Γίνεται να αλλάξει κάποιος σεξουαλικά γούστα;

Ερωτήσεις απαντημένες από την ψυχολόγο Φαίνια Ξανθοπουλίδου.

Αγαπητή Φαίνια μάλλον..; Η ερώτηση που με τρώει χρόνια τώρα είναι η εξής: υπάρχει κάποιος παράγοντας ο οποίος είναι υπεύθυνος για τη διαμόρφωση των φετίχ; Γεννιόμαστε με συγκεκριμένα σεξουαλικά γούστα ή είναι κάτι που καλλιεργείται στην πορεία και προκύπτει από καταστάσεις; Από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου (ηλικία 5-6 χρονών και έκτοτε, έως τα 34 μου που είμαι σήμερα) με ερέθιζαν απόλυτα, σενάρια με τιμωρία, εξαναγκασμό, κυριαρχία κτλ, όχι σε σεξουαλικό επίπεδο, αλλά σε τιμωρητικό, σε ρόλους είτε f/f, είτε m/f, ακόμη και σε m/m ή f/m κάποιες φορές. Πραγματικά δεν μπορώ να σκεφτώ πώς προκύπτει αυτό από οικογένειά μου πχ ή κοινωνικό μου περίγυρο. Το περιβάλλον που μεγάλωσα ήταν άψογο, η ίδια ανέκαθεν ήμουν πολύ δυναμική, ανεξάρτητη, δυνατή. Κανένας δεν θα μπορούσε να φανταστεί ότι δεν ερεθίζομαι με κλασικές ερωτικές ταινίες πχ, αλλά με πολύ συγκεκριμένα βίντεο, πολύ συγκεκριμένου φετιχιστικού χώρου. Φυσικά, ένα τέτοιο φετίχ δυσκολεύομαι να το μοιραστώ, αφού πρόκειται για ταμπού και φοβάμαι ίσως να αποδεχθώ αυτήν την πλευρά του εαυτού μου. Μια φορά δοκίμασα να το εκμυστηρευτώ σε σχέση μου και η αντίδραση ήταν όπως θα περίμενε κανείς από vanilla άντρα: του φάνηκε εξαιρετικά περίεργο και κόντρα με τη γυναίκα που είμαι στην καθημερινή μου ζωή. Προσπάθησε να μπει στο ρόλο αλλά δεν το ένιωθε, ούτε τον καύλωνε, γεγονός που με έκανε να το σταματήσω και να το ξεχάσουμε μια για πάντα. Σημειωτέον ότι σε σχετικά bdsm sites ελάχιστοι είναι και οι Έλληνες/ίδες που συμμερίζονται τα γούστα μου. Τελικά, μπορεί κανείς να αλλάξει σεξουαλικά γούστα? Με τον άντρα μου θα είχε νόημα να του το πω και να το δοκιμάσω ή θα άλλαζαν οι ισορροπίες στην κανονική μας ζωή; Θα χαρώ πολύ να μου απαντήσεις. Ευχαριστώ

Είναι πολλοί οι λόγοι που ωθούν έναν άνθρωπο να επιθυμεί να είναι υποτακτικός- ή να τον διεγείρουν τέτοια φαντασιακά σενάρια- και νομίζω ότι οι περισσότεροι περιστρέφονται γύρω από τον έλεγχο που επιθυμεί κάποιος να παραδώσει. Δεν νομίζω ότι γεννιόμαστε με συγκεκριμένα σεξουαλικά γούστα (όμως αυτό δεν νομίζω επίσης να μπορεί να αποδειχτεί εν προκειμένω), αλλά αν δεχτούμε την περίπτωση ότι γεννιόμαστε με συγκεκριμένη ιδιοσυγκρασία, τότε μπορεί κάποιος να υποθέσει πως η ιδιοσυγκρασία ενός βρέφους θα προοικονομήσει τις προτιμήσεις στο σεξ στα μεταγενέστερα χρόνια.

Το αν θα είχε νόημα να μιλήσεις στον σύζυγο σου για αυτό, εξαρτάται νομίζω από το πόσο ψηλά ιεραρχείς το σεξ στη ζωή σου και πόσο δυσαρεστημένη είσαι από την παρούσα κατάσταση στη σεξουαλική σας ζωή. Δεν είναι πολύ εφικτό να αλλάξει κάποιος σεξουαλικά γούστα και είναι μάλλον και άσκοπο, αν τα γούστα του δεν προκαλούν κακό σε κάποιον άλλον. Στην περίπτωση που μιλήσεις στον σύζυγο σου, φυσικά διακινδυνεύεις να διαταράξεις τις ισορροπίες σας.  Αλλά είναι νομίζω προτιμότερο, σε σύγκριση με το αναζητάς τη σεξουαλική απόλαυση εκτός γάμου εν αγνοία του συζύγου σου ή σε σύγκριση με το να ζεις στερημένη ή δυσαρεστημένη από το σεξ που κάνεις τώρα.

Ακολουθήστε την Α,ΜΠΑ; στο Google News

in

Αξιολογήστε το άρθρο

32 points
Upvote Downvote

10
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Παρακαλούμε Συνδεθείτε για να σχολιάσετε
6 Θέματα σχολίων
4 Απαντήσεις θεμάτων
1 Ακόλουθοι
 
Με τις περισσότερες αντιδράσεις
Δημοφιλέστερο θέμα σχολίου
9 Συντάκτες σχολίων
PerastikosleasMeliaAlethiometerWolfcry Πρόσφατοι συντάκτες σχολίων
  Εγγραφείτε  
νεότερα παλαιότερα δημοφιλέστερα
Ειδοποίηση για
Betty Boop
Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Up/Down Voter
Χρόνια συμμετοχής
Δημιουργός Κειμένων
Ειδικός

Έχεις δοκιμάσει να τον εισαγάγεις σιγά σε αυτόν τον κόσμο; Μπορεί να του φαίνεται ξένος αλλά και μπορεί ταυτόχρονα να έχει χωρίς να το περιμένεις διάθεση πειραματισμού. Μην νιώθεις άσχημα. Επειδή δεν είναι πολύ κοινό, δε σημαίνει πως είναι κάτι για το οποίο πρεπει να νιώθεις συστολή και να το κρύβεις. Είναι μέρος της σεξουαλικότητας σου και προοδευτικά η απόκρυψή του κινδυνεύει να βλάψει την σεξουαλική σου ζωή.

Χαρουλίδιο
Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Χρόνια συμμετοχής
Ενθουσιώδης

Συμφωνώ απόλυτα μαζί σου ❤️

Alethiometer
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Ειδικός

Μα…το λέει η γυναίκα, “ούτε του άρεσε ούτε τον κ@$$#@$ε”. Εγώ σα πίεση θα το εκλάμβανα κι επειδή σαν σεξουαλική οντότητα είμαι πολύυυυυ μακριά από όλα αυτά (σε σημείο να μου προκαλούν πραγματική απορία) θα άρχιζα μετά να αισθάνομαι πολύ άβολα στο σεξ, βασικά θα μου μπλόκαρε τελείως κάθε σεξουαλική έκφραση. Άσχημα σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να νιώθει, η σεξουαλική της ζωή έχει ήδη πρόβλημα, δε βλέπω να υπάρχουν και πολλές λύσεις γι’ αυτό πέρα από το να βρει κάποιον άνθρωπο που να είναι σεξουαλικά συμβατοί.

Wolfcry
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Ενθουσιώδης

Δεν ξέρω αν γίνεται κάποιος να αλλάξει σεξουαλικά γούστα ή αν υπάρχει κάτι βαθύτερο μέσα μας και κάποια στιγμή αναδύεται στην επιφάνεια. Προσωπικά, με τα χρόνια συνειδητοποίσα ότι γινόμουν ολοένα και πιο ανοιχτός σε νέες εμπειρίες. Επίσης, ενώ θυμάμαι ότι μέχρι τα 25 μου, φαντασιωνόμουν ότι μου άρεσε να έχω εγώ κυρίως τον έλεγχο, στην πορεία αυτό άλλαξε. Άλλαξε πραγματικά, όμως, ή υπήρχε από πριν το αντίθετο και απλά υπήρξαν ερεθίσματα που βοήθησαν να βγει προς τα έξω; Υπάρχουν κάποιες μεμονωμένες σκέψεις που με κάνουν να λέω ότι τελικά υπήρχε η προδιάθεση. Για παράδειγμα, θυμάμαι πάντα πως αν η εκάστοτε… Διαβάστε περισσότερα »

Intrusive Thot
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Πέραν της ιδιοσυγκρασίας, δεν σχετίζεται και το τραύμα σε πρώιμη ηλικία με τέτοιες προτιμήσεις;

Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Χρόνια συμμετοχής
Up/Down Voter
Συμμετέχων

Στο the brain that changes itself αναφέρει περιπτώσεις ατόμων που είχαν περάσει δυσκολίες (βία, παραμέληση, σοβαρα προβλήματα υγείας κ.ά. ) ιδιαίτερα σε μικρή ηλικία και τις έχει
συσχετίσει με την ανάπτυξη σεξουαλικών προτιμησεων που αναφέρεις. Στο βιβλίο αναφέρονται περιπτώσεις που ήταν επιζήμιο και επικίνδυνο για την ζωή τους, συνεπώς ακολούθησαν κάποια θεραπεία και είδαν βελτίωση.

leas
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συνεργάτης

Είναι πολύ εφικτό να αλλάξει κάποιος σεξουαλικά γούστα. Γίνεται, αν βρίσκεται σε θεραπεία και καταλάβει ότι θέλει να αλλάξει σεξουαλικά γούστα και δουλεύει σκληρά στη θεραπεία του. Επίσης δεν είναι άσκοπο και σε μια δεύτερη περίπτωση, να καταλάβει πως τα γούστα του προκαλούν κακό στον ίδιο και να μην έχει πια την ανάγκη να κάνει κακό στον εαυτό του.

Melia
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Εθισμένος στα Lenoji
Ενθουσιώδης

Δεν προκύπτει από κάπου ότι τα σεξουαλικά γούστα της κοπέλας βλάπτουν τον εαυτό της ή τους άλλους. Άρα, είναι απαράδεκτο να μιλάμε για θεραπεία.

leas
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συνεργάτης

Νομίζω πως απορώ με την υπομονή της Λένας, όσον αφορά την κατανόηση κειμένου. Πραγματικά με εντυπωσιάζει. Δεν αναφέρθηκα στο σχόλιό μου στην κοπέλα, έτσι δεν είναι; Σχολίασα αυτό που είπε η Φαίνια, πως δεν είναι πολύ εφικτό να αλλάξει ΚΑΠΟΙΟΣ σεξουαλικά γούστα και είναι μάλλον και άσκοπο, αν τα γούστα του (ΤΟΥ ΚΑΠΟΙΟΥ) δεν προκαλούν κακό σε κάποιον άλλον. Δεν είπα τίποτα περισσότερο και τίποτα λιγότερο και δεν εννοούσα τίποτα περισσότερο και τίποτα λιγότερο.

Perastikos
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Ως άντρας σου μιλάω: μην είσαι και τόσο σίγουρη ότι δεν του αρέσει. Πολλές φορές, αν όχι τις περισσότερες, και εμεις «πνιγούμε» τις ορέξεις μας. Δοκίμασε κλιμάκωση σε αυτά που θέλεις , τόσο στην κάθε μια πράξη, όσο και στην κάθε νέα φορά. Δεν είναι απόλυτο ότι θα πετύχει, αλλά οι πιθανότητες είναι μαζί σου. Η συζήτηση, είναι κάπως «κρύα» λύση για εμας συχνά. Η σταδιακή κλιμάκωση ομως, λειτουργεί αλλιως, ειδικά παρατηρώντας τι αρέσει και σε αυτόν