Γιατί οι γυναίκες κερδίζουν τόσα λίγα βραβεία Nobel

Εξηγεί η Επιτροπή Νόμπελ

Με αφορμή την βράβευση της Donna Strickland με το Nobel Φυσικής ένα link που εξηγεί γιατί τόσες λίγες γυναίκες κερδίζουν βραβεία Nobel. Σύμφωνα με τον Per Stromberg πρόεδρο της επιτροπής για το Nobel Οικονομικών αυτό οφείλεται σε δύο παράγοντες. Ο πρώτος είναι ότι βραβεύονται έρευνες περασμένων δεκαετιών, κατά τις οποίες δεν υπήρχε φυλετική  ποικιλία, ενώ ο δεύτερος ότι οι επιτροπές που αποφασίζουν ποιος θα βραβευτεί δεν είναι ίδιες με τις επιτροπές που αποφασίζουν ποιος θα είναι υποψήφιος.

 

Το τελευταίο βραβείο Νόμπελ Οικονομικών Επιστημών του 2017 απονεμήθηκε στον Richard Thaler για τη συμβολή στη συμπεριφορική χρηματοοικονομική. Και τα έξι βραβεία που δόθηκαν φέρος πήγαν σε άνδρες, εκτός από το Νόμπελ Ειρήνης που απονεμήθηκε σε συνασπισμό 100 ΜΚΟ από όλο τον κόσμο. Η Σουηδική Ακαδημία λέει ότι από τη στιγμή που τα βραβεία ιδρύθηκαν το 1901, οι γυναίκες κέρδισαν 49 από 923 βραβεία. Περίπου ένας στους 20.

Όταν η μισή ανθρωπότητα αποτελείται από γυναίκες, μια φυσική ερώτηση που έθεσε ένας δημοσιογράφος στην ανακοίνωση του βραβείου: Γιατί τόσες λίγες γυναίκες κερδίζουν το βραβείο Νόμπελ;

Ακολουθεί η απάντηση των μελών της επιτροπής του βραβείου Νομπελ:

Ο Goran Hansson, αντιπρόεδρος του διοικητικού Συμβουλίου του Ιδρύματος Νόμπελ, δήλωσε:

«Είμαστε πολύ περήφανοι για τους βραβευθέντες φέτος. Αλλά είμαστε απογοητευμένοι, διότι βλέποντας τα πράγματα σε μεγαλύτερες διαστάσεις, οι περισσότερες γυναίκες δεν έχουν βραβευθεί. Μέρος αυτού είναι το ότι επιστρέφουμε πίσω στο χρόνο για να εντοπίσουμε τις σημαντικές ανακαλύψεις. Πρέπει να περιμένουμε να επαληθευτούν και να επικυρωθούν πρωτού μπορέσουμε να δώσουμε το βραβείο. Τότε υπήρχε μεγαλύτερη μεροληψία κατά των γυναικών τότε. Υπήρχαν πολύ λιγότερες γυναίκες επιστήμονες 20 με 30 χρόνια πριν».

«Αλλά δεν είμαι σίγουρος ότι αυτή είναι η όλη αλήθεια. Εμείς καθώς και άλλα ινστιτούτα έχουν λάβει μέτρα. Αν κοιτάξετε τις επιτροπές του βραβείου Νόμπελ υπάρχουν γυναίκες που προεδρεύουν σε τρεις από τις έξι επιτροπές. Υπάρχουν γυναίκες επιστήμονες σε όλες τις επιτροπές. Επομένως, δεν νομίζω ότι υπάρχει ουσιαστική αντρική σοβινιστική προκατάληψη στις επιτροπές. Οι επιτροπές έχουν καταβάλει ιδιαίτερες προσπάθειες για τον εντοπισμό γυναικών επιστημόνων και τις έχουν προτείνει για υποψήφιες. Ωστόσο αυτό ξεκίνησε φέτος, επειδή ανησυχούμε ότι δεν θα μπορούμε να έχουμε αρκετές γυναίκες στις υποψηφιότητες.

Υποψιάζομαι ότι υπάρχουν πολλές ακόμα γυναίκες που αξίζει να ληφθούν υπόψιν για το βραβείο. Ως εκ τούτου έχουμε αρχίσει να εντοπίζουμε κορυφαίες επιστήμονες.  Από του χρόνου θα υποδεικνύουμε επίσης γυναίκες επιστήμονες εξετάζοντας την εθνική και γεωγραφική ποικιλομορφία. Τέλος θα έχουμε ένα συνέδριο αυτό το χειμώνα στο οποίο θα τεθεί αυτό το ζήτημα προς συζήτηση. Επομένως ανησυχούμε και λαμβάνουμε μέτρα. Ελπίζω ότι σε 5 με 10 χρόνια η κατάσταση θα έχει αλλάξει».

Ο Per Stomberg, πρόεδρος της επιτροπής που έδωσε το βραβείο στα οικονομικά, δήλωσε:

«Μπορώ να υπογραμμίσω αυτό που μόλις είπατε. Νομίζω ότι υπάρχουν δύο σημαντικά σημεία. Πρώτον, είναι ότι πράγματι δίνουμε τα βραβεία σε έρευνες και ανακαλύψεις που έγιναν τη δεκαετία του 70΄, του 80′ και στις αρχές της δεκαετίας του 90′. Εποχές που υπήρχε μεγαλύτερη προκατάληψη για το φύλο, τόσο στα οικονομικά όσο και σε πολλές άλλες επιστήμες. Αυτό σημαίνει πως με το πέρασμα του χρόνου θα αυξηθούν οι υποψηφιότητες και το ποσοστό των γυναικών με βραβείο Νόμπελ. Μπορείτε να δείτε μερικά από τα βραβεία που απονέμονται στους νεότερους οικονομολόγους. Η κατανομή των φύλων είναι πιο ομοιόμορφη»

«Δεύτερον είμαστε πολύ προβληματισμένοι. Αυτό που πρέπει να συνειδητοποιήσετε είναι ότι η επιτροπή δεν αποφασίζει άκριτα. Συγκεντρώνουμε τη γνώμη των ανθρώπων που έχουν προτείνει τους υποψηφίους από όλο τον κόσμο. Εξαρτόμαστε από τις προτάσεις και τις υποψηφιότητες τους. Επομένως αυτό που μπορούμε να κάνουμε είναι μια έκκληση προς τους οργανισμούς υποψηφιότητας να λάβουν το θέμα πολύ σοβαρά υπόψιν».

Ο Hansson συνέχισε:

«Αναλογιστείτε το ως αίτημα προς όλες τις επιτροπές υποψηφίων να υπολογίζουν εξίσου τις γυναίκες επιστήμονες που έχουν συμβάλλει σημαντικά με το έργο τους. Παρακαλώ».

Ακολουθήστε την Α,ΜΠΑ; στο Google News

in

Αξιολογήστε το άρθρο

7 points
Upvote Downvote

1
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Παρακαλούμε Συνδεθείτε για να σχολιάσετε
1 Θέματα σχολίων
0 Απαντήσεις θεμάτων
0 Ακόλουθοι
 
Με τις περισσότερες αντιδράσεις
Δημοφιλέστερο θέμα σχολίου
1 Συντάκτες σχολίων
βλαχάκι(το) Πρόσφατοι συντάκτες σχολίων
  Εγγραφείτε  
νεότερα παλαιότερα δημοφιλέστερα
Ειδοποίηση για
βλαχάκι(το)
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Επιβεβαιωμένος Χρήστης
Συνεργάτης

Θυμάμαι, κάποτες, ένα αντιπαθέστατο γκέι μπλόγκερ που είχε ως άβαταρ τον richard cobden ή κάτι τέτοιο και που υποστήριζε ότι οι γυναίκες -ουσιοκρατικά- είναι αυτό που λέμε “χρυσές μετριότητες”, καλές δηλαδή για να είναι μέτριες σε πολλούς τομείς. Ενδεχομένως βασιζόταν, υπερβολικά πολύ, σε αυτό το μονδέλο (iq distribution, according to gender): https://goo.gl/images/RM4ww9, το οποίο μας λέει ότι υπάρχουν περισσότεροι άνδρες geniuses, αλλά και περισσότεροι άνδρες below average intelligence, ενώ υπάρχουν περισσότερες γυναίκες με average intelligence (100). … Όποτε, σύμφωνα με την λογική του, μπορεί οι γυναίκες να ασχολούνται παραδοσιακά περισσότερο με την μαγειρική, αλλά οι άντρες σεφ είναι οι “geniuses”… Διαβάστε περισσότερα »