Η Vogue ως μέσον ηλικιακής αυταπάτης

Τα ηλικιακά στερεότυπα μας έχουν κάνει να πιστεύουμε ότι η διαδικασία του να γερνάς, αλλά και οι ηλικιωμένοι, εκπροσωπούν κάτι ανησυχητικό, σαν μια απειλή για τους εαυτούς μας

Πριν ένα μήνα έλαβα το τεύχος του Μαΐου της Βρετανικής Vogue. Μαζί με το περιοδικό, υπήρχε και ένα μικρότερο, επετειακό τεύχος, το οποίο λεγόταν ”Ageless Style: The Non-Issue”, και ήταν αφιερωμένο στις γυναίκες άνω των 50 ετών.

Στο εξώφυλλο εμφανιζόταν η Jane Fonda, η οποία σήμερα είναι 81 ετών. Κοιτάζοντας την φωτογραφία της, δεν μπορούσα να μην προσέξω το αψεγάδιαστο πρόσωπο της, τόσο αψεγάδιαστο που μετά βίας έβρισκα λίγες ρυτίδες στα πλαϊνά των ματιών της, και πουθενά άλλου. Το χέρι της στέκονταν μπροστά στο λαιμό της, το οποίο με έκανε να αναρωτηθώ εάν το έβαλε σκόπιμα εκεί για να καλύψει τις πιθανές ρυτίδες του λαιμού της (και να βοηθήσει έτσι τη δουλειά που θα γίνει μετέπειτα στο Photoshop).

Κοιτάζοντας λοιπόν το τεύχος, ένιωθα ότι με κοροϊδεύουν. Το τεύχος που δεν θεωρεί την ηλικία μιας γυναίκας ως «issue», έχει στο εξώφυλλο του μια γυναίκα που έχει κάνει ΤΑ ΠΑΝΤΑ για να διαγράψει την ηλικία της από το πρόσωπο της. Το quote της ήταν «It takes a long time to become young», άλλη μια θεοποίηση λοιπόν της νεότητας πριν καν ξεφυλλίσω το τεύχος…

Η Vogue συνεργάστηκε με την L’Oréal για την έκδοση αυτού του τεύχους, που δείχνει ότι ίσως να μην έβαζαν ποτέ την Fonda στο εξώφυλλο του περιοδικού αυτού καθαυτού, αλλά και ότι ίσως η L’Oréal προφασίστηκε το τεύχος για να διαφημίσει τα προϊόντα της, άρα στο βωμό του χρήματος ας δείξουν εκεί στη Vogue ότι δεν είναι ageists.

Τα ηλικιακά στερεότυπα μας έχουν κάνει να πιστεύουμε ότι η διαδικασία του να γερνάς, αλλά και οι ηλικιωμένοι, εκπροσωπούν κάτι ανησυχητικό, σαν μια απειλή για τους εαυτούς μας. Ίσως γι’αυτό και «η παγίδα του ηλικιακού ρατσισμού ελλοχεύει ύπουλα ακόμα και σε μυαλά που περνιούνται για προοδευτικά και υπεράνω προκαταλήψεων», όπως είχα διαβάσει.

Η τέχνη, λοιπόν, της μόδας αγκάλιασε σε αυτό το τεύχος την τέχνη της αυταπάτης. Για μένα όμως, δεν βγήκαν κερδισμένες.

in

Αξιολογήστε το άρθρο

66 points
Upvote Downvote