Φοβάμαι να έρθω να γεννήσω στην Ελλάδα

Στην Ελλάδα υπάρχουν υψηλά ποσοστά καισαρικών και χαμηλά ποσοστά θηλασμού

Ζούμε με τον σύντροφό μου (επίσης Έλληνας) πάνω από 10 χρόνια στο εξωτερικό, σε μια βόρεια ευρωπαϊκή χώρα. Φαίνεται πως ήγγικεν η ώρα της επιστροφής γιατί έγινε μια πρόταση στο σύντροφό μου για δουλειά στην Ελλάδα. Το θέμα; Είμαι έγκυος στο πρώτο μου (κάτι που περίμενα να συμβεί πολλά χρόνια) και είμαι τόσο ευχαριστημένη με την προσέγγιση της εγκυμοσύνης και μητρότητας εδώ που φοβάμαι να γυρίσω και να γεννήσω στην Ελλάδα. Μη με παρεξηγήσετε! Πιστεύω ότι οι Έλληνες γιατροί είναι πολύ καλοί αλλά με μια γρήγορη αναζήτηση στο google είδα ότι η όλη προσέγγιση είναι διαφορετική. Για παράδειγμα, ο κανόνας είναι ότι γίνονται συνέχεια καισαρικές, το μωρό (όταν γεννιέται) δεν κοιμάται στο ίδιο δωμάτιο με τη μητέρα και οι μαίες του δίνουν γάλα (έτοιμο), αντί να το θηλάζει η μάνα. Τουλάχιστον αυτά διαβάζω. Δηλαδή όλα αυτά που για εδώ που είμαι θεωρούνται τρομερής σημασίας για το μωρό φαίνεται να γίνονται αντίθετα. Εννοώ πως εδώ (όπως και σε πολλές ακόμα χώρες στην Ευρώπη) ενθαρρύνουν τον φυσιολογικό τοκετό, το μωρό μένει συνέχεια με τη μητέρα, στο ίδιο δωμάτιο και φυσικά η μητέρα το θηλάζει αποκλειστικά, εκτός και αν υπάρχει πρόβλημα υγείας της μητέρας. Δεν ξέρω αν παρανοώ που αυτά τα πράγματα με αγχώνουν αλλά με έχουν αγχώσει τόσο που δεν ξέρω αν το μετανιώσω τελικά να γεννήσω στην Ελλάδα ή αν μετανιώσω να μη γυρίσουμε για αυτό το λόγο, γιατί αν μείνουμε πρέπει να απορρίψουμε την πρόταση. Και πάλι θέλω να πω, ότι σίγουρα οι Έλληνες γιατροί έχουν γνώση. Ναι, τόσα μωρά γεννιούνται με καισαρική και πίνουν φόρμουλα και κοιμούνται με τα άλλα μωρά, ξεχωριστά από τη μάνα, οπότε ίσως να μην πειράζει τελικά. Αλλά όταν μετά από πολλά χρόνια έχεις τη δυνατότητα να κάνεις κάτι όπως το φαντάζεσαι (δλδ όπως το διάβαζες στα βιβλία και όπως σου επιβεβαιώνουν οι γιατροί), μήπως αυτό τελικά είναι πιο σημαντικό; Μπορώ να βρω κάτι αντίστοιχο στην Ελλάδα ή θα ρωτήσω κάποιο γιατρό και θα με περάσει για τρελή; Ευχαριστώ εκ των προτέρων.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Αγαπητή φίλη,

αυτά που ζητάς στο μήνυμα σου είναι όλα, ένα προς ένα, απόλυτα λογικά. Είσαι έγκυος στο πρώτο σου παιδί (όπως λες μετά από πολύ κόπο) και είναι λογικό να έχεις κάνει κάποια όνειρα για το πώς θα ήταν ιδανικά αυτή η στιγμή. Φαντάζομαι θα είχες και κάποια βιώματα από φίλους και συναδέλφους που μπορεί να γέννησαν κάποιο παιδί στη χώρα που διαμένατε.  Δεν υπάρχει απολύτως τίποτα από αυτά που αναφέρεις στο μήνυμά σου που να δικαιολογεί κάποιον “να σε περάσει για τρελή”.

Σε αυτό που δεν έχεις δίκαιο είναι στο “εκανα μια γρήγορη αναζήτηση στο Google”. Χρειάζεται μια σχολαστική και καθόλου γρήγορη αναζήτηση στο ίντερνετ προκειμένου να βρεις και να επιλέξεις ανθρώπους οι οποίοι θα έχουν μια προσέγγιση στο θέμα της μαιευτικής που σε ικανοποιεί. 

Είναι αλήθεια όπως έχουμε ξαναγράψει εδώ, ότι στην Ελλάδα καταγράφεται ένα από τα υψηλότερα ποσοστά καισαρικών τομών στον κόσμο.  Όμως στο ίδιο κείμενο αναφέρεται ότι κάθε ιατρός είναι ξεχωριστός και είναι πολύ άδικο να μπαίνουν όλοι στο ίδιο τσουβάλι. Δεν είναι λοιπόν ο κανόνας να γίνεται πάντα καισαρική. Ένας μεγάλος αριθμός γυναικολόγων έχει εκπαιδευτεί είτε στη Σουηδία είτε στην Μεγάλη Βρετανία, οπότε και οι πρακτικές που ακολουθούν στην Ελλάδα είναι ανάλογες. Χρειάζεται όμως, όπως προαναφέρθηκε, αναζήτηση προκειμένου να βρεις τους κατάλληλους ανθρώπους.

Όσο για τα μαιευτήρια στην Ελλάδα, πάλι δεν είναι σωστό να εκφέρουμε μια γενική γνώμη για όλα. Υπάρχουν μαιευτήρια που παρέχουν υποδειγματική φροντίδα, και σε αυτά συμπεριλαμβάνονται φυσικά και δημόσια. Κάποια μάλιστα δημόσια μαιευτήρια που ανταποκρίνονται στις αυστηρές προδιαγραφές της Unicef όπως το “Αττικό” και το “Αρεταίειο” έχουν λάβει και την πιστοποίηση “φιλικά προς τα βρέφη”.

Η πρακτική του “skin to skin”-το να παίρνεις αγκαλιά το παιδί στο στήθος αμέσως μετά τον τοκετό- ακολουθείται στα περισσότερα μαιευτήρια, ακόμα και στην καισαρική τομή. Τα περισσότερα μαιευτήρια επιτρέπουν και ενθαρρύνουν την παραμονή του συζύγου καθ’ όλη τη διάρκεια του τοκετού (δυστυχώς δεν το επιτρέπουν ακόμα στην καισαρική). Το ίδιο συμβαίνει και με την πρακτική του rooming in, δηλαδή το να έχεις το παιδί μέσα στο δωμάτιο μετά τον τοκετό. Απλά υπάρχει επιπλέον η δυνατότητα αν θέλει η μαμά να ξεκουραστεί και να κοιμηθεί, να κρατήσουν το παιδί στο θάλαμο των νεογνών. Σου δίνουν και την επιλογή αν θέλεις να μην ξυπνήσεις, να δώσουν γάλα στο παιδί, αλλιώς στο φέρνουν να το θηλάσεις. Αν έχεις περάσει π.χ.  20 ώρες στην αίθουσα τοκετών πολλές φορές το να σου κρατήσουν το παιδί για λίγες ώρες να ξεκουραστείς δεν είναι καθόλου κακή ιδέα.

 Όσο για το θέμα της φόρμουλας που θίγεις, μάλλον έχουμε εξιδανικεύσει τα νοσοκομεία της Ευρώπης. Στην Μεγάλη Βρετανία από την οποία μπορούν εύκολα να αναζητηθούν επίσημα στοιχεία αυτό που συμβαίνει είναι: 1 στις 4 γυναίκες δεν θηλάζει ποτέ (μόνο φόρμουλα), περισσότερες από τις μισές γυναίκες όταν σαραντίζουν έχουν εγκαταλείψει εντελώς το θηλασμό, και τελικά μόνο 1 στις 3 γυναίκες θηλάζει στους έξι μήνες αλλά κατά κανόνα όχι αποκλειστικά (μεικτή διατροφή μητρικό/φόρμουλα). Επομένως είναι μια παρανόηση το ότι στις άλλες χώρες τα παιδιά θηλάζουν ενώ στην Ελλάδα όχι.

Αυτό που νομίζω είναι ότι στην ζωή σας με τον σύντροφό σου συμβαίνουν αυτή τη στιγμή συγκλονιστικές αλλαγές. Αλλαγή δουλειάς, αλλαγή χώρας και έλευση νέου μέλους στην οικογένεια. Ίσως σου προκαλεί μεγάλο άγχος σε αυτή τη φάση η προσπάθεια να οργανώσεις τα παντα και να φαίνονται όλα ένα βουνό μπροστά σου. Η δική μου συμβουλή θα ήταν να ψάξεις καλά ώστε να βρεις τον/την γυναικολόγο που ανταποκρίνεται στις προσδοκίες σου. Μην αγχώνεσαι καθόλου με το πώς θα γεννήσεις τελικά (ακόμα και στα καλύτερα μαιευτήρια του κόσμου η πιθανότητα καισαρικής είναι σχεδόν 25%- καθόλου ευκαταφρόνητο ποσοστό), ούτε με το πώς και αν θα θηλάσεις, ούτε με το πόση ώρα θα είναι μαζί σου το παιδί στο δωμάτιο. Το πού και το πώς θα γεννήσεις δεν πρέπει να είναι ένας παράγοντας που  θα καθορίσει το που θα ζήσετε την υπόλοιπη ζωή σας.  

Ξεδιπλώνεται μια ολόκληρη ζωή μπροστά σου. Το σημαντικότερο είναι να νιώθεις χαρούμενη και να είσαι καλά μέσα στην οικογένεια σας. Όλα τα άλλα θα πάνε καλά, και θα την βρείτε την άκρη. Πολύ φοβάμαι ότι η απάντηση καθυστέρησε πολύ (εγώ καθυστέρησα, συγγνώμη) και μπορεί να σε βρει να έχεις ήδη γεννήσει. Στείλε μας το update της ιστορίας σου, εάν θέλεις…

Υ.Γ.: Στην εικόνα είναι το έργο του Pablo Picasso “Grande Maternité“, .  το οποίο και αποτελεί το σύμβολο του Baby Friendly Initiative του WHO. Αξίζει να προσέξει κανείς πόσο εκφραστικό είναι το πρόσωπο της μητέρας που κοιτάζει το παιδί, παρά το γεγονός ότι αποτελείται μόνο από μερικές απλές γραμμές με το μολύβι.

Ακολουθήστε την Α,ΜΠΑ; στο Google News

in

Αξιολογήστε το άρθρο

50 points
Upvote Downvote

21
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Παρακαλούμε Συνδεθείτε για να σχολιάσετε
14 Θέματα σχολίων
7 Απαντήσεις θεμάτων
2 Ακόλουθοι
 
Με τις περισσότερες αντιδράσεις
Δημοφιλέστερο θέμα σχολίου
16 Συντάκτες σχολίων
SmallthoughtsesteRose Πρόσφατοι συντάκτες σχολίων
  Εγγραφείτε  
νεότερα παλαιότερα δημοφιλέστερα
Ειδοποίηση για
crunch
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

τσουβαλιάζω λίγο, αλλά ας σημειωθεί ότι στην Ελλάδα σε όλη την εγκυμοσύνη σε παρακολουθεί γιατρός που έχεις επιλέξει εσύ και σε ξεγεννάει με ασφάλεια, ενώ σε άλλες μυστηριώδεις χώρες της βορείου Ευρώπης σε παρακολουθεί GP και/ή νοσοκόμα-ος, σε ξεγεννάει μαία και γιατρός έρχεται μόνο αν κάτι δεν πάει καλά. Νομίζω ότι η ερώτηση εστιάζει στο δέντρο (rooming in κλπ) και χάνει το δάσος (να γεννηθεί με ασφάλεια ένα γερό παιδάκι χωρίς να κινδυνέψει να πεθάνει ούτε αυτό ούτε η έγκυος).

Ladida
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Ενθουσιώδης

Οπως λέει κι ο γιατρος δεν ισχύει απολυτα αυτο που εχεις ακουσει. Εγώ γέννησα πριν λίγους μήνες σε ιδιωτικό μαιευτήριο με φυσιολογικό τοκετό χωρις πρόκληση, κράτησα το μωρό αγκαλιά και το θηλασα αμεσως μετά τη γεννα και είχα το μωρό στο δωμάτιο μου συνέχεια από το πρώτο βράδυ. Σίγουρα ειναι γνωστη η ιστορία με τους γιατρούς που όταν μπαίνεις στο μήνα σου λίγο πριν τα Χριστούγεννα διαπιστώνουν όλως τυχαίως ότι η λεκάνη σου είναι πολύ στενή ή ότι το μωρό έχει μπλεχτεί στο λώρο κι αλλά τέτοια όποτε πρέπει να κανεις οπωσδήποτε καισαρική. Συμβαίνει σίγουρα αλλά οι περισσοτερες γυναικες είναι… Διαβάστε περισσότερα »

Rubia
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Δημιουργός Κειμένων
Εθισμένος στα Lenoji
Advocate

Είναι λίγο γενικεύσεις αυτά που περιγράφεις για Ελλάδα. Εάν διαλέξεις προσεκτικά το γιατρό σου θα σε πάει σε φυσιολογικό τοκετό. Επίσης σε 2 ιδιωτικά μαιευτήρια που έχω γεννήσει προωθούσαν το rooming in δηλαδή είχαμε τα μωράκια δίπλα μας όσο θέλαμε. Τα έπαιρναν μόνο για εξετάσεις. Και προωθούσαν και το μητρικό θηλασμό. Στο ένα μάλιστα είχαν παντού αναρτημένες αφίσες για την προώθηση του μητρικού θηλασμού, στις οποίες παρεμπιπτόντως ήθελα να πάρω ένα μαρκαδόρο να συμπληρώσω κάποια πραγματάκια για το ρόλο του πατέρα ή του υποστηρικτικού πλαισίου τέλος πάντων που δεν αναφερόταν πουθενά!

Kira K.
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Up/Down Voter
Ενθουσιώδης

Και εγώ τα ίδια σκεφτόμουν! Και καλά κάνεις και το ψάχνεις. Όμως είχα μια επιπλοκή και στο τέλος το μόνο που με ένοιαζε είναι το μωρό να είναι καλά. Πήγα σε ιδιωτικό μαιευτήριο και έμεινα ευχαριστημένη. Και θα σου πω και κάτι άλλο: Άρχισα να θηλάζω όταν το μωρό ήταν δύο μηνών. Ξεκινήσαμε με φόρμουλα. Και μετά έπρεπε να σταματήσω για άλλο λόγο, αλλά αυτό είναι άλλη ιστορία. Το πρώτο πράγμα που έμαθα όταν έκανα παιδί είναι ότι τίποτα δεν είναι στο χέρι μου! Δεν μπορείς να προγραμματίσεις και πολλά, αλλά αν αγαπάς πολλά γίνονται! Τι σημασία έχει τώρα ο… Διαβάστε περισσότερα »

Rose
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Γέννησα πριν 3 μήνες στην Ολλανδία και παραδόξως μόνο καλά έχω να πω!!Και λέω παραδόξως γιατί το σύστημα υγείας εδώ είναι τραγικό και πολλές φορές έχω γυρίσει στην Ελλάδα για εξετάσεις. Ωστόσο για την εγκυμοσύνη και την γεννά τους βγάζω το καπέλο και Ποτέ δεν θα φανταζόμουν τι θετική εμπειρία θα είχα. Οι μαίες εδώ που αναλαμβάνουν την παρακολούθηση σου κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης, έχουν ανάλογη ιατρική κατάρτιση και είναι δίπλα σου ανά πάσα στιγμή. Ξεγεννούν τόσες γυναίκες, έχοντας πολύ παραπάνω εμπειρία από τους γιατρούς, και φυσικά θα σε παραπέμψουν σε γυναικολόγο στην πρώτη υποψία πως κάτι δεν θα… Διαβάστε περισσότερα »

Φούστα Κλαρωτή
Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Up/Down Voter
Χρόνια συμμετοχής
Δημιουργός Κειμένων
Μέντορας

Ναι, δεν είναι όλα τελεια, αλλά το γεγονός ότι εισαι ενημερωμένη και υποψιασμένη θα σε βοηθήσει να έχεις την εμπειρία που επιθυμείς. Όσο το επιτρέπουν οι συνθηκες από ιατρικής σκοπιάς φυσικά και σου εύχομαι να πάνε όλα καλά. Εξαιρετική η απάντηση του κ. Αθανασόπουλου

Cher
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Προτείνω να γεννήσεις εκεί που ζεις μιας και έχεις ήδη δεύτερες σκέψεις για την Ελλάδα. Ο,τι και να σου πει ο καθένας, έχεις σχηματίσει ήδη την γνώμη σου για τις καισαρικές και τον θηλασμό. Μια συμβουλή μόνο από μένα που θα έχανε το παιδί αν ΔΕΝ ερχόταν στην Ελλάδα να γεννήσει. Καλή τύχη με την μαία που θα σε ξεγεννησει τελικά!

este
Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Up/Down Voter
Χρόνια συμμετοχής
Ειδικός

Tο “καλή τύχη με την μαία που θα σε ξεγεννήσει τελικά” είναι ακριβέστατο. Έχει πολύ μεγάλη σημασία η επιλογή της. Εγώ όπως διάλεξα τον γιατρό μου, έτσι διάλεξα και την μαία μου. Ήμουν τυχερή να πω σ’ αυτό το σημείο γιατί η ίδια είχε ξεγεννήσει και φίλη μου και ήξερα απο πρώτο χέρι πόσο σπουδαία είμαι.

este
Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Up/Down Voter
Χρόνια συμμετοχής
Ειδικός

Καλά και εγώ σπουδαία είμαι φυσικά, αλλά στην συγκεκριμένη περίπτωση εννοούσα πόσο σπουδαία είναι η μαία 🙂

Meddle
Μέλος
Up/Down Voter
Εθισμένος στα Lenoji
Χρόνια συμμετοχής
Ειδικός

Υπάρχουν γιατροί και γιατροί!!Εμένα ο γυναικολόγος μου είναι υπέρ του φυσιολογικού τοκετού και πρέπει να έχεις πολύ σοβαρό πρόβλημα για να προχωρήσει σε καισαρική!!Εγώ δεν έχω ακόμα παιδιά αλλά έχω ακούσει (από στενό συγγενικό μου πρόσωπο που γέννησε πρόσφατα) ότι κάποια δημόσια νοσοκομεία έχουν προγράμματα,τα οποία τα κάνεις πριν γεννήσεις και σου δείχνουν αρκετά πράγματα,όπως πως να θηλάζεις, πως να πλένεις το μωρό κτλ. Είναι φυσιολογικό να νιώθεις άγχος, οι αλλαγές στη ζωή σας είναι μεγάλες!!!Εύχομαι να πάνε όλα καλά!!😊

tina
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Γεννησα στη Θεσσαλονίκη σε δημόσιο νοσοκομείο κατ’επιλογή. Ο γιατρός ήταν πολύ υπομονετικός και οι μαιες γλυκύτατες. Ο τοκετος ξεκίνησε στις 9 το πρωί και γέννησα φυσιολογικά στις 6,30 το απόγευμα. Η διπλανή μου έκανε καισαρική γιατί επί 12 ώρες είχε διαστολή 1 οπότε δεν είχε άλλη επιλογή Στο νοσοκομείο θήλασα αλλά εδιναν και μπουκάλι. Δεν με ενοχλησε καθόλου γιατί ημουν αρκετα ταλαιπωρημενη. Με την επιστροφή στο σπίτι θήλασα αποκλειστικά για 7 μήνες. Προσωπικά μου ήταν πολύ ευκολος ο θηλασμός. Ξερω περίπτωση που λόγω προβλήματος στη θηλή, η επιμονή στο θηλασμό προκαλεσε αφυδατωση στο βρεφος γιατί τελικά δεν έτρωγε! Σαφώς ο… Διαβάστε περισσότερα »

Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Αυτά που περιγράφεις, ισχύουν και δεν ισχύουν. Το παν είναι ο γιατρός! Εκείνος/η μπορεί να σε καθοδηγήσει προς τη μία κατεύθυνση ή την άλλη, οπότε έχει μεγάλη σημασία να επιλέξεις το γιατρό με τον οποίο θα ταιριάζουν οι απόψεις σας και θα μπορεί να σε βοηθήσει να υλοποιήσεις τα θέλω σου. Και, πίστεψέ με, υπάρχουν αρκετοί, αρκεί να ψάξεις λίγο παραπάνω! Επί των γεγονότων, γέννησα (φυσιολογικά) πριν 5 χρόνια σε πασίγνωστο ιδιωτικό μαιευτήριο της Αθήνας, ο μπαμπάς τής μικρής ήταν μαζί μου καθ’ ΟΛΗ τη διάρκεια του τοκετού (και στις εξωθήσεις!), ο γιατρός μου με καθοδήγησε βήμα- βήμα από την… Διαβάστε περισσότερα »