Γυναίκες στην επιστήμη: Το φαινόμενο Scully

Ο χαρακτήρας της Scully ενθάρρυνε το να δείξουν ενδιαφέρον οι γυναίκες για την επιστήμη

Το να παρακολουθούν τη δρ. Dana Scully στα X-Files ενέπνευσε μια γενιά γυναικών να ακολουθήσουν καριέρα σε επιστημονικά πεδία, σύμφωνα με μια πρόσφατη έρευνα η οποία τονίζει το πόσο σημαντικό είναι να υπάρχει ευρεία εκπροσώπηση φύλων στα media.

Η έρευνα του Geena Davis Institute on Gender in Media κατέδειξε ότι το ”φαινόμενο Scully”  – η ιδέα που υπήρχε καιρό ότι ο χαρακτήρας της Scully ενθάρρυνε το να δείξουν ενδιαφέρον οι γυναίκες για την επιστήμη- είναι απολύτως πραγματικό.

Γυναίκες που παρακολουθούσαν τα X-Files τακτικά ήταν 50% πιο πιθανό να δουλέψουν σε πεδία των STEM (το ακρωνύμιο για τους όρους Science, Technology, Engineering and Mathematics). Σχεδόν τα 2/3 των γυναικών που εργάζονται σε τομείς των STEM και συμμετείχαν στην έρευνα θεωρούν τη Dana Scully role-model.

Η Madeline Di Nonno ,CEO του Geena Davis Institute on Gender in Media, αναφέρει ότι οι χαρακτήρες και η πλοκή στα media διαμορφώνουν την καθημερινή μας ζωή με πολύ ουσιαστικούς τρόπους. «Η περίπτωση του ”φαινόμενου Scully” μας δείχνει ότι όταν στα media έχουμε μη-παραδοσιακούς γυναικείους ρόλους βοηθάμε τις γυναίκες και τα κορίτσια να οραματιστούν αυτά τα μονοπάτια και για να τον εαυτό τους»

Η Dana Scully, την οποία έπαιζε η Gillian Anderson, ήταν μια γιατρός η οποία έγινε Ειδικός Πράκτορας του FBI. Στη σειρά η οποία ξεκίνησε το 1993, παρουσιαζόταν ως ευφυής, αντικειμενική και δύσπιστη αλλά και ως γενναία στις αποστολές της. Η έρευνα εντόπισε επίσης ότι η σειρά επέδρασε σε πολλές γενιές: οι φανατικοί τηλεθεατές των X-Files ήταν πιο πιθανό να συμφωνήσουν με τη δήλωση «θα ενθάρρυνα την κόρη/εγγονή μου να ασχοληθεί με τον τομέα των STEM».

«Όπως ανέφερε και η ίδια η Gillian Anderson, ο χαρακτήρας της Scully ανέδειξε μια γυναίκα που μέχρι τότε δεν είχε απεικονιστεί στην τηλεόραση και -όπως φάνηκε γρήγορα και από την αντίδραση του κοινού- ένα role model για γυναίκες όλων των ηλικιών παντού». Η Di Nonno ελπίζει ότι το ”φαινόμενο Scully” θα ενθαρρύνει τους δημιουργούς να αναλογιστούν την επίδραση των media καθώς παίρνουν αποφάσεις για τους χαρακτήρες τους.

Πηγή: Netflix

Η Scully και ο Mulder πρόσφατα «επανενώθηκαν» σε ένα εικονογραφημένο βιβλίο για παιδιά άνω των 5 ετών “The X-Files: Earth Children Are Weird” 

Το Geena Davis Institute on Gender in Media (https://seejane.org/) έχει μότο «if she can see it, she can be it». Είναι ένα μη-επικερδές ερευνητικό ινστιτούτο του οποίου έρευνα επικεντρώνεται εδώ και 20 χρόνια στην ίση εκπροσώπηση των φύλων στο χώρο της ψυχαγωγίας.

Οι έρευνές του απευθύνονται σε οικογένειες, παιδαγωγούς, studio και δημιουργούς στα media ώστε να γίνουν υπεύθυνοι καταναλωτές και παραγωγοί και να εξαλειφθούν οι ανισότητες και τα στερεότυπα γύρω από τα φύλα.

Η ηθοποιός Geena Davis εμπνεύστηκε να ξεκινήσει το ίδρυμα όταν προτάθηκε για βραβείο Όσκαρ με τη συμμετοχή της στην ταινία Thelma and Louise. Η ίδια έχει πει ότι η ταινία της άλλαξε τη ζωή και, μετά την τεράστια αναγνώριση της ταινίας, συνειδητοποίησε πόσο λίγες ευκαιρίες έχουμε να δούμε δυναμικούς γυναικείους ρόλους στην οθόνη.

Ακολουθήστε την Α,ΜΠΑ; στο Google News

in

Αξιολογήστε το άρθρο

45 points
Upvote Downvote

3
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Παρακαλούμε Συνδεθείτε για να σχολιάσετε
3 Θέματα σχολίων
0 Απαντήσεις θεμάτων
0 Ακόλουθοι
 
Με τις περισσότερες αντιδράσεις
Δημοφιλέστερο θέμα σχολίου
3 Συντάκτες σχολίων
ΠαπαρουναPrivateSmurfakos Πρόσφατοι συντάκτες σχολίων
  Εγγραφείτε  
νεότερα παλαιότερα δημοφιλέστερα
Ειδοποίηση για
Private
Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Χρόνια συμμετοχής
Up/Down Voter
Συνεργάτης

Σίγουρα θα βοηθούσε εάν στην ελληνική τηλεόραση υπήρχαν έστω λίγοι τέτοιοι ρόλοι γυναικών, έχουμε βαρεθεί να βλέπουμε τη γυναίκα που προκαλεί ίντριγκες, αυτή που προσπαθεί με κάθε τρόπο να κερδίσει τον άντρα τρόπαιο, αυτή που είναι το πρότυπο της καλής μανουλας, ή την χείριστη κατηγορία της Ελληνίδας πανελιστριας 😤 .. υποτίθεται όλες αυτές εκπροσωπούν την ελληνική κοινωνία?? Αν υπήρχε στην τηλεόραση έστω μια αξιόλογη γυναίκα ως ρόλος, έστω και ένα μικρό ποσοστό κοριτσιών θα ήθελαν να ταυτιστούν, τώρα όμως λογικό είναι να επηρεάζονται από πρότυπα μόνο μέσα από το next top model

Smurfakos
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Εχμ.. βρηκα την ερευνα και ως αναμενομενο ειναι λιγοτερο κατηγορηματικη για το ποσο το X-Files «ενέπνευσε μια γενιά γυναικών να ακολουθήσουν καριέρα σε επιστημονικά πεδία». Κοπυπαστε: « While the survey didn’t ask women whether watching Dana Scully on The X-Files directly influenced their decision to be a scientist, the results hint that seeing a character like her on TV regularly did affect them. Women who watched more of the show were more likely to say they were interested in STEM, more likely to have studied a STEM field in college, and more likely to have worked in a STEM field… Διαβάστε περισσότερα »

Παπαρουνα
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Ενθουσιώδης

και που γινανε ολα αυτα; Στην Αμερικη; που ακολουθουνε ολοι σαν τα προβατα; Μια Σκαλυ περιμενανε οι γυναικες για εμνευση;