Γιατί τόσες πολλές γυναίκες δέχονται σεξουαλική παρενόχληση από τους εκπαιδευτές οδήγησης;

Σοκάρουν οι αριθμοί των καταγγελιών για σεξουαλική παρενόχληση από δασκάλους οδήγησης

Όταν η Philippa ήταν 17 χρονών, στο χωριό που μεγάλωνε υπήρχε μόνο ένας εκπαιδευτής οδήγησης. «Όλοι πήγαιναν σε αυτόν» λέει. Η ίδια όμως αισθανόταν αρκετά άβολα στα μαθήματα της. «Στην αρχή έκανε σχόλια για την εμφάνιση μου- ότι ήμουν ένα νέο, όμορφο κορίτσι και διάφορα άλλα- ενώ στη συνέχεια άρχισε να λέει πράγματα για το σώμα μου, όπως -πρέπει να φοράς αυτή τη φούστα πιο συχνά, μου αρέσουν τα πόδια σου». Και όλο αυτό κλιμακώθηκε. «Έβαζε το χέρι του στο πόδι μου για να με βοηθήσει να αλλάξω ταχύτητα καθώς κρατούσα το τιμόνι χωρίς να μπορώ να αντιδράσω. Κρατούσε για λίγο το χέρι του εκεί και ύστερα το ανέβαζε πιο ψηλά κοντά στο μηρό μου. Υπήρχαν πολλές προειδοποιήσεις από μέρους του, που με ανάγκαζαν να λέω πως μου άρεσαν τα μαθήματα και ότι θα το μετέφερα αυτό στη μητέρα μου».

H Philippa δεν είναι η μόνη. Τις τελευταίες 2 εβδομάδες έχω ακούσει από τουλάχιστον 20 γυναίκες ότι παρενοχλήθηκαν ή κακοποιήθηκαν σεξουαλικά από τον δάσκαλο οδήγησης. Σχεδόν όλες οι εμπειρίες έχουν κοινά χαρακτηριστικά. Οι περισσότεροι ήταν νέοι και άπειροι εκείνη τη περίοδο. Όλοι περιγράφουν ότι αισθάνθηκαν ευάλωτοι, αδύναμοι, παγιδευμένοι μέσα στο αυτοκίνητο σε μια δυνητικά επικίνδυνη κατάσταση χωρίς μάρτυρες με έναν μεγαλύτερο άντρα σε θέση ισχύος απέναντι τους. Αρκετοί προσπάθησαν να ενημερώσουν τις οικογένειες τους για το τι συνέβη απλά για να ακούσουν ότι κατάλαβαν λάθος και «να μην δημιουργήσουν αναστάτωση». Κάποιοι επιχείρησαν να αναφέρουν το δάσκαλο τους στη σχολή οδήγησης αλλά αγνοήθηκαν. Και για αρκετούς οι μακροπρόθεσμες επιπτώσεις ήταν σοβαρές. Η Philippa δεν έμαθε ποτέ να οδηγεί. Τώρα στη ηλικία των 30 λέει «αμφιβάλλω ειλικρινά αν θα μάθω ποτέ μου».

Στο τρίτο μάθημα της Aisha ο δάσκαλος άρχισε να αγγίζει το πόδι της. Εκείνη αισθάνθηκε «ταπεινωμένη, βρόμικη και ανίκανη να τον σταματήσει». Ήταν 17 ετών. «δεν ήξερα πώς να αντιδράσω και απλά έπρεπε να υπομείνω το άγγιγμα του μέχρι να τελειώσει το μάθημα». Όταν ανέφερε το περιστατικό στους γονείς της, της είπαν να συνεχίσει τα μαθήματα και να μην το κάνει θέμα.

Ο δάσκαλος της Charlie, χτυπούσε ελαφρά το κεφάλι της αποκαλώντας την «ξανθιά» κάθε φορά που εκείνη έκανε ένα λάθος. «Όταν ήθελε να κόψω ταχύτητα συνήθιζε να ακουμπάει το μηρό μου ως ένδειξη ότι έπρεπε να σταματήσω. Κράταγε το χέρι του εκεί για πολύ ώρα».

Ο εκπαιδευτής της Sarah της είπε πως δεν έδωσε προσοχή την ώρα που πάρκαρε γιατί «ήταν απασχολημένος να κοιτάει το στήθος μιας περαστικής».

Ο δάσκαλος της Rhea την παρενόχλησε και συνέχισε να την καταδιώκει μέσα από τα social media ακόμα και όταν εκείνη διέκοψε τα μαθήματα.

Ο καθηγητής της Amy την ρώτησε αν θέλει να πάει σπίτι του για τσάι και ύστερα την άρπαξε και την φίλησε με τη βία.

Ο καθηγητής οδήγησης είπε στον Jack, «πρέπει να αγγίζεις το συμπλέκτη πολύ μαλακά. Να έτσι» και ύστερα άρχισε να χαϊδεύει απαλά το εσωτερικό του μηρού του.

Αυτές οι ιστορίες δεν είναι ασυνήθιστες. Τα τελευταία έξι χρόνια περισσότερες από 100 γυναίκες έχουν αναφέρει σεξουαλική παρενόχληση ή επίθεση από το δάσκαλο οδήγησης. Όταν το κίνημα #Metoo πήρε μεγάλες διαστάσεις, δημιουργήθηκε μια ομάδα 10 γυναικών από το Σαν Φρανσίσκο, οι οποίες είχαν καταγγείλει στο παρελθόν σεξουαλική παρενόχληση από τον ίδιο εκπαιδευτή. Μόλις τον περασμένο μήνα ένας άλλος δάσκαλος οδήγησης, ο Neil Addison, φυλακίστηκε για σεξουαλική κακοποίηση 14 μαθητριών κατά τη διάρκεια των μαθημάτων.

Η Ομοσπονδία Εκπαιδευτών Οδήγησης δημοσίευσε φέτος ενημερωμένες οδηγίες σχετικά με την αναμενόμενη συμπεριφορά των εγκεκριμένων εκπαιδευτών οδήγησης, αναφέροντας επίσης πως: «Λαμβάνουμε αναφορές για σοβαρά ακατάλληλες συμπεριφορές. Αυτές κυμαίνονται από χρήση σεξουαλικής γλώσσας, περιττής φυσικής επαφής, μέχρι αποστολή ακατάλληλων μηνυμάτων και φωτογραφικού υλικού στους μαθητές».

Ο υπεύθυνος εγγραφών, Jacqui Turland δήλωσε: «Παίρνουμε πολύ σοβαρά την ασφάλεια των μαθητευομένων. Σε περίπτωση παραπόνου θα διεξάγεται ενδελεχής έρευνα με τη βοήθεια της αστυνομίας αν χρειαστεί»

«Δεν ανεχόμαστε καμία κακοποίηση και οι εκπαιδευτές που διαπιστώνεται ότι απειλούν την ασφάλεια των μαθητών θα απομακρύνονται και θα χάνουν την άδεια ασκήσεως επαγγέλματος».

«Για να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα, ενθαρρύνουμε τους εκπαιδευόμενους να αναφέρουν περιστατικά, γεγονός που οδήγησε στη διερεύνηση 87 εκπαιδευτών οδήγησης το 2017. Ως εκ τούτου πάρθηκαν μέτρα εναντίον 48 δασκάλων και 7 από αυτούς καθαιρέθηκαν»

Παρόλ’αυτα, μια γυναίκα δήλωσε πως προσπάθησε να καταγγείλει τον εκπαιδευτή της για σεξουαλική παρενόχληση στη σχολή οδήγησης αλλά η απάντηση ήταν πως δεν υπάρχουν επαρκείς αποδείξεις καθώς ήταν μόνο οι δυο τους στο αμάξι. Ο διευθυντής της σχολής υπονόησε πως λέει ψέματα λέγοντας της «Με όλο το σεβασμό αλλά ήσασταν μόνο οι δύο σας». Η γυναίκα ανέφερε πως φοβήθηκε να απευθυνθεί στο σωματείο γιατί ο εκπαιδευτής γνώριζε τη διεύθυνση του σπιτιού της.

Πολλοί από αυτούς που έχουν καταγγείλει σεξουαλική παρενόχληση σε μαθήματα οδήγησης παραδέχονται πως χρειάζονται πολύ καιρό, ίσως και ποτέ για να μπορέσουν να ξανακάνουν μαθήματα. Η Sophie περίμενε 10 χρόνια μέχρι να ξεκινήσει ξανά, αφού ο δάσκαλος της την άγγιζε επανειλλημένα με πρόσχημα τη μείωση ταχύτητας.

Η Lon ήταν κι εκείνη 17 χρονών όταν ο εκπαιδευτής της ξεκίνησε να κάνει ακατάλληλα σχόλια για το στήθος της και στη συνέχεια της είπε «θα χειρίζεσαι το χειρόφρενο όπως το μόριο του φίλου σου. Μην το αφήσεις μέχρι να σου το πει ο ίδιος». Στη συνέχεια άρχισε να της επιτίθεται. Την χάιδευε, έβαζε τα χέρια του ανάμεσα από τα πόδια της, έγερνε πάνω της. Μερικές φορές πασπάτευε τα οπίσθια της καθώς εκείνη έβγαινε από το αμάξι. «Μου έλεγε να μην το αναφέρω σε κανέναν και πως ήταν ατύχημα». Η Lon γυρνούσε σπίτι κατηγορώντας τον εαυτό της, νιώθοντας απαίσια. Ύστερα από χρόνια και την εύρεση καινούργιου εκπαιδευτή κατάφερε να νιώσει πως δεν ήταν δικό της το φταίξιμο.

Το ίδιο ισχύει και για τη Sal «Ήμουν πολύ φοβισμένη μέσα στο μικρό αμάξι με αυτόν τον μεγαλύτερο άντρα δίπλα μου να με αγγίζει. Δεν ξαναπήγα ποτέ στα μαθήματα του. Τελικά έμαθα να οδηγώ πέρσι, ύστερα από 16 χρόνια με τη βοήθεια μιας θαυμάσιας γυναίκας εκπαιδευτή που με έκανε να νιώθω ασφαλής»

Αρκετές γυναίκες εκπαιδεύτριες δηλώνουν πως πολλοί μαθητές τους προσεγγίζουν ύστερα από άσχημες εμπειρίες με άνδρες εκπαιδευτές. Η Emma που εργάζεται ως εκπαιδεύτρια σε ένα μικρό χωριό αναφέρει πως: «Συμβαίνει πολύ πιο συχνά από ότι θέλουμε να παραδεχτούμε. Μια νεαρή γυναίκα θυμάμαι ότι κακοποιήθηκε από τον ιδιοκτήτη μιας σχολής οδηγών. Οι γονείς της κάλεσαν εμάς και μου ζήτησαν να αναλάβω εγώ την εκπαίδευση της. Θυμάμαι ότι καθόμουν στο αυτοκίνητο μαζί της στο τέλος του μαθήματος και μου έλεγε πόσο αναστατωμένη και μπερδεμένη ήταν για αυτό που της συνέβη».

Αυτή η αίσθηση σύγχυσης και ντροπής είναι πολύ συνηθισμένη, δεδομένης της ανισορροπίας ισχύος που είναι εγγενής στην κατάσταση. Η πιθανότητα πως τα θύματα είναι κυρίως νεαρής ηλικίας επιδεινώνει την αποσιώπηση. Οι επιπτώσεις στις ζωές των γυναικών είναι τεράστιες. Οι εμπειρίες αυτές συχνά καθιστούν αδύνατο να οδηγήσουν, γεγονός με πολλαπλές συνέπειες στην κινητικότητα, την ανεξαρτησία και τη σταδιοδρομία τους.

Η Ellie χρειάστηκε μια 10ετία για να ξαναπροσπαθήσει να μάθει οδήγηση, αφού υπήρξε θύμα σεξουαλικής επίθεσης από τον δάσκαλο της. Εκείνη την εποχή ήταν πολύ φοβισμένη να πει στους γονείς της γιατί δεν απολάμβανε τα μαθήματα που της είχαν κάνει δώρο. «Δεν πέρασα τις εξετάσεις και δεν είχα κουράγιο να συνεχίσω μέχρι που έφτασα 28 χρονών. Ακόμη αισθάνομαι στερήθηκα την ανεξαρτησία μου»

Ωστόσο ούτε η τελική επιτυχία των εξετάσεων δεν επιλύει πάντα τα προβλήματα. Η Zara περιγράφει πως η εμπειρία της παρενόχλησης την άφησε με μια μόνιμη βαθιά ανασφάλεια πίσω από το τιμόνι. «Όταν είσαι 17 χρονών δεν μπορείς να καταλάβεις ότι αυτό που σου συμβαίνει, αυτό που ακούς είναι λάθος. Το μόνο που καταλαβαίνεις είναι ότι αισθάνεσαι άβολα κατά την οδήγηση. Έχουν περάσει 10 χρόνια και ακόμα παραμένω νευρική οδηγός».

Ορισμένα ονόματα έχουν αλλάξει

Η Laura Bates είναι ιδρύτρια του Everyday Sexism Project

in ,

Αξιολογήστε το άρθρο

10 points
Upvote Downvote

14
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Παρακαλούμε Συνδεθείτε για να σχολιάσετε
11 Θέματα σχολίων
3 Απαντήσεις θεμάτων
1 Ακόλουθοι
 
Με τις περισσότερες αντιδράσεις
Δημοφιλέστερο θέμα σχολίου
11 Συντάκτες σχολίων
ClumsieacantholimonlogladyLouk RitiaΚένταυρος Πρόσφατοι συντάκτες σχολίων
  Εγγραφείτε  
νεότερα παλαιότερα δημοφιλέστερα
Ειδοποίηση για
Κοσμική Νεράιδα
Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Χρόνια συμμετοχής
Συνεργάτης

Πατήστε τον και κάντε το να φανεί σαν ατύχημα

Λυ Τσέρυ
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Μολις ειδα το αρθρο άρχισε η καρδια μου να χτυπάει. Δε θα ξεχασω ποτε τι περασα οταν εκανα μαθηματα οδηγησης για πρώτη φορα. Γιατι φυσικα δεν μπορεσα να οδηγησω μετα απ αυτο, ημουν κομπλαρισμενη και χρειαστηκε να παω σε αλλο δασκαλο μετα απο καποια χρονια και σιγα σιγα να λυθω και να οδηγησω κανονικα. Με υποτιμουσε, μου φωναζε και ταυτοχρονα με φλερταρε και με κοιτουσε λαγνα σε καθε μαθημα. Εβαζα τα κλαματα μεσα στο αυτοκινητο και με κατηγορουσε οτι εγω φταιω που εκανα μλκια και καπακια με χαιδευε κι ελεγε οτι ενα τοσο ομορφο κοριτσι δεν πρεπει να κλαιει. Μια… Διαβάστε περισσότερα »

Clumsie
Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Up/Down Voter
Χρόνια συμμετοχής
Ενθουσιώδης

και εμένα μου συνέβη να με έχει αγγίξει στο πόδι ψηλά και μετά από καιρό να μου φωνάζει και να κάνει υποτιμητικά σχόλια…αγχωνόμουν στο δρόμο για το παραμικρό και φοβόμουν τι θα πει…όταν στις εξετάσεις περίμενα με άντρα μαθητή του να δώσουμε, έλεγε διάφορα κλασικά του ελληνάρα για τις γυναίκες και το πόσο μάγκας είναι…και έδωσα και 4 φορές τα πρακτικά για να πάρω δίπλωμα

Μέλος
Up/Down Voter
Εθισμένος στα Lenoji
Χρόνια συμμετοχής
Δημιουργός Κειμένων
Μέντορας

{… Όταν ανέφερε το περιστατικό στους γονείς της, της είπαν να συνεχίσει τα μαθήματα και να μην το κάνει θέμα. …} Η φράση [ μην το κάνεις θέμα] είναι η αγαπημένη φράση της κοινωνίας προς την γυναίκα. Μάλλον σημαίνει: [Δεν φτάνει που είχες το θράσος να μην γεννηθείς άντρας, κάνεις και φασαρία.]

Σκιάς όναρ άνθρωπος
Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Χρόνια συμμετοχής
Up/Down Voter
Συνεργάτης

Θα ήταν πιο ενδιαφέρον να είχαμε περιστατικά από την ελληνική πραγματικότητα, ώστε να συζητούσαμε τι κάνουν οι φορείς στην Ελλάδα και όχι τι κάνουν οι φορείς μιας άλλης χώρας. Ειδικά αν λάβουμε υπόψη και το λάδωμα στους εξεταστές, σχηματίζεται μία λίγο διαφορετική εικόνα που όμως μας αφορά πολύ περισσότερο.

Μέλος
Up/Down Voter
Εθισμένος στα Lenoji
Χρόνια συμμετοχής
Δημιουργός Κειμένων
Μέντορας

Ίσως τα θύματα στην Ελλάδα δεν έχουν καν αρχίσει να μιλάνε, γι αυτό δεν μπορούμε ακόμα να εξετάσουμε τα ελληνικά περιστατικά. Γενικότερα, στο γυναικείο ζήτημα, τα βήματα των πιο φεμινιστικών χωρών πρέπει να προβάλλονται στις πιο καθυστερημένες χώρες (όπως γίνεται πχ με την δημοσίευση αυτού του άρθρου σε ένα ελληνικό σάιτ) για να παίρνουν θάρρος και οι υπόλοιπες γυναίκες και να αρχίσουν να μιλούν.

Κένταυρος
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Εθισμένος στα Lenoji
Up/Down Voter
Συμμετέχων

Ήταν η μόνη περίπτωση που για την επιλογή του επαγγελματία βασικό κριτήριο μου ήταν το φύλο. Ήμουν 18 και δεν ήθελα να ρισκάρω. Έψαξα και βρήκα γλυκιά δασκάλα 🙂

hanomai giati remvazo
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Πρόσφατα μου είπε κι εμένα η εικοσάχρονη κόρη μιας φίλης μου ότι ο δάσκαλος της οδήγησης, έχοντάς της πει ότι είναι και παντρεμένος, της έκανε σχόλια για την εμφάνισή της, την ψιλοφλέρταρε. Δεν προχώρησε άλλο αλλά αυτό δεν το κάνει λιγότερο απαράδεκτο. Τώρα μου ήρθε διαβάζοντας αυτό και μια μισοξεχασμένη “φλασιά”: όταν ήμουν κι εγώ στα είκοσι στις τακτικές επισκέψεις στον ορθοδοντικό για τα σιδεράκια μου, θυμάμαι άπλωνε την πετσέτα με τα εργαλεία του στο στήθος μου (τόσο φλάτ που έκανε και για τραπεζάκι:-)) και όταν είχε να κάνει κάποια παρατήρηση ή να πει τελειώσαμε, άγγιζε/έπιανε μάλλον το μπούτι μου.… Διαβάστε περισσότερα »

Μέλος
Up/Down Voter
Εθισμένος στα Lenoji
Χρόνια συμμετοχής
Δημιουργός Κειμένων
Μέντορας

Μην αγανακτείς με τον εαυτό σου, με αυτόν να αγανακτείς!

Flying Grandma
Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Χρόνια συμμετοχής
Up/Down Voter
Δημιουργός Κειμένων
Advocate

Είχε συμβεί σε μια πολύ καλή μου φίλη και συμφοιτήτρια όταν είμασταν στο πρώτο έτος. Ένας δάσκαλος οδήγησης σε σχολή στο Παγκράτι της είχε πει ότι ξέρει πως οι φοιτήτριες ζορίζονται οικονομικά και ότι αυτός μπορεί να τη βοηθήσει. Και μετά της χάιδεψε το μπούτι. Φυσικά σταμάτησε αρον αρον τα μαθήματα και πήρε τελικά το δίπλωμα της στο νησί της. Ήταν το 2004. Ποιος ξέρει ποσά κοριτσάκια παρενόχλησε ο τύπος αυτός.

Μέλος
Up/Down Voter
Εθισμένος στα Lenoji
Χρόνια συμμετοχής
Δημιουργός Κειμένων
Μέντορας

Και σκεφτείτε ότι, στην συγκεκριμένη περίπτωση, ο μαθητης ειναι ο πελάτης, άρα έχει οικονομική εξουσία απέναντι στον δάσκαλο.

Louk Ritia
Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Up/Down Voter
Χρόνια συμμετοχής
Επιβεβαιωμένος Χρήστης
Ειδικός

Διάβασα το άρθρο και τα σχόλιά σας…δεν είχα ιδέα, έχω φρικάρει. Δεν ξέρω να οδηγώ, δεν έχω κάνει ποτέ μαθήματα και νιώθω ότι ανοίχτηκε ενας καινούριος κόσμος, καθόλου όμορφος φυσικά. Το ότι κάτι δεν το γνωρίζουμε δε σημαίνει βέβαια ότι δε μας αφορά, απλώς κάποιες φορές πρέπει να βρεθεί μια αφορμή για να μάθεις κάτι καινούριο. Εδώ μιλάμε για ένα περιβάλλον στο οποίο η μαθήτρια-πελάτισσα νιώθει ευάλωτη, έχει να επεξεργαστεί δεκάδες πράγματα με τα οποία δεν είναι εξοικειωμένη, όπως η οδήγηση, οι ταχύτητες, η προσοχή στο δρόμο κ.α. και παράλληλα πρέπει να διαχειριστεί και το δάσκαλο που σε μία τέτοια… Διαβάστε περισσότερα »

acantholimon
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Up/Down Voter
Εθισμένος στα Lenoji
Συνεργάτης

Δε μου κάνει και μεγάλη εντύπωση.Αυτά τα περιστατικά δε λείπουν από την εκπαίδευση.Τα κάνουν καθηγητές,δάσκαλοι μουσικής,προπονητές,πνευματικοί μέντορες.Γιατί θα ήταν εξαίρεση οι δάσκαλοι οδήγησης;Κάτι πάει γενικώς στραβά και κάποιοι άνθρωποι εκμεταλλεύονται τη θέση τους.Κι όταν είσαι μαθητευόμενος,που σημαίνει,ότι αναγνωρίζεις την αυθεντία του άλλου,προκειμένου να μάθεις,μπορεί να βρεθείς σε δύσκολη θέση.Ειδικά σε νεαρή ηλικία,που εκεί κυρίως στοχεύουν κι αυτοί,δεν ξέρεις πάντα πώς να αντιδράσεις.Και ο λόγος σου απέναντι στο δικό του είναι πιο αδύναμος.Συν ότι μπορεί να τα ήθελες κι εσύ σιγανοπαπαδιά και πας να εκθέσεις έναν αξιοπρεπή άνθρωπο.