Η απάντηση της ψυχολόγου δεν με ικανοποίησε

Ερωτήσεις απαντημένες από την ψυχολόγο Φαίνια Ξανθοπουλίδου.

Όσο θυμάμαι τον εαυτό μου, ήμουν ένα κλειστό παιδί, μεγαλωμένο σε ένα υπερπροστατευτικό περιβάλλον, χωρίς ιδιαίτερες παρέες και δραστηριότητες. Προσπαθώντας να δώσω απάντηση στα ερωτήματα μου ξεκίνησα πριν αρκετά χρόνια να πηγαίνω σε ψυχολόγο. Ωστόσο τα δύο τελευταία χρόνια αισθάνομαι προοδευτικά ολοένα και χειρότερα. Έχω χάσει το νόημα στα πράγματα, έχω πάρει βάρος, έχω αδυναμία στη συγκέντρωση και κατά καιρούς κάνω αρκετά σκοτεινές σκέψεις. Διαβάζοντας σχετικά με την κατάσταση μου, θεωρώ πώς έχω περάσει σίγουρα δύο μεγάλα καταθλιπτικά επεισόδια. Μοιράστηκα αυτή μου την πεποίθηση με την ψυχολόγο και μου είπε πώς είναι απλά ιδέα μου, τύπου βλέπω ένα βίντεο για μία ασθένεια και πιστεύω ότι την έχω. Η απάντηση της δεν με ικανοποίησε για να το θέσω απλά. Τι να κάνω?

 

Δεν μπορώ να ξέρω τι ακριβώς συζητήσατε με την ψυχολόγο σου, ώστε να την ακυρώσω ή να την υποστηρίξω. Δυστυχώς τείνουμε πολλές φορές να παρεξηγούμε τα λόγια του ψυχολόγου μας, αλλά δυστυχώς η πραγματικότητα είναι πως υπάρχουν και πολλοί κακοί επαγγελματίας. Δεν μπορώ να γνωρίζω τι από τα δύο ισχύει. Ωστόσο, όπως έχω ξαναπεί, όταν κάτι δεν μας ικανοποιεί στον ψυχολόγο μας, το συζητάμε ανοιχτά. Δεν φοβόμαστε μην τον προσβάλουμε, μην έρθουμε σε ρήξη μαζί του, μην σταματήσει να μας συμπαθεί. Η σχέση με τον ψυχολόγο μας, δεν είναι μία καθημερινή σχέση, δεν θα προσβληθεί επειδή τον αμφισβητούμε και τα συναισθήματα του είναι σταθερά θετικά προς όφελος μας (με εξαίρεση φυσικά ακραίες συμπεριφορές που συμβαίνουν κατ’ εξακολούθηση, που φαντάζομαι σε αυτές τις περιπτώσεις δεν μπορεί παρά να διαχειρίζονται δυσκολότερα από τον επαγγελματία).  Σε κάθε περίπτωση, αν νιώθεις πως δεν σε βοηθάει, και αν βλέπεις πως παρά τη συζήτηση δεν είσαι ικανοποιημένη/ος από τις απαντήσεις που λαμβάνεις, τότε ίσως θα ήταν καλή ιδέα να αλλάξεις ψυχολόγο. 

Ακολουθήστε την Α,ΜΠΑ; στο Google News

in

Αξιολογήστε το άρθρο

47 points
Upvote Downvote

16
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Παρακαλούμε Συνδεθείτε για να σχολιάσετε
7 Θέματα σχολίων
9 Απαντήσεις θεμάτων
1 Ακόλουθοι
 
Με τις περισσότερες αντιδράσεις
Δημοφιλέστερο θέμα σχολίου
8 Συντάκτες σχολίων
ΑεράκιOhlala!Τρελό ηλεκτρόνιοPonemenosspourgitisAlikara Πρόσφατοι συντάκτες σχολίων
  Εγγραφείτε  
νεότερα παλαιότερα δημοφιλέστερα
Ειδοποίηση για
Τρελό ηλεκτρόνιο
Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Χρόνια συμμετοχής
Ενθουσιώδης

Μου έχει συμβεί πολύ παρόμοιο με την πρώην ψυχολόγο μου. Κάποια στιγμή άρχισα να μαθαίνω για την οριακή διαταραχή και πήγα στο γραφείο της και της είπα: Ξέρω πως έχω οριακή. Μα τι ν αυτά που λες, άρχισε. Η κατάστασή μου χειροτέρευε και με έστειλε σε μία δική της ψυχίατρο,η οποία δε μου έκανε διάγνωση γιατί είχα κάνει, μέσα στον τελευταίο μήνα, χρήση κάνναβης. Βρήκα άλλο ψυχίατρο από φίλο, και μου έκανε διάγνωση για οριακή στο δεύτερο ραντεβού. Δεν ξέρω για τους ψυχολόγους, κι εγώ απογοητεύτηκα, νομίζω έκανα μπαμ καραμπαμ οτιοτικαι είχα οριακή και στεναχωρήθηκα που έχασα 2 χρόνια έτσι… Διαβάστε περισσότερα »

fantasmataki
Επισκέπτης
Συμμετέχων
fantasmataki

Αν νιώθεις ότι δε σε καλύπτει η ψυχολόγος σου, πιστεύω πως σωστά το νιώθεις. Εγώ στη θέση σου δε θα καθόμουν να αντιπαρατεθώ, θα απευθυνόμουν αλλού, μαλλον σε ψυχίατρο. Επεισόδια κατάθλιψης ή κατάθλιψη, μπορούν να είναι στοιχεία πολλών διαταραχών που προφανώς για να αντιμετωπιστούν χρειάζεται σωστή διάγνωση. Πολύ σωστά αναφέρεται στην απάντηση ότι υπάρχουν πολλοι κακοί επαγγελματίες. Και σε ειδικά σε θέματα υγείας και εκπαίδευσης πιστεύω ότι ο κακός επαγγελματίας μπορεί να έχει πολύ άσχημη επίδραση στη ζωή κάποιου. Εν τω μεταξύ μου πετάχτηκε προτεινόμενο πριν λίγο τούτο δω το video (20:36 και μετά δίνει extra πόνο ο δόκτωρ).
https://youtu.be/NCWHS16m7d8

Περήφανη Τσουκνίδα
Μέλος
Συμμετέχων

Το να λες κάτι που σημαντικό για σένα σε ένα επαγγελματία ψυχικής υγείας και να σε αποπαίρνει ή να το προσπερνάει σαν να μην τρέχει τίποτα σημαίνει ότι δεν κάνει καλά τι δουλειά του. Αν για σένα είναι σημαντικό σημαίνει ότι πρέπει να το συζητήσετε. Αν τα τελευταία χρόνια κ ενώ κανείς ψυχοθεραπεία αισθάνεσαι όλο και χειρότερα κ ότι σαν να έχεις χάσει το νόημα μάλλον κάτι δεν κάνει καλά ο ψυχολόγος. Η ψυχοθεραπεία δεν είναι προφανώς παιδική χαρά, αλλά μια επίπονη και δύσκολη διαδικασία από την οποία όμως μαθαινεις να καταλαβαίνεις τον εαυτό σου, να τον αποδέχεσαι και να… Διαβάστε περισσότερα »

wild-rose
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Υπάρχουν διάφορες θεραπευτικές προσεγγίσεις στις οποίες εκπαιδεύονται οι ψυχολόγοι. Έχω την αίσθηση οτι με την έννοια ψυχοθερευτης αναφέρεσαι σε ψυχαναλυτή. Η ψυχανάλυση απαιτεί επιπλέον εξειδίκευση και όντως διαρκεί χρόνια για να αποκτήσει κάποιος την ειδικότητα, όπως ισχύει και οτι μπαίνουν και οι ίδιοι ψυχαναλυτές σε αυτή τη διαδικασία. Εδώ να τονίσω και κάτι άλλο που λανθασμένα αναφέρεται. Υπάρχουν και ψυχίατροι ψυχαναλυτές,δεν είναι μόνο οι ψυχολόγοι. Δημιουργείται η εντύπωση πως ο ψυχίατρος θα δώσει τα φάρμακα και ο ψυχολόγος θα κάνει τη ψυχοθεραπεία αλλά δεν είναι απόλυτο. Έχοντας την εμπειρία γενικευμένης αγχωδους διαταραχής και κατάθλιψης ,ψυχίατρος ψυχαναλυτής με έβγαλε από αυτό… Διαβάστε περισσότερα »

Περήφανη Τσουκνίδα
Μέλος
Συμμετέχων

Πολύ σωστή παρατήρηση wild-rose και σε ευχαριστώ για αυτήν. Σαφώς κ ένας ψυχίατρος μπορεί να κάνει εκπαίδευση στην ψυχοθεραπεία και να είναι ένας εξαιρετικός θεραπευτής. Και πολύ χαίρομαι που βρήκες ένα τέτοιο επγγαλματια που όπως ακούγεται σε βοήθησε πολύ. Μια μικρή παρατήρηση μόνο σε περίπτωση που ενδιαφέρει κάποιον . Η ψυχανάλυση είναι μια συγκεκριμένη μορφή ψυχοθεραπείας/ ψυχοθεραπευτικής σχολής που απαιτεί συγκεκριμένη εκπαίδευση. Πολλές φορές στην Ελλάδα ταυτίζουμε την ψυχανάλυση με την ψυχοθεραπεία, ίσως επειδή η ψυχανάλυση είναι παλιότερη και γνωστότερη στο ευρυ κοινό , άλλα δεν είναι όλες οι μορφές ψυχοθεραπείας ψυχανάλυση. Οι ψυχολόγοι, όπως κ οποιοδήποτε στην ελλαδα που… Διαβάστε περισσότερα »

Σιντι
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Όχι όλες οι προσεγγίσεις έχουν πολυετή εκπαίδευση (4 χρόνια συνήθως). Η ψυχανάλυση είναι παραπάνω χρόνια. Αλλά και οι υπόλοιπες ψυχοθεραπευτικές προσεγγίσεις απαιτούν εκπαίδευση και έχει δίκιο η alikara ότι ο ψυχολόγος δεν είναι απαραίτητα και ψυχοθεραπευτής εάν δεν κάνει την εκπαίδευση αυτή.

Περήφανη Τσουκνίδα
Μέλος
Συμμετέχων

Ξαναγράφω το σχόλιο στην απάντηση για νομίζω το προηγούμενο δεν δημοσιεύτηκε: Πολύ σωστή παρατήρηση wild rose. Κ ένας ψυχίατρος μπορεί να έχει ειδικευτεί στην ψυχοθεραπεία κ να είναι και ψυχοθεραπευτής. Χαίρομαι γιατί Ακούγεται ότι βρήκες ένα πολύ καλό επαγγελματία με όλα τα παραπάνω προσόντα που σε βοήθησε πολύ. Μια μικρή σημείωση στο σχόλιο σου. Η ψυχανάλυση είναι μια συγκεκριμένη μορφή ψυχοθεραπείας που απαιτεί συγκεκριμένη εκπαίδευση. Δεν είναι όλες οι μορφές ψυχοθεραπείας ψυχανάλυση αλλά ίσως στην Ελλάδα τις συγχέουμε γιατί η τελευταία τυχαίνει να είναι η παλιότερη κ η γνωστότερη στο ευρύ κοινό ψυχοθεραπευτική προσέγγιση. Στο προπτυχιακό της ψυχολογίας σε 4… Διαβάστε περισσότερα »

Ohlala!
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Αγαπητή φιλη, φιλε, Δε θα σου προτείνω να μιλήσεις με την ψυχολόγο σου, χωρίς να το απορρίπτω φυσικά ως 1η επιλογη. Ωστόσο, επειδή την επισκέπτεσαι δυο χρόνια,δεν ξέρω αν έχει νόημα. Επειδή εχω στο άμεσο μου περιβάλλον δυο άτομα που έχουν ταλαιπωρηθεί πολύ απο κακούς ψυχολόγους, και 2 χρόνια δεν είσαι καλά, ΜΗ ΔΙΣΤΑΣΕΙΣ να φύγεις. Χωρίς να θέλω να ακουστεί προσβλητικό θεωρω οτι μερικες φορες υπερεκτιμουν τις ικανότητες τους. Ίσως χρειαζεσαι στήριξη και φαρμακευτική με βάση πάντα αυτά που λες, και σε αυτό έχει καθήκον να σε κατευθύνει η ψυχολόγος σου. Στο δικό μου πρόσωπο που σαφώς χρειαζόταν ιατρική… Διαβάστε περισσότερα »

Αεράκι
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Κι εγώ είχα ακριβώς την ίδια εμπειρία. Ήμουν σε ψυχολόγο για ένα χρόνο, τη σταμάτησα όταν τα πράγματα για εμένα είχαν πιάσει πλέον πάτο απλά και μόνο επειδή δεν είχα δυνάμεις ούτε τα ραντεβού μου να κάνω και δεν έβλεπα και το νόημα. Ποτέ δεν ακούστηκε η λέξη κατάθλιψη ούτε διερευνήθηκε το ενδεχόμενο. Ακόμη και όταν δήλωσα ότι θα σταματήσω δεν μου προτάθηκε σαν λύση να απευθυνθώ σε κάποιον ψυχίατρο. Χρειάστηκε να περάσει άλλος ένας χρόνος με εμένα να πιέζω τον εαυτό μου πάνω από τα όριά μου για να βάλω τη ζωή μου σε τάξη. Από το άγχος, την… Διαβάστε περισσότερα »

Ohlala!
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Χαιρομαι πολύ που είσαι πολύ καλύτερα και είσαι σε καλά χέρια! Όπως βλέπεις, είναι πολύ κοινό αυτό που συμβαίνει. Διαβάζοντας την ιστορία σου, μου ήρθαν τα περιστατικά που έζησα με τα δικά μου πρόσωπα, πώς ταλαιπωρήθηκαν επί χρόνια γιατί δεν εγινε σωστή θεραπεία και διαχείριση. Και οι διαγνώσεις τους απο τους ψυχιάτρους, δεν ειναι τίποτα άλλο από σωστη διαχείριση της κατάστασης και του περιστατικού. Όπως πολύ σωστά έγραψες, υπάρχει μεθοδολογία, γίνεται διάγνωση και ο θεραπευόμενος ισορροπεί, γίνεται λειτουργικός και αποθεραπεύεται. Θεραπεία και αγωγή. Ας αφήσουμε τα ταμπού και ας δούμε την ουσία. Να πάνε όλα κατ’ ευχήν❤

Αεράκι
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Ευχαριστώ πολύ! ☺️ Να πω επίσης μιας και φαίνεται λίγο σαν να λέω ότι τώρα όλα είναι τέλεια και δεν θα ήθελα να περάσει αυτό σε όσους διαβάζουν και πιθανόν αντιμετωπίζουν τα δικά τους προβλήματα. Δεν έχω όλα μου τα θέματα λυμένα τώρα με τον ψυχίατρο όμως αντιμετωπίζοντας την κατάθλιψη με φαρμακευτική αγωγή μου δόθηκε η δύναμη να κάνω σιγά σιγά καλύτερα πολλά πράγματα ΚΑΙ την ψυχοθεραπεία παράλληλα. Τώρα, τα θέματα στη σκέψη μας κλπ οι συμπεριφορές μας είναι πιο δύσκολο να αλλάξουν και προσωπικά δεν είμαι σίγουρη ότι στα ραντεβού που κάνω τώρα βλέπω ένα σαφή δρόμο δράσης στο… Διαβάστε περισσότερα »

Σιντι
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Αν θέλεις διάγνωση ή καθησυχασμο ότι δεν πλήρεις τα κριτήρια για διάγνωση καλύτερα να απευθυνθείς σε ψυχίατρο. Μια δύο επισκέψεις θα αρκούν.

Περήφανη Τσουκνίδα
Μέλος
Συμμετέχων

Βλέποντας τα σχόλια θα ήθελα να προσθέσω ότι ένας ¨απλος¨ ψυχολόγος που έχει γραφείο ακόμα κ ψυχοθεραπευτής να είναι, δεν σημαίνει ότι ξέρει να κάνει διάγνωση ειδικά σε κάπως πιο σπάνιες διαταραχές όπως διαταραχές προσωπικότητας ( εκτός αν έχει μεγάλη εμπειρια από ψυχιατρικές δομές) γιατί δεν έχει ειδικευτεί σε αυτό. Εκτός αν θεωρούμε ότι τα 1 ή 2 μαθήματα ψυχοπαθολογίας που έκανε στη σχολή επαρκούν. Επαγγελματίες που έχουν ειδικευτεί στις διαγνώσεις και την ψυχοπαθολογία είναι οι κλινικοί ψυχολόγοι και οι ψυχίατροι, οι οποίοι να σημειώσω ότι μπορεί να είναι εξαιρετικοι στην διάγνωση αλλά να μην είναι πάντα εξαιρετικοί θεραπευτές (εκτός… Διαβάστε περισσότερα »

Ponemenosspourgitis
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Ενθουσιώδης

Θα μου άρεσε να δω ένα άρθρο για το πώς να επιλέξει κανείς επαγγελματία θεραπευτή ( κ ξανατονιζω όχι απλά ψυχολόγο) ειδικά από τη στιγμή που το σάιτ τονίζει επανειλημμένα την αξία της θεραπείας.
Πολύ σωστά όσα γράφεις, θέλει μεγάλη προσοχή η σωστή επιλογή γιατί Δυστυχώς ακούω τέρατα.

Τρελό ηλεκτρόνιο
Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Χρόνια συμμετοχής
Ενθουσιώδης

Ακριβώς αυτό. Δεν θα κάνει διάγνωση, θα πρέπει όμως να είναι “ξύπνιος” και μα σε στείλει αλλού. Όχι να σε κρατάει να σε πιλατεύει όταν έχετε πέσει σε τέλμα.

Ponemenosspourgitis
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Ενθουσιώδης

Αγαπητή από την στιγμή που παίρνεις την απόφαση να πας σε ψυχολόγο πιστεύω ότι κάνεις ένα παρά πολύ σημαντικό βήμα για να καλυτερεύσεις την ζωή σου. Το ότι πας στην ψυχολόγο δεν σημαίνει, όπως πολύ καλά βλέπω ότι κάνεις διαβάζοντας και μιλώντας για κατάθλιψη, ότι δεν πρέπει να κάνεις και πολύ δουλειά μόνη σου. Ούτε επίσης σημαίνει ότι έχεις την παραμικρή υποχρέωση να συνεχίσεις με την ίδια ψυχολόγο, αν θεωρήσεις ότι δεν σε ικανοποιεί. Δεν είμαι ψυχολόγος, αλλά από την προσωπική μου πείρα νομίζω ότι καλά θα έκανες να κάνεις μια επίσκεψη και σε μια ψυχίατρο. Πιστεύω ότι με έχει… Διαβάστε περισσότερα »