Γιατί στην Ελλάδα έχουμε το υψηλότερο ποσοστό καισαρικών στον κόσμο;

Απάντηση από τον γυναικολόγο του ‘Α, μπα’, Νίκο Αθανασόπουλο

Εδώ και πάρα πολλά χρόνια διαβάζω ότι η Ελλάδα έχει τα υψηλότερα ποσοστά καισαρικών (χωρίς ιατρική αιτιολόγηση) στον κόσμο (!). Μόνο από γνωστές μου έχω ακούσει ότι υποψιάζονται ότι ο γιατρός τους τους έκανε καισαρική γιατί ήθελε να τελειώνει να πάει σπίτι του αλλά δε μπορώ να δεχτώ ότι το περιορισμένο δείγμα μου είναι και η απάντηση στο γιατί. Πώς και δεν έχουν καταφέρει να ελέγξουν οι αρμόδιοι φορείς τους/τις γιατρούς; Κάποιες γυναίκες μπορεί να προτιμούν την καισαρική αλλά σε άλλες επιβάλλεται χωρίς να το θέλουν.

Αγαπητή φίλη,

τα ερωτήματα που θέτεις είναι πολλά, είναι εύλογα και έχεις κάθε δίκαιο να ρωτάς. Οι απαντήσεις είναι λίγο δύσκολο να δοθούν από αυτό το κείμενο. Το κυριότερο πρόβλημα που θέτεις στο μήνυμά σου είναι οι περιπτώσεις στις οποίες ο γυναικολόγος δεν ενημερώνει με ειλικρίνια την ασθενή για τις επιλογές της σε σχέση με τη μέθοδο τοκετού σε μια στιγμή κατά την οποία αντικειμενικά είναι ευάλωτη και πρακτικά δεσμεύεται να ακολουθήσει την συμβουλή του ιατρού. Σε αυτό το θέμα δεν μπορεί να δοθεί απάντηση. Η γυναικολογία στην Ελλάδα ασκείται κατά βάση ιδιωτικά, κάθε γυναικολόγος πράττει κατά συνείδηση, και δεν είμαι αρμόδιος να κρίνω – ούτε υπάρχει κάποιος φορέας ελέγχου. Το καλό όμως είναι ότι μπορείς ελεύθερα να επιλέξεις τον ιατρό που θα σε παρακολουθεί.

Όσον αφορά στο φαινόμενο του μεγάλου αριθμού καισαρικών γενικά στην Ελλάδα, παρακάτω ακολουθούν κάποιοι λόγοι που οδηγούν σε αυτό το φαινόμενο.

Αρχικά ας αναφερθούν κάποια δεδομένα από το  Εθνικό Πρόγραμμα Αξιολόγησης του Ηνωμένου Βασιλείου στο οποίο υπάρχει μακρά παράδοση στην μαιευτική φροντίδα και παρουσιάζει αποδεκτά ποσοστά καισαρικών τομών. Από το σύνολο των εγκύων γυναικών περίπου το 60% θα γεννήσει φυσιολογικά, το 13% θα γεννήσει με υποβοηθούμενο τοκετό (αναρροφητική ή κλασσική εμβρυουλκία – “βεντούζα” και “κουτάλες” αντίστοιχα όπως αποκαλούνται στην καθομιλουμένη), και οι υπόλοιπες γυναίκες (27%)  θα γεννήσουν με καισαρική τομή (15% σε επείγουσα καισαρική και 12% σε καισαρική με ραντεβού). Επίσης υπάρχουν μεγάλες διαφορές από νοσοκομείο σε νοσοκομείο.

Αντίστοιχα στοιχεία από όλη την Ευρώπη έχουν δημοσιευθεί από το PERISTAT project. Στα αποτελέσματα λάμπουν δια της απουσίας τους ΜΟΝΟ τα στοιχεία -σωστά μαντέψατε- της Ελλάδας η οποία δεν τα απέστειλε στους αρμόδιους φορείς. Ο υπουργός υγείας το 2017 δημοσιοποίησε το πόρισμα του ελληνικού παραρτήματος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, σύμφωνα με το οποίο το ποσοστό καισαρικών τομών σην Ελλάδα είναι 56,8% με τα μεγαλύτερα ποσοστά να παρατηρούνται στον ιδιωτικό τομέα.

Οι κυριότεροι λόγοι για τους οποίους η καισαρική τομή είναι υψηλά στις προτιμήσεις των γυναικολόγων είναι οι ακόλουθοι:

1. Η καισαρική είναι γρήγορη.

Στην Ελλάδα η μαιευτική γίνεται κατά κύριο λόγο σε ιδιωτική βάση. Συνήθως την γυναίκα την παρακολουθεί ένας γυναικολογος ο οποίος θα αναλάβει και τον τοκετό. Ο τοκετός στην γυναίκα -ειδικά σε εκείνη που γεννάει το πρώτο της παιδί- είναι μια μακρά διαδικασία (μπορεί να κρατήσει 24 με 36  ώρες) η οποία δεν γνωρίζεις πότε ακριβώς θα ξεκινήσει και στην οποία υπάρχει η εύλογη απαίτηση ο γιατρός να είναι παρών στην αίθουσα τοκετού για όλο αυτό το διάστημα. Η καισαρική τομή από την άλλη είναι μια επέμβαση που μπορεί να προγραμματιστεί και διαρκεί περίπου μισή ώρα. Do the math…. Καθώς οι γυναικολόγοι, όμως εργάζονται σε ιδιωτική βάση, είναι άδικο να μιλάμε για “ποσοστά καισαρικών στην Ελλάδα”. Υπάρχουν γυναικολόγοι που ανταποκρίνονται πολύ καλά στις απαιτήσεις της μαιευτικής ως επάγγελμα και έχουν ποσοστά καισαρικών ακόμα και κάτω από 20%. Υπάρχουν όμως και γυναικολόγοι με ποσοστά καισαρικών πάνω από 90%. Ψάξε, ρώτα και μάθε πριν επιλέξεις τον ιατρό σου. Κανένας επίσημος φορέας δεν υπάρχει δυστυχώς που να το κάνει αυτό.

2. Η καισαρική είναι ασφαλής.

Ο φυσιολογικός τοκετός έχει μια μικρή πιθανότητα να γεννηθεί παιδί με συμπτώματα περιγεννητικής ασφυξίας. Χρειάζεται αρκετή εμπειρία από την μεριά του μαιευτήρα για να μειωθεί αυτός ο κίνδυνος -αλλά δεν μπορεί να μηδενιστεί. Στην εκλεκτική καισαρική τομή αυτό το ποσοστό είναι πρακτικά μηδενικό. Η καισαρική τομή 50-70 χρόνια πριν ήταν μια βαριά επέμβαση με σημαντικές επιπλοκές. Πλέον είναι μια ασφαλής, γρήγορη και πολύ εύκολη τεχνικά επέμβαση με γρήγορο χρόνο ανάρρωσης.  Είναι εύκολο λοιπόν να συμπεράνει κανείς γιατί πολλοί μαιευτήρες την προτιμούν ιδιαιτέρως.

3. Η καισαρική τομή πολλές φορές είναι η μόνη εναλλακτική που υπάρχει.

Στην Ελλάδα υπάρχει ελάχιστη εμπειρία στην εκτέλεση του υποβοηθούμενου τοκετού και είναι λίγοι οι μαιευτήρες που μπορούν να τον κάνουν με ασφάλεια, οπότε και η νέα γενιά που εκπαιδεύεται λαμβάνει μηδενική εκπαίδευση. Εξαίρεση αποτελούν οι γιατροί της νέας γενιάς που εκπαιδεύτηκαν στο εξωτερικό (Αγγλία και Σουηδία κυρίως). Έτσι, ένα μεγάλο ποσοστό από το 17% των παιδιών που θα μπορούσαν να γεννηθούν με υποβοήθηση τελικά γεννιούνται με καισαρική.

4. Ανύπαρκτες κατευθυντήριες οδηγίες, νομικό πλαίσιο και ελεγκτικοί μηχανισμοί.

Αυτή η κατάσταση οδηγεί στην λεγόμενη “αμυντική ιατρική” με τους ιδιώτες γιατρούς να προβαίνουν σε καισαρική τομή όσο το δυνατόν πιο γρήγορα προκειμένου να προφυλαχθούν από δικαστικές διαμάχες, καθώς η φράση: “Και γιατί δεν κάνατε νωρίτερα καισαρική τομή;” είναι η μόνιμη επωδός σε όλα τα δικαστήρια. Η τάση αυτή της αμυντικής ιατρικής είναι διεθνής και συμβάλλει στην αύξηση των ποσοστών καισαρικών σε όλο τον κόσμο. Μαλιστα είναι χαρακτηριστικό ότι ακόμα και στην Αγγλία που παρουσιάζονται ικανοποιητικά στατιστικά, τα ποσοστά καισαρικών τομών στους ιδιώτες γυναικολόγους είναι αρκετά υψηλότερα και μπορεί να ξεπερνούν το 50%.

Όλοι αυτοί οι λόγοι οδηγούν στα μεγάλα ποσοστά καισαρικών που παρατηρούνται στην Ελλάδα, στις χώρες των Βαλκανίων, της Λατινικής Αμερικής και οπουδήποτε υπάρχει ιδιωτική μαιευτική φροντίδα και χαλαρό νομικό πλαίσιο. Η ασφαλής μαιευτική φροντίδα και η ειλικρινής συμβουλευτική προς τη γυναίκα  είναι θέμα του κάθε γυναικολόγου ξεχωριστά να την εφαρμόζει στην πρακτική του. Οπότε χρειάζεται κατάλληλη έρευνα πριν την επιλογή του ιατρού ο οποίος θα αναλάβει την παρακολούθηση της εγκυμοσύνης και του τοκετού.

Υ.Γ.: H  εικόνα είναι από ένα διεθνές συνέδριο στο οποίο ο ομιλητής κατηγόρησε ευθέως την Ελλάδα για την απουσία στατιστικών στοιχείων, και δείχνει τα ποσοστά καισαρικών τομών βάσει του ΑΕΠ, και πόσο εκτός ορίων υπολογίζεται ότι βρισκόμαστε.

Υ.Γ. 2: Φυσικά και δεν αναφέρθηκαν στο κείμενο τα μειονεκτήματα των καισαρικών τομών στα οποία συμπεριλαμβάνεται ο μετεγχειρητικός πόνος, η πιθανότητα σοβαρών επιπλοκών και η δυσκολίες που προκύπτουν στις επόμενες εγκυμοσύνες. Επίσης δεν αναφέρθηκαν τα πλεονεκτήματα του φυσιολογικού τοκετου -τα οποία είναι αναρίθμητα- καθώς το κείμενο θα γινόταν πολύ μεγαλύτερο και δυσανάγνωστο.

Υ.Γ. 3: Φυσικά και υπάρχουν γυναίκες που γεννούν σε δημόσια νοσοκομεία χωρίς να έχουν επιλέξει τον ιατρό τους. Υπάρχουν όμως αντίστοιχα δημόσια νοσοκομεία που τα καταφέρνουν καλύτερα από κάποια άλλα στο θέμα των καισαρικών. Και εδώ χρειάζεται αντίστοιχα ψάξιμο…

Ακολουθήστε την Α,ΜΠΑ; στο Google News

in

Αξιολογήστε το άρθρο

42 points
Upvote Downvote

50
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Παρακαλούμε Συνδεθείτε για να σχολιάσετε
12 Θέματα σχολίων
38 Απαντήσεις θεμάτων
4 Ακόλουθοι
 
Με τις περισσότερες αντιδράσεις
Δημοφιλέστερο θέμα σχολίου
22 Συντάκτες σχολίων
Mia ideaΠαναγιώτα ΠαναγάκουPiripiriSally Spectra Πρόσφατοι συντάκτες σχολίων
  Εγγραφείτε  
νεότερα παλαιότερα δημοφιλέστερα
Ειδοποίηση για
avis
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Δημιουργός Κειμένων
Advocate

από την άλλη η Ελλάδα είναι η πιο ασφαλής χώρα στον κόσμο για να γεννήσει μια γυναίκα, με το μικρότερο ποσοστό θνσηιμότητας στον κόσμο.

Φούστα Κλαρωτή
Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Up/Down Voter
Χρόνια συμμετοχής
Δημιουργός Κειμένων
Μέντορας

Ετυχε να μείνω έγκυος ταυτόχρονα με μια φίλη μου. Τα παιδιά μας γεννήθηκαν με λίγες μέρες διαφορά, το λέω αυτό γιατί περάσαμε ταυτόχρονα όλα τα milestones της εγκυμοσύνης μας οπότε τα θυμάμαι πολύ έντονα όσα μου έλεγε. Ειχε εναν γυναικολόγο ο οποίος ηταν οικογενειακός τους φιλος οπότε του ειχε εμπιστοσύνη. Εκείνος έδειξε από την πρώτη στιγμή σχεδόν ότι ηταν αποφασισμένος να της κάνει καισαρικη. Τον 3ο μήνα της είπε ότι επειδή εχει μυωπία θα πρέπει να κανει καισαρική. Η κοπέλα το έψαξε, πήγε στον οφθαλμίατρο, έκανε εξετάσεις, γυρισε στο γυναικολόγο και του είπε ότι δε συντρέχει λόγος για να προγραμματιστει… Διαβάστε περισσότερα »

Louk Ritia
Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Up/Down Voter
Χρόνια συμμετοχής
Επιβεβαιωμένος Χρήστης
Δημιουργός Κειμένων
Ειδικός

Αυτό το επιχείρημα για τη μυωπία είχα πει στο γιατρό μου, δεν τον έπεισα, μετά του έλεγα “δεν κάνουμε μια καισαρική να ξεμπερδέψουμε;”, “εφόσον όλα είναι καλά, θα πάμε για φυσιολογικό” έλεγε. τελικά καισαρική κάναμε αλλά κάποια στιγμή ίσως πρέπει να πέσει στο τραπέζι και το θέμα των γιατρών που τους ζητάς καισαρική και επιμένουν για φυσιολογικό. Μήπως αυτό πρέπει να κάνουν, να επιμεινουν στο φυσιολογικό γιατί ξέρουν καλύτερα;

fantasmataki
Επισκέπτης
Συμμετέχων
fantasmataki

Αυτό με τη μυωπία δεν ισχύει. Είναι ένας μύθος που δυστυχώς αναπαράγεται συνεχώς ακόμα και σήμερα.

Φούστα Κλαρωτή
Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Up/Down Voter
Χρόνια συμμετοχής
Δημιουργός Κειμένων
Μέντορας

Φυσικά και είναι ένας από τους πολλούς μύθους και πάλι καλά που μέσω ίντερνετ μπορούν να διαχέονται τέτοιες πληροφορίες ώστε όσες γυναίκες έχουν τα μέσα, τα χρήματα και την αντιληπτική ικανότητα να μπορούν να ζητήσουν δευτερη τρίτη γνώμη.

@Louk Ritia αντιλαμβανομαι τι εννοείς. Και στο τέλος της ημέρας όλα καταλήγουν ότι ο γιατρός πρέπει να σέβεται και να ακούει τον ασθενή του και να βρίσκουν μια λύση που να “ικανοποιεί” όλες τις πλευρές.

Mitsi
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Εθισμένος στα Lenoji
Ήρωας

Αυτό που έχω ακούσει από πολλές φίλες μου ήταν το να κλείνει ραντεβού ο γιατρός για τοκετό με πρόκληση, το οποίο νομίζω ότι επίσης είναι πολύ αυξημένο φαινόμενο στην Ελλάδα. Υπάρχουν πολλοί γιατροί που δε θέλουν να τρέχουν οποθα ώρα και ημέρα χρειαστεί αλλά προτιμούν να ξεγεννουν με πρόκληση τη μέρα και ώρα που τους βολεύει. Γι αυτό και η επιλογή του γιατρού θα πρέπει να γίνεται μετά από έρευνα κατά τη γνώμη μου. Γιατί έχω ακούσει και για γιατρούς που είναι έτοιμοι να τρέξουν όταν σπάσουν τα νερά και έχουν την καισαρική μόνο ως ύστατη λύση.

Κοσμική Νεράιδα
Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Χρόνια συμμετοχής
Ειδικός

Οι λόγοι είναι απλοί:επειδή παίρνουν περισσότερα χρήματα και κοστίζει περισσότερο τόσο η καισαρική όσο και η διαμονή μέχρι την ανάρρωση για την γυναίκα που έχει κάνει καισαρική
Στην Ελλάδα παίρνουμε βραβείο στη λαμογια και το πώς να τσεπωνουμε χρήματα με κάθε δυνατό τρόπο.Αυτος είναι ο λογος.

Μέλος
Up/Down Voter
Εθισμένος στα Lenoji
Χρόνια συμμετοχής
Δημιουργός Κειμένων
Ήρωας

Πάντως, εγώ αν κάνω ποτέ παιδί δεν θέλω με τίποτα να γεννήσω φυσιολογικά γιατί έχω ακούσει ότι ο πόνος της γέννας είναι απίστευτος!

Blah blah
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Ενθουσιώδης

Φωτεινή μου, γέννησα πριν ακριβώς 3 μήνες. Έτσι και εγώ φοβόμουν τους πόνους. Γέννησα με τεχνητούς πόνους και με την βοήθεια του Αγίου Επισκληριδιου δεν κατάλαβα απολύτως τίποτα. Μην σου πω ότι οι πόνοι της περιόδου μου είναι 300 φορές παραπάνω. Οπότε μην αγχώνεσαι 😉

Louk Ritia
Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Up/Down Voter
Χρόνια συμμετοχής
Επιβεβαιωμένος Χρήστης
Δημιουργός Κειμένων
Ειδικός

Γλυκιά μου Φωτεινή, όπως και να γεννήσεις, πόνους δε θα γλιτώσεις. Μία μαμά που έχει γεννήσει και με τους δύο τρόπους μου είπε χίλιες φορές φυσιολογικό (αναφορικά με τον πόνο). Η αλήθεια όμως είναι ότι σημασία έχει να γεννήσεις με τον πιο ασφαλή τρόπο για εσένα και το μωρό σου. Κάθε περίπτωση είναι μοναδική.

Αλεπουδίτσα
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Υπάρχει και η επισκληρίδιος. Αν και ο πόνος διαφέρει από γυναίκα σε γυναίκα.

Luthien
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Εθισμένος στα Lenoji
Up/Down Voter
Συνεργάτης

Όπως στα λέει ο Νίκος, Φωτεινή, εγώ προσωπικά με την επισκληρίδιο δεν πόνεσα, μέχρι να την κάνω δε πόνεσα πολύ παραπάνω από μια περίοδο. Όλα είναι σχετικά πάντως και κάθε περίπτωση είναι μοναδική.

Louk Ritia
Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Up/Down Voter
Χρόνια συμμετοχής
Επιβεβαιωμένος Χρήστης
Δημιουργός Κειμένων
Ειδικός

Θα μ’ ενδιέφερε να μάθω για τα μειονεκτηματα της καισαρικής σε σχέση με επόμενες εγκυμοσύνες. Προσωπικά ήθελα καισαρική, είχα πείσει τον εαυτό μου ότι ήταν ιδέα μου, δε με φανταζόμουν ποτέ όμως να σφιγγομαι και όλο αυτό για να γεννησω. Ο γιατρός μου με εσπρωχνε στο φυσιολογικό, δεν ένιωθα άνετα να διεκδικήσω την ασφάλεια της καισαρικής, ένιωθα λιγότερο καλή μαμά με αυτή τη σκέψη. Τελικά οι συνθήκες οδήγησαν σε καισαρική. Δε θα πω ότι δε ζήλευα την άνεση όσων γέννησαν φυσιολογικά, δε θα πω ότι οι πόνοι της καισαρικής δεν αποτελούν ανασταλτικό παράγοντα στο να σκεφτώ δεύτερο παιδί, είναι ένα… Διαβάστε περισσότερα »

Mitsi
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Εθισμένος στα Lenoji
Ήρωας

Μια φίλη μου γέννησε το πρώτο παιδί πρόωρα και με καισαρική επειδή υπήρχαν σοβαρές επιπλοκές. Στο δεύτερο είχαν κανονίσει ήδη να γεννήσει με καισαρική καθώς ο γιατρός θεώρησε ότι το ρίσκο για κανονική γεννά ήταν μεγάλο, η συγκεκριμένη κοπέλα είχε αρκετά προβλήματα στην πρώτη της εγκυμοσύνη και κάποια θεμετα με τη μήτρα της. Στο δεύτερο παιδί λοιπόν κατά τη διάρκεια της καισαρικής κόντεψε να πεθάνει από αιμορραγία καθώς ένα κομμάτι του πλακούντα είχε μεγαλώσει μέσα στην ουλη της προηγούμενης καισαρικής δημιουργώντας συμφυσεις. Τουλάχιστον αυτό κατάλαβα από αυτά που μου είπαν. Φαντάζομαι ότι πρόκειται για κάποια σπάνια επιπλοκή, δεν το είχα… Διαβάστε περισσότερα »

Piripiri
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Ενθουσιώδης

Αυτό περίπου συνέβη και σε μένα mitsi. Στην δεύτερη καισαρικη δυσκολεύτηκε ο γιατρός, όπως κι εγώ και το μωρό που με το που γεννήθηκε μπήκε μια βδομάδα θερμοκοιτίδα.Είχα πολλές συμφυσεις από την πρώτη καισαρική και ήταν λέει τα πιο πολλά μου όργανα ενωμένα μεταξύ τους. Και μου σύστησε να αποφύγω τρίτη καισαρικη(όχι ότι το είχα σκοπό, μακριά από μας χαχα). Να τα ωραία της καισαρικής.

Piripiri
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Ενθουσιώδης

Μου είπε ότι εφόσον στην πρώτη καισαρική δεν μου έκαναν καλή δουλειά και οι πολλές συμφυσεις δυσκόλεψαν το δεύτερο χειρουργείο , σε ένα τρίτο θα είναι πολύ πια δύσκολα τα πράγματα. Από τα λόγια του κατάλαβα ότι με απέτρεψε στο να κάνω ,ναι.

Απαστράπτουσα
Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Χρόνια συμμετοχής
Up/Down Voter
Δημιουργός Κειμένων
Advocate

Η πρώτη μου καισαρική ήταν επείγουσα, το 2016. Αφού έσπασαν τα νερά και με έπιασαν πόνοι δυνατοί και γρήγοροι νόμιζα ότι θα γεννούσα αμέσως, είχα πλήρη διαστολή αλλά δεν υπήρχε εξέλιξη τοκετού. Μου έκαναν καισαρική μετά από 5 ώρες, χρόνος πολύ λίγος μάλλον για πρωτότοκη. Η γυναικολόγος μου είπε ότι τα παλιά χρόνια θα μου έπαιρνε 2-3 μέρες να γεννήσω. Οπότε πάμε στα φετεινά Χριστούγεννα που έκανα τη δεύτερη προγραμματισμένη πια καισαρική. Το μειονέκτημα είναι ότι όταν προγραμματίζεις δεύτερη καισαρική το πιο πιθανό είναι ο γιατρός να ζητήσει να γίνει το αργότερο στις 38 εβδομάδες βια 39, τη στιγμή που… Διαβάστε περισσότερα »

Αλεπουδίτσα
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Γιατί αν είναι να γεννήσεις γύρω στα Χριστούγεννα ή το Πάσχα δεν ρισκάρουν να χάσουν τις γιορτές. Σε βάζουν νωρίτερα με πρόκληση και συνήθως καταλήγει σε καισαρική.

Vector
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Ειλικρινά, παρόλο που μπήκα με πρόκληση στο πρώτο, και καμία τεχνική διαχείρισης πόνου δεν λειτουργούσε-εκτός από το νερό, που δεν δοκίμασα- επισκληριδιο δεν πρόλαβαν να μου κάνουν, στο 2ο και σε αυτό που έρχεται τώρα, δεν θα μπορούσα να διανοηθω την περίπτωση καισαρικής χωρίς σοβαρή ιατρική ένδειξη. Αναρωτιέμαι, πώς μια γυναίκα το επιλέγει προκειμένου να γλιτώσει αυτούς τους-πραγματι εξωπραγματικά φρικτούς πόνους- αλλά με αποτέλεσμα να μην μπορεί να αυτοεξυπηρετηθει και να φροντίσει το μωρό της για μέρες+το γεγονός ότι θα έχει ένα βαρύ χειρουργείο στο ιστορικό της, που θα την περιορίσει όσο αφορά τον αριθμό των παιδιών που ενδεχομένως θέλει… Διαβάστε περισσότερα »

Παναγιώτα Παναγάκου
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Γειά σας κορίτσια. Μια και πέρασα από όλες τις τεχνικές τοκετού θα συμφωνήσω και θα διαφωνήσω σε διάφορα σημεία… Από άλλες λεχώνες, μαμαδοforum κλπ καλό είναι να μην παίρνεις και πολλές πληροφορίες γιατί θα ακούσεις αντικειμενικές απόψεις. Είχα και εγώ τη φαεινή ιδέα να κάνω ερωτήσεις στην πρώτη μου εγκυμοσύνη και μου γανώθηκε ο εγκέφαλος από τις διφορούμενες απόψεις. Αποτέλεσμα: ρώτησα το γιατρό μου σε δημόσιο νοσοκομείο και μου πρότεινες φυσιολογικό τοκετό εκτός αν συντρέχει ΣΟΒΑΡΟΣ λόγος για καισαρική. Και ναι έτσι έγινε(τελικά υποβοηθούμενος γιατί ο γιός μου “σφήνωσε” και δεν ήθελε να βγει, και ναι πόνεσε και ο πόνος… Διαβάστε περισσότερα »

prince frog
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Οι λόγοι μπορει να είναι και οικονομικοί; είναι η καισαρική πιο ακριβή από το φυσιολογικο τοκετο; και σε συνδιασμο με τα παραπανω αποτελει την ιδανικη λυση για τους ελληνες γυναικολογους;

myrtillo
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Κύριε Αθανασόπουλε ήθελα κι εγώ να ρωτήσω μιας και θεωρώ ότι η καισαρική μου ήταν αναίτια. 40 εβδομάδων με μια ομαλότατη εγκυμοσύνη, που όμως το μωρό δεν είχε πάρει θέση, ήταν ακόμα ψηλά (λόγια του γιατρού), το μωρό είχε έντονη περιτυλιξη και ο πλακούντας ήταν υπερώριμος. Μου είπε πάμε κατευθείαν για καισαρική, όχι πρόκληση να μην πιεστεί το μωρό. Χωρίς βέβαια σημάδια ότι το μωρό στρεσάρεται, δεν πρέπει κανονικά να κάνει καρδιοτοκογράφημα γι αυτό? Δεν ήθελε να περιμένει άλλο λέει για το καλό του μωρού κι εκεί τι να πεις η δόλια μάνα. Η πρώτη μου ερώτηση είναι αν θεωρείτε… Διαβάστε περισσότερα »

Granita Lemoni
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Δημιουργός Κειμένων
Εθισμένος στα Lenoji
Συνεργάτης

κ. Αθανασόπουλε, ισχύει ότι οι γυναίκες που νοσούν από HPV, καλό είναι να γενάνε με καισαρική ώστε να μην υπάρχει κίνδυνος μεταφοράς του ιού από τη μητέρα στο νεογνό κατά τον τοκετό;