in ,

Επάγγελμα: Μαθηματικός

Δε θέλω να πω πως δεν είμαι ευχαριστημένη από τη δουλειά μου κι από την προτίμηση του κόσμου. Ζω χρόνια από αυτή τη δουλειά κι έχω βγάλει καλά χρήματα κατά καιρούς (δεν είναι όλες οι χρονιές ίδιες). Είχα την τύχη να έχω περάσει από καλές εργοδοσίες, να σέβονται την εργασία μου και να μη νιώθω υποτιμημένη ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Καταγραφή 18

Είμαι Μαθηματικός.

Δουλεύω εδώ και σχεδόν 16 χρόνια στον τομέα της ιδιωτικής εκπαίδευσης (φροντιστήρια, ιδιαίτερα και πλέον τα τελευταία χρόνια είμαι συνιδιοκτήτρια σε ένα φροντιστήριο).

Τη στιγμή αυτή που γράφω το αυτό το κείμενο βρίσκομαι απέναντι από τη βιβλιοθήκη μου. Μαθηματικά, Άλγεβρα, Γεωμετρία παντού. Άπειρα βιβλία. Ούτε ένα από αυτά δεν έχει γυναικείο όνομα στη θέση του συγγραφέα. Κάποιοι συγγραφείς θα μου πείτε είναι 60+. Περιμένεις γυναίκα Μαθηματικό – συγγραφέα γεννηθείσα τη δεκαετία του 50 ή του 60; Ακόμα και στους νεότερους συγγραφείς όμως, θα βρεις μόνον σε συγγραφικές ομάδες γυναικεία ονόματα κι αυτά σπανιότατα(2 γυναίκες έχω βρει μόνο για την ακρίβεια, σε πάνω από 30-40 βιβλία).

Έπειτα μόνο με μια βόλτα, για κοιτάξτε λίγο τα φροντιστήρια της πόλης σας. Πόσες γυναίκες που έχουν σπουδάσει Θετικές Επιστήμες βρίσκονται στην ιδιοκτησία ή συνιδιοκτησία; Στην πόλη που ζω, όλα τα γυναικεία ονόματα βρίσκονται μόνο στα Κέντρα Ξένων Γλωσσών και Φροντιστήρια Φιλολογικών Μαθημάτων . Φαντάζομαι ότι σε όποια πόλη κι αν ζείτε αυτό που σας γράφω θα αντικατοπτρίζει την πλειοψηφία. Αν συμβαίνει κάτι διαφορετικό και η διαπίστωσή μου είναι λανθασμένη θα ήθελα πραγματικά να με διαφωτίσετε. Αν και νομίζω ότι δε ζω σε παράλληλο σύμπαν.

Επίσης η «αίσθηση» που υπάρχει και πλανάται είναι ότι όταν μιλάμε για άντρα Μαθηματικό – Φυσικό – Χημικό – Πληροφορικό είναι ότι αγγίζονται τα όρια της επιστημονικής ιδιοφυΐας ενώ για τα ίδια επαγγέλματα στο γυναικείο φύλο, έχουμε να κάνουμε απλά με μια καλή παιδαγωγό. Η οποία πέρα από τις βασικές γνώσεις της επιστήμης της, είναι ευγενική, χαμογελαστή και δεν τη φοβούνται τα παιδιά ώστε να ρωτήσουν τις απορίες τους. Κάτι σαν δασκάλα – νταντά 2 σε 1 με πτυχίο Θετικών Επιστημών. (Και το «δασκάλα» δεν είναι υποτιμητικό, ίσα – ίσα το θεωρώ τιμή να σε θεωρούν Δάσκαλο. Αλλά όχι «δασκαλάκο»).

Το «αυτός είναι Καθηγηταράς» δεν το έχω ακούσει στο «αυτή είναι Καθηγηταρού» . Και προφανώς μέσα στον τόσο καθηγητόκοσμο που γνωρίζω, αποκλείω το ενδεχόμενο μόνο οι άντρες συνάδελφοι να είναι οι σούπερ επαγγελματίες και οι γυναίκες όχι.

Δε θέλω να πω πως δεν είμαι ευχαριστημένη από τη δουλειά μου κι από την προτίμηση του κόσμου. Ζω χρόνια από αυτή τη δουλειά κι έχω βγάλει καλά χρήματα κατά καιρούς (δεν είναι όλες οι χρονιές ίδιες). Είχα την τύχη να έχω περάσει από καλές εργοδοσίες, να σέβονται την εργασία μου και να μη νιώθω υποτιμημένη. Εδώ απλά επιλέγω να καυτηριάσω την αρνητική πλευρά γιατί αυτή είναι που είναι χρέος μου να τονίσω, από τα αρνητικά αφορμούμαστε για αλλάξουμε τα δεδομένα στο μέλλον. Για παράδειγμα μου έχει τύχει να είμαι «η καθηγήτρια μέχρι τη Β λυκείου γιατί στη Γ θα πάμε σε έναν άντρα καθηγητή» και όχι απαραίτητα πιο έμπειρο από εμένα (εκεί πάω πάσο), αλλά για να τον φοβάται (= σέβεται )παραπάνω το παιδί (= δηλαδή οι γονείς του )για να διαβάζει περισσότερο. Κι αν θεωρήσουμε ότι είμαι μια κακή επαγγελματίας, τότε πώς δέχεσαι να κάνω χρόνια μάθημα στο παιδί σου; Πώς το αφήνεις στα χέρια μου να πάρει «κακές βάσεις»; Κι αυτού του τύπου το περιστατικό ξέρω ότι έχει συμβεί και σε άλλες συναδέλφους.

Αν λοιπόν ο άντρας καθηγητής εμπνέει τον σεβασμό περισσότερο, γιατί να μπει μια γυναίκα στη διαδικασία να βάλει το όνομά της σε μία ταμπέλα; Γιατί να κάνει τον κόπο να δημιουργήσει ένα βιβλίο; ‘Η μήπως δεν υπάρχουν εκεί έξω ικανές συνάδελφοι; Ή μήπως έκαναν την προσπάθειά τους και απέβη άκαρπη;

Αν διαβάζει κάποια συνάδελφος των Θετικών Επιστημών θα ήθελα πολύ να ακούσω την άποψή της!

Ακολουθήστε την Α,ΜΠΑ; στο Google News

27 Comments
δημοφιλέστερα
νεότερα παλαιότερα
Ενσωματωμένα σχόλια
Δείτε όλα τα σχόλια
aphroditimaria
aphroditimaria
4 χρόνια πριν

Εγώ πάντως στη Β Λυκείου ήμουν θεωρητική κατεύθυνση γιατί είχα πειστεί ότι όπως είναι φυσικό, ως κορίτσι ημουν πιο καλή στα θεωρητικά μαθήματα. Ήταν μια γυναίκα φυσικός που με έκανε να καταλάβω για πρώτη φορά τη φυσική και στη Γ Λυκείου άλλαξα κατεύθυνση και πήγα τεχνολογική. Παρά τις προτροπές του μαθηματικού μου να παω παιδαγωγικό γιατί είναι τέλεια δουλειά για μια γυναίκα που θα μπορεί να γυρίζει το μεσημέρι πίσω στα παιδάκια της, εγώ μπήκα φυσικό και συνεχίζω να δουλεύω στην έρευνα. Στο προπτυχιακό, μεταπτυχιακό και διδακτορικό μου ήταν όλες γυναίκες οι επιβλεπουσες μου που με ενεπνευσαν και μου εμφύσησαν… Διαβάστε περισσότερα »

Zonkey
Zonkey
4 χρόνια πριν
Απάντηση σε  aphroditimaria

Κι εμένα ο μαθηματικός μου είχε φαγωθεί να πάω παιδαγωγικό! Δεν μπορούσε να διανοηθεί ότι έχω άλλα όνειρα με τίποτα. Μου το έλεγε σε κάθε μάθημα

Φούστα Κλαρωτή
Φούστα Κλαρωτή
4 χρόνια πριν

Εδώ απόφοιτος θετικών επιστημών!Αυτό που εχω να πω ειναι ότι ενώ στη σχολή ήμασταν 50-50 φοιτητές-φοιτήτριες, οι γυναίκες καθηγήτριες ήταν σε αναλογία 1 στους 30 άντρες (πτυχιο πήρα το 2006 αν θυμάμαι καλά). Και οι απειροελάχιστες καθηγήτριες που υπήρχαν “υπηρετούσαν” το δίπολο μπιτσάρα-ελαφρόμυαλη γιατί δεν αντιμετωπιζόντουσαν ισότιμα από την υπόλοιπη κοινότητα.

Po the Panda
Po the Panda
4 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Φούστα Κλαρωτή

Κι εμάς το ίδιο Φούστα τώρα που σπουδάζω και φαντάσου ότι στη σχολή μου έχουμε πιο πολλά κορίτσια απο ότι αγόρια. Αλλά οι περισσότεροι/ες καθηγητές/ριες είναι απόφοιτοι Χημικού, Φυσικού, Μαθηματικού, Πληροφορικής, γιατί ο κλάδος τα συνδυάζει όλα. Πολύ λίγες νορμάλ καθηγήτριες έχω συναντήσει.

Διάφανη μέρα
Διάφανη μέρα
4 χρόνια πριν

Και γω δευτεροετής στο μαθηματικό Αθήνας είμαι και με πιάνει θυμός για όλο αυτό τον σεξισμό και τα στερεότυπα.

Jelly Roll
Jelly Roll
4 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Διάφανη μέρα

Χελλο από έκτο έτος μαθηματικου Αθήνας. Ωραία περνάμε στην ωραία σχολή μας.

Jelly Roll
Jelly Roll
4 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Διάφανη μέρα

Τι ωραία που το μαθηματικό διαβάζει Α, μπα και σχολιάζει κιόλας 🤗

Χριστίνα
Χριστίνα
4 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Jelly Roll

Απόφοιτος μαθηματικού Αθήνας!Αγωνιστικούς χαιρετισμούς!!

Jelly Roll
Jelly Roll
4 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Χριστίνα

Συνάδελφοι καλησπέρα σας, που έλεγε και μια ψυχή.

agapi_ko
agapi_ko
4 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Jelly Roll

Και από εδώ 5ο έτος 🙂

Sarmaspower
Sarmaspower
4 χρόνια πριν

Καλησπέρα! Ως συνάδελφος μαθηματικός κι εγώ είχα την ίδια απορία με εσένα.
Στη πόλη μου μόνο δύο γυναίκες έχουν φροντιστήριο δικό τους,από τα 20 που έχουμε συνολικά και αυτά τα δύο άνοιξαν τα τελευταία 5 χρόνια. Για να το κάνω ακόμα χειρότερο, πέρασα από δύο ανδροκρατούμενα φροντιστήρια τα οποία με απέρριψαν λόγω εμφάνισης και μάλιστα για το ένα έμαθα πως οι ιδιοκτήτες ζητούν από τους καθηγητές να φλερτάρουν διακριτικά τους μαθητές για να φέρνουν κόσμο. Το τελευταίο μου το είπε ένας φίλος μου (εκπαιδευτικός) που δούλευε σ’αυτους και έφυγε γι αυτό το λόγο.

Femme Farfalle
Femme Farfalle
4 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Sarmaspower

Τι είναι τούτοι ρε;;; Μιλάμε σοβαρά τώρα;; Έχω ακούσει κι ακούσει αλλά αυτό είναι ε ξ ω φ ρ ε ν ι κ ο ! 😡

Jelly Roll
Jelly Roll
4 χρόνια πριν

Πάντως στο περίφανο μαθηματικό Αθήνας, στα βιβλία του τομέα άλγεβρας, υπογράφει και γυναίκα καθηγήτρια ανάμεσα στους υπόλοιπους συγγραφείς. Αν μη τι άλλο είναι μια κάποια πρόοδος.
Δεν είχα παρατηρήσει ότι δεν υπάρχουν καθόλου γυναίκες συγγραφείς στα σχολικά βιβλία μαθηματικών και μου κάνει εντύπωση, αρχικά γιατί είμαστε πολλές, αλλά από ότι φαίνεται ίσως όχι τόσο πολλές, ή ακόμα χειρότερα, μάλλον δεν μας παίρνουν τόσο στα σοβαρά να το πω; Τέλος πάντων, κρίμα ειναι. Μάλλον πατριαρχία είναι. Η καλυτερη καθηγήτρια μαθηματικών που γνώρισα ποτέ πάντως ήταν γυναίκα.

Φούστα Κλαρωτή
Φούστα Κλαρωτή
4 χρόνια πριν

δεν το ήξερα αυτό το τελευταίο!

Γβρμ
Γβρμ
4 χρόνια πριν

Θα πω κάτι για να σε απογοητεύσω και να σε ενθαρρύνω ταυτοχρόνως, εφάμιλλο του “η γη είναι στρογγυλή”. Το πρόβλημα είναι συστημικό και αφορά όλους τους τομείς της ανθρώπινης διανόησης! Το ξέρω ότι το ήξερες, αλλά καμιά φορά παρασυρόμαστε από τους αγώνες που μας αφορούν λίγο πιο προσωπικά και χάνουμε το δάσος. Και στις φιλολογίες, άντρες είναι οι καθηγητές. Και στα πανεπιστήμια, και στις τρίτες λυκείου. Και στο παιδαγωγικό ινστιτούτο. Και στις τέχνες. Μην αρχίσουμε τα παραδείγματα, ναι σε κάποιους τομείς υπάρχουν ελαφρώς περισσότερες γυναίκες. Κι εμένα το πρώτο που μου ήρθε στο μυαλό διαβάζοντας το αρχικό ποστ ήταν η… Διαβάστε περισσότερα »

Lou
Lou
4 χρόνια πριν

Σε ενθαρρυνω μεσα απο τη δουλεια σου να προσπαθησεις να σπασεις τα στερεοτυπα φυλου και να ενθαρρυνεις τα κοριτσια να ασχοληθουν περισσοτερο με τα μαθηματικα. Διδασκω κι εγω μαθημα που θεωρειται “ανδρικο”, γερμανικα για την ακριβεια σε συγκεκριμενη περιοχη και παρα τις τεραστιες δυσκολιες διαπιστωνω με χαρα οτι το μαθημα το δηλωνουν περισσοτερα κοριτσια σε συγκριση με δεκα χρονια πριν.

Fuchsia
Fuchsia
4 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Lou

Πρωτη φορα ακουω οτι η διδασκαλια μιας ξενης γλωσσας και μαλιστα τα γερμανικα θεωρουνται αντρικη υποθεση.
Ακουμε συχνα λεξεις οπως
‘η αγγλικου, η γαλλικου, η γερμανικου..’
Οντως;

vaggelis
vaggelis
4 χρόνια πριν

πραγματι δεν υπαρχουν τοσες διακεκριμενες γυναικες στης θετικες επιστημες τουλαχιστον ελλαδα.Μαθηματικο κ φυσικο γυναικες ειχα στο γυμνασιο κ οι δυο στην μεταδοτικοτητα απλα 0.Στο λυκειο βιολογος γυναικα φοβερη-αντρας μαθηματικος χαλια. ΥΓ. δεν παιζει ρολο το φυλο στο μαθημα αλλα αν εσυ κι ο καθε εσυ εχεις μεταδοτικοτητα αν δηλαδη μπορεις να επεξηγησεις σε εφηβο τα θεματα τι να το κανω μετα το φυλο αν εισαι η υπατια η ο κοπερνικος κ δεν μπορειται να διδαξεται σωστα το μαθημα.Οσο γι αυτο περι ανδρα κ δασκαλου απαραδεκτο δηλαδη σε θελει για την λατζα αλλα στην καλη την ταξη ας βαλουμε εναν ανδρα.… Διαβάστε περισσότερα »

pequod
pequod
4 χρόνια πριν

Ευχαριστώ τη συνάδελφο για το σχόλιο. Να σας πω κι εγώ την εμπειρία μου. Είμαι Μαθηματικός με μεταπτυχιακό και διδακτορικό και εργάζομαι ως επιστημονικός συνεργάτης στο ΕΚΠΑ. Η επιστημονική υπεύθυνη είναι γυναίκα και κατά δήλωσή της φεμινίστρια (κι αυτό μετράει, δεν το υποτιμώ). Δυστυχώς συνεχίζουμε να βιώνουμε έμφυλη διάκριση καθημερινά: τις πιο απαιτητικές δουλειές τις αναθέτει στους άντρες της ομάδας με τον ισχυρισμό ότι τα καταφέρνουν καλύτερα, ενώ χρονοβόρες δουλειές ρουτίνας καταλήγουν συνηθως στις γυναίκες. Πρόσφατα σε συνάντηση με εξωτερικό συνεργάτη με εκείνη και δύο άντρες συναδέφλους (ο ένας πολύ μικρότερός μου) μου ζήτησε να κρατήσω σημειώσεις γιατί “το κάνω… Διαβάστε περισσότερα »