Για το σχόλιο της Ιωάννας Μάνδρου για τη Μάγδα Φύσσα

Ο πιο κακοποιητικός λόγος είναι αυτός που αρνούμαστε να συνειδητοποιήσουμε

«Δεν είναι μία γυναίκα διανοουμένη, που στέκεται για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Είναι μία γυναίκα που ζει στο Πέραμα. Είναι μία γυναίκα που είχε έναν άντρα ναυτεργάτη, δηλαδή όποτε είχε δουλειά, στη χάση και στη φέξη, δηλαδή ανήκει σε κοινωνικά στρώματα που δεν περιμένεις και τέτοιες συμπεριφορές. Δηλαδή οι άνθρωποι… και φοβούνται και εκφράζουν με διαφορετικό τρόπο την αντίστασή τους. Την είδατε και πόσο κόσμια είναι. Και να προσθέσω και κάτι ακόμα; Και πόσο περιποιημένη. Την είδατε καμιά μέρα στη δίκη αχτένιστη;»

Το σχόλιο αυτό της κ. Ιωάννας Μάνδρου για τη Μάγδα Φύσσα, λίγες μόλις ώρες μετά την καταδικαστική απόφαση της Χρυσής Αυγής, έχει πυροδοτήσει πολλές αντιδράσεις στα κοινωνικά δίκτυα που την καταδικάζουν για κοινωνικό ρατσισμό, μικροπολιτική σκοπιμότητα και σεξιστικό λόγο. Η κ. Μάνδρου σε ανάρτησή της αντέδρασε έντονα κατηγορώντας την επίθεση στο πρόσωπό της ως άδικα fake news λέγοντας μεταξύ άλλων ότι «η αλητεία και η εκτόξευση λάσπης δεν πιάνουν σε εμένα».

Η κ. Μάνδρου υποστηρίζει πολύ θερμά ότι σέβεται την Μάγδα Φύσσα, αγνοώντας πως ανήκει σε εκείνα τα «κοινωνικά στρώματα» για τα οποία ανέφερε στο σχόλιό πως «αντιδρούν διαφορετικά και εκφράζουν με διαφορετικό τρόπο την καταπίεση τους». Το σχόλιό της είναι ακριβώς εκείνο το παράδειγμα διαχωριστικού λόγου που προσπαθεί να κολακεύσει μέσω ενός κατώτερου αντιπαραδείγματος. Διαχωρίζοντας τη Μάγδα Φύσσα από την κοινωνική ομάδα στην οποία εκείνη ανήκει, όχι μόνο διαχωρίζει τους ανθρώπους σε κατηγορίες που δρουν λάθος ή σωστά ανάλογα με την τάξη τους, αλλά καταφέρνει να αγνοήσει πως ακριβώς το είδος των πολιτών που στοχοποιεί σχεδόν ασυνείδητα είναι σε μεγάλο βαθμό οι πολίτες που στοχοποιήθηκαν από το ίδιο το ναζιστικό μόρφωμα.

Η κ. Μάνδρου επίσης αγνοεί πως υπερπροβάλλοντας τα προφανή εννοούμε κάποιες φορές πως περιμέναμε ακριβώς τα αντίθετα. Γιατί σε μια προσπάθεια μάλλον κολακείας προσέδωσε στη Μάγδα Φύσσα το χαρακτηριστικό της «περιποιημένης» και «χτενισμένης» γυναίκας, υπονοώντας ότι δεν εμφανίζεται στο δικαστήριο με την ατημέλητη προχειρότητα και δεν αντιδράει με την ορμητική αγριότητα που περιμένει κανείς από την κοινωνική της τάξη.

Το λάθος της κ. Μάνδρου είναι πως αγνοεί :Το σχόλιό της μπορεί να μην ήταν συνειδητά κακοποιητικό, μπορεί πράγματι η ίδια να μην είχε άμεσα σκοπό να προσβάλλει, αλλά είναι ακριβώς εκείνο το παράδειγμα επικαιρότητας που αποδεικνύει πως το χειρότερο είδος ρατσισμού έρχεται ασυνείδητα και σε κολακευτικό περιτύλιγμα.

Μετά το ξερίζωμα του ναζισμού που σχεδόν ασυνείδητα φύτρωσε τα τελευταία χρόνια στα χώματα της ελληνικής ιδεολογίας, το σχόλιο της κ.Μάνδρου είναι μια υπενθύμιση όχι μόνο πως ο κολακευτικός σκοπός καθόλου δεν αναιρεί τα ανορθόδοξα μέσα, αλλά και πως μπορούμε κάποιες φορές να κάνουμε το μεγαλύτερο κακό όταν αρνούμαστε να ντύσουμε με συνείδηση τη σκέψη μας.

Ακολουθήστε την Α,ΜΠΑ; στο Google News

in

Αξιολογήστε το άρθρο

125 points
Upvote Downvote

29
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Παρακαλούμε Συνδεθείτε για να σχολιάσετε
14 Θέματα σχολίων
15 Απαντήσεις θεμάτων
3 Ακόλουθοι
 
Με τις περισσότερες αντιδράσεις
Δημοφιλέστερο θέμα σχολίου
17 Συντάκτες σχολίων
anguscyoraFridaFreeKarlee Πρόσφατοι συντάκτες σχολίων
  Εγγραφείτε  
νεότερα παλαιότερα δημοφιλέστερα
Ειδοποίηση για
Μέλος
Συμμετέχων

Η Μάγδα Φυσσα έγινε πρωτοσέλιδο στα μεγαλύτερα παγκόσμια σάιτ. Κάθε ελεύθερος άνθρωπος στέκεται μπροστά της με σεβασμό κι ευγνωμοσύνη. Αλλά θα μου επιτρέψετε να πω πως το σχόλιο της Μανδρου έχει και μια δεύτερη περισσότερο φρικιαστική ανάγνωση. Η Μάγδα Φυσσα είδε το παιδί της να πεθαίνει πολλές φορές όλα τα χρόνια της δικής. ” Που είναι τώρα Ο γιος σου;” σκουζανε ναζιστές εγκληματίες. Λυτη την αποκάλεσε ο νυν βουλευτής της ΝΔ Μπογδανος. Η ίδια η Μανδρου στο ρεπορτάζ της (26-7-16 δελτίο Σκάι)με το μπουκαλάκι νερό που πέταξε η Φυσσα στον αδίστακτο κ αμετανόητο δολοφόνο Ρουπακια ανέφερε κατά λέξη πως: “η… Διαβάστε περισσότερα »

Scotland for Holidays
Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Up/Down Voter
Χρόνια συμμετοχής
Ειδικός

Πολύ ωραίο σχόλιο, Ελένη 🌷

Μέλος
Συμμετέχων

Ευχαριστώ πολύ. Να πω όμως πως τα μπέρδεψα. Το ” λυτη ” του Μπογδανου ήταν για την ιστορία με το μπουκάλι. Αυτό που είπε η Μανδρου αφορά το σκηνικό που έγινε το καλοκαίρι του 16 το οποίο είναι το εξής:
Μάγδα Φύσσα: «Η κυρία με απειλεί, με κοιτάζει απειλητικά. Φασίστες, βγήκατε από το λαγούμι σας»
Κοινό: «Μαζεύτε την κάντε την να σωπάσει»
Μάγδα Φύσσα: «Μην κρύβεσαι, έλα εδώ να μου τα πεις»
Θείος Π. Φύσσα: «Βδέλυγμα»
Κοινό: «Άντε γ…»
Και στην έξοδο από το δικαστήριο έπεσε δίπλα στο Ρουπακια και του φωναξε:
«Θα πεθάνεις. Αυτή είναι η κατάντια»
Μιλάμε για “συγκλονιστική επίθεση “, όχι αστεία..

FridaFree
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Εθισμένος στα Lenoji
Up/Down Voter
Συμμετέχων

Πολύ σωστή και ευχαριστούμε για την επιπλέον πληροφορία. Ενισχύει ακόμη περισσότερο την άποψη ότι σκοπίμως και “υπό το μανδύα” της άτυχους δημοσιογραφίας ενδεδυμένης το (δήθεν) σεβασμό βρήκε έναν ακόμη τρόπο να επιτεθεί ξανά στην κα Φύσσα και σε όλους μας που ήμασταν μαζί της.

Ponemenosspourgitis
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Με πολύ σκληρό τρόπο ένα μπουκάλι νερό!. Πλήρης απουσία ενσυναίσθησης. Και πλήρης απουσία συνείδησης από την κυρία. Προφανώς νομίζει ότι δουλεύει σε ένα ανεξάρτητο κανάλι που προάγει την σωστή ενημέρωση και τον πολιτισμό. Το ακόμα πιο ανησυχητικό είναι το ότι δεν ζήτησε συγνώμη αλλά πέταξε το γνωστό επικοινωνιακό τεχνασματάκι για την λάσπη. Αυτό με κάνει ακόμα πιο έξαλλο γιατί δείχνει ότι στο μυαλό τους μας θεωρούν υπάνθρωπους. Θεωρούν ότι ότι και να πουν θα το καταπιούμε. Όχι δεν είναι δημοσιογράφος. Είναι ένας πιστός υπηρέτης, της υπεράνω τάξης. Το λάθος της είναι ότι υπηρετεί μια τάξη που καμμία σχέση δεν έχει… Διαβάστε περισσότερα »

Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Ο ορισμός του προσβλημέντου.

Blanche Dubois
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Από που να το πρωτοπιάσει κανείς; από την εξωφρενική έκφραση κοινωνικού ρατσισμού; από το γεγονός ότι είναι τόσο στην κοσμάρα της που θεώρησε ότι έκανε κοπλιμέντο στη Μάγδα Φύσσα; ή από το γεγονός ότι ακόμα και εκ των υστέρων αδυνατεί να καταλάβει ότι ήταν υπέρ το δέον προσβλητική; Νομίζω ότι το τελευταίο είναι το πιο σοκαριστικό και αποκαλυπτικό του πως ο κοινωνικός ρατσισμός μπορεί να σε έχει εμποτίσει τόσο που ακόμα και όταν όλος ο διαδικτυακός κόσμος συζητάει τη χοντράδα σου να μην είσαι σε θέση να καταλάβεις γιατί. Η Ιωάννα Μάνδρου ακόμα και μετά από όλη την αντίδραση που… Διαβάστε περισσότερα »

Karlee
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Εθισμένος στα Lenoji
Up/Down Voter
Συνεργάτης

Ακριβως αυτο blanche! Θιχτηκε κιολας η μαντάμ, οτι δεν καταλαβαινουμε τι λεει…

mardi
Μέλος
Συμμετέχων

χαίρομαι πολύ για την ανάρτηση, θα διαφωνήσω μόνο ως προς το ‘ασυνείδητα’

Tattie scone
Μέλος
Συμμετέχων

Όταν παλεύεις 7 χρονια για να δικαιώσει το θάνατο του παιδιού σου, παίζεις κεντρικό ρόλο στη καταδίκη μιας εγκληματικής οργάνωσης και το μόνο θετικό που έχουν να σου πουν είναι για το μαλλί σου….

Ponemenosspourgitis
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Αν είπε όντως αυτά τα πράγματα γιατί μετά μιλάει για λάσπη? Τέτοιο ρεσιτάλ σεξισμού και κυρίως κοινωνικού ρατσισμού ομολογώ δεν το περίμενα. Θα διαφωνήσω κάθετα όμως ότι αγνοεί. Δεν αγνοεί καθόλου αυτά πιστεύει και έτσι σκέφτεται. Δεν είναι εργαζόμενη με 480 ευρώ ημιαπασχόληση το μήνα (να μιλήσω και εγώ τη ρατσιστική γλώσσα της). Είναι μια δημοσιογραφος στο κανάλι ενός που έχει καταδικαστεί για λαθρεμπορία πετρελαίου, διαπλεκόμενου λόγω τάξης με την εξουσία που συνειδητά αποβιομηχανοποίησε την ναυπηγοεπισκευαστική ζώνη. Δεν αγνοεί καθόλου μα καθόλου, είναι μια καθαρή ρατσίστρια, δεν είναι άγνοια να σου ξεφεύγουν αυτά που πιστεύεις. Δεν είναι άγνοια να μην… Διαβάστε περισσότερα »

Ponemenosspourgitis
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Αν υπάρξει edit στο σχόλιο που έγραψα ευχαριστώ που με προστατέψατε.
Έχω κάνει λάθος δεν έχει καταδικαστεί για λαθρεμπορία ήταν κατηγορούμενος και αθωώθηκε, όπως και δεν καταδικάστηκε για φοροδιαφυγή, στο δευτεροβάθμιο αθωώθηκε.

FridaFree
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Εθισμένος στα Lenoji
Up/Down Voter
Συμμετέχων

Το σχόλιο της κυρά Μάνδρου είναι κατινίστικο και δυστυχώς αποτελεί δημόσιο λόγο. Δυστυχώς! τι άλλο να πει κανείς για το πώς νιώθει διαβάζοντας για σπουδαία γεγονότα από μικρους άσχετους. Σα να ήταν στη δεκαετία του ’50 στη γωνιά ενός χωριού που μια μέρα πέρασε μια λαμπερή, μια ισχυρή προσωπικότητα και μια κυρά Κατίνα είπε “μα είδατε την κακομοίρα! Χτενιστηκε όμως πριν να βγει”. Δυστυχώς, μικροί άνθρωποι σαν την κυρά Μάνδρου, μικρά μόνο μπορούν να δουν. λεπτομέρεια: Όπως παρατηρώ τις φωτός της κυρά κατίνας, μάλλον η καήμενη χάρηκε που βρήκε ακριβό κομμωτήριο να τη δεχτεί. Την ξεπουπουλιασαν μεν, βλέπει όμως τον… Διαβάστε περισσότερα »

cyora
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Δημιουργός Κειμένων
Εθισμένος στα Lenoji
Up/Down Voter
Ειδικός

Με προβληματιζει και με στενοχώρει το σχόλιο αυτό. Επειδή η κατινα ως προσβολή είναι από μόνη της σεξιστική, αναφέρεται μόνο σε γυναικες. Η Μάνδρου έκανε αυτό το απαίσιο σχόλιο, σκέφτεται με αυτόν τον τρόπο επειδή θεωρεί πως ανήκει σε ανώτερη και καλύτερη κοινωνική τάξη, όχι επειδή είναι γυναικα. Επίσης, οι άνθρωποι σε ένα χωριό μπορεί να έχουν λιγότερα ερεθίσματα ή ευκαιρίες αλλά δεν σημαίνει ότι όλοι αντιδρούν και σκέφτονται με τον ίδιο τρόπο.

Ponemenosspourgitis
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Στην συγκεκριμένη περίπτωση όμως φαντάζομαι η Frida αυτό ακριβώς προσπάθησε να κάνει να προσβάλλει, και δεν υπάρχει politically correct όταν θέλεις να προσβάλεις όσο το δυνατόν περισσότερο. Σε μερικές περιπτώσεις όταν θυμώνεις πολύ δεν αρκεί η ειρωνία.

FridaFree
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Εθισμένος στα Lenoji
Up/Down Voter
Συμμετέχων

Συνήθως δεν απαντώ ή δε με αγγίζουν σχόλια όπως αυτό της δημοσιογράφου. Ορισμένες φορές, ομως το μόνο που κάνω είναι να απαντώ στο κάδρο που θέτουν οι ίδιοι, οι κακεντρεχείς, γιατί σε πραγματικό νόημα δε θα τους ένοιαζε η απάντησή μου. Χρησιμοποιώ το πεδίο, που έθεσαν, για να καταδείξω ότι ακόμη και σε αυτό έχουν χάσει το παιχνίδι που δοκίμασαν. Στο πραγματικό επίπεδο, τι να πω; Είναι διεθνώς πλέον γνωστό το παράδειγμα της κας Φύσσα. Η ΕΛΕΝΗ παραπάνω το έγραψε τέλεια, άψογα!

FridaFree
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Εθισμένος στα Lenoji
Up/Down Voter
Συμμετέχων

Δε θα ήθελα να θίξω κανέναν άνθρωπο, είτε λόγω φύλου είτε λόγω καταγωγής. Αναφέρομαι σε κακεντρέχεια μόνο όπως κάποτε ήταν τα κουτσομπολιά σε έναν κλειστό τόπο, χωρίς ακούσματα, χωρίς ενημέρωση, χωρίς συναναστροφή με το διαφορετικό. Και εκεί τότε υπήρχαν όπως και εδώ σήμερα υπάρχουν άνθρωποι μικροί, λίγοι και κακεντρεχείς, που ανεξάρτητα από τις ικανότητες και την αξιοπρέπεια κάποιου ανθρώπου επιχειρούν με τρόπους υπόγειους να τους μειώσουν στα μάτια και στην εκτίμηση των συνανθρώπων τους. Γιατί θίγονται τα συμφέροντά τους, γιατί δε μπορούν να ελέγξουν ή να επωφεληθούν, γιατί τους μπαίνουν στο μάτι στην τελική. Οπότε καταφεύγουν στο φτηνό κουτσομπολιό, το… Διαβάστε περισσότερα »

cyora
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Δημιουργός Κειμένων
Εθισμένος στα Lenoji
Up/Down Voter
Ειδικός

Καταλαβαίνω ότι δεν ήθελες να θίξεις κανέναν. Θα προσπαθήσω να εξηγήσω τι εννοώ. Η δικαιολογημένα θυμωμένη αντίδραση προς ένα σχόλιο ( της Μάνδρου) που προσβάλει και υποτιμά μια κοινωνική τάξη (εργάτες του Περάματος) και τις γυναίκες (παρατήρηση για μαλλιά κτλ) ΔΕΝ μπορεί εμμέσως να υποτιμά μια άλλη κοινωνική τάξη (τους αγρότες) και τις γυναίκες (κατινες). Άνθρωποι από όλες τις κοινωνικές ταξεις κουτσομπολευουν και είναι κακεντρεχεις. Κάποιοι ανθρωπολόγοι υποστηρίζουν ότι το κουτσομπολιό αποτελεί έναν από τους λόγους της τεράστιας ανάπτυξης του ανθρώπινου είδους. Αλλά μόνο οι χωριάτες κατηγορούνται γιαυτο. Γιατί? Επειδη ανήκουν σε κατώτερη κοινωνικά τάξη και θεωρούνται κατωτεροι. Άνθρωποι κάθε… Διαβάστε περισσότερα »

FridaFree
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Εθισμένος στα Lenoji
Up/Down Voter
Συμμετέχων

Για την επίθεση χρησιμοποίησε γυναικεία σημεία (μαλλιά, καλλωπισμός κτλ), επίπεδο σκέψης (διανόηση), κοιωνικο-οικονομικη θέση (φτωχή περιοχή, σύζυγος λιμενεργάτη ανέργου) και γεωγραφικό προσδιορισμό (μακρινό προάστιο από τη μεγάλη πόλη), μορφωτικό επίπεδο και επίπεδο αξιοπρέπειας. Κάποιος μπορεί να βρει και περισσότερα σημειολογικά.

angus
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Οχι ρε παιδια εδώ το στερεοτυπο της κυρά -Κατίνας, ιεροσυλία.

Scotland for Holidays
Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Up/Down Voter
Χρόνια συμμετοχής
Ειδικός

Πάρα πολύ στενόμυαλη η κυρία Μάνδρου. Όχι μόνο για το σχόλιό της για τη Μάγδα Φύσσα αλλά και για την αντίδρασή της όταν άρχισε να δέχεται κριτική. Με απαράμιλλο νεοελληναρίστικο στιλ σπεύδει να μας πει ότι η “εκτόξευση λάσπης και η αλητεία σε μένα δεν πιάνουν”. Κάτι αντίστοιχο του ξέρεις ποιος είμαι γω ρε. Αντί να κάτσει να σκεφτεί τί ήταν αυτό που είπε και γιατί αντέδρασε ο κόσμος.

Πολύ ωραία κάποια κομμάτια της απάντησης του δημάρχου Περάματος. (Όχι όλα)

https://www.google.com/amp/s/www.newsbeast.gr/greece/arthro/6708688/to-taxiko-scholio-tis-ioannas-mandroy-gia-ti-magda-fyssa-kai-i-apantisi-toy-dimarchoy-peramatos%3famp

Miss Robinson
Μέλος
Συμμετέχων

Φυσικά γιατί για την κα Μάνδρου και τους ομοίους της στον ΣΚΑΪ (μην ξεχνάμε σε ποιο σταθμό ήταν αυτό το χρυσό παλληκάρι ο Μπογδάνος που δεν είναι ούτε ρατσιστής ούτε μισογύνης), αλλά και σχεδόν ολα τα ΜΜΕ, μόνο οι γυναίκες με προνόμια δηλαδή αυτές που έχουν ένα πτυχίο τουλάχιστον μπορούν να υπερασπιστούν επάξια τα ανθρώπινα δικαιώματα και να αρθρώνουν λόγο ενάντια στην καταπίεση. Οι υπόλοιπες μάλλον ούτε καν γνωρίζουν τί είναι τα ανθρώπινα δικαιώματα. Εάν επίσης μένεις στο Πέραμα και όχι στην Κηφισιά ας πούμε, αν ο ΣΎΖΥΓΟΣ είναι λιμενεργάτης και όχι επιχειρηματίας είναι και απορίας άξιο που πας στο… Διαβάστε περισσότερα »

Mitsi
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Εθισμένος στα Lenoji
Ήρωας

Ποια είναι αυτή η Μανδρου ιδέα δεν έχω, αλλά αυτό που διάβασα είναι τόσο λάθος που δεν ξέρω καν από πού να το πιάσω. Κοινωνικός και ταξικός ρατσισμός, μισογυνισμός, όλα μαζί σε ένα πακέτο, τόσο προσβλητικό που έχω μείνει χωρίς λόγια.