Γιατί ξεσπάω 5 μέρες πριν την περίοδο;

Απάντηση από τον γυναικολόγο του ‘Α, μπα’, Νίκο Αθανασόπουλο

Σύντομα και περιεκτικά…τους τελευταίους μήνες τα σωματικά προεμμηνορροϊκά συμπτώματα (πονοκέφαλος, σπυράκια κλπ) έχουν μετατραπεί σε ψυχολογικά (κακή διάθεση, αυξημένο άγχος, αϋπνία). Όταν μου έρχεται περίοδος ηρεμώ αλλα δεν θελω να περνάω αυτη τη φαση. Για ν μη με καταβαλει απλα λεω “νταξει θα κανει τον κυκλο του και μετα ολα καλα”… ειναι δικαιολογία οι ορμόνες λες ; αλλα οσο σκέφτομαι τους λογους που μπορει να μου προκαλούν τα παραπάνω συνειδητοποιώ οτι αυτα με απασχολούν ουτως η αλλως , γιατί ξεσπάω αυτες τις 5 μερες λιγο πριν την περίοδο;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Αγαπητή φίλη, είναι άδικο να κατηγορείς τον εαυτό σου ότι ψάχνει δικαιολογίες, καθώς αυτό που σε καταβάλλει είναι μάλλον το λεγόμενο “Προεμμηνορρυσιακό Σύνδρομο”. Και, όχι, δεν είναι “εντάξει θα κάνει τον κύκλο του και όλα καλά”. Κάθε γυναίκα έχει 12 με 13 εμμηνορυσιακούς κύκλους το χρόνο. Αυτό σημαίνει ότι 60 με 65 ημέρες το χρόνο, δηλαδή 2 από τους 12 μήνες, χάνεις τη λειτουργικότητα σου μέσα στην κακή διάθεση, το άγχος και την αϋπνία. Επομένως είναι σημαντικό πρόβλημα και έχεις απόλυτο δίκαιο να επιζητάς λύση. Χωρίς λύση, από την ηλικία των 25 μέχρι την ηλικία των 50 π.χ., μια γυναίκα “χάνει” 4 χρόνια από τη ζωή της.

Σαν πολλά δεν ακούγονται; Το χαρακτηριστικό που αναφέρεις είναι ότι τα συμπτώματα υποχωρούν με το που έρθει η περίοδος, και πολλές φορές σε περιόδους άγχους τα συμπτώματα είναι ακόμα χειρότερα. Το προεμμηνορυσιακό σύνδρομο έχει τόσο σωματικές όσο και ψυχολογικές συνιστώσες, οπότε αντίστοιχα, για την αντιμετώπισή του μπορούν να στοχευθούν και οι δύο συνιστώσες.

1)  Εδώ ισχύει η κλασσική ιατρική συμβουλή της προσπάθειας για υιοθέτηση ενός υγιεινού τρόπου ζωής με καθημερινό περπάτημα/ήπια άσκηση (20 λεπτά είναι αρκετά), 8 ώρες ύπνο τη μέρα, ισορροπημένη διατροφή, διακοπή του καπνίσματος και περιορισμό του αλκοόλ. Ακούγεται κλισέ αλλά στην πλειονότητα των περιπτώσεων αυτό οδηγεί αποδεδειγμένα στην βελτίωση της διάθεσης γενικότερα, οπότε συνήθως βοηθάει  και στην αντιμετώπιση των συμπτωμάτων. Σε κάθε περίπτωση βοηθάει στην βελτίωση της υγείας μας, οπότε αξίζει την προσπάθεια.

2) Όσον αφορά στα διάφορα φυσικά βοηθήματα όπως το gingko biloba, τις διάφορες “πολυβιταμίνες”, το ασβέστιο, καθώς και τη ρεφλεξολογία ή το βελονισμό, τα διαθέσιμα στοιχεία είναι περιορισμένα και αλληλοσυγκρουόμενα. Το Προεμμηνορρυσιακό Σύνδρομο όμως είναι ένα πρόβλημα κατά βάση υποκειμενικό και κάθε γυναίκα είναι μοναδική. Οπότε, κάθε γυναίκα είναι ελεύθερη να δοκιμάσει και εάν οποιαδήποτε λύση την βοηθάει στην αντιμετώπιση του Συνδρόμου, τότε αυτή η λύση είναι απόλυτα αποδεκτή (εξαιρούνται βότανα και άλλες ουσίες που αλληλεπιδρούν με φάρμακα, οπότε και χρειάζεται μεγάλη προσοχή).

3) Η Γνωστική-Συμπεριφορική Ψυχοθεραπεία έχει αποδειχθεί ότι μπορεί να βοηθήσει σημαντικά στην αντιμετώπιση του Συνδρόμου, καθώς η γυναίκα μπορέι να βοηθηθεί στην ανάπτυξη προσωπικών στρατηγικών για την αντιμετώπιση των ψυχολογικών συμπτωμάτων, οπότε όλες οι διεθνείς εταιρείες την προτείνουν ως μία από τις βασικές θεραπείες. Μειονέκτημα αυτής της επιλογής είναι ότι μπορεί να χρειαστεί αρκετός χρόνος και προσπάθεια από μέρους σου προκειμένου να δεις αποτελέσματα. Σημαντικό πλεονέκτημα είναι το γεγονός ότι μπορεί να σε βοηθήσει και σε άλλους τομείς της ζωής σου. Περισσότερα στοιχεία φαντάζομαι μπορεί να δώσει η  ψυχολόγος του Α;ΜΠΑ.

4) Ορισμένα αντισυλληπτικά δισκία έχουν αποδειχθεί ότι μπορούν να καταστείλουν τα συμπτώματα του Συνδρόμου και αυτό έχει υποτεθεί ότι συμβαίνει μέσω της καταστολής της ωορρηξίας. Επιπλέον υπάρχει η δυνατότητα στη γυναίκα να λάβει τα δισκία χωρίς διακοπή για 2-3 μήνες με αποτέλεσμα να βλέπει περίοδο μόνο μια φορά στους 2-3 μήνες, και έτσι να μειώνονται οι μέρες των συμπτωμάτων. Χρειάζεται όμως προσοχή, καθώς τα δισκία παλαιότερης γενεάς (π.χ αυτά που περιέχουν λεβονοργεστρέλη) μπορεί να έχουν το αντίθετο αποτέλεσμα και να προκαλέσουν σημαντικές αλλαγές διάθεσης. Τα δισκία 4ης γενεάς που περιέχουν δροσπιρενόνη έχουν φανεί να βοηθάνε σημαντικά στην αντιμετώπιση του Συνδρόμου και αυτά είναι που συστήνονται ως πρώτη γραμμή θεραπείας. Επίσης, έχουν το πλεονέκτημα ότι ταυτόχρονα προσφέρουν και αντισύλληψη, ενώ συνήθως προσφέρουν άμεση ανακούφιση εντός του μήνα. Όμως, και σε αυτή τη περίπτωση κάποιες γυναίκες μπορεί να δουν βελτίωση των συμπτωμάτων και κάποιες όχι, οπότε χρειάζεται προσεκτική αξιολόγηση της ανταπόκρισης.

5) Τέλος, στις επιλογές φαρμακευτικής αντιμετώπισης του Συνδρόμου, συμπεριλαμβάνεται  μια κατηγορία αντικαταθλιπτικών που ονομάζονται εκλεκτικοί αναστολείς επαναπρόσληψης σεροτονίνης (SSRIs). Μπορούν να δίνονται είται καθημερινά είτε μόνο στο δεύτερο μισό του κύκλου, και έχει αποδειχθεί η αποτελεσματικότητά τους τόσο για την αντιμετώπιση των ψυχολογικών όσο και των σωματικών συμπτωμάτων. Η χορήγησή τους χρειάζεται αξιολόγηση της αποτελεσματικότητας τον πρώτο καιρό και προσοχή για την έγκαιρη διάγνωση πιθανών ανεπιθύμητων ενεργειών (αυπνίες, άγχος, μειωμένη libido). Συνοπτικά, για το πρόβλημα του προεμμηνορροϊκού συνδρόμου υπάρχουν πολλές λύσεις, αλλά χρειάζεται λίγη προσπάθεια προκειμένου να βρεις τη λύση που σου ταιριάζει και σε ανακουφίζει. Αξίζει όμως απόλυτα να προσπαθήσεις γιατί θα δεις σημαντική βελτίωση στην ποιότητα της ζωής σου.

Υ.Γ.: Οι συστάσεις σε αυτή την απάντηση βασίστηκαν στις κατευθυντήριες οδηγίες του Βασιλικού Κολλεγίου Μαιευτήρων-Γυναικολόγων, της Αμερικανικής Εταιρείας Οικογενειακών Ιατρών καθώς και της Global Library Of Women’s Medicine  που αποτελεί επίσημη ιστοσελίδα της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Μαιευτικής και Γυναικολογίας. Οι επίσημοι αυτοί φορείς είναι επιφορτισμένοι με την αξιολόγηση της διεθνούς βιβλιογραφίας και είναι οι πλέον αξιόπιστοι. Δυστυχώς δεν υπάρχουν επίσημες κατευθυντήριες οδηγίες ή ιστοσελίδες στα ελληνικά από κάποιον επίσημο φορέα για το θέμα. Για περισσότερες πληροφορίες στην αγγλική γλώσσα, μπορείτε να ανατρέξετε εδώ και εδώ (επίσημες ιστοσελίδες για πληροφορίες προς ασθενείς).

Ακολουθήστε την Α,ΜΠΑ; στο Google News

in

Αξιολογήστε το άρθρο

92 points
Upvote Downvote

2
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Παρακαλούμε Συνδεθείτε για να σχολιάσετε
1 Θέματα σχολίων
1 Απαντήσεις θεμάτων
1 Ακόλουθοι
 
Με τις περισσότερες αντιδράσεις
Δημοφιλέστερο θέμα σχολίου
2 Συντάκτες σχολίων
Sia Πρόσφατοι συντάκτες σχολίων
  Εγγραφείτε  
νεότερα παλαιότερα δημοφιλέστερα
Ειδοποίηση για
Sia
Επισκέπτης
Συμμετέχων
Sia

Κε Αθανασοπουλε ευχαριστούμε για τις πληροφορίες. Θα ήθελα να σας ρωτησω αν τελικά είναι μύθος ή έχει κάποια βάση ότι το pms βελτιώνεται μετά τη γέννηση παιδιού. Γιατί από δικιά μου εμπειρία εκτός από το χαρωπό για μενα γεγονός ότι δεν υπήρχε περίοδος για μήνες μετά τον τοκετό, όταν τελικά η περιοδος επανήλθε ήταν το ίδιο γνωστό ανυπόφορο pms όπως παλιά. Θα ήθελα να συμπληρώσω ότι σύμφωνα με κάποιες μελέτες η βιτ Β6 βοηθάει. Δεν είμαι φαν των πολυβιταμινων αλλά για πρώτη φορά μου συνταγογραφησαν B6 στο εξωτερικό όταν πήγα στο γιατρό για να βρω μια λύση. Το τηρησα για… Διαβάστε περισσότερα »