Aloutero
Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Up/Down Voter
Χρόνια συμμετοχής
Ειδικός

Αυτό το βάρος που έρχονται εκ των υστέρων να το αποθέσουν στους ώμους του άλλου είναι μεγάλη μαλακία.
Αλλά κι αυτό που χαίρεστε όταν ένας άνθρωπος δυστυχεί μετά, μόνο αγάπη δεν θυμίζει. Πως γίνεται να έχεις αγαπήσει έναν άνθρωπο και να χαίρεσαι με τη δυστυχία του επειδή σε παράτησε;
Δικαιώθηκες που διαλύθηκε η οικογένεια του; Μεγάλη νίκη :/

Rebecca de Winter
Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Up/Down Voter
Χρόνια συμμετοχής
Δημιουργός Κειμένων
Advocate

Απ αυτά που λες φαίνεται πως ο τύπος είναι ένας αναίσθητος εγωκεντρικός άνθρωπος.
Σου εύχομαι να βρεις έναν ευαίσθητο μη εγωκεντρικό άνθρωπο και να ζήσεις μαζί του μια ζωή καλύτερη από αυτή που θα ζούσες. Καλύτερη από τη ζωή που δεν έζησες.

Neverlander
Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Χρόνια συμμετοχής
Up/Down Voter
Συνεργάτης

Τι όμορφη κ τρυφερή απάντηση! Αγαπητή φίλη, έθιξες δύσκολο θέμα, πονάει πολύ να σου αρνείται ο άλλος κάτι κ να το δίνει με χαρά στην/στον επόμενο. Ετσι στο πόδι μου’ρχονται δυο-τρεις σειρές/ταινίες στο μυαλό: Κάρι στο Sex and the City που παντρεύτηκε ο Big τη stick thin with no soul (sic), το 500 days of summer που η κ καλα αδαμαστη κ free spirit έτρεξε κ παντρεύτηκε τον επομενο και το Big white lies που ο πρωην της Ρις Γουιδερσπουν εγινε υποδειγμα πατερα μη χεσω #ασταδιαλα. Πρέπει να βρεις τροπο να προχωρησεις, να ζησεις, στο ευχομαι ολοψυχα <3

Maggie
Μέλος
Up/Down Voter
Χρόνια συμμετοχής
Εθισμένος στα Lenoji
Συνεργάτης

Οχι, δεν μπορεις να κάνεις μονογονεϊκή οικογένεια ανα πασα στιγμη. Περα απο ενα σπερμα, θελει λεφτα και χέρια, στηριξη και ανεση χρόνου. Εκτος αυτού η κοπελα φαινεται να θελει να το κανει μεσα απο σχέση.
Ηταν χοντραδα που σου τα ειπε αυτα οταν τον ειδες. Ομως μην συγκρινεις το δικο του εξω με το δικο σου μεσα. Μακαρι όταν εμεινες έγκυος να μην σκεφτόσουν μόνο πώς θα γίνει ο άλλος πατέρας χωρίς να το θέλει αλλά το πόσο πολύ θέλεις εσύ να γίνεις μάνα εκεινη τη στιγμη.

Ederra
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Συμφωνώ. Η ψυχολόγος λέει “κάντο τώρα αν θέλεις” λες και τα παιδιά είναι παστίτσιο. Λες και δεν μπορεί να υπάρχουν οργανικά, οικονομικά και άλλα θέματα.

Σοκοφρέτα
Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Χρόνια συμμετοχής
Up/Down Voter
Ενθουσιώδης

Είμαι σίγουρη πως δεν εννοούσε ότι η δημιουργία μονογονεϊκής οικογένειας είναι κάτι εύκολο που γίνεται στο αψε σβήσε.
Απλά, η γράφουσα φαίνεται να μετανιώνει που δεν κράτησε το παιδί, κι ας το μεγάλωνε μόνη. Άρα αν επιθυμεί και μπορεί να κάνει ένα παιδί έστω και μόνη, είναι διαφορετικό από το να λέει ότι ψάχνει διακαώς ένα σύντροφο που θα κάνουν οικογένεια μαζί. Αυτό είναι κάτι που μπορεί να κάνει και τώρα, με αυτές τις συνθήκες της.

Louk Ritia
Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Up/Down Voter
Χρόνια συμμετοχής
Επιβεβαιωμένος Χρήστης
Ειδικός

Δε θα ήθελα να είμαι με έναν άντρα που συμπεριφερθηκε έτσι σε πρώην του που ήταν έγκυος. Εγώ λυπάμαι τη ζωή που ζει αυτή τώρα μαζί του, να τον χαίρεται. Μία μέρα θα δεις ότι είσαι πολύ τυχερή που δεν τον έχεις πια κοντά σου.

Aloutero
Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Up/Down Voter
Χρόνια συμμετοχής
Ειδικός

Πως φέρθηκε στην πρώην του που ήταν έγκυος; Συγνώμη αλλά δεν βλέπω καμία πληροφορία για το ότι φέρθηκε άσχημα πέρα από το ότι δεν ήθελε το παιδί (πράγμα που δεν θεωρώ κατακριτέο). Το ότι μετά της είπε ότι είναι ευτυχισμένος, λυπάμαι αλλά ούτε αυτό θεωρώ κατακριτέο. Άκομψο ίσως (ίσως) αλλά όχι κατακριτέο. Γιατί προκάλεσε αυτός “τόσο κακό;” Μαζί δεν πήραν την απόφαση; Έτσι όπως δεν θα μπορούσε να την αναγκάσει να το κρατήσει, έτσι δεν την ανάγκασε και να το ρίξει. Έπρεπε να πιέσει τον εαυτό του να αποκτήσει ένα παιδί που δεν ήθελε, με μια γυναίκα που δεν ήθελε;… Διαβάστε περισσότερα »

Κοσμική Νεράιδα
Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Χρόνια συμμετοχής
Ενθουσιώδης

Είσαι πολύ τυχερή που αυτός ο άνθρωπος έφυγε από η ζωή σου.κατα πάσα πιθανότητα είχε παράλληλη σχέση με την άλλη κοπέλα όσο ήσασταν μαζί.μεσα σε λιγοτερο από 2 χρόνια τη γνώρισε,αποφάσισε πως θέλει να την παντρευτεί αλλά και να κάνει παιδιά?? Δηλαδή ας πούμε σε χώρισε το 2016 πχ,ε κανα 6μηνο δεν θέλει να γνωρίσει κάποια για σχέση?(στην καλύτερη σου λέω)ας πούμε την γνώρισε.εχουν ήδη περάσει 6 μήνες.χονδρικα δεν θέλει ένα χρόνο σχέσης για να έχει κάπως σοβαρεψει το θέμα?το παιδί που θέλει 9 μήνες να γεννηθεί.συν την απόφαση για γάμο αλλά και να κάνει παιδί?Τα μαθηματικά δεν βγαίνουν!άτομα που… Διαβάστε περισσότερα »

Aloutero
Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Up/Down Voter
Χρόνια συμμετοχής
Ειδικός

Όταν αναπολούμε το παρελθόν, είναι επειδή δεν μας αρέσει το παρόν. Υποθέτω ότι είσαι περίπου 33-35. Πάρα πολύ νέα για να βρεις έναν σύντροφο που θα θέλει τα ίδια πράγματα με εσένα, τη στιγμή που τα θες και εσύ. Γιατί αυτό είναι το θέμα τελικά. Ο συγχρονισμός. Δεν μπορεί να μη σε βασανίζει το ερώτημα γιατί αυτή κι όχι εγώ, αλλά αυτό που πονάει σε αυτήν την περίπτωση είναι ο εγωισμός μας. Αν το καταλάβεις αυτό θα αρχίσει η επούλωση. Ένα παιδί δεν θα τον είχε εξαναγκάσει να μείνει, ούτε θα τον είχε κρατήσει δέσμιο σε μια εναλλακτική σχέση μαζί… Διαβάστε περισσότερα »

A-GiveLove💕
Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Up/Down Voter
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Ολα θα σου πάνε καλά. Μην κάνεις συγκρίσεις. Μην σπαταλας την ενέργεια σου στο τι κάνει, πως νιώθει, γιατί απολαμβάνει αυτός περισσότερα. Ειναι αναισθητος να κάθεται να καυχιεται σε σένα. Και στο τέλος δεν ξέρεις τι γίνεται όταν κλείνει η πόρτα στο σπίτι του. Και όταν είναι μονος με τον εαυτό του. Και δεν πρέπει να σε ενδιαφέρει. Σημασία έχει να στηρίξεις εσένα την ίδια. Να βρεις τον εαυτό σου, να καλύψεις τις ανάγκες σου. Μαζί με τις αλλαγες που έρχονται στις ζωες μας, αλλάζουμε σαν άνθρωποι ανακαλυπτουμε καινούργια μονοπάτια. Να προσέχεις τον εαυτό σου, να νιώθεις τα συναισθήματα σου.… Διαβάστε περισσότερα »