in

Γυμναστική και κορονοϊός : Πως να γυμναστούμε στο σπίτι χωρίς τραυματισμούς

Μια επαγγελματίας μας δίνει συμβουλές ασφάλειας

Μια επαγγελματίας μας δίνει συμβουλές ασφάλειας ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

elena kloppenburg fkLJ9Ws5XQ unsplash
Elena Kloppenburg, Unsplash

Από μικρούς μέχρι μεγάλους πόνους στο σώμα μας, όσοι προσπαθούμε να κάνουμε μόνοι μας γυμναστική στο σπίτι στην κορονοεποχή, ξέρουμε πως κάποιες φορές η προτεραιότητα δεν είναι ο ιδρώτας όσο η σωματική μας άνεση.

Για να μη χρειαστεί να σταματήσουμε απότομα τις γυμναστικές μας συνήθειες κατά τη διάρκεια της καραντίνας, όχι μόνο γιατί μας κρατάνε σε φόρμα, αλλά κυρίως γιατί έχουν ένα βαθιά ευεργετικό ψυχολογικό αντίκτυπο, ρωτήσαμε μια επαγγελματία πώς μπορούμε να γυμναζόμαστε στο σπίτι μας με ασφάλεια.

Πριν ξεκινήσουμε οποιοδήποτε πρόγραμμα γυμναστικής και αφού έχουμε πάρει το οκ του γιατρού μας, φτιάχνουμε το χώρο μας- μας συμβουλεύει η Νάνσυ Γκικάκη, fitness instructor.

Σημαντικό να ρυθμίσουμε σε σωστή θερμοκρασία το δωμάτιο που θα γίνει η άσκηση (δε θέλουμε κρύο ή υπερβολική ζέστη) και φροντίζουμε να υπάρχει φυσικός εξαερισμός ώστε να εναλλάσσεται ο αέρας συνεχώς. Χρειαζόμαστε καλό φωτισμό και ιδανικά έναν καθρέφτη για να ελέγχουμε τη στάση του σώματος και την τεχνική μας, αν και εφόσον χρειάζεται.

Μαθαίνουμε να ακούμε και να προσέχουμε το σώμα μας και είμαστε συγκεντρωμένοι σε αυτό που κάνουμε, χωρίς να αποσπάται η προσοχή μας.

Χωρίζουμε το πρόγραμμά μας ως εξής :

-Ξεκινάμε με ζέσταμα έτσι ώστε να προετοιμάσουμε το μυϊκό μας σύστημα να δεχθεί το κυρίως μέρος της άσκησης χωρίς να τραυματιστεί.

wesley tingey zjO7xkCogZM unsplash

-Όλες οι ασκήσεις γίνονται σε αργό και σταθερό ρυθμό χωρίς να προκαλούν κανενός είδους ενόχληση ή πόνο.

jonathan borba lrQPTQs7nQQ unsplash

-Κάνουμε διαλείμματα ανάμεσα στα σετ, ανάλογα με το πρόγραμμα που έχουμε επιλέξει (ασκήσεις με βάρος σώματος, με λάστιχα, με αλτήρες ή αερόβιο) ενυδατώνοντας τον οργανισμό μας.

dylan nolte ITDjGji 6Y unsplash

-Ολοκληρώνουμε με το κομμάτι της αποθεραπείας που είναι διατάσεις για όλο μας το σώμα, δίνοντας έμφαση στις μυϊκές ομάδες που δουλέψαμε.

kike vega F2qh3yjz6Jk unsplash

Δεν ακολουθούμε εξουθενωτικά προγράμματα που υπόσχονται γρήγορα και άμεσα αποτελέσματα από την πρώτη κιόλας προπόνηση, γιατί συνήθως οδηγούν σε τραυματισμούς.

clem onojeghuo n6gnCa77Urc unsplash

-Τέλος, ο κάθε άνθρωπος είναι διαφορετικός με διαφορετικές ανάγκες και κάθε πρόγραμμα πρέπει να προσαρμόζεται αναλογικά για τον καθένα.

Καλή γυμναστική, με ενδυνάμωση και- πάνω από όλα- ασφάλεια.

Ακολουθήστε την Α,ΜΠΑ; στο Google News

3 Comments
δημοφιλέστερα
νεότερα παλαιότερα
Ενσωματωμένα σχόλια
Δείτε όλα τα σχόλια
πάπια
πάπια
3 χρόνια πριν

Υπάρχει κανένα παράδειγμα για το ζέσταμα; Πρέπει να έχουμε ιδρώσει για να θεωρηθεί καλό ζέσταμα;

Μιρέλα Διαλετή
Μιρέλα Διαλετή
3 χρόνια πριν
Απάντηση σε  πάπια

Μόλις ρώτησα τη Νάνσυ και η απάντησή της είναι η εξής : “Η προθέρμανση είναι υποχρεωτική πριν την έναρξη οποιουδήποτε ασκησιολογίου. Ο στόχος είναι να προετοιμαστεί το σώμα να δεχθεί μεγαλύτερη επιβάρυνση, χωρίς τραυματισμό βέβαια. Δεν είναι απαραίτητη προϋπόθεση να ιδρώσουμε”
Ελπίζω να βοηθήσαμε !

Cycling in the rain
Cycling in the rain
3 χρόνια πριν

Πολύ ωραίες συμβουλές 🙂 Εγώ να πω ότι την άνοιξη ξεκίνησα τρέξιμο σχεδόν καθημερινά και ποτέ δεν έκανα διατάσεις πριν και μετά. Το αποτέλεσμα ήταν να τρέχω στο χειροπρακτη ένα μήνα αργότερα λόγω τραυματισμού.