Εργατοώρα που έγινες δίκοπο μαχαίρι

Να τους πείσεις ότι το έχεις, ακόμα και αν δεν ξέρεις αν το έχεις

Δύσκολο πράγμα οι συνεντεύξεις. Πρέπει να παρουσιαστείς σε άγνωστους ανθρώπους. Να τους πείσεις ότι το έχεις, ακόμα και αν δεν ξέρεις αν το έχεις. Ο διευθυντής προσλήψεων δεν είναι φίλος σου και σε κοιτάει εξεταστικά, πολύ εξεταστικά. Αν είσαι και ανασφαλής, την “καυτή καρέκλα” την έχεις λίγο πολύ κατοχυρώσει γιατί η ανασφάλεια κραυγάζει από μακριά.

Μετα τον πρώτο ενθουσιασμό ότι σε προσέλαβαν, ξεκινά το νταβαντούρι. Δηλαδή γνωριμία με τους συναδέλφους και το πώς δουλεύουμε εδώ. Για λίγο καιρό όλοι φαίνονται νορμάλ, μέχρι να αρχίσουν να μην είναι νορμάλ… Γιατί ο κόσμος επιδιώκει κυρίως την αυτοπροβολή. Δε λέω ότι δεν υπάρχουν ανθρώπινες σχέσεις, αλλά κυρίως επικρατεί ανταγωνισμός και να σου πάρω τον αέρα. Και φυσικά πολύ κουτσομπολιό. Αυτό που έχει κυρίως σημασία είναι να μένεις ανεπηρέαστος -λέμε ιδανικά τώρα- και να είσαι ένας σχετικά βατός συνεργάτης. Άνθρωπος είσαι θα έχεις και τις κακές σου μέρες, αλλά είναι σημαντικό να έχεις ένα σοβαρό επαγγελματικό προφίλ που δε δίνει αφορμές.

Αυτό που παρατηρείται συχνά, ειδικά εδώ στην Ελλάδα, – θα το πω κομψά- είναι η έλλειψη ορίων.  Ως χαβαλέδικος λαός- πάλι πολύ κομψά- είμαστε συχνά και πολύ κάφροι. Και το εργασιακό περιβάλλον δε γλιτώνει. Συχνά θυμίζει ζούγκλα…προσβολές, εκδίκηση, παιχνίδι δύναμης, ότι να ‘ναι συμπεριφορά γιατί “νιώθω γαμάτος μέσα στη μαλακία μου μη με βγάζετε από αυτή”.

Από τα χειρότερα που θα υπάρχουν είναι ο attention whore, (ΤΡΟΜΕΡΑ κουραστικός), το φίδι που θέλει συνέχεια να λύνει και να δένει εις βάρος των άλλων (…), ο παρτάκιας (δυστυχώς δεν είναι μόνο σε έναν τομέα τέτοιος), ο ότι να ‘ναι και πολλά άλλα.

Άντε να βγάλεις άκρη.

Σε μένα εύχομαι καλή επιτυχία στην αναζήτηση εργασίας και στους φίλους αναγνώστες καλή υγεία και δύναμη.

in

Αξιολογήστε το άρθρο

4 points
Upvote Downvote

5
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Παρακαλούμε Συνδεθείτε για να σχολιάσετε
3 Θέματα σχολίων
2 Απαντήσεις θεμάτων
1 Ακόλουθοι
 
Με τις περισσότερες αντιδράσεις
Δημοφιλέστερο θέμα σχολίου
3 Συντάκτες σχολίων
Διάφανο ΣελοφάνXiao Mei Πρόσφατοι συντάκτες σχολίων
  Εγγραφείτε  
νεότερα παλαιότερα δημοφιλέστερα
Ειδοποίηση για
Xiao Mei
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Εθισμένος στα Lenoji
Συμμετέχων

Πολύ ωραία και συμφωνώ, θα ήθελα όμως να προσθέσω ότι και εδώ που μένω εγώ, στη γαλλόφωνη Ελβετία, έχω συναντήσει έλλειψη ορίων στο επαγγελματικό περιβάλλον και στις 3 δουλειές που έχω αλλάξει. Αλλού λιγότερο και αλλού περισσότερο και αυτό όχι μόνο προς εμένα που είμαι ξένη, αλλά γενικότερα. Η λύση είναι η εξής, συνειδητοποιείς ότι είσαι εκεί γιατί σε χρειάζονται, κάνεις τη δουλειά σου and you take no shit, καταλάβατε νομίζω…

Μέλος
Up/Down Voter
Εθισμένος στα Lenoji
Χρόνια συμμετοχής
Δημιουργός Κειμένων
Ήρωας

Κάτι πολύ άσχημο που υπάρχει στον ιδιωτικό τομέα (και ομολογώ ότι και εγώ έχω μπει στον πειρασμό να το κάνω’ προς το παρόν δεν έχω υποκύψει αλλά δεν ξέρω για το μέλλον) είναι το να μην εκπαιδεύσεις σωστά τον νεότερο συνάδερφο γιατί φοβάσαι ότι αν γίνει καλύτερος από εσένα θα σου φάει την θέση. Αυτά έχει ο καπιταλισμός…

Διάφανο Σελοφάν
Μέλος
Συμμετέχων

Προσωπικά έχω αντιμετωπίσει υποτίμηση λόγω ηλικίας, τύπου “είσαι μικρότερη, δε θα μου πεις εμένα πως να δουλεύω” ενώ έπρεπε να δείξω κάποια πράγματα τα οποία είχα δουλέψει προσωπικά και δεν μπορούσε φυσικά να το κάνει κάποιος άλλος.
Επίσης, πολύ εκνευριστικό είναι να νομίζει ο/η συνάδελφος ότι είναι καλός/η σε αυτό που κάνει, η έπαρση να φτάνει ταβάνι και στην πραγματικότητα να μη ξέρει “που πάνε τα τέσσερα”.

Μέλος
Up/Down Voter
Εθισμένος στα Lenoji
Χρόνια συμμετοχής
Δημιουργός Κειμένων
Ήρωας

“Δύσκολο πράγμα οι συνεντεύξεις. Πρέπει (…) Να τους πείσεις ότι το έχεις, ακόμα και αν δεν ξέρεις αν το έχεις. (…)Αν είσαι και ανασφαλής, την “καυτή καρέκλα” την έχεις λίγο πολύ κατοχυρώσει γιατί η ανασφάλεια κραυγάζει από μακριά.”
Εγώ δεν καταλαβαίνω το εξής: Γιατί πρέπει ο υποψήφιος υπάλληλος να έχει αυτοπεποίθηση στην συνέντευξη; Δηλαδή, έναν εργοδότη ποιόν τον συμφέρει να προσλάβει: Κάποιον του λέει ειλικρινά: “από τα δέκα πράγματα ξέρω τα εφτά” ή κάποιον που τού λέει: “από τα δέκα πράγματα ξέρω και τα δέκα (και ας ξέρει στην πραγματικότητα τα πέντε) ;

Διάφανο Σελοφάν
Μέλος
Συμμετέχων

Στις συνεντεύξεις “πουλάς” τον εαυτό σου. Από τις λίγες συνεντεύξεις που έχω περάσει προσπαθώ να μην έχω άγχος και να φαίνομαι σίγουρη για τον εαυτό μου, παρότι ποτέ δεν είμαι. Νομίζω, ωστόσο, αν θέλεις μια δουλειά, χωρίς να σε νοιάζει το αντικείμενο, το “παίζεις” κουλ ευκολότερα, λες και κανένα ψεματάκι. Αν βρεθείς σε συνέντευξη για κάποια θέση που σε ενδιαφέρει πραγματικά, πόσο μάλλον αν έχει να κάνει με τις σπουδές σου, θέλεις να δείξεις τον εαυτό σου, ενδεχομένως και τις αδυναμίες σου. Δε φοβάσαι να πεις ” δεν έχω εμπειρία στο τάδε κομμάτι”, προφανώς όμως θα πρέπει να τονίσεις ότι… Διαβάστε περισσότερα »