Για τα θύματα του Ολοκαυτώματος

Mε αφορμή τα καταπληκτικά σχέδια της Διαλεχτής Κιούση και την 27η Ιανουαρίου που μας πέρασε- Διεθνή Ημέρα μνήμης για τα θύματα του Ολοκαυτώματος- σκέφτηκα να εμπλουτίσω κι εγώ την «άτυπη» καλλιτεχνική στήλη του Α,μπα, με ένα έργο (βασικά ζωγραφιά) που είχα φτιάξει στο παρελθόν.

Η έμπνευση για αυτές τις εύθραυστες φιγούρες (προσωπικά μου είναι κάτι παραπάνω από σκίτσα) ήρθε όταν διάβαζα ένα βιβλίο για το Ολοκαύτωμα. Σίγουρα φωτογραφίες που απεικονίζουν τη ζωή στο στρατόπεδο έπαιξαν το ρόλο τους, αλλά η αλήθεια είναι πως η σύλληψη για αυτές τις μορφές ήταν τόσο αυθόρμητη, καθώς διάβαζα τις σελίδες. Οι φρικιαστικές μαρτυρίες των ανθρώπων που επέζησαν, οι περιγραφές των προσώπων και των σωμάτων με συγκλόνισαν βαθιά, κάπως ήθελα να δώσω μια πιο αίσια τροπή στη μοίρα τους. Και βγήκε αυτό.

Στην ζωγραφιά τα θύματα του Ολοκαυτώματος -κανένας τους δεν έχει όνομα- βρίσκονται στο στρατόπεδο. Τους περιβάλλει μια φωτεινή στεφάνη που υποδηλώνει την ιερότητα τους.

Υ.Γ Δεν είμαι ζωγράφος (νομίζω πως φαίνεται)

Ακολουθήστε την Α,ΜΠΑ; στο Google News

in

Αξιολογήστε το άρθρο

29 points
Upvote Downvote

5
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Παρακαλούμε Συνδεθείτε για να σχολιάσετε
3 Θέματα σχολίων
2 Απαντήσεις θεμάτων
1 Ακόλουθοι
 
Με τις περισσότερες αντιδράσεις
Δημοφιλέστερο θέμα σχολίου
4 Συντάκτες σχολίων
Mirka JanicEvilDeadLifowormΔιαλεχτή Κιούση Πρόσφατοι συντάκτες σχολίων
  Εγγραφείτε  
νεότερα παλαιότερα δημοφιλέστερα
Ειδοποίηση για
EvilDead
Επισκέπτης
Συμμετέχων
EvilDead

Και πως τα έφερε η μοίρα να κάνουν τα ίδια στους Παλαιστίνιους. Ώρες ώρες αναρωτιέμαι τελικά αν υπάρχει ένα όριο πάνω από το οποίο μια κοινωνία απλά ξέχνα, απευαισθητοποιείται και γίνεται η ίδια κρεατομηχανή.

Lifoworm
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Καταπίεση και καταπάτηση των δικαιωμάτων τους και αν θες κατοχή υφίστανται οι Παλαιστίνιοι αλλά δεν γίνεται συστηματική επιχείρηση γενοκτονίας όπως ήταν το ολοκαύτωμα.

EvilDead
Επισκέπτης
Συμμετέχων
EvilDead

Σφαγή γίνεται, είσαι νομίζω υπερβολικά διστακτικός στη περιγραφή σου. Καταπάτηση και κατοχή γίνεται στη Κύπρο(και από της δύο πλευρές). Οι Παλαιστίνιοι αντιμετωπίζουν πόλεμο, απέναντι σε στρατό που μετά τις ΗΠΑ επινοεί πρωτοπόρα πολεμική βιομηχανία και τη μοιράζει στη Δύση. Το σημερινό κράτος του Ισραήλ είναι μηχανή πολέμου, αυτό δεν αλλάζει επειδή συνέβη το ολοκαύτωμα. Και αυτό είναι το δυσάρεστο, το πώς ένας άλλοτε κακοποιημένος λαός χωρίς πατρίδα μπορεί να μετατραπεί σε σκληρό καθεστώς.
Άμα κομπλάρουμε με αυτά και δε μιλάμε στα ίσια…φαντάζομαι τώρα που οι άλλοι, “οι πιο χαρούμενοι πολίτες του κόσμου”, θα φτιάξουν τη δική τους Σπιναλόγκα, τι θα λέμε…

Διαλεχτή Κιούση
Μέλος
Δημιουργός Εικόνων
Up/Down Voter
Δημιουργός Κειμένων
Εθισμένος στα Lenoji
Επιβεβαιωμένος Χρήστης
Χρόνια συμμετοχής
Ήρωας

Πολυ ωραίο το θέμα και τα σκίτσα.Πολυ δυνατά. Συγχαρητήρια. Ούτε εγώ είμαι ζωγράφος.Ευχαριστω για τη εισαγωγή.
Να μην ξεχαστεί, για να μην ξανάρθει.

Mirka Janic
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συνεργάτης

Το φωτοστέφανο θα μπορούσε να λείπει διότι οι άνθρωποι αυτοί δεν είναι άγιοι,δε θυσιάστηκαν για κάτι. Αντίθετα εξοντώθηκαν με τον πρωτοφανή για τα μέτρα της εποχής βιομηχανικό τρόπο,εξαιτίας της ναζισμού.
Δεν τα λέω εγώ αυτά,τα λένε οι Εβραίοι οι οποίοι δεν χρησιμοποιούν τη λέξη ολοκαύτωμα,η οποία εμπεριέχει τη θρησκευτική τελετουργία αλλά τη λέξη soah.