Η ψυχολόγος μου δεν με διευκόλυνε οικονομικά όταν προέκυψε ανάγκη

Ερωτήσεις απαντημένες από την ψυχολόγο Φαίνια Ξανθοπουλίδου.

Exhausted Money

Σου γράφω για κάτι που αναρωτιέμαι από χθες αλλά δεν ξέρω αν το σκεπτικό μου είναι λάθος. Λοιπόν… τον Ιούνιο ξεκίνησα να πηγαίνω σε μία ψυχολόγο. Είχα ανάγκη να το κάνω εδώ και 2 χρόνια εξαιτίας διάφορων γεγονότων που συνέβησαν στη ζωή μου και ενός θέματος υγείας που με ταλαιπωρεί. Λόγω όμως των άθλιων οικονομικών μου (χαμηλόμισθη, μένω μόνη και δεν έχω βοήθεια από γονείς) ήταν αδύνατο. Στη δωρεάν ψυχολογική βοήθεια ήμουν σε λίστα αναμονής για πάνω από ένα χρόνο και τον Ιούνιο έφτασα να είμαι πολύ χάλια ψυχολογικά. Το κυρίαρχο συναίσθημα ήταν μοναξιά και απόγνωση και δεν ήξερα πια πως να διαχειριστώ αυτά τα συναισθήματα. Είχα φτάσει να σκέφτομαι και την αυτοκτονία ως έσχατη λύση. Έτσι με αιματηρές οικονομίες (κόβοντας ουσιαστικά από το φαγητό μου γιατί δεν υπάρχει κάτι άλλο για να κάνω οικονομία) κατάφερα να πάω σε μία ψυχολόγο που μου πρότεινε ένας φίλος ο οποίος είχε βοηθηθεί πολύ από αυτή αλλά δεν κάναμε πολλές συναντήσεις λόγω του ότι μεσολάβησε το καλοκαίρι και έλειπε σε διακοπές. Και φτάνουμε στο τώρα. Την προηγούμενη βδομάδα μού προέκυψαν οδοντιατρικά θέματα και αναγκαστικά έπρεπε να επιλέξω που θα διαθέσω τα λεφτά. Έτσι τηλεφώνησα στην ψυχολόγο και της είπα ότι θα έπρεπε να σταματήσω για ένα διάστημα λόγω οικονομικών θεμάτων και ότι ήλπιζα να τα ξαναπούμε σύντομα. Μου απάντησε ότι όποτε είμαι έτοιμη να την πάρω να κλείσουμε ραντεβού. Ποιό είναι το θέμα μου; Απογοητεύτηκα Λένα που δεν πρότεινε να βρούμε μια λύση για το οικονομικό. Καταλαβαίνω ότι βιοπορίζεται από τη δουλειά της και ότι δεν έχουμε φιλική σχέση αλλά ένιωσα ότι με έβλεπε καθαρά σαν μέρος του εισοδήματος της. Φυσικά ποτέ δεν της ανέφερα με τι κόπο κατάφερα να πάω σε αυτή και γενικά δεν ήθελα να αναφερθώ στα οικονομικά μου. Αλλά όταν ένας άνθρωπος σου λέει ότι σταματά προσωρινά λόγω χρημάτων και ξέρεις πόσο σοβαροί ήταν οι λόγοι που ξεκίνησε τις συνεδρίες δεν πρέπει να το δεις πιο ανθρώπινα; Θα μπορούσε π.χ. να προτείνει ότι για τις επόμενες 5 συνεδρίες μου κάνει μια καλύτερη τιμή, βάζουμε και τις συναντήσεις ανά δεκαήμερο έτσι ώστε να είμαι καλυμμένη για δύο μήνες και μετά βλέπουμε. Δηλαδή να μου έκανε μια διευκόλυνση για ένα ορισμένο χρονικό διάστημα που θα όριζε αυτή. Έτσι κι αλλιώς δεν της παζάρεψα ποτέ την τιμή, ήξερα πόσο χρεώνει από τον φίλο μου και απλά την ρώτησα πόσο είναι χωρίς απόδειξη και το κάναμε έτσι. Επίσης ξέρει ότι μου είναι πολύ δύσκολο να ζητήσω βοήθεια, δε θέλω να γίνομαι βάρος ούτε να με λυπούνται οπότε δεν υπήρχε περίπτωση να της ζητήσω εγώ να βρούμε μια μέση λύση. Απογοητεύτηκα τόσο πολύ που δε θέλω να ξαναπάω σε αυτή.

 

Νομίζω ότι είσαι λίγο άδικη με την ψυχολόγο σου και θα σου εξηγήσω το σκεπτικό μου. Δεν της είπες καν πόσο δυσκολεύεσαι και πόσες θυσίες κάνεις για να βρίσκεσαι εκεί. Και χωρίς να έχεις παραθέσει καν όλα αυτά, δεν πρότεινες ευθέως εσύ κάποιον διακανονισμό, όταν πια δυσκολεύτηκες. Θα μπορούσε να σου πει και πάλι όχι, αλλά τουλάχιστον τώρα δεν έχουμε αρκετά στοιχεία ώστε να την κατηγορήσουμε.

Αν σου είναι δύσκολο να ζητήσεις βοήθεια και το έχετε συζητήσει εκτενώς στην ψυχοθεραπεία, είναι ένας λόγος παραπάνω για την ίδια να μη σε διευκολύνει. Βρεθήκατε σε ένα πολύ ουσιαστικό σημείο ψυχοθεραπευτικά, που δεν πρέπει να το αμελήσεις καθόλου, μάλιστα θα είναι τρομερά σημαντικό κατά τη γνώμη μου όχι μόνο να επιστρέψεις αλλά και να το συζητήσεις εκτενώς. Δεν θα ήταν με κανένα τρόπο βοηθητικό να σε διευκολύνει η ίδια και να σου προτείνει καλύτερη τιμή, ακόμη και αν το σκέφτηκε. Αν το έκανε, στην ουσία θα ενίσχυε τη δυσκολία σου να ζητάς βοήθεια, ενώ όπως αναφέρεις και εσύ, είναι μία δυσκολία που έχεις και φαντάζομαι θα ήθελες να ξεπεράσεις. Όταν ζητάμε βοήθεια δεν γινόμαστε βάρος αυτομάτως. Δεν θα μπορούσε να λειτουργήσει ο κόσμος αν δεν βοηθούσαμε ο ένας τον άλλον, αλλά η ζωή τρέχει με τέτοιους ρυθμούς, που θα ήταν εποικοδομητικό να ζητάμε πρώτα και μετά να περιμένουμε.

Όσον αφορά τις γενικές δυσκολίες σου, χωρίς να τις υποτιμώ, είναι κάπως αυτονόητο ότι στο επάγγελμα συναντάμε συνεχώς ανθρώπους με τον δικό τους προσωπικό πόνο και τη δική τους ιστορία, και δεν νομίζω ότι μπαίνουμε στη διαδικασία να ξεχωρίσουμε ανθρώπους ως πιο πονεμένους από τους άλλους. Δεν θεωρώ καθόλου πως η συνάδελφος σε έβλεπε ως μέρος του εισοδήματος της. Αλλά θα ήταν εκτός επαγγελματικών ορίων να σου προτείνει η ίδια να σε διευκολύνει, ακριβώς γιατί δεν έχετε φιλική σχέση. Εγώ θα πρότεινα να ξαναπάς.

Ακολουθήστε την Α,ΜΠΑ; στο Google News

in

Αξιολογήστε το άρθρο

68 points
Upvote Downvote

29
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Παρακαλούμε Συνδεθείτε για να σχολιάσετε
17 Θέματα σχολίων
12 Απαντήσεις θεμάτων
1 Ακόλουθοι
 
Με τις περισσότερες αντιδράσεις
Δημοφιλέστερο θέμα σχολίου
23 Συντάκτες σχολίων
elina xristopoulouSaritasesame seeds Πρόσφατοι συντάκτες σχολίων
  Εγγραφείτε  
νεότερα παλαιότερα δημοφιλέστερα
Ειδοποίηση για
Muse
Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Χρόνια συμμετοχής
Up/Down Voter
Ειδικός

Κι αν η ψυχολογος σκεφτηκε ότι θελεις να διακοψεις μαζι της και το θετεις ευγενικα, οτι το προβλημα ειναι οικονομικο; υπαρχουν κ αυτες οι περιπτώσεις οπου το οικονομικό πεφτει ως δικαιολογια για να σταματησει καποιος χωρις να χρειαζεται να εξηγησει κατι αλλο.

Ederra
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Δεν το κάνουν. Βγάζουν σε μια συνεδρία όσα βγαζεις σε μια μέρα, συνήθως μαύρα εκτός κι αν πιεσεις, όμως έκπτωση δε θα δεις. Το κακο είναι ότι πας εκεί σε ανάγκη, βλέποντας τον ψυχ σχεδόν σαν θεο και παίζεις με τους όρους του. Ειδικά το άνευ απόδειξης είναι ο κανόνας ενώ δε θα έπρεπε να είναι επιλογή.

Back to reality
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Κακοι επαγγελματιες υπαρχουν σε ολα τα επαγγελματα, απο ενα μαγαζι που πουλαει μαιμου προιοντα και εκμεταλλευεται τον καταναλωτη, μεχρι εναν κρεοπωλη που πουλαει ξενο κρεας ως ντοπιο. Οποτε αστοχο το τσουβαλιασμα που κανεις για τους ψυχολογους

Ederra
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Μόνο που η φοροαποφυγή είναι απίστευτα συχνή σε αυτό το επάγγελμα -το λέω από προσωπική εμπειρία, και φίλων μου. Αρα το τσουβάλιασμα ψιλοισχύει.

Karlee
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Εθισμένος στα Lenoji
Up/Down Voter
Ειδικός

Πραγματικα κανεις τσουβαλιασμα κ κανεις κακο σ εσενα, οχι σ αυτους. Προσωπικα οταν δυσκολευτηκα ζητησα να κανω 2 φορες το μηνα, αντι για 4 κ η απαντηση της ηταν αποκλειεται. Και μου μειωσε μονη της την τιμη.
Και δεν ειναι η μονη π εχω ακουσει οτι το κανει.

Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Χρόνια συμμετοχής
Ενθουσιώδης

Έχει δίκιο η κοπέλα που ρωτάει. Αλίμονο αν ο ψυχολόγος – οπως και κάθε επαγγελματίας υγείας – δεν εχει ενσυναισθηση .Δε λεμε να γινει αδελφή του ελέους και να εργάζεται δωρεάν αλλά σίγουρα υπάρχουν ψυχολόγοι που διευκολύνουν τους οικονομικά ασθενέστερους θεραπευομενους τους με τους τρόπους που περιέγραψε. Ίσως το είπε διστακτικά και περίμενε μια πάσα η μια νυξη από την ψυχολόγο για να ζητησει αυτά που έγραψε κι εδώ .Μου φαινεται καπως η αδιαφορια εκ μερους της και το να αποπεμψει εναν άνθρωπο που προσπαθεί να το παλεψει.Η απαντηση της Φενιας δε με επεισε , πολυ θεωρία και προσπαθεια να… Διαβάστε περισσότερα »

Μίλτος Παπάρας
Μέλος
Δημιουργός Κειμένων
Χρόνια συμμετοχής
Συνεργάτης

Tonia ειμαι λίγο διχασμένη.Απο τη μία αμα μαθευτει οτι το εχεις κάνει σε έναν θα στο ζητάνε όλοι και μετα θα δεις σκηνές απειρου κάλλους να έρχονται ατομα που ξερεις οτι ειναι πιο καλά οικονομικά απο σένα και να σου κάνουν παζάρια. Η κοπέλα μάτωσε να πληρώσει και δεν ζήτησε παζάρι.Αλλος το θεωρει και μαγκια να σου κανει παζάρι.Προσωπικά οταν έκανα ψυχοθεραπεία ήμουν και εγώ χαμηλόμισθη.Ειχα ματώσει για να πληρώνω την ψυ αλλα δεν της εκανα παζάρι γιατι θεωρουσα οτι τιμώ τη δουλεια που κάνει με αυτό τον τρόπο και πραματικα εκτιμούσα τις υπηρεσίες της αλλο που εγω δεν ειχα… Διαβάστε περισσότερα »

trailblazer
Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Γράφεις πως “Φυσικά ποτέ δεν της ανέφερα με τι κόπο κατάφερα να πάω σε αυτή και γενικά δεν ήθελα να αναφερθώ στα οικονομικά μου”. Οπότε πώς η ψυχολογος να γνωρίζει όλα αυτά που περιγράφεις? Γιατί δεν της μιλάς περισσότερο? Πρότεινε το εσύ ότι δυσκολεύεσια για ένα διάστημα και μήπως το κάνουμε έτσι αν γίνεται και τότε αν δεις ότι δεν αλλάζει με τίποτα φεύγεις. Αλλά μίλα. Αυτό είναι και το 1ο πράγμα που οφείλουμε να μαθαίνουμε στις ψυχοθεραπείες.

Vasilis
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Up/Down Voter
Εθισμένος στα Lenoji
Συνεργάτης

Δεν γινόταν να σου προτείνει διευκόλυνση, γιατί πολύ απλά κι εκείνη δεν το κάνει για την ψυχή της μάνας της. Βιοπορίζεται από αυτό. Έναν ελεύθερο επαγγελματία τα τελευταία χρόνια τον σκίζει η εφορία και δεν γίνεται να πει “εντάξει, θα κάνω διευκόλυνση στον ένα, θα κάνω διευκόλυνση στον άλλο”.

Mary Smith
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Η εφορία σκίζει τους ελεύθερους επαγγελματίες που κόβουν αποδείξεις!

κ@λυψω
Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Χρόνια συμμετοχής
Ενθουσιώδης

Η κοπέλα πήγε στην ψυχολόγο για διάφορα προβλήματα (μέχρι και σκέψη αυτοκτονίας), και έχει και την (συγκινητική για μένα) περηφάνια να μη ζητήσει οικονομική διευκόλυνση. Και η ψυχολόγος δεν της προτείνει από μόνη της διευκόλυνση για να συνεχίσει τις συνεδρίες. Να δεχτώ ότι μπορεί η κοπέλα να είναι τόσο περήφανη που η ψυχολόγος δεν κατάλαβε το πρόβλημα, ή νόμισε ότι ήταν πρόφαση για αλλαγή ψυχολόγου. Ότι στην τελική αν δεν της το ζητήσει ρητά δεν μπορεί να ξέρει σίγουρα. Αλλά όχι και να τη δικαιολογούμε με δεδομένο ότι το κατάλαβε, ότι δεν διευκολύνει για λόγους επαγγελματικών ορίων (ενώ πχ δέχεται… Διαβάστε περισσότερα »

Evil
Επισκέπτης
Συμμετέχων
Evil

Όσοι έχουν κουραστεί από τις συνεδρίες αλλά δεν έχουν τελειώσει τη δουλειά για την οποία πήγαν σταματούν λέγοντας αυτή την δικαιολογία. Που να ξέρει η γυναίκα ότι πραγματικά έχεις θέμα αφού δεν το λες? Νομίζω μια διευκόλυνση για ένα μήνα θα στην έκανε αν τη ζητούσες. Έτσι κάνω εγώ γενικά. Δεν ζητάω βοήθεια, το παίζω ανετη κ μετά κλαίω κ θυμώνω που με άφησαν μόνη στα προβλήματα μου.

Back to reality
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Τρατζικ να κανεις θεραπεια και να νομιζεις ακομα οτι θα διαβασουν οι αλλοι τη σκεψη σου για να μην αναγκαστεις να αναλαβεις δραση εσυ η ιδια και οχι οι αλλοι για σενα.

Karlee
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Εθισμένος στα Lenoji
Up/Down Voter
Ειδικός

Κλαπ κλαπ! (Επιτελους, καποιος το ειπε!)

Μέλος
Up/Down Voter
Εθισμένος στα Lenoji
Χρόνια συμμετοχής
Δημιουργός Κειμένων
Ήρωας

Κι εγώ πιστεύω ότι πρέπει να της ζητήσεις να σου κάνει μια καλύτερη τιμή. Δεν γίνεσαι βάρος όταν ζητάς βοήθεια, άλλωστε με την οικονομική κρίση που υπάρχει εδώ και μια ολόκληρη δεκαετία, αν δεν βοηθάμε ο ένας τον άλλον οικονομικά, τι θα γίνουμε; Επίσης, να είσαι σίγουρη ότι και άλλοι πελάτες θα της έχουν ζητήσει να τους κάνει κάποιον οικονομικό διακανονισμό. Τέλος, νομίζω ότι πρέπει να αναφέρεσαι και στα οικονομικά σου πρόβληματα στην ψυχολόγο σου. Το χρήμα είναι μέρος της ζωής μας και πιθανόν κάποια από τα ψυχολογικά σου προβλήματα να οφείλονται εκεί: Πόσοι άνθρωποι λόγω κρίσης τα τελευταία χρόνια… Διαβάστε περισσότερα »

Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συνεργάτης

Όταν έκανα ψυχοθεραπεία, έδινα 80 ευρώ την ώρα , μία φορά την εβδομάδα. Ήμουν πάρα πολύ δύσκολα οικονομικά. Δεν πλήρωνα λογαριασμούς , για να πηγαίνω στην ψυχ. Όσες, λίγες φορές , δεν πήγα, πλήρωσα κανονικά την ώρα. Μου κακοφαινόταν πολύ και μάλιστα έβαζα και τα κλάματα, αλλά γνώριζα πως πήγα σε ψυχ. έχοντας πλήρως κατανοήσει το πλαίσιο, που είναι αδιαπραγμάτευτο εάν θέλεις να δεις αποτέλεσμα. Τι εννοώ… Η ώρα και το χρήμα είναι βασικά στοιχεία της θεραπείας. Όσο πιο πολύ στερείσαι τόσο πιο καλό αποτέλεσμα έχεις. Δεν ξέρω πως ακούγεται αυτό, ας μιλήσουν οι ειδικοί που διαβάζουν, αλλά ο ψυχολόγος… Διαβάστε περισσότερα »

Back to reality
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Αυτό που λες ισχύει για εσενα, μην το γενικευεις. Εγω πηγα χωρις να πληρωσω και ειχα θεαματικα αποτελεσματα. Οποτε στον καθενα λειτουργει διαφορετικα, μην γενικευουμε

Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συνεργάτης

Αν διαβάσεις αυτά που γράφω , είναι προφανές ότι διαχωρίζω τις σοβαρές περιπτώσεις από τις πιο απλές. Δεν καταλαβαίνω γιατί λες ότι γενικεύω