in

Επίθεση κατά της εισαγγελέως της υπόθεσης Τοπαλούδη

Η Αριστοτελεία Δόγκα τραυματίστηκε εχθές το βράδυ από αγνώστους

Η Αριστοτελεία Δόγκα τραυματίστηκε εχθές το βράδυ από αγνώστους ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ελενη 2

Γνωρίζαμε ότι η εισαγγελέας της υπόθεσης Τοπαλούδη στοχοποιήθηκε ιδιαίτερα μετά την συγκλονιστική της αγόρευση της 13ης Μάϊου. Η Αριστοτελεία Δόγκα κατηγορήθηκε για απαράδεκτη υποκειμενικότητα, συναισθηματισμό και σεξισμό, επειδή η εκδήλωση συναισθηματικής συμπόνιας στην οικογένεια της Ελένης, μέσω της πικρής αναγνώρισης της γυναικοκτονίας ως συστημικού φαινομένου της ελληνικής κοινωνίας, θεωρήθηκε πέραν της άσκησης των εισαγγελικών της καθηκόντων.

Σχεδόν 5 μήνες μετά, η εισαγγελέας δέχεται επίθεση στην οδό Ευελπίδων, σύμφωνα με σχετικές μαρτυρίες φέρει πληγές στο κάτω χείλος και στο πρόσωπο, ενώ ρεπορτάζ αναφέρει ότι δεχόταν εδώ και μέρες απειλές, κάτι που είχε πει και στα οικεία της πρόσωπα.

Αν ο εισαγγελέας της υπόθεσης Τοπαλούδη τύχαινε να είναι άντρας, θα δεχόταν συγχαρητήρια από την επόμενη της αγόρευσης για την ευαισθησία που έδειξε προς τον ανείπωτο πόνο της οικογένειας και την ακεραιότητα με την οποία υπερασπίστηκε τη δικαιοσύνη μέχρι το τέλος, λαμβάνοντας υπόψιν όλα τα αδιάσειστα στοιχεία της γυναικοκτονίας. Αν ο εισαγγελέας ήταν άντρας, δεν θα τον κατηγορούσαμε για θεσμικό αντιεπαγγελματισμό και δεν θα κινούνταν οι διαδικασίες για πειθαρχική του δίωξη από άντρες συναδέλφους του-θα τονιζόταν η ικανότητα του να συναισθανθεί σε τέτοιο βαθμό από μια θέση τέτοιας ισχύος : τόσο ανδρικής όσο και δικαστικής. Το κεφάλι του δεν θα ζητούνταν επί πίνακι και δεν θα δεχόταν επίθεση 5 μήνες μετά στο δρόμο επειδή απέδωσε δικαιοσύνη.

Η χθεσινή επίθεση της Αριστοτελείας Δόγκα δεν είναι μόνο μια ακόμα απόδειξη της πικρής εκδικητικότητας με την οποία δρα η ελληνική πατριαρχία, γιατί δεν αφορά μόνο την υπόθεση της Ελένης και την απόδοση της δικαιοσύνης κατά των συγκεκριμένων δραστών. Αφορά, κυρίως, την ίδια ως γυναίκα που κατάφερε σε ένα επάγγελμα χρόνια ανδροκρατούμενο να προτείνει τιμωρία άξια του συστήματος που γέννησε το έγκλημα, του πατριαρχικού συστήματος που δεν άργησε να την χτυπήσει για τους ίδιους λόγους που χτύπησε και το θύμα της υπόθεσής της. 

Η Εισαγγελέας δέχτηκε επίθεση, όχι λόγω θέσης αλλά λόγω του ανυπόφορου συνδυασμού της ισχύος της με το γεγονός ότι είναι γυναίκα. 

Επιφυλασσόμαστε για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την επίθεση της εισαγγελέως. 

 

 

Ακολουθήστε την Α,ΜΠΑ; στο Google News

36 Comments
δημοφιλέστερα
νεότερα παλαιότερα
Ενσωματωμένα σχόλια
Δείτε όλα τα σχόλια
crunch
crunch
3 χρόνια πριν

ακολουθεί άκρως αντιδημοφιλής άποψη: οι νομικοί – και δη οι μαχόμενοι δικηγόροι και οι μαχόμενες δικηγορίνες – δεν θεωρούμε ότι η συγκεκριμένη εισαγγελέας «εκδήλωσε συναισθηματική συμπόνοια στην οικογένεια της Ελένης, μέσω της πικρής αναγνώρισης της γυναικοκτονίας ως συστημικού φαινομένου της ελληνικής κοινωνίας» και θεωρήσαμε τούτο πέραν της άσκησης των εισαγγελικών της καθηκόντων. Την θεωρούμε απαράδεκτη, όπως και τον χειρισμό της υπόθεσης Τοπαλούδη στο ακροατήριο, γιατί η συγκεκριμένη εισαγγελέας επέλεξε να αυτοπροβληθεί μέσω της τραγικής τύχης της Ελένης. Η υπόθεση ήταν τελειωμένη και δεμένη από παντού υπόθεση, πήγαιναν καρφωτά για ισόβια ούτως ή αλλως τα τσογλάνια. Και ενώ για ευνόητους λόγους… Διαβάστε περισσότερα »

Ponemenosspourgitis
Ponemenosspourgitis
3 χρόνια πριν
Απάντηση σε  crunch

Δεν είμαι δικηγόρος, δεν έχω παρακολουθήσει καθόλου την δίκη για δικούς μου λόγους. Έχω μια απορία που σαν δικηγόροι Μπορείτε να μου την ξεδιαλύνεται αν θέλετε. Πως βγαίνει η ονομασία μιας υπόθεσης ή δίκης? Στην συγκεκριμένη αν έχω καταλάβει καλά είναι υπόθεση Τοπαλούδη σωστά? Το σκεπτικό μου είναι γιατί να πάρει η υπόθεση το όνομα του θύματος και όχι των δραστών? Θεωρώ ότι προσθέτει περισσότερο βάρος στην οικογένεια του θύματος, και απαλλάσσει ουσιαστικά τα κτήνη και τις δικές τους οικογένειες από το βάρος της υπενθύμισης της πράξης τους. Σε λίγα χρόνια θα βγουν έξω και κανείς δεν θα θυμάται το… Διαβάστε περισσότερα »

Ηγραβατατουτσιπρα
Ηγραβατατουτσιπρα
3 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Ponemenosspourgitis

Η ονομασια της υποθεσης δεν ειναι νομικο ζητημα, ειναι ζητημα του τυπου

crunch
crunch
3 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Ponemenosspourgitis

οι ελληνικές δικαστικές αποφάσεις δεν έχουν όνομα αλλά αριθμό. Το όνομα των διαδίκων δίνεται σε αποφάσεις αγγλοσαξωνικού δικαίου. Εδώ λέμε υπόθεση Χ κυρίως δημοσιογραφικά.

I_am_the_law
I_am_the_law
3 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Ponemenosspourgitis

Πρώτον, υπάρχει ζήτημα προσωπικών δεδομένων και δεύτερον, μέχρι την αμετάκλητη κατάγνωση της ενοχής υπάρχει το ζήτημα του τεκμηρίου αθωότητας. Και επίσης, ναι, είναι ζήτημα του τύπου.

Observer
Observer
3 χρόνια πριν
Απάντηση σε  crunch

Ενδιαφέρουσα προσέγγιση. Μια … οικονομική, ερώτηση: αν φτάσει η υπόθεση στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (στο Στρασβούργο δεν είναι αυτό;) υπάρχει περίπτωση για σημαντικό πρόστιμο σε βάρος της Ελληνικής Δημοκρατίας και κατά συνέπεια όλων μας ή απλώς θα έχουμε κάποια μορφή επίπληξης;

crunch
crunch
3 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Observer

το ΕΔΔΑ είναι όντως στο Στρασβούργο και κοιτώντας πολύ πρόχειρα νομολογία έχει επιδικάσει και 25.000 ευρώ αποζημίωση για παραβίαση του άρθρου 6 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου. Αποζημίωση (περί δικαιώματος σε μια δίκαιη δίκη) η οποία πληρώνεται από το εκάστοτε κράτος βεβαίως βεβαίως. Για αυτό είμαι έξαλλη με τη συγκεκριμένη εισαγγελέα, η οποία με το ναρκισσισμό της και με το «εγώ» της στο Θεό («το δικό μου δικαστήριο» έλεγε στην αγόρευσή της!) μπορεί και να αναγκάσει όλους εμάς να πληρώσουμε με τους φόρους μας αυτούς τους δυο εγκληματίες. Ειρήσθω εν παρόδω, και κάτι επίκαιρο: η εν λόγω εισαγγελέας… Διαβάστε περισσότερα »

I_am_the_law
I_am_the_law
3 χρόνια πριν
Απάντηση σε  crunch

Συμφωνώ στα περισσότερα σημεία. Διαφωνώ με τον χαρακτηρισμό τσογλάνια. Τσογλάνι είναι όποιος πετάει νεράτζια στην πλατεία. Αυτοί είναι στυγνοί βιαστές και δολοφόνοι. Η κριτική στην εισαγγελέα δεν έγινε επειδή είναι γυναίκα. Δεν έγινε επειδή πρότεινε απερίφραστα την ενοχή των κατηγορουμένων. Θα παραπέμψω την άποψη μίας άλλης γυναίκας. https://www.kathimerini.gr/society/1078221/i-theatrikotita-tis-eisaggelikis-agoreysis-kai-ta-oria-tis/ Θα παραπέμψω και δύο περιπτώσεις από άλλες αγορεύσεις γυναικών εισαγγελέων: “Περικλής: Δεν καταδίκασα καν ούτε την εναντίον μου απόφαση. Δεν έχω βγάλει κείμενο. Δεν το έκανα εγώ, γιατί να πω κάτι; Εισαγγελέας: Όταν γίνονται ενέργειες και δεν καταδικάζετε, σημαίνει ότι συναινείτε” https://luben.tv/politix/157766 «τι όφελος θα είχε το κόμμα από το να οργανώσει… Διαβάστε περισσότερα »

crunch
crunch
3 χρόνια πριν
Απάντηση σε  I_am_the_law

η crunch, γυναίκα είμαι. Στα υπόλοιπα συμφωνώ. Επίσης καταπως φαίνεται, η επίθεση που δέχτηκε ήταν από φίλη της, ασχετα αν το παρουσιάσανε ως αντεκδίκηση για την υπόθεση της Ελένης. https://www.iefimerida.gr/ellada/epeisodiaki-nyhta-stin-kypseli-me-eisaggeliki-leitoyrgo-katelixe-sto-tmima-synelifthi-i-fili

I_am_the_law
I_am_the_law
3 χρόνια πριν
Απάντηση σε  crunch

Θα μπορούσες να είσαι και, απλώς, σοκολάτα ή κάποιο άλλο γλυκό και το “του” να ήταν ουδέτερο.

Κατά τα λοιπά, μάλλον άνθρακες ο θησαυρός και τζάμπα η υποστήριξη.

Observer
Observer
3 χρόνια πριν
Απάντηση σε  I_am_the_law

Φαντάζομαι τώρα που η υπόθεση φαίνεται να ξεκαθαρίζει και φαίνεται ότι είναι μια αντιπαράθεση δυο φίλων θα αλλάξει και ο τίτλος της είδησης.

I_am_the_law
I_am_the_law
3 χρόνια πριν
Απάντηση σε  crunch

Τέλος πάντων, προφανώς πρέπει περιμένουμε για να μάθουμε τα κίνητρα και τις συνθήκες της επίθεσης. Πάντως δεν γίνεται τα ρεπορτάζ να μιλάνε για απειλές και επίθεση από αγνώστους και τελικά να πρόκειται για διαπληκτισμό με γνωστή της, υπό την έννοια ότι είναι μεγάλη αναξιοπιστία για αρκετά μεγάλα μέσα.

CookieMonster
CookieMonster
3 χρόνια πριν
Απάντηση σε  crunch

Χαίρομαι πολύ που διαβάζω αυτή την άποψη και μάλιστα από νομικό. Και συγχαρητήρια για την εξήγηση. Δεν μου είχαν περάσει απο το μυαλό οι πιθανές νομικές συνέπειες μιας τέτοιας στάσης.

FridaFree
FridaFree
3 χρόνια πριν
Απάντηση σε  crunch

Με προβληματίζει πολύ η νομική αυτή άποψη και με ενδιαφέρει να μάθω παραπάνω, βάζοντας στην άκρη την προσωπική μου άποψη αφού δεν είμαι νομικός η ίδια. Αν έχετε την καλοσύνη σας παρακαλώ εξηγήστε μου, αν ισχύουν τα παραπάνω όπως τα αναφέρετε καταλαβαίνω ότι συνιστούν όχι απλώς πειθαρχικά αδικήματα, αλλά επισύρουν και ποινικές διώξεις σε βάρος δημόσιου λειτουργού και ίσως ακόμη βαρύτερα σε βάρος λειτουργού ταγμένου να προασπίζει τη δικαιοσύνη. Και αναφέρατε αρκετά αδικήματα ίσως να μην είναι ο ναρκισσισμός κατηγορία για απόκτηση πελατείας π.χ. ή τα λουλούδια κατηγορία για χρηματισμό ή το ότι δεν πληρώθηκε από τους συνηγόρους των εγκληματιών… Διαβάστε περισσότερα »

crunch
crunch
3 χρόνια πριν
Απάντηση σε  FridaFree

προσέξτε κάτι: όλα αυτά που έκανε η Αριστοτελεία Δόγκα δεν είναι ποινικά αδικήματα για να της ασκηθεί δίωξη – είναι πειθαρχικά. Οπότε δεν σχετίζονται με την ποινική καταδίκη των δολοφόνων της Ελένης. Αυτό που λέω – και ίσως να μην το έχω εξηγήσει εγώ καλά – είναι ότι η συμπεριφορά της δεν συνάδει με τη συμπεριφορά του αντικειμενικού, ακριβοδίκαιου και αμερόληπτου δικαστή. Τουναντίον. Σκεφτείτε ένα ακραίο παράδειγμα, την περίπτωση που η εισαγγελέας στην δίκη της Χρυσής Αυγής μετά την απαλλακτική της πρόταση δεχόταν λουλούδια από την Ουρανία Μιχαλολιάκου, έβαζε τα κλάματα από τη συγκίνηση και μετά τα ανέβαζε και στο… Διαβάστε περισσότερα »

Scotland for Holidays
Scotland for Holidays
3 χρόνια πριν

Για να μας υπενθυμίζουν τη θέση μας στον κόσμο, κατάλαβες; Κατάλαβα. Αν δεν ευθυγραμμιστείς με τις επιταγές του συστήματος θα σε φάει η μαρμάγκα. Θα σε πιέζει θα σε απειλεί και θα σε “συμμορφώνει” με κάθε ευκαιρία ένα σύστημα που τρέφεται από την ίδια του την οικονομική, θεσμική και ηθική διαφθορά. Στις γυναίκες δεν επιτρέπεται να μοιράζουν τιμωρίες, να αμφισβητούν θεσμούς, να επιβάλλουν το συμφέρον τους οικονομικά πολιτικά, επαγγελματικά, ψυχολογικά. Μέχρι πρότινος η γυναικεία “απιστία” ήταν έγκλημα κατά της οικογένειας ενώ η αντρική πράγμα φυσικό. Ε δεν έχει πάει και πολύ παρακάτω η κοινωνία. Και τώρα συμπληρωματική ειναι η θέση… Διαβάστε περισσότερα »

FridaFree
FridaFree
3 χρόνια πριν

Μπράβο που φέρατε το θέμα! Περιμένουμε για περισσότερη ενημέρωση και προβολή!

J.Brian
J.Brian
3 χρόνια πριν

Κατ αρχήν θεωρώ κατάπτυστη την επίθεση σε εισαγγελικό λειτουργό. Ως δικηγόρος μιλώ. Ο εισαγγελικός λειτουργός , είναι ιδιότυπος δικαστής, που δεν βγάζει απόφαση, όμως εκπροσωπεί το Δημόσιο συμφέρον και αφ ενός είναι ο προϊστάμενος της ανακριτικής διαδικασίας, αφ ετέρου εισηγείται επί της υπόθεσης δηλαδή είναι ο δημόσιος κατήγορος, είναι ο δικηγόρος του λαού. Διαφωνώ με τη διάκριση των φύλων. Έχουν υπάρξει θύματα επιθέσεων , μέχρι και φόνων , άντρες εισαγγελείς, κυρίως στην Ιταλία, για λόγους που όλοι καταλαβαίνουμε. Το επάγγελμα του εισαγγελέα θέλει πολύ γερά κότσια . Εφαρμόζει τον ποινικό νόμο, σύμφωνα με τη λαϊκή κυριαρχία και το σύνταγμα και… Διαβάστε περισσότερα »

AnnaA46422211
AnnaA46422211
3 χρόνια πριν

Η Αριστοτελεία Δόγκα είναι μία γυναίκα εισαγγελέας. Ασκεί δηλαδή ένα λειτούργημα το οποίο συνεπάγεται δυστυχώς κινδύνους ασχέτως φύλου. Δεν έχουμε μέχρι στιγμής κανένα στοιχείο που να υποδεικνύει ότι η επίθεση σχετιζόταν με την συγκεκριμένη υπόθεση. Χειρίζεται πλήθος υποθέσεων, οι οποίες μπορεί να την έχουν στοχοποιήσει. Και δεν αποκλείεται η επίθεση να μην έχει εν τέλει και καμία σχέση με το επάγγελμά της. Όποιος και να είναι, όμως, ο λόγος της επίθεσης, το ότι είναι γυναίκα είναι σε κάθε περίπτωση αδιάφορο. Απειλές και επιθέσεις έχουν δεχθεί πολλοί εισαγγελείς και δικαστές, άνδρες και γυναίκες. Μία βόλτα στα Εξάρχεια αρκεί για να καταλάβει… Διαβάστε περισσότερα »

I_am_the_law
I_am_the_law
3 χρόνια πριν
Απάντηση σε  AnnaA46422211

Ο όρος γυναικοκτονία δείχνει τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του εγκλήματος και περιγράφει ένα φαινόμενο. Οι γυναίκες δολοφονούνται πολλές φορές μόνο και μόνο επειδή είναι γυναίκες, επειδή η πατριαρχία θέλει τους άντρες να επιβάλλονται στις γυναίκες. Με κάθε τρόπο. Δεν έχει κάθε ανθρωποκτονία την ίδια απαξία. Ανθρωποκτονία είναι όταν σκοτώνει κάποιος ένα παιδί 5 ετών και ανθρωποκτονία είναι όταν σκοτώνει έναν σωματώδη άντρα σε διαπληκτισμό. Ανθρωποκτονίες είναι τα συμβόλαια θανάτου μεταξύ των μαφιόζων. Ανθρωποκτονία ήταν και του Φύσσα, αλλά ήταν φασιστική/ναζιστική δολοφονία, δεν ήταν μια απλή ανθρωποκτονία, όπως λέει ο Ρουπακιάς. Επίσης, μέχρι με το καλό να βρεθούν οι δράστες, πράγματι δεν… Διαβάστε περισσότερα »

CookieMonster
CookieMonster
3 χρόνια πριν
Απάντηση σε  I_am_the_law

Επειδή και και εγώ προσπαθώ να καταλάβω τον όρο γυναικοκτονία έχω μια απορία… Πως ορίζεται; Δηλαδή λένε ότι η υπόθεση Τοπαλούδη ήταν γυναικοκτονία αλλά δεν θα μπορούσε να υπάρχει και μία παρόμοια υπόθεση που το θύμα θα ήταν γκέι άντρας, με ακριβώς τις ίδιες συνθήκες; Άρα οι δύο υποθέσεις θα χαρακτιρίζονταν ως γυναικοκτονία vs ανρθωποκτονία με μοναδικό κριτήριο το φύλο του θύματος. Εκτός αν ο όρος γυναικοκτονία περιορίζεται στις περιπτώσεις εξτρεμιστικών οργανόσεων ή διαταραγμένων ατόμων που σκοτώνουν γυναίκες απλά και μόνο επειδή είναι γυναίκες και όχι με σεξουαλικά ή άλλα κίνητρα. Π.χ. απ’ότι ξέρω ο όρος παιδοκτονία χρησιμοποιείται για να… Διαβάστε περισσότερα »

I_am_the_law
I_am_the_law
3 χρόνια πριν
Απάντηση σε  CookieMonster

https://eige.europa.eu/el/taxonomy/term/1128 Ο όρος είναι πρόσφατος και διεθνώς με την λέξη να έχει γίνει ευρύτερη γνωστή- στα αγγλικά femicide- και να υιοθετείται από την εγκληματολογία μετά το 1992, χάρη στο πολύ επιτυχημένο βιβλίο με τίτλο «Femicide: the politics of woman killing». Μιά συλλογή δοκιμίων που επιμελήθηκαν από κοινού η ακαδημαϊκός Τζιλ Ράντφορντ (Jill Radford) και η εγκληματολόγος Νταϊάνα Ράσελ (Diana E. H. Russell), διαβάζω εδώ Πηγή: iefimerida.gr – https://www.iefimerida.gr/news/469496/yparhei-telika-i-lexi-gynaikoktonia-o-neologismos-poy-dihazei-dexioys-kai-aristeroys (κατά τα άλλα το άρθρο, με τις ίσες αποστάσεις και τα σχόλια, ψιλοαπαράδεκτο) Η γυναικοκτονία είναι ανθρωποκτονία. Δεν εκφράζει κάποια νομική διάκριση της ανθρωποκτονίας, περιγράφει ένα φαινόμενο και τα κίνητρα μιας ανθρωποκτονίας.… Διαβάστε περισσότερα »

CookieMonster
CookieMonster
3 χρόνια πριν
Απάντηση σε  I_am_the_law

Με το γκέι άντρας εννούσα ότι θα μπορύσε να είναι ακριβώς η ίδια περίπτωση με την Τοπαλούδη. Δηλαδή ένα αγόρι που δολοφονήθηκε από δύο τύπους με τους οποίους άραζε σε ένα σπίτι επειδή πιθανότατα αρνήθηκε κάποια σεξουαλική πράξη. Θέλω να πω ότι το ίδιο ακριβώς αδίκημα με το ίδιο “κίνητρο” θα μπορούσε να συμβεί σε άντρα… άρα η γυναικοκτονία χαρακτηρίζεται μόνο από το φύλο του θύματος. Ή τουλάχιστον αυτό καταλαβαίνω εγώ.

AnnaA46422211
AnnaA46422211
3 χρόνια πριν
Απάντηση σε  I_am_the_law

Μα εδώ ακριβώς είναι που διαφωνώ. Η ανθρώπινη ζωή για εμένα έχει την ίδια αξία, ακόμη και αν πρόκειται για “έναν σωματώδη άντρα”. Θα μπορούσα να ασπαστώ την άποψη ότι η ανθρωποκτονία φέρει αντικειμενικά αυξημένη απαξία όταν το θύμα είναι παιδί, καθώς είναι δεδομένο ότι το παιδί είναι φύσει αθώο. Το να διεκδικούμε, όμως, το ίδιο και για εμάς καταλύει κάθε έννοια ισότητας. Τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του εγκλήματος, όπως οι συνθήκες τελέσεως, το κίνητρο κλπ θα εξεταστούν από το δικαστήριο που θα δικάσει τους ενόχους και δεν είναι δυνατόν να αποδίδονται εν είδει “ταμπέλας” και εκ των προτέρων επειδή το… Διαβάστε περισσότερα »

I_am_the_law
I_am_the_law
3 χρόνια πριν
Απάντηση σε  AnnaA46422211

Εντάξει, μπορείς να τηρείς την τακτική των ίσων αποστάσεων, να βλέπεις κάθε δέντρο μεμονωμένα και χάνεις το δάσος όσο θέλεις. Με τον όρο γυναικοκτονία -ξαναλέω για άλλη μία φορά- δεν διατυπώνεται κάποιος νομικός όρος ή αξίωση για επιβάρυνση του αξιοποίνου, όπως συμβαίνει με το 82 ΠΚ. Περιγράφεται ένα φαινόμενο. Η ανθρώπινη ζωή έχει την ίδια αξία, αλλά τα χαρακτηριστικά των εγκλημάτων αλλάζουν. Όπως σου έδειξα, καμιά φορά είναι ποινικά αξιολογήσιμο. Όχι, δεν θεωρώ ίδιο έγκλημα το ξεκαθάρισμα λογαριασμών μεταξύ μελών της μαφίας με την δολοφονία μια αθώας γυναίκας που κυκλοφορούσε ατον δρόμο από ένα βιαστή. Για τον μαφιόζο που έκανε… Διαβάστε περισσότερα »

Scotland for Holidays
Scotland for Holidays
3 χρόνια πριν
Απάντηση σε  AnnaA46422211

Anna, μην προσβάλλεσαι. Ο όρος γυναικοκτονία αναφέρεται σε έγκλημα που σχετίζεται με το φύλο. Εγκλήματα αυτού του τύπου είναι σύμφυτα με την τιμωρητική στάση της κοινωνίας απέναντι στις γυναίκες, με την συστηματική και συστημική υποτίμησή τους, με την κουλτούρα του βιασμού. Είναι όρος, όπως λέει ο law, που δείχνει τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του εγκλήματος. Και τα κίνητρα. Και άρα προσδίδει ακρίβεια. Όπου υπάρχει ακριβολογία στους όρους υπάρχει και ελπίδα για διόρθωση ενός προβληματικού φαινομένου. Δεν είναι ότι κάποια θύματα δολοφονιών τυχαίνει και είναι γυναίκες. Είναι ότι οι γυναίκες πάρα μα πάρα πολύ συχνά δολοφονούνται από συζύγους, συντρόφους, αδερφούς, πατεράδες, άγνωστους… Διαβάστε περισσότερα »

AnnaA46422211
AnnaA46422211
3 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Scotland for Holidays

Ως προς την εκ των προτέρων απόδοση του χαρακτηρισμού γυναικοκτονία σε ένα έγκλημα έχω απαντήσει παραπάνω στον law, οπότε δεν θα επαναλάβω για να μην κουράσω. Ως προς τα εγκλήματα πάθους θα διαφωνήσω. Παρ’ ότι δεν πρόκειται για νομικό όρο, η φράση χρησιμοποιείται αρκετές φορές για να χαρακτηρίσει εγκλήματα τα οποία ως κίνητρο έχουν το ερωτικό πάθος, την αντιζηλία κλπ. Και πολλές φορές τα εγκλήματα αυτά τελούνται από γυναίκες, είτε κατά των συντρόφων τους είτε κατά άλλων γυναικών με τις οποίες σχετίζονται οι σύντροφοί τους. Διευκρινίζω ότι φυσικά και τα εγκλήματα αυτά είναι εξίσου καταδικαστέα, απλώς διατυπώνω την διαφωνία μου… Διαβάστε περισσότερα »

Scotland for Holidays
Scotland for Holidays
3 χρόνια πριν
Απάντηση σε  AnnaA46422211

Anna, χρειάζονται όντως ανοιχτά μάτια και ανοιχτό μυαλό για να παρατηρήσει κανείς τα διάφορα κοινωνικά και πολιτικά φαινόμενα και να κάνει παραδοχές που τα τοποθετούν σε μια όσο γίνεται πιο αντικειμενική διάσταση, χωρίς άθελά του να εξισώνει ανόμοια πράγματα. Άλλο πράγμα οι περιπτώσεις βίας από γυναίκες προς άντρες (που συμβαίνουν για ειδικούς λόγους συνήθως, πχ οικονομικούς όπως λες) και άλλο τί αποδεικνύουν τα *στατιστικά στοιχεία* σε Ευρώπη, Αμερική, ακόμα περισσότερο δε σε χώρες της Ασίας στις οποίες επικρατεί αυστηρό Ισλαμικό δίκαιο, για το ποιά μερίδα του πληθυσμού είναι εκείνη που συνήθως βρίσκεται στο επίκεντρο της οικογενειακής βίας, εκείνη που δέχεται… Διαβάστε περισσότερα »

Big Chungus
Big Chungus
3 χρόνια πριν

Meanwhile, ο δικαστικός κόσμος τα τελευταία χρόνια (τουλάχιστον εδώ πάνω στον ελληνικό βορρά) είναι φανερά γυναικοκρατούμενος…

Cycling in the rain
Cycling in the rain
3 χρόνια πριν

Δε γνωρίζω καθόλου τι πρέπει και τι δεν πρέπει να κανει μια/ένας εισαγγελέας (εκτός από κάποια βασικά αυτονόητα). Γνωρίζω όμως ότι στη υπόθεση Τοπαλουδη βγήκε όλος ο κρυμμένος σεξισμός της ελληνικής κοινωνίας. “Ρε συ αφού τα είχανε….”, “Μα καλά και αυτή με δύο άντρες σε σπίτι; Δε πρόσεχε;” και άλλα τέτοια. Εάν η κυρία Δόγμα πέρασε τα δεοντολογικά όρια του επαγγέλματος της καλώς έπραξε. Μπορεί η υπόθεση να ήταν “δεμένη” αλλά η ελληνική κοινωνία πρέπει να ωριμάσει. Και άνθρωποι σαν την κ. Δογκα μπορούν να βοηθήσουν προς αυτή την κατεύθυνση.
Λυπάμαι πολύ για την επίθεση που δέχτηκε.

crunch
crunch
3 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Cycling in the rain

κάκιστα έπραξε. Η έλλειψη ψυχραιμίας και αμεροληψίας επί της έδρας δεν είναι απλώς παραβίαση των δεοντολογικών ορίων αλλά βαρύτατο πειθαρχικό παράπτωμα κατά τον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας. Μακάρι να βγω ψεύτρα, αλλά πολύ φοβάμαι ότι στο Εφετείο και στον Άρειο Πάγο βασικό επιχείρημα της υπεράσπισης θα είναι η έλλειψη αμεροληψίας του πρωτοβάθμιου δικαστηρίου.

leas
leas
3 χρόνια πριν
Απάντηση σε  crunch

Συμφωνώ με όσα λες και επιπλέον υπάρχει και το Ειδικό Δικαστήριο Αγωγών Κακοδικίας κατά το 99 Σ που δικάζει δικαστικούς λειτουργούς. Μπορεί να προσφύγουν και εκεί; Φαίνεται πως ο κόσμος προχωρά με δύο βήματα μπροστά και ένα πίσω. Έστω, αρκεί να προχωρά.
Ο ναρκισσισμός ονομάζεται αλλιώς και λερναία ύδρα.

I_am_the_law
I_am_the_law
3 χρόνια πριν
Απάντηση σε  leas

Καμία σχέση η κακοδικία, αφορά άλλες δίκες. Και ας μην περνάμε στο άλλο άκρο. Ναι, θα τους δώσει πάτημα και δεν έπρεπε να λειτουργήσει έτσι, από την άλλη ήταν απλά η πρόταση της εισαγγελέως. Η υπεράσπιση θα το κάνει σημαία αλλά δεν σημαίνει ότι θα γίνει και δεκτός αυτός ο ισχυρισμός, ουδείς νοήμων λέει ότι επηρέασε την κρίση του δικαστηρίου η εισαγγελική πρόταση.

leas
leas
3 χρόνια πριν
Απάντηση σε  I_am_the_law

Επειδή δεν το ξέρω, όταν λες άλλες δίκες, με ποια κριτήρια; Δηλαδή δεν αφορά όλους τους δικαστικούς λειτουργούς που πιθανόν κακοδικούν, ανεξαρτήτως βαθμίδας ή περιεχομένου δίκης; Δεν ήταν ‘απλά’ η πρόταση της εισαγγελέως. Από αυτό το απλά ξεκινάει το κακό, παίρνουμε ‘απλά’, πράγματα που χρειάζονται περισσότερη περίσκεψη. Ο εισαγγελικός ρόλος δεν είναι απλά ένας τυχαίος ρόλος. Ανεξάρτητα από το αν ο ισχυρισμός θα γίνει δεκτός, οι κώδικες δεοντολογίας πρέπει να εφαρμόζονται και όχι ο καθένας να κάνει ο,τι νομίζει, ακόμα και στην περίπτωση που ηθικά έχει δίκιο. Να αλλάξει ο κώδικας δεοντολογίας αν πάσχει, και μέχρι τότε να εφαρμόζεται ως… Διαβάστε περισσότερα »

I_am_the_law
I_am_the_law
3 χρόνια πριν
Απάντηση σε  leas

Πρέπει να έχει υποστεί ζημία ο ενάγων από πράξη ή παράλειψη δικαστικού λειτουργού. Να καταδικαστεί καταφανώς άδικα ή να χάσει λεφτά και θέλει δόλο ή άμελεια. Υπάρχει και η άποψη ότι οι εισαγγελείς στην ακροαματική διαδικασία δεν μπορύν να εναχθούν για δεν βγάζουν απόφαση απλά προτείνουν. Δεν υπέστησαν εν προκειμένω καμία ζημία οι τελικά καταδικασθέντες. Συν ότι πρέπει να εξαντλήσουν όλα τα ένδικα μέσα. Αν ήταν να γίνονταν έτσι εύκολα αγωγές κακοδικίας για καταδικαστική πρόταση σε τέτοια εγκλήματα δεν θα τελειώναμε ποτέ. οι δικαστικοί λειτουργοί έχουν τις ευθύνες τους. Επίσης, δεν μπορώ να κάνω ανάλυση του τι θα γίνει ΑΝ… Διαβάστε περισσότερα »

leas
leas
3 χρόνια πριν
Απάντηση σε  I_am_the_law

Σ’ ευχαριστώ, Law, για την απάντηση.