Η Φινλανδία ποινικοποιεί την αποστολή μη συναινετικών σεξουαλικών εικόνων

Με νέα νομοθετική διεύρυνση του ορισμού της σεξουαλικής παρενόχλησης

H Φινλανδία πρωτοστατεί στην ποινικοποίηση σεξουαλικά ακατάλληλων φωτογραφιών που στέλνονται ανεπιθύμητα από άντρες. Για την αποστολή μη ρητά συναινετικών ακατάλληλων εικόνων, οι άνδρες θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν έως και 6 μήνες φυλάκιση με βάση τον νέο, διευρυμένο ορισμό της σεξουαλικής παρενόχλησης, ο οποίος θα περιλαμβάνει πλέον και «τη λεκτική παρενόχληση μέσω μηνυμάτων ή φωτογραφιών που απεικονίζουν τον παραβάτη ή κάποιον άλλον».

Ύστερα από σχετική έρευνα, η Φινλανδία ανακάλυψε ότι η διαδικτυακή σεξουαλική παρενόχληση είναι πολύ σύνηθες φαινόμενο για πολλά νέα κορίτσια και γυναίκες της χώρας, που δήλωσαν σε μεγάλα ποσοστά -σχεδόν 35% των συμμετεχόντων- ότι τους έχουν σταλεί έστω και μια φορά στη ζωή τους σεξουαλικές ή χυδαίες φωτογραφίες χωρίς τη συναίνεσή τους.

Η Φινλανδία συζητάει επίσης και την αλλαγή του ορισμού του βιασμού σε σεξ χωρίς συναίνεση και είναι από τις πρώτες χώρες που αναγνωρίζουν την αποστολή ανεπιθύμητων σεξουαλικών φωτογραφιών ως παρενόχληση που θα είναι ποινικά κολάσιμη και μάλιστα με ποινές οι οποίες μπορούν να αυξηθούν και ανάλογα με τη σοβαρότητα του εγκλήματος να φτάσουν από το απλό πρόστιμο στον μισό χρόνο φυλάκισης.

Το ζήτημα των σεξουαλικών φωτογραφιών που στέλνονται χωρίς τη συναίνεση του παραλήπτη έχει απασχολήσει τον τελευταίο χρόνο και διάφορα dating apps που, προσπαθώντας να υιοθετήσουν μια πιο φιλική προς στο γυναικείο κοινό πολιτική, ανέπτυξαν δημιουργικούς μηχανισμούς προστασίας με σκοπό το αυτόματο μπλοκάρισμα φωτογραφιών σεξουαλικού περιεχομένου. Χαρακτηριστικό παράδειγμα το Bumble, το φεμινιστικό dating app που χρησιμοποιείται κυρίως στις ΗΠΑ, και που το 2019 αποφάσισε να αναπτύξει πολιτική προστασίας κατά των εικόνων τέτοιου είδους με έναν ανιχνευτή ακατάλληλων φωτογραφιών που προειδοποιεί τις χρήστριες ώστε να προβούν σε διαγραφή πριν το άνοιγμα τους.

Ακολουθήστε την Α,ΜΠΑ; στο Google News

in

Αξιολογήστε το άρθρο

74 points
Upvote Downvote

5
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Παρακαλούμε Συνδεθείτε για να σχολιάσετε
3 Θέματα σχολίων
2 Απαντήσεις θεμάτων
0 Ακόλουθοι
 
Με τις περισσότερες αντιδράσεις
Δημοφιλέστερο θέμα σχολίου
4 Συντάκτες σχολίων
BabyDollsternimougnosiΜαύρο Γατίphychodelico Πρόσφατοι συντάκτες σχολίων
  Εγγραφείτε  
νεότερα παλαιότερα δημοφιλέστερα
Ειδοποίηση για
phychodelico
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Εθισμένος στα Lenoji
Up/Down Voter
Ειδικός

Lovely! Να ακολουθήσουν και άλλες χώρες!

sternimougnosi
Μέλος
Συμμετέχων

👏👏👏 Μπράβο!!!
Μακάρι να ακολουθούσαμε και εμείς, αλλά εμείς ρε παιδιά δεν έχουμε ακόμα μάθημα σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης στα σχολεία.

Μαύρο Γατί
Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Χρόνια συμμετοχής
Up/Down Voter
Ήρωας

ναι, και υπάρχουν ακόμα άτομα που το θεωρούν κοπλιμέντο, μαζί με το catcalling 🙈🙈🙈

sternimougnosi
Μέλος
Συμμετέχων

Για αυτό, απ’τη μία χαίρομαι για τη Φινλανδία, και όχι μόνο, αλλά και για τις άλλες χώρες για τις οποίες θα αποτελέσει παράδειγμα, αλλά με πιάνει απελπισία όταν συνειδητοποιώ πόσο “ψιλά γράμματα” είναι κάτι τέτοιο για την Ελλάδα.

BabyDoll
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Up/Down Voter
Εθισμένος στα Lenoji
Δημιουργός Κειμένων
Ειδικός

Να κι ένας νόμος που θα έπρεπε να υιοθετηθεί κι από άλλες χώρες! Και αυτούτου είδους φωτογραφίες, σεξουαλική παρανόχληση είναι και θα πρέπει να τιμωρούνται εφ όσον δεν υπάρχει συναίνεση.
Μια μικρή διόρθωση όμως. Ο νόμος αυτός δεν διαχωρίζει τους παραβάτες λόγω φύλου, όπως αναφέρει το άρθρο (https://inews.co.uk/news/technology/finland-jail-people-unsolicited-explicit-photos-sexual-harassment-720891)