Γιατί ο Θεός μου στέλνει μωρά και μετά μου τα παίρνει πίσω;

Ερωτήσεις απαντημένες από την ψυχολόγο Φαίνια Ξανθοπουλίδου.

Αγαπητή Α,μπα σε διαβάζω καιρό αλλά πρώτη φορά αποφάσισα να σου στείλω…πιο πολύ γιατί θέλω να μιλήσω σε κάποιον και δε θέλω να μιλήσω σε δικό μου άνθρωπο. Είμαι 36 χρονών και πριν ένα χρόνο ήμουν έγκυος και δυστυχώς το μωρό πέθανε και έπρεπε να το γεννήσω νεκρό……προσπάθησα πολύ και το έβαλα στην άκρη και συνέχισα τη ζωή μου….μετά από κάποιους μήνες έμεινα πάλι έγκυος και δυστυχώς στους 3 μήνες διαπιστώσαμε ότι το μωρό έχει πρόβλημα και διακόψαμε τη κύηση… Πλέον δε θέλω να μιλάω με κανέναν που ήξερε ότι είμαι έγκυος, νιώθω ότι όλοι αυτοί οι φίλοι μου με λυπούνται για αυτό που με συνέβη και με ενοχλεί πολύ. Δε τους αδικώ απλά αυτή τη στιγμή δε θέλω τον οίκτο κανενός και δε θέλω κανείς να με ρωτάει πως είμαι και πως νιώθω…δε ξέρω τι να τους πω και δε θέλω και να το συζητήσω με κάποιον. Βασανίζω το μυαλό μου με ερωτήματα του τύπου : Γιατί ο Θεός μου στέλνει μωρά που έχουν πρόβλημα και μετά τα παίρνει πίσω? Βλέπω κοπέλες που αποβάλουν στο 1ο τρίμηνο και σκέφτομαι τι «τυχερές» είναι που απέβαλαν ενώ εγώ πρέπει να μπαίνω στη διαδικασία να τα γεννάω νεκρά ή να διακόπτω τη κύηση…. Δεν είμαι από τις γυναίκες που θέλουν διακαώς να κάνουν παιδί, απλά είμαι της λογικής ότι αν έρθει ένα μωρό καλώς να έρθει…. Αφού λοιπόν έρχεται γιατί μετά μου το παίρνει πίσω και με βάζει σε αυτή τη διαδικασία? Ξέρω ότι δεν έχουν λογική όλα αυτά τα ερωτήματα αλλά δυστυχώς μόνο αυτά σκέφτομαι…προσπαθώ να το βάλω πάλι στην άκρη αλλά δε γίνεται…..σε όλους δείχνω ότι είμαι καλά αλλά μέσα μου νιώθω χάλια, θα ήθελα ιδανικά να κλειστώ κάπου και να μη βλέπω κανέναν…. -Άγνωστη Μ

Αγαπητή Μ, η πίστη στον Θεό είναι ένα απολύτως σεβαστό φαινόμενο. Μα δεν νομίζω ότι ο Θεός είναι αυτός που σου στέλνει τις εγκυμοσύνες, αλλά ούτε και αυτός που σου στερεί ένα παιδί. Αυτό που σου συμβαίνει είναι απολύτως φυσιολογικό σε κάποιες γυναίκες. Δύο αποτυχημένες κυήσεις δεν είναι κάτι το εξαιρετικά σπάνιο. Νομίζω ότι είναι ασφαλές να υποθέσουμε ότι σε αυτές τις περιπτώσεις οι φίλοι μας ανησυχούν για εμάς και μας νοιάζονται, δεν μας λυπούνται.

Πρέπει να λάβεις σοβαρά υπόψη σου ότι κατά τη διάρκεια μιας εγκυμοσύνης οι ορμόνες αλλάζουν, και επηρρεάζουν κατά πολύ την ψυχολογία μας. Νομίζω πέρα από το πένθος που βιώνεις για το νεκρό μωρό και για την αναγκαστική άμβλωση, η ψυχολογία σου έχει επηρρεαστεί και από αυτό.

Θα έλεγα αρχικά να μιλήσεις στους φίλους σου για αυτά που νιώθεις, και να τους δώσεις την ευκαιρία να σταθούν επάξια στον τίτλο που εσύ τους δίνεις, να είναι δηλαδή φίλοι. Και θα έλεγα πως θα ήταν καλή ιδέα να ξεκινήσεις θεραπεία. Εφόσον είσαι θρησκευόμενη, υπάρχουν ποιμαντικοί ψυχολόγοι, που θα μπορούσαν να σε στηρίξουν σε αυτή τη φάση της ζωής σου και να σε καθοδηγήσουν με ένα τρόπο που μπορεί να είναι περισσότερο ανακουφιστικός από τον τρόπο κάποιου άλλου συναδέλφου. Νομίζω ωστόσο ότι οποιοσδήποτε σωστός συνάδελφος θα αντιμετωπίσει το θέμα με σεβασμό.

Ακολουθήστε την Α,ΜΠΑ; στο Google News

in

Αξιολογήστε το άρθρο

57 points
Upvote Downvote

5
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Παρακαλούμε Συνδεθείτε για να σχολιάσετε
5 Θέματα σχολίων
0 Απαντήσεις θεμάτων
1 Ακόλουθοι
 
Με τις περισσότερες αντιδράσεις
Δημοφιλέστερο θέμα σχολίου
5 Συντάκτες σχολίων
to_psipsiniValiasoukaivoupure cult Πρόσφατοι συντάκτες σχολίων
  Εγγραφείτε  
νεότερα παλαιότερα δημοφιλέστερα
Ειδοποίηση για
Μέλος
Δημιουργός Κειμένων
Χρόνια συμμετοχής
Ενθουσιώδης

Επίσης αν μου επιτρέπεται να προσθέσω κάτι, από καθαρά γυναικολογική άποψη.

Υπάρχουν ορισμένες εξετάσεις που μπορεί να γίνουν, και κάποια στοιχεία από το ιστορικό σου που μπορεί να αναζητηθούν ώστε ίσως να σου δώσουν απαντήσεις για αυτό που συνέβη και τις δύο φορές. Επίσης μπορεί να δοθούν απαντήσεις για το αν υπάρχει πιθανότητα να ξανασυμβεί ή για το αν ήταν μια πολύ άσχημη σύμπτωση.

Όντως αυτό που σου συνέβη είναι πάρα πολύ δύσκολο να το διαχειριστείς, και είναι λογικό να νιώθεις έτσι. Σε αυτό το θέμα καλό είναι να ακολουθήσεις τις συμβουλές της φαινιας.

pure cult
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Εθισμένος στα Lenoji
Συμμετέχων

Εφόσον είσαι θρησκευόμενη λοιπόν, εκτός από ψυχολόγο που ναι απαραίτητο να δεις, όπως σου είπε και η Φαίνια, θα σε βοηθούσε να δεις και έναν καλό πνευματικό. Όταν εγώ είχα παρόμοιες εμπειρίες με σένα, πήγα να κάνω μια κουβέντα με τον πνευματικό της ενορίας, για τον οποίο είχα ακούσει πολύ γλυκά λόγια και όντως, έφυγα ανάλαφρη από κει.

soukaivou
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Εθισμένος στα Lenoji
Ενθουσιώδης

Κάτσε λίγο, ο Θεός σε βοήθησε να μείνεις έγκυος 2 φορές σε κάτι περισσότερο από ένα χρόνο (αν κατάλαβα σωστά). Στα 35-36. Δενκακό. Αν θέλουμε να δούμε κάποιο σχέδιο δηλαδή, γιατί να μη δούμε αυτό;

to_psipsini
Επισκέπτης
Συμμετέχων
to_psipsini

Θέλω να σου στείλω μια μεγάλη σφιχτή αγκαλιά, όχι από οίκτο αλλά από αγάπη!!!

Οι άνθρωποι δεν μας λυπούνται, μας αγαπούν!! Και εσενα σου αξίζει να σε αγαπούν!!

Είναι πολύ δύσκολο αυτό που έζησες, δεν εφταιγες σε κάτι! Έχω άτομο στο περιβάλλον μου πού έχει ζήσει ακριβώς αυτό , να γεννήσει νεκρό κοριτσάκι. Δύσκολο πολύ, αλλά συμβαίνει.

Μετά από ένα χρόνο, έκανε υγιέστατο αγοράκι!! Και μετά και άλλο παιδάκι!!
Ψάξε το με την/ τον γιατρό σου.
Δεν έχω γνώσεις γυναικολογίας, ούτε είμαι ιδιαίτερα πιστή!

Πιστευω όμως ότι Θα τα καταφέρεις !!!

Valia
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Εθισμένος στα Lenoji
Συνεργάτης

Πολύ καλή η απάντηση της Φαίνιας, όπως πάντα. Δε σε λυπάται κανένας, μην σκέφτεσαι έτσι για τον εαυτό σου, οι φίλοι σου σίγουρα στενοχωριούνται.
Με αφορμή το σχόλιο της pure cult παραπάνω κι από τη στιγμή που είσαι θρησκευόμενη, θα ήθελα να σου πω ότι πολλές καταστάσεις στη ζωή μας, αν προσπαθήσουμε να τις προσεγγίσουμε λογικά μας πιάνει κατάθλιψη, ενώ αν καταφέρουμε να τις προσεγγίσουμε πνευματικά, τις διαχειριζόμαστε καλύτερα. Γι’ αυτό θα σου πρότεινα κι εγώ να πας σε πνευματικό, αλλά να ψάξεις να βρεις έναν καλό πνευματικό.