Η ανασκόπηση του σκηνοθέτη

Είχα ακούσει σε συνέντευξη του Βασίλη Κεκάτου ότι πρόκειται να γυρίσει την πρώτη του μεγάλου μήκους ταινία σύντομα με ηρωίδα μια γυναίκα 21 έτους που ζει ένα έντονο καλοκαίρι. Είμαι κι εγω 21. Η πρώτη μου σκέψη όταν το άκουσα ήταν ότι μάλλον θα είναι όντως μια καλή ταινία, θα με απογοητεύσει όμως ο κεντρικός χαρακτήρας.  Ένας άνδρας 29 ετών επιχειρεί να αποδώσει τον ψυχισμό μιας 21χρονης. Πόσες φορές έχω δει γυναικείους χαρακτήρες γραμμένους σαν καρικατούρες, σαν αντρικούς, σαν β’ διαλογής. Συχνά λείπει η ειλικρίνεια από το χτίσιμο ενός γυναικείου χαρακτήρα στη μεγάλη οθόνη, πάντοτε είναι παρόν το male gaze (ή η ανδρική ματιά πάνω στη γυναίκα) και είναι στα μάτια μου ψεγάδι ακόμα και σε μεγάλα αριστουργήματα.

Σήμερα, βλέποντας μια ακόμη συνέντευξη του σκηνοθέτη άκουσα ότι αναστοχάστηκε πάνω στο χαρακτήρα της ταινίας του και διαπίστωσε ότι είχε φτιάξει μια ακόμη γυναίκα “καθ’ εικόνα και καθ’ ομοίωση των ανδρών” όπως τόσοι άλλοι κινηματογραφιστές πριν από αυτόν. Χάρηκα που άκουσα ότι θα το θεωρούσε για εκείνον ολέθριο λάθος να έχει γράψει έναν τέτοιο γυναικείο χαρακτήρα ιδωμένο από ανδρική σκοπιά, με έκανε να δω μια ακόμη φορά ότι κάτι αλλάζει στους νέους άνδρες σιγά σιγά.

in

Αξιολογήστε το άρθρο

33 points
Upvote Downvote

3
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Παρακαλούμε Συνδεθείτε για να σχολιάσετε
1 Θέματα σχολίων
2 Απαντήσεις θεμάτων
0 Ακόλουθοι
 
Με τις περισσότερες αντιδράσεις
Δημοφιλέστερο θέμα σχολίου
3 Συντάκτες σχολίων
Betty BoopAlex Rainersangus Πρόσφατοι συντάκτες σχολίων
  Εγγραφείτε  
νεότερα παλαιότερα δημοφιλέστερα
Ειδοποίηση για
angus
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Μπορείτε να φέρετε ένα παράδειγμα “γυναικείου ψυχισμού”; Ένα σύνολο δηλαδή ιδιοτητων/συμπεριφορών / συναισθημάτων που βιώνουν α) γυναίκες και μόνο γυναικες β)οι απανταχού γυναίκες ανά τον κόσμο; Υφίσταται όντως ο “γυναικείος ψυχισμός” ; Ή είναι μέρος ενός φαντασιακού που υπάρχει ως αποτέλεσμα του διαχωρισμού σε δίπολα (άνδρας/γυναίκα). Και τι θα πει “έκανα τη γυναίκα και εικόνα και ομοίωση των ανδρών;” Τι έκανε η χαρακτήρας στο έργο που δεν κάνουν οι γυναίκες αλλά οι άνδρες και γι αυτό και ομοιάζει στους ανδρες; Και γιατί όλοι οι άνδρες ομοιάζουν αδιαφοροποίητα μεταξύ τους και όλες οι γυναίκες μεταξύ τους (ώστε να εντοπίσουμε ότι μια… Διαβάστε περισσότερα »

Betty Boop
Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Up/Down Voter
Χρόνια συμμετοχής
Δημιουργός Κειμένων
Ειδικός

Σωστά. Είχα πρόσφατα μια κουβέντα με έναν φίλο που έλεγε πως είναι κακή τάση του φεμινισμού να μιμούνται οι γυναίκες αντρικά πρότυπα και γιατί πρέπει να φέρονται σαν άντρες. Ήταν όμως πολύ ανοικτός και άκουγε, δεν το χε σκεφτεί πριν και τελικά συμφώνησε πως αυτό προαπαιτεί την ανάθεση έμφυλων κοινωνικών ρόλων.