in

Η γερμανική κυβέρνηση εισάγει υποχρεωτική ποσόστωση φύλου σε εταιρείες

για την φυλετική ισότητα στη λήψη αποφάσεων

για την φυλετική ισότητα στη λήψη αποφάσεων ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

cowomen 7Zy2KV76Mts unsplash
Photo by CoWomen on Unsplash

Η υποχρεωτική ποσόστωση αφορά στον αριθμό των γυναικών που εργάζονται ως ανώτερα στελέχη στις εισηγμένες εταιρείες της χώρας και έχει ως σκοπό να προωθήσει την εργασιακή ισότητα ευκαιριών στις γερμανικές αίθουσες εταιρικών συνεδριάσεων. 

Το μέτρο λήφθηκε ύστερα από σχετική έρευνα του Σουδογερμανικού ιδρύματος AllBright, που ανέδειξε ότι η γυναικεία εκπροσώπηση στα μέλη συμβουλίων εταιρειών με αποφασιστικές αρμοδιότητες υστερεί σε μεγάλο βαθμό, με το γυναικείο φύλο να αποτελεί μόνο το 12.8% των μελών των Διοικητικών Συμβουλίων των 30 μεγαλύτερων εταιριών της χώρας. 

Σύμφωνα με το νέο μέτρο, τα διοικητικά συμβούλια που περιλαμβάνουν πάνω από τρία μέλη, πρέπει να περιλαμβάνουν τουλάχιστον μια γυναίκα.

Η γερμανική κυβέρνηση δήλωσε πως θα προσθέσει ποσόστωση 30% και σε ανώτερα συμβούλια εταιριών με πλειοψηφούντα μέτοχο την κυβέρνηση, καθώς και σε εταιρείες δημοσίου δικαίου ενώ η Υπουργός Γυναικείων ζητημάτων και ιστότητας, Franziska Giffey, δήλωσε πως το βήμα αυτό είναι ιστορικό και αναμένεται να δημιουργήσει μια κοινωνία πιο μοντέρνα και βιώσιμη.

Ακολουθήστε την Α,ΜΠΑ; στο Google News

22 Comments
δημοφιλέστερα
νεότερα παλαιότερα
Ενσωματωμένα σχόλια
Δείτε όλα τα σχόλια
Ασπρόγατα
Ασπρόγατα
3 χρόνια πριν

Πολύ ενδιαφέρουσα πρωτοβουλία πράγματι, αλλά πολύ φοβάμαι πως στη χώρα μας θα τροφοδοτούσε τον κάθε σεξιστή για να λέει πως οι γυναίκες καταλαμβάνουν θέσεις χωρίς προσόντα, απλά και μόνο επειδή είναι γυναίκες.

εξωγήινη
εξωγήινη
3 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Ασπρόγατα

Ε και; Ας τα λένε. Εγώ πάντως 20 χρόνια τώρα ακούω ότι οι γυναίκες δεν έχουν πρόβλημα ανεργίας γιατί βάζουν ένα μίνι ή ένα ντεκολτέ και τσουπ, βρίσκουν δουλειά και ορίστε σε όλες τις καφετέριες σερβιτόρες έχει κτλ κτλ. Μην πω ότι για αυτή τη μία που γίνεται διευθύντρια ανά 1.000 επιχειρήσεις (τυχαίο νούμερο) πάντα έχει περάσει από το κρεβάτι του εργοδότη, ποτέ με την αξία της, δεν μας παρατάνε πια. Δεν μας ενδιαφέρουν πια τα επιχειρήματα των σεξιστών, τους προσπερνάει η ιστορία αυτή τη στιγμή που μιλάμε. Μας νοιάζει το αποτέλεσμα. Και το αποτέλεσμα θα ήταν περισσότερη εξουσία στα… Διαβάστε περισσότερα »

Ponemenosspourgitis
Ponemenosspourgitis
3 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Ασπρόγατα

Μόνο σεξιστής δεν είμαι! Το δημόσιο να κάνει ότι ποσόστωση θέλει. Στον ιδιωτικό τομέα για μένα όταν η εταιρεία είναι ανταγωνιστική, και όχι κρατικοδίαιτη, οποιαδήποτε κρατική παρέμβαση είναι ολέθρια. Στον ιδιωτικό τομέα το μόνο που νοιάζει τα αφεντικά είναι το κέρδος, αν θεωρούν μια γυναίκα άξια, δεν υπάρχει περίπτωση να χάσουν.

Μαύρος Γάτος
Μαύρος Γάτος
3 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Ponemenosspourgitis

Σπουργίτι, νομίζω ότι κάνεις λάθος. Αφενός το κάθε αφεντικό κρίνει συχνότατα για το συμφέρον του με βάση τα πάσης φύσεως στερεότυπα που έχουν συσσωρευτεί στο κεφάλι του και γι’ αυτόν τον λόγο οδηγείται συχνά σε ασύμφορες ή καταστροφικές ενέργειες. Αφετέρου, εξίσου συχνά, το αφεντικό (ή ο μεγαλομάνατζερ που διοικεί μια απρόσωπη πολυμετοχική εταιρία) βλέπει τη θέση του κυρίως ως πηγή εξουσίας (και εξουσία είναι η επιβολή και η διαιώνιση των στερεοτύπων και των ιδεοληψιών) και λιγότερο ως πηγή της μεγιστοποίησης του οικονομικού οφέλους. Έχουν εξάλλου υπάρξει πλήθος μελέτες για τα ανορθολογικά κριτήρια με τα οποία λαμβάνονται οι υποτίθεται “ορθολογικές” αποφάσεις… Διαβάστε περισσότερα »

Μαύρος Γάτος
Μαύρος Γάτος
3 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Μαύρος Γάτος

Παρεμπιπτόντως, όσο κι αν είναι όντως σημαντικό να σπάσει η “γυάλινη οροφή”, νομίζω ότι το σημαντικό για μια εργαζόμενη και έναν εργαζόμενο δεν είναι το φύλο του μεγαλομάνατζερ, αλλά η εργασιακή και η οικονομική πολιτική που εφαρμόζει. Θα νοιώσει άραγε καλύτερα μια εργαζόμενη αν την πετάξει στο δρόμο γυναίκα διευθύντρια και όχι άντρες; Θεωρώ ότι εδώ υπάρχει και μια παγίδα στην οποία έχει εγκλωβιστεί ένα τμήμα των (λευκών, εύπορων, μορφωμένων) αμερικανίδων φεμινιστριών που έχει αναγάγει αυτό το ζήτημα σε πρωτεύον

Ponemenosspourgitis
Ponemenosspourgitis
3 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Ponemenosspourgitis

Ζητώ ΣΥΓΝΩΜΗ για τα ποστ μου δεν είχε πιάσει το δεύτερο εσπρέσο. Είμαι απαράδεκτος, καθόμουν και σκεφτόμουν την ποσόστωση ενώ μου διέφυγε το πιό σημαντικό για μένα από το άρθρο. Τόσο σημαντικό που δεν έπρεπε να απαντήσω καθόλου γιατί θα γινόμουν πάλυ γραφικός. Αλλά αφού δεν την γλιτώνω συνειδησιακά και ταξικά θα το πω.
Μου διέφυγε ότι το άρθρο μιλάει για τις 30 μεγαλύτερες εταιρείες της Γερμανίας. Φαντάζομαι Ζιμενς, Ντοιτσμπανκ, κραους μαφει, χεκλερ εντ κοχ, κλπ κλπ. Μου είναι παντελώς αδιάφορη η φυλετική ποσόστωση στην τάξη που ορίζει την μοίρα μου.

3🐣🐣🐣
3🐣🐣🐣
3 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Ασπρόγατα

Κι εγω το σκεφτηκα, αλλα οχι πως ενας αντρας χανει μια θεση. Σκεφτηκα τι ωραια θα ηταν αν καταλαμβαναν οι ανθρωποι ασχετως φυλου τη θεση που τους αξιζε εργασιακα. Και μια γυναικα μπορει να χασει μια θεση. Πιο σπανια, αλλα μπορει. Κριμα που χρειαζομαστε νομους για τα αυτονοητα, δηλαδη να παιρνεις, αντρας η γυναικα, τη θεση που σου αξιζει.

Muse
Muse
3 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Ασπρόγατα

Εννοείται ότι θα το πουν αυτό.
Αλλά καλύτερα να λένε αυτό, παρά να λένε ότι καταλαμβάνουν θέσεις επειδή έκατσαν στον εργοδότη.

Between Worlds (she/her)
Between Worlds (she/her)
3 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Ασπρόγατα

Επίσης, να λάβουμε υπόψη ότι δεν παίζουμε με ίσους όρους. Όταν μια γυναίκα έχει μια καλή ιδέα τη λέει και αγνοείται και όταν ένας άντρας εκφράσει ακριβώς την ίδια ιδέα, για μαντέψτε ποιανού ιδέα νομίζει το αφεντικό ότι είναι και ποιος ανάλογα θα ανταμειφθεί.

Dudeness
Dudeness
3 χρόνια πριν

Η επαγγελματική εξέλιξη εκτός απο γνώση και ταλέντο, χρειάζεται και ευκαιρίες. Οι ευκαιρίες δεν δημιουργούνται out of thin air. Δεν ξεφυτρώνουν μια μέρα απο το πουθενά. Δημιουργούνται απο ανθρώπους που είναι σε θέση να το κάνουν. Ιεραρχικά ανώτεροι (στον επαγγελματικό χώρο). Οπότε, συνήθως, έχουν και λόγο στο ως προς ποιος θα τις εκμεταλλευτεί. Και οι προτιμήσεις του επηρεάζονται και απο συμπάθειες και απο προκαταλήψεις. Ένας γνωστός μου ,σε έντονη συζήτηση για το φεμινισμό, είπε οτι οι γυναίκες δεν καταλαμβάνουν θέσεις εξουσίας γιατί “δεν είναι αρκετά φιλόδοξες”. Θα μου πεις αυτός είναι σεξιστής, αλλά και πολλά ανώτατα διοικητικά στελέχη επίσης. Στον… Διαβάστε περισσότερα »

este
este
3 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Dudeness

@dudeness συμφωνώ με τον τρόπο σκέψης σου. Σχετικά μ’ αυτό που είπε ο γνωστός σου περί φιλοδοξίας των γυναικών θέλω να σημειώσω οτι είναι τόσο άστοχο. Οι λόγοι που οι γυναίκες ακόμα και αν είχαν, σταματούν από ένα σημείο και έπειτα, να έχουν φιλοδοξίες για τέτοιες θέσεις, είναι πολλοί και κατα κύριο λόγο εξαρτώνται από το φύλο τους. Έχουμε μάθει να μην έχουμε και τόσο μεγάλες βλέψεις, να συμβιβαζόμαστε και με λιγότερα. Ας υπάρχει λοιπόν, για αρχή ένα πλαίσιο που να υποχρεώνει σε μεγαλύτερο αριθμό γυναικών και κατόπιν, όταν αυτός εδραιωθεί, ας κάνουμε και την συζήτηση περί φιλοδοξίας.

Το καλοριφέρ
Το καλοριφέρ
3 χρόνια πριν

Να πούμε κάπου εδώ ότι η Ελλαδίτσα μας έπραξε το ίδιο πολύ πρόσφατα με τον νέο νόμο 4706/2020 για την εταιρική διακυβέρνηση. Ποσόστωση 25% στα μέλη του ΔΣ των εισηγμένων εταιριών. Έναρξη ισχύος των διατάξεων είναι η 16.06.2021. Τότε θα δούμε τις αντιδράσεις όταν θα κληθούν να υλοποιήσουν την πρόβλεψη · θα χρειαστούν αλλαγές πιθανά σε κάθε ΔΣ κάθε ελληνικής εταιρίας

BabyDoll
BabyDoll
3 χρόνια πριν

Πάντα είχα mixed feelings για τις ποσοστώσεις στις εταιρείες. Από την μία καταλαβαίνω ότι σε κάποιες εταιρείες μπορεί όντως οι γυναίκες να χάνουν ευκαιρίες λόγω τους φύλου τους από την άλλη όμως το να υποχρεώσεις κάποιον να προσλάβει έναν υπάλληλο με κριτήριο το φύλο δεν αντιβαίνει την ισότητα που τόσο διεκδικούμε; Ως γυναίκα πως θα ξέρω οτι με προσέλαβαν σε μια τόσο υψηλή και σημαντική θέση για την εταρείεα επειδή το αξίζω και είμαι η καλύτερη για την θέση; Επίσης μπορεί να υπάρξουν διακρίσεις από τους ίδιους τους συναδέλφους οι οποίοι θα σκεφτούν το ίδιο και ίσως μην με πάρουν… Διαβάστε περισσότερα »

Ντίνα
Ντίνα
3 χρόνια πριν
Απάντηση σε  BabyDoll

Συμφωνώ απόλυτα BabyDoll. Δε θα ήθελα να πάρω ποτέ θέση γιατί είμαι γυναίκα. Εκεί και αν θα σου πούν δεν άξιζες τη θέση, με την υποχρεωτική ποσόστωση! Θα πρέπει να παλέψεις να αποδείξεις την αξία σου με τέτοιες συνθήκες ενώ αν οι υπόλοιποι αντιλαμβάνονται την πρόσληψή σου ως “βρήκαμε το κατάλληλο άτομο”, το κλίμα θα είναι τελείως διαφορετικό.
Το θέμα ειναι να μην έχουμε διακρίσεις επειδή είμαστε γυναίκες. Όχι να βάζουμε επιπλέον “ειδικές” κατηγορίες για μας μόνο.

εξωγήινη
εξωγήινη
3 χρόνια πριν
Απάντηση σε  BabyDoll

Baby Doll, νομίζω ξεκινάς από λάθος βάση. Τη θέση θα τη διεκδικήσεις επειδή έχεις τα προσόντα που απαιτούνται για αυτή τη θέση. Δεν θα με πάρει εμένα ας πούμε κανένας για δευθύντρια νοσοκομείου – με τι προσόντα; Αν όμως φτάσουν στην τελική επιλογή ΜΕ ΤΑ ΙΔΙΑ ΠΡΟΣΟΝΤΑ άντρες και γυναίκες και η χ εταιρεία έχει ήδη 10 άντρες σε τέτοιες θέσεις αλλά όχι γυναίκα, το σωστό είναι να πάρει τη γυναίκα. Αυτό είναι η ποσόστωση. Να δίνονται ίσες ευκαιρίες σε άτομα με τα ίδια προσόντα.

avis
avis
3 χρόνια πριν
Απάντηση σε  εξωγήινη

Κάνεις λάθος εξωγήινη ότι δεν έχεις τα προσόντα για διευθύντρια νοσοκομείο. Στον Άγιο Σάββα διευθύντρια είναι μία νηπιαγωγός

yiota007
yiota007
3 χρόνια πριν

Ναι! Στη χώρα της οικογενειοκρατίας τα μέλη των συμβουλίων αποτελούνται από άξιους επαγγελματίες που κατευθύνουν τις μεγάλες τους εταιρείες στο επόμενο βήμα της καινοτομίας και της ανάπτυξης (όχι από γιους, γαμπρούς, σώγαμπρους, μπατζανάκηδες κοκ)!
Μην αγχώνεσαι καλή μου Ασπρογάτα. Θα τα ακούγαμε έτσι και αλλιώς. Τουλάχιστον τώρα θα συμπεριλάβουν και κάποια θυγατέρα, νύφη, συννυφάδα κτλ. Μέσα στην απελπισία και αυτό κέρδος είναι.

Cogito ergo sum
Cogito ergo sum
3 χρόνια πριν

Το πρόβλημα της υποεκπροσώπησης των γυναικών στο μάνατζμεντ μεγάλων οργανισμών είναι υπαρκτό και χρειάζεται αντιμετώπιση. Η υποχρεωτική ποσόστωση όμως δεν αντιμετωπίζει το πρόβλημα στη βάση του, απλά το κουκουλώνει. Το αληθινό πρόβλημα έγκειται στην υποεκπροσώπηση κατά τη διαδικασία της πρόσληψης αυτών των στελεχών. Σε κάθε παρόμοια προκήρυξη θέσης εμφανίζονται πολλαπλάσιοι άντρες από ότι γυναίκες, μιλάω και από προσωπική εμπειρία. Οι αντικειμενικές δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες για να εξελιχθούν επαγγελματικά και να αναρριχηθούν σε τέτοιες θέσεις σε σχέση με τους άντρες είναι το αληθινό θέμα που χρειάζεται επίλυση. Ελπίζω να μην μείνουμε στην επιφάνεια. Δηλαδή να πούμε ΟΚ, πετύχαμε το… Διαβάστε περισσότερα »

Ponemenosspourgitis
Ponemenosspourgitis
3 χρόνια πριν

Διαφωνώ στην λέξη ποσόστωση. Θα προτιμούσα να υπάρχουν συνθήκες ισότητας τέτοιες, ώστε να μην χρειάζεται να υπάρχει αυτή η λέξη.
Πρέπει η κοινωνία να φτάσει στο σημείο που να είναι αυτονόητο ότι το 50% θα είναι γυναίκες. Επίσης διαφωνώ σε οποιαδήποτε παρέμβαση του κράτους σε ιδιωτικό τομέα που είναι ανταγωνιστικός παγκοσμίως.

Observer
Observer
3 χρόνια πριν

Αναρωτιέμαι αν κάποια χρόνια μετά την εφαρμογή της απόφασης γίνουν κάποια διδακτορικά συγκρίνοντας κι αναλύοντας τα αποτελέσματα των εταιρειών πριν και μετά την εφαρμογή της διάταξης. Και μετά ποιοι θα κτυπούν το κεφάλι τους στον τοίχο είτε γιατί εφαρμόστηκε τώρα κι όχι νωρίτερα είτε γιατί εφαρμόστηκε.

Και φυσικά πως επηρέασε του εργαζόμενους η αλλαγή. Είναι πιο ικανοποιημένοι ή ένα στατιστικά σημαντικό τμήμα κλπ…

avis
avis
3 χρόνια πριν

Ενδιαφέρον θα είχε να το δούμε και στα διάφορα κέντρα λήψης αποφάσεων ή επιτροπών στην Πολιτεία. Για παράδειγμα, είδα τα μέλη της επιτροπής πισσαρίδη. Δεν θα σχολιάσω ότι είναι μόνο οικονομολόγοι που για όλα έχουν λόγο (χωρίς τις απαραίτητες γνώσεις), αλλά θα σχολιάσω αρνητικότατα το γεγονός ότι στα 16 άτομα μόνο 2 είναι γυναίκες.

Mrs Dalloway
Mrs Dalloway
3 χρόνια πριν

Για όσες φοβούνται ότι η ποσόστωση δεν είνια δίκαιη: Σύμφωνα με το άρθρο, το 12% των μελών των συμβουλίων είναι γυναίκες και o νόμος θέλει να επιβάλει το 30%. Πώς γίνεται να μην είναι ήδη 50% θα σας ρωτήσω εγώ; Στην Γερμανία οι γυναίκες στον επαγγελματικό στίβο είναι περίπου όσες και οι άνδρες, άντε να λείπουν και μερικές νέες μητέρες παραπάνω από ο,τι νέοι πατέρες. Αλλά κι αυτές θα λείψουν 2-3 χρόνια από τα 30-40 χρόνια που είναι μια καριέρα. Πώς γίνεται να μην έχουμε ήδη λοιπόν ένα μέσο όρο 50% ή 40% ή εστω 30% γυναικεία εκπροσώπηση στις διευθυντικές… Διαβάστε περισσότερα »