Η ξαδέρφη μου πιστεύει στη μεταφυσική, τι μπορεί να συμβαίνει;

Ερωτήσεις απαντημένες από την ψυχολόγο Φαίνια Ξανθοπουλίδου.

Έχω μια ξαδέρφη που έχουμε μεγαλώσει σχεδόν μαζί, μιας και μέναμε δίπλα και ούτε αυτή ούτε εγώ έχουμε αδέρφια. Έχουμε λοιπόν μια σχέση κάτι ανάμεσα σε αδερφές και κολλητές και αγαπιόμαστε πολύ. Σχεδόν κάθε μέρα μαζί στα χρόνια του Λυκείου, μετά πέρασε η καθεμία σε άλλη σχολή, εγώ έφυγα και σε άλλη πόλη, ωστόσο δεν χαθήκαμε, ίσα ίσα οι επισκέψεις ήταν συχνές και τα τηλεφωνήματα ακόμα πιο συχνά. Είναι κάποια χρόνια τώρα που έχω γυρίσει και όπως είναι φυσικό δεν είμαστε τόσο “ίδιες” όσο ήμασταν παλιά, η καθεμία έχει αναπτύξει τη δική της προσωπικότητα και παρόλες τις διαφορές μας αποδεχόμαστε και αγαπάμε η μια την άλλη. Ποιο είναι το πρόβλημα τώρα; Από τα χρόνια της σχολής κιόλας η ξαδέρφη μου είχε αρχίσει να ψάχνεται με το μεταφυσικό πχ ζώδια, ταρώ κλπ. εγώ από την άλλη φουλ ορθολογική και άθεη, δεν πιστεύω σε αυτά και το ξέρει, ωστόσο πολλές φορές μου μιλούσε για αυτά, που φαίνεται να την απασχολούν όλο και περισσότερο και προσπαθούσα να την ακούω και να είμαι ανοιχτόμυαλη και όχι κατακριτική όπως και σε οποιονδήποτε θα μου έλεγε για το θεό με την λογική οτι ποτέ δεν ξέρεις. Τελευταία η κατάσταση, μου φαίνεται οτι έχει ξεφύγει. Μου λέει ότι βιώνει πνευματική εξύψωση με ο,τι συμπτώματα αυτή περιλαμβάνει και το συνδέει με διάφορα σκηνικά που της συμβαίνουν τύπου μεταφυσικά πχ μια έλξη την ώθησε να πάρει αυτόν το δρόμο και πέρασε έξω από ένα μαγαζί με μεταφυσικά και ένιωσε οτι πρέπει να μπει μέσα και να αγοράσει τον τάδε κρύσταλλο που θα την βοηθήσει με τα μπλοκαρισμένα τσάκρα της. Με αποκορύφωμα οτι ακούει μια φωνή μέσα της να της λέει συμβουλές για τη ζωή της ή για τους γύρω της ή βλέπει σκιές ή νιώθει ενέργειες και άλλα ακόμα πιο κουλά . Νομίζω το πιάσατε το θέμα. Έχω αρχίσει να ανησυχώ. Όταν πάω να της μιλήσω λογικά θυμώνει και βάζει τα κλάματα, φεύγει και είναι μαζεμένη για λιγο καιρό . Στην αρχή σκεφτόμουν μήπως να μιλήσω στους θείους μου αλλά μετά αντιλήφθηκα οτι πολλά από αυτά τα γνωρίζουν και έχουν μια αντίδραση τύπου “Πόσο ξεχωριστό- προικισμένο άτομο είσαι;!”Και όντως είναι προικισμένο άτομο αλλά για εντελώς άλλους λόγους. Για να της πω να πάει σε ψυχολόγο αποκλείεται μιας και η ίδια είναι ψυχολόγος και κάνει εποπτεία. Η επόπτριά της εντωμεταξύ είναι και αυτή του μεταφυσικού χώρου (ξέρω ωστόσο οτι δεν έχει πάρε δώσε με καμία οργάνωση αλλά κάποιους σκόρπιους φίλους που είναι και αυτοί ανοιχτοί). Η κατά τα άλλα συμπεριφορά της είναι απολύτως φυσιολογική αν και το μεταφυσικό νιώθω οτι την απασχολεί όλο και περισσότερο. Πραγματικά νιώθω λίγο πελαγωμένη! Νιώθω οτι πρέπει να διαλέξω ανάμεσα σε κάτι που δεν πιστεύω και στο ενδεχόμενο η ξαδέρφη μου να έχει κάποια σοβαρά θέματα. Και δεν θέλω να πιστέψω κανένα από τα δύο. Υπάρχει και τρίτη επιλογή; Υπάρχει κάτι που δεν βλέπω;

– Άπιστο Θωμά

 

Ίσως από τις πιο δύσκολες ερωτήσεις που έχουν τεθεί. Και ψυχολόγος η ξαδέρφη, και εποπτεύεται, και όλοι είναι του μεταφυσικού χώρου. Περίεργα τα πράγματα.

Μάλλον δεν μπορείς να κάνεις και πολλά, εφ’ όσον έχει την υποστήριξη ανθρώπων που έχουν κύρος για εκείνη (γονείς και επόπτρια). Αν η συμπεριφορά της είναι απολύτως φυσιολογική, και δεν δείχνει να υποφέρει, μάλλον θα έλεγα να το αφήσεις. Έτσι και αλλιώς αν εξελιχθεί σε κάτι άλλο, αυτό θα φανεί. Υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που πιστεύουν στον θεό (σε θεούς) και δεν διαφέρουν πάρα πολύ από την ξαδέρφη σου.

Αν σε ενοχλεί ωστόσο, θα μπορούσες να της ζητήσεις να μη σου μιλάει για αυτό, γιατί δεν πιστεύεις και δεν πρόκειται να πιστέψεις.

Όσον αφορά τον ελέφαντα στο δωμάτιο, για το αν η ξαδέρφη σου πάσχει από κάποια ψυχιατρική νόσο, αυτό δεν μπορώ να το ξέρω, αν και τα πράγματα δεν φαίνονται και πολύ ενθαρρυντικά. O Tόμας Σας είχε πει το εξής ρητό: «Αν μιλάς στον θεό, τότε προσεύχεσαι. Αν ο θεός σου απαντάει, έχεις σχιζοφρένεια».

in

Αξιολογήστε το άρθρο

40 points
Upvote Downvote

33
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Παρακαλούμε Συνδεθείτε για να σχολιάσετε
12 Θέματα σχολίων
21 Απαντήσεις θεμάτων
4 Ακόλουθοι
 
Με τις περισσότερες αντιδράσεις
Δημοφιλέστερο θέμα σχολίου
21 Συντάκτες σχολίων
striderPeggy OlsonMarialadelbarrioΦαίνια ΞανθοπουλίδουKaramouza Πρόσφατοι συντάκτες σχολίων
  Εγγραφείτε  
νεότερα παλαιότερα δημοφιλέστερα
Ειδοποίηση για
βλαχάκι(το)
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Επιβεβαιωμένος Χρήστης
Συνεργάτης

lol, sometimes not always.

“A deeply religious Hindu, Ramanujan credited his substantial mathematical capacities to divinity, and stated that the mathematical knowledge he displayed was revealed to him by his family goddess. “An equation for me has no meaning,” he once said, “unless it expresses a thought of God.”

https://en.m.wikipedia.org/wiki/Srinivasa_Ramanujan

🙂

Αλλά, ναι, είναι κομματάκι ανησυχητικό

Υγ. διάβασα: “αλλά κάποιους σκόρπιους φίλους”
αντί για σκόρπιους …σκορπιούς και αναρωτιώμουν τι special έχουν οι σκορπιοί.

mikro mou pioni
Επισκέπτης
Συμμετέχων
mikro mou pioni

κανε καφε να σου πω, μετα θα σου πω κ το φλυτζανι

βλαχάκι(το)
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Επιβεβαιωμένος Χρήστης
Συνεργάτης

δεν πίνω καφέ 🙂
θα πρέπει να βρούμε εναλλακτική
αύρες διαβάζεις;

MarinaK
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Up/Down Voter
Εθισμένος στα Lenoji
Συνεργάτης

Διάβαζα..” σαύρες διαβάζεις;” Και έκανα αμέσως εικόνα, αναποδογυρισμένη σαύρα και να διαβαζουμε την κοιλίτσα της..Εντάξει; σπίτι όλοι καλά; πάμε για μπάνιο;

βλαχάκι(το)
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Επιβεβαιωμένος Χρήστης
Συνεργάτης

Οι οιωνοσκόποι, πάντως, στην αρχαιότητα “διάβαζαν” τ’ άντερα των θυσιαζόμενων ζώων. Αυτά μαθαίνει, κανείς, παιδί στο Αστερίξ 🙂

MarinaK
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Up/Down Voter
Εθισμένος στα Lenoji
Συνεργάτης

Με έφαγαν τα Μίκι και τα Ντόναλντ εμένα. Τίποτα δεν έμαθα. Μάλλον Γι αυτό διαβάζω « σαύρες».

Chopy
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Αχ κι εγώ! Και αν ήταν τοξότες θα το καταλάβαινα, αλλά σκορπιούς;

βλαχάκι(το)
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Επιβεβαιωμένος Χρήστης
Συνεργάτης

οι τοξότες τι special έχουν;

mikro mou pioni
Επισκέπτης
Συμμετέχων
mikro mou pioni

είναι δίπλα στους σκορπιούς

Louk Ritia
Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Up/Down Voter
Χρόνια συμμετοχής
Επιβεβαιωμένος Χρήστης
Ειδικός

Τα παντα!

sktpsx
Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Χρόνια συμμετοχής
Up/Down Voter
Συνεργάτης

αχαχαχα και εγω σκορπιούς διαβασα και ακουσα την φωνουλα μεσα μου “για πες για πεεεςς”

Marialadelbarrio
Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Ο Σας θα τραβούσε όσα μαλλιά είχε αν έβλεπε να τον διαστρεβλώνουν τόσο πολύ παρουσιάζοντας αυτό το απόσπασμα τόσο εκτός πλαισίου. Για την ακρίβεια το “If you talk to God, you are praying; If God talks to you, you have schizophrenia.” το έγραψε *ειρωνικά* (και μολονότι άθεος διατηρούσε την αγγλική ορθογραφία με κεφαλαίο για το Θεό), θεωρώντας την έννοια της ψυχικής ασθένειας μύθο και την ψυχιατρική μέσο ελέγχου και χειραγώγησης όσων η συμπεριφορά αποκλίνει από τις αποδεκτές για το κράτος / ιατρικούς θεσμούς. Ενδεικτικά κατέληγε: “that the notion of mental illness has outlived whatever usefulness it might have had and… Διαβάστε περισσότερα »

all things must pass
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Υπάρχουν πολλοί άνθρωποι αναμεσά μας, που έχουν μεταφυσικές ανησυχίες και αναζητήσεις και ζουν απολύτως φυσιολογικές ζωές,ένα παράδειγμα διάσημου τέτειου ανθρώπου ήταν ο ex Beatle George Harrison για παράδειγμα. Η αισθησή μου είναι πως η εξαδέλφη σας αντιλαμβάνεται μεν τον κόσμο με έναν τρόπο διαφορετικό από τον δικό σας, αλλά αυτός ο τρόπος δείχνει να την ευχαριστεί και να της δημιουργεί θετικά συναισθήματα. Ως εκ τούτου δεν τίθεται θέμα ανησυχίας από την μεριά σας. Δωστε της πάντως με εμφατικό τρόπο αν είναι δυνατόν να καταλάβει, πως δεν είστε το κατάλληλο πρόσωπο για να μοιραστεί αυτού του είδους τα ενδιαφέροντά της. Θα… Διαβάστε περισσότερα »

Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Χρόνια συμμετοχής
Advocate

Στα ταρώ πιστεύουν πολλοί. Στα τσάκρα λιγότεροι (οι πιο “ψαγμένοι”). Αλλά αν ακούει και φωνές … δεν μπορείς να κάνεις τίποτα. Σε αυτή την περίπτωση τα πράγματα μόνο θα χειροτερέψουν. Οι γονείς είναι σε άρνηση, είναι και μοναχοκόρη, η κοπέλα είναι και ψυχολόγος, η τέλεια συνταγή καταστροφής. Δυστυχώς, ψεύτρα να βγω, αν η ξαδέλφη σου πάσχει όντως από σχιζοφρένεια και δεν είναι όλα αυτά και λίγο θεατρικά (γιατί είναι και λίγο … μοναδική, όπως της λένε), η συνέχεια του έργου δεν θα είναι καλή. Σου συνιστώ να αποστασιοποιηθείς. Έτσι όπως στο λέω, δεν είμαι κακιά, απλώς έχω δει τέτοια έργα… Διαβάστε περισσότερα »

Sia
Επισκέπτης
Συμμετέχων
Sia

“Η Μεταφυσική είναι παραδοσιακός κλάδος της φιλοσοφίας και σχετίζεται με την ερμηνεία της θεμελιώδους φύσης του όντος (ύπαρξης) και του κόσμου που το περιβάλλει[1] αν και δεν είναι ιδιαίτερα εύκολο να οριστεί[2]. Η μεταφυσική δημωδώς συγχέεται με την πνευματικότητα και το υπερφυσικό· όμως η μεταφυσική αποτελεί αντικείμενο μελέτης· τα εργαλεία της μελέτης δύνανται να είναι ορθολογικά-επιστημονικά ή πνευματιστικά-θρησκευτικά…” wikipaideia Το να αναρωτιέται κάποιος αν υπάρχει κάτι άλλο πέρα από απο αυτό που βλέπουμε δεν τον κάνει σχιζοφρενή ή τρελό. Η Μεταφυσική είναι ολόκληρος κλάδος της επιστήμης της Φιλοσοφίας. Ολοι μας σε κάποιο σημείο της ζωής μας θα αναρωτηθούμε για την… Διαβάστε περισσότερα »

mongrel
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Ενθουσιώδης

Είναι πολλοί και καλά οργανωμένοι.

Marina
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Δημιουργός Κειμένων
Ενθουσιώδης

Έχει ήδη ειπωθεί και θα το αναφέρω κι εγώ. Πολλοί άνθρωποι κάπου πιστεύουν και ακόμα πιο πολλοί απο αυτούς χτίζουν τη ζωή τους γύρω και με βάση αυτά τα πιστεύω. Οι άνθρωποι για παράδειγμα που πιστεύουν βαθιά στον θεό, πέρα απο τα προφανή -κάθε κυριακή στην εκκλησία, όχι προγαμιαίο σεξ, νηστείες κτλ, θεωρούν πώς οι δυσκολίες έρχονται σαν δοκιμασίες απο τον θεό, πως το παιδί που έκαναν ήταν δώρο του θεού, πώς δεν πειράζει που τους αδίκησαν γιατί εκείνοι έχουν το φως του θεού και ο κακός θα τιμωρηθεί όταν έρθει η ώρα του και πάει λέγοντας. Υπάρχουν άνθρωποι που… Διαβάστε περισσότερα »

Peggy Olson
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Αγαπητές Πέγκυ και Λένα, γιατί κυκλοφορούμε δύο εδώ μέσα με το ίδιο όνομα; Μήπως είμαι τελικά διχασμένη προσωπικότητα; Επειδή δεν είμαι κανένα τζιμάνι τεχνολογίας, πως μπορούμε να δούμε ποια δηλώθηκε πρώτη; αν δεν είμαι εγώ, ευχαρίστως να αλλάξω το ψευδώνυμό μου και να αφήσω την ορίτζιναλ Πέγκυ να λάμψει 🙂

Peggy Olson
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Ωχ, τώρα στεναχωρέθηκα. Πως το πετσόκοψες έτσι βρε παιδί. Thanks πάντως 🙂

Peggy Olson
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

🙂 🙂

Cycling in the rain
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Up/Down Voter
Συνεργάτης

Φαινια, ένας άνθρωπος που είναι ιδιαίτερα θρήσκος η παρουσιάζει αυτή την εμμονή με τη μεταφυσική μπορεί να ειναι καλός ψυχολόγος; (Οταν έκανα καποιες συνεδρίες στο παρελθόν ο χώρος που πήγαινα δεν είχε καμία θρησκευτική παραπομπή και μέχρι που διάβασα το κείμενο δεν είχα αναρωτηθει ποτέ μου).

Påskeegg
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Εθισμένος στα Lenoji
Ενθουσιώδης

Νομίζω ότι βάζοντας στην ερώτηση τη λέξη εμμονή αμέσως δημιουργείται το εξής πρόβλημα : για να είναι ένας ψυχολόγος “καλός” (εγώ ίσως θα προτιμούσα τον όρο αποτελεσματικός), βασική προϋπόθεση είναι να έχει ο ίδιος διαχειριστεί τα όποια δικά του θέματα μέσα στην προσωπική του θεραπεία και να προσπαθεί να αναγνωρίζει τυχόν νέα θέματα που προκύπτουν μέσα από την εποπτεία. Άρα κάποιος που έχει εμμονές, μάλλον δεν τις έχει επεξεργαστεί αρκετά και αυτό είναι κάτι που μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα στη δουλειά του. Από τη στιγμή που κάποιος είναι απλά πολύ θρήσκος, αλλά είναι κάτι που το διαχειρίζεται με τέτοιον τρόπο… Διαβάστε περισσότερα »

Διαλεχτή Κιούση
Μέλος
Δημιουργός Εικόνων
Up/Down Voter
Δημιουργός Κειμένων
Εθισμένος στα Lenoji
Επιβεβαιωμένος Χρήστης
Χρόνια συμμετοχής
Μέντορας

Μας ψεκάζουν!
Ειδικά την ξαδέρφη, λίγο περισσότερο…