Επιτρέπεται να καπνίζω ενώ παίρνω αντισυλληπτικά;

Είμαι 24 και σε συνεννόηση με το γυναικολόγο μου έχω κάνει εξετάσεις και έχω ξεκινήσει αντισύλληψη. Ένα πράγμα που δεν μπορώ να τον ρωτήσω και ντρέπομαι,  είναι πόσο επικίνδυνο είναι για πρόκληση θρόμβου, το περιστασιακό κάπνισμα (δηλαδή μερικά τσιγάρα σε εξόδους μαζί με ποτό 2-3 φορές την εβδομάδα); Καπνίζω πολλά χρόνια κατ αυτόν τον τρόπο και δεν πρόκειται να το αυξήσω πέρα από αυτό που περιέγραψα. Και παρόλο που δεν είμαι μανιώδης καπνίστρια, αυτά τα λίγα τσιγάρα που κάνω προς το παρόν δεν θα ήθελα να τα κόψω.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Αγαπητή φίλη,

η ερώτηση που θέτεις είναι πάρα πολύ δύσκολη για κάθε ιατρό να στην απάντήσει. Φαντάζομαι το έχεις αντιληφθεί και η ίδια, πως η απάντηση μάλλον θα είναι να μην συνεχίζεις να καπνίζεις γενικά, (πόσο μάλλον λαμβάνοντας αντισυλληπτικά δισκία) και γι’ αυτό μάλλον αποφεύγεις να τον ρωτήσεις.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (WHO) έχει εκδώσει ενα εγχειρίδιο για τους ιατρούς το οποίο λέγεται “Medical Eligibility Criteria for contraceptive use”. Σύμφωνα με τις συστάσεις του WHO, η χρήση των συνδυασμένων αντισυλληπτικών δισκίων (οιστρογόνου-προγεστερόνης) επιτρέπεται στις γυναίκες που καπνίζουν και έχουν ηλικία κάτω των 35 ετών, αλλά με απουσία άλλων παραγόντων κινδύνου όπως το οικογενειακό ιστορικό θρομβώσεων, η παχυσαρκία, ή κάποια άλλη πάθηση).

Ο κύριος λόγος για τον οποίο συνηθίζεται να αποφεύγουμε την ταυτόχρονη χρήση αντισυλληπτικών με το κάπνισμα είναι ο αυξημένος κίνδυνος θρομβώσεων. Κάθε γυναίκα έχει πιθανότητα περίπου 1 στις 10.000 για να πάθει κάποια φλεβική θρόμβωση, ποσοστό που ανεβαίνει μετά την ηλικία των 35 ετών. Η λήψη αντισυλληπτικών δισκίων ανεβάζει αυτό το ποσοστό στο 4/10.000. Το κάπνισμα από μόνο του ανεβάζει το ποσοστό στο 2,5/10.000. Οπότε, γι αυτό το λόγο  αντισυλληπτικά και κάπνισμα δεν συνδυάζονται και τόσο καλά, όμως όπως προαναφέρθηκε η επίσημη σύσταση παγκοσμίως είναι ότι οι γυναίκες που καπνίζουν μπορούν να λάβουν  συνδυασμένα αντισυλληπτικά δισκία έφ όσον έχουν ηλικία μικρότερη των 35 ετών (και δεν υπάρχει άλλος παράγοντας κινδύνου). Ενδεικτικά και για λόγους σύγκρισης ας σημειωθεί πως σε περίπτωση εγκυμοσύνης η πιθανότητα φλεβικής θρόμβωσης είναι περίπου 10/10.000. Επίσης είναι σημαντικό να αναφερθεί ότι η φλεβική θρόμβωση, ενώ είναι μια δυνητικά σοβαρή πάθηση, είναι θεραπεύσιμη αν αντιμετωπιστεί σωστά.

Για τις γυναίκες που καπνίζουν, στην Ελλάδα υπάρχει πλέον διαθέσιμο και αντισυλληπτικό σκεύασμα που περιέχει μόνο προγεστερόνη, δεν αυξάνει τον κίνδυνο θρομβώσεων και δεν έχει κανένα περιορισμό ως προς το κάπνισμα. Χορηγείται καθημερινά χωρίς διακοπή, αλλά έχει το μειονέκτημα ότι υπάρχει πιθανότητα κολπικής αιμόρροιας σε απρόβλεπτες χρονικές στιγμές, σε αντίθεση με τα συνδυασμένα αντισυλληπτικά, με τα οποία η γυναίκα  έχει περίοδο σε πολύ καθορισμένες ημέρες.

Δεν υπάρχει κανένας ιατρός στον κόσμο που μπορεί να “δώσει την άδεια” να καπνίζεις ελεύθερα, ούτε κανείς να σε βεβαιώσει ότι δεν θα είσαι εσύ μια από τις 4 στις 10.000 που θα πάθουν θρόμβωση. Αυτό ισχύει ακόμα και αν έχεις κάνει όλες τις εξετάσεις θρομβοφιλίας, καθώς δεν μπορούν να αποκλειστούν όλες οι διαταραχές (για αυτό και ο WHO δεν συστήνει να γίνεται έλεγχος θρομβοφιλίας πριν την έναρξη αντισυλληπτικών).

Οπότε σε κάθε περίπτωση, η απόφαση είναι δική σου…

Υ.Γ.: Τα κείμενα με τις συστάσεις του WHO απευθύνονται σε ιατρούς. Για πληροφορίες μπορείτε να ανατρέξετε στα αντίστοιχα site για πληροφορίες από το Εθνικό Σύστημα Υγείας της Αγγλίας εδώ  και εδώ.

Ακολουθήστε την Α,ΜΠΑ; στο Google News

in

Αξιολογήστε το άρθρο

19 points
Upvote Downvote