Επηρεάζει το άγχος την περίοδο;

Απάντηση από τον γυναικολόγο του ‘Α, μπα’, Νίκο Αθανασόπουλο

Είμαι 22 χρονών , τους τελευταίους 4 μήνες η διάρκεια της περιόδου μου έχει μειωθεί σημαντικά (από 6 ημέρες σε 2-3 με το ζόρι-με κυρίως αίμα την πρώτη μέρα πια). Όταν ρώτησα τη γυναικολόγο, η οποία μου έκανε εκείνη την στιγμή και υπέρηχο μήτρας, όπου τα είδε φυσιολογικά τα πραγματα. Με ρώτησε για τον θυρεοειδή , που είχα ελέγξει πριν 4 μήνες , που ήταν μια χαρά φυσιολογικός, καταλήξαμε ότι επειδή είχα πάει δύο ταξίδια προς Σουηδία εκείνους τους δύο μήνες, ίσως έφταιγε αυτό. Βέβαια, έχουν περάσει άλλες δύο περίοδοι με το ίδιο θέμα (άντε λίγο παραπάνω αίμα αλλά όχι κάτι ακραία πιο πολύ) Να το ερευνήσω κι άλλο με τη γυναικολόγο μου λέτε; Επίσης μπορεί το στρες να παίζει ρόλο; Γιατί είχα περάσει τους πρώτους δύο μήνες που το είχα εμφανίσει πολύ στρεσογόνα περίοδο με διάφορα γεγονότα, βέβαια τώρα δεν εξηγείται μιας και δεν υπάρχει γενικά άγχος όσο γίνεται.

AΠΑΝΤΗΣΗ

Αγαπητή φίλη, 

όπως καταλαβαίνεις φαντάζομαι είναι πολύ δύσκολο μέσα από εδώ να λάβεις μια αναλυτική απάντηση για το τι μπορεί να συμβαίνει. Αλλά μπορούμε να αναφέρουμε κάποιες βασικές πληροφορίες, που ίσως φανούν χρήσιμες.

Σε περιπτώσεις που μειώνεται η ποσότητα του αίματος στην περίοδο μιας γυναίκας, η οποία μέχρι εκείνη την ημέρα είχε έναν κανονικό/ φυσιολογικό κύκλο, το κυριότερο στοιχείο που μπορεί να βοηθήσει στη διάγνωση είναι το ημερολόγιο της περιόδου. Είναι μια καλή συνήθεια για μια γυναίκα να κρατάει ένα ημερολόγιο με τις ημέρες της περιόδου, καθώς και τα πιθανά συμπτώματα που νιώθει (π.χ. σφίξιμο στο στήθος, πόνος στην κοιλιά). Μερικές επιπλέον πληροφορίες μπορεί να δώσουν κάποιες βασικές ορμονικές εξετάσεις.  Το υπερηχογράφημα, αν και είναι πολύτιμο διαγνωστικό εργαλείο, τις περισσότερες φορές είναι φυσιολογικό σε γυναίκες με το δικό σου πρόβλημα.

Όπως έχουμε αναφέρει ξανά και εδώ, το στρες είναι ένας παράγοντας ο οποίος επηρεάζει πολύ την περίοδο. Στα αρχικά στάδια το στρες μπορεί να αναστείλει την ωορρηξία, ενώ σε πιο έντονες και μακροχρόνιες περιόδους άγχους μπορεί να προκληθεί ακόμα και προσωρινή παύση των μηχανισμών του αναπαραγωγικού κύκλου.  Αυτό θεωρείται ένας “μηχανισμός προστασίας” της γυναίκας. Δηλαδή σε περιόδους άγχους ο οργανισμός αντιλαμβάνεται ότι δεν μπορεί να ανταπεξέλθει σε μια ενδεχόμενη εγκυμοσύνη οπότε η περιοχή του εγκεφάλου που ρυθμίζει την λειτουργία των ωοθηκών (υποθάλαμος) τροποποιεί προσωρινά την έκκριση των αντίστοιχων ορμονών. Το πρώτο σύμπτωμα είναι η εμφάνιση διαταραχών της περιόδου λόγω της διακοπής της ωορρηξίας. Όταν το άγχος είναι πολύ έντονο, μπορεί να εμφανιστεί και πλήρης παύση της περιόδου, μια κατάσταση που ονομάζεται Υποθαλαμική Αμηνόρροια. 

Αντίστοιχα με το άγχος, Υποθαλαμική Αμηνόρροια μπορεί να προκαλέσουν τόσο η έντονη άσκηση/πρωταθλητισμός, όσο και η μεγάλη απώλεια βάρους. 

Το πρόβλημα με την διάγνωση στις ήπιες περιπτώσεις είναι ότι τόσο το υπερηχογράφημα όσο και ο ορμονικός έλεγχος σε αυτή την περίπτωση είναι φυσιολογικός. Αυτό όμως που είναι σημαντικό σε σχέση με τον ορμονικό έλεγχο είναι ότι βοηθάει να αποκλειστούν άλλες αιτίες που μπορεί να μειώσουν την περίοδο, όπως οι διαταραχές της έκκρισης της προλακτίνης και των ορμονών του θυρεοειδούς, καθώς και η πρώιμη ωοθηκική ανεπάρκεια (η οποία είναι εξαιρετικά απίθανη στη δική σου περίπτωση – με τα δεδομένα που περιγράφεις). 

Όταν η περίοδος του άγχους περάσει, η λειτουργία του υποθαλάμου επανέρχεται και μαζί της επανέρχονται οι ωορρηξίες και η περίοδος. Αυτό όμως δεν γίνεται αμέσως και μπορεί να χρειαστούν κάποιοι μήνες προκειμένου να ομαλοποιηθεί εντελώς η περίοδος. Επομένως δεν είναι ανησυχητικό σε αυτή τη φάση το ότι δεν έχει επανέλθει η περίοδος, και δεν χρειάζεται να κάνεις κάτι παραπάνω πέρα από το να αναμένεις μερικούς μήνες.

Μόνο άμα υπάρχει πλήρης διακοπή της περιόδου για αρκετά πάνω από έξι μήνες, λόγω παρατεταμένου άγχους, (π.χ. απώλεια αγαπημένου προσώπου), τότε είναι που χρειάζεται ένας επανέλεγχος και ίσως χορήγηση θεραπείας ορμονικής υποκατάστασης για να αποφευχθούν οι επιπλοκές από τη χρόνια έλλειψη οιστρογόνων.

 

Ακολουθήστε την Α,ΜΠΑ; στο Google News

in

Αξιολογήστε το άρθρο

29 points
Upvote Downvote

3
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Παρακαλούμε Συνδεθείτε για να σχολιάσετε
2 Θέματα σχολίων
1 Απαντήσεις θεμάτων
1 Ακόλουθοι
 
Με τις περισσότερες αντιδράσεις
Δημοφιλέστερο θέμα σχολίου
3 Συντάκτες σχολίων
Po the PandaKanellaπόντια ιντερνάσιοναλ Πρόσφατοι συντάκτες σχολίων
  Εγγραφείτε  
νεότερα παλαιότερα δημοφιλέστερα
Ειδοποίηση για
Kanella
Επισκέπτης
Συμμετέχων
Kanella

Θυμάμαι γύρω στα 30, είχα μια πολύ στρεσογόνα δουλειά και μια σχέση με άπειρες εντάσεις. Υπήρχαν φάσεις που για 3 μήνες δεν είχα καθόλου περίοδο και για 2-3 χρόνια ήταν όπως να ναι. Κρατούσα ημερολόγιο, το κοίταζα κι απελπιζόμουν: μια στις 60 μέρες, μετά στις 25, μετά στις 45, μετά από 3 μήνες, μετά 30 μέρες… Άλλοτε κρατούσε 2-3 μέρες, άλλοτε 13 μέρες… Είχα κάνει άπειρες εξετάσεις και το τι διαγνώσεις μου είχαν κάνει, ήταν άλλο πράγμα… Κάποια στιγμή μια γιατρός (να ναι καλά), έπιασε το ντοσιέ με τις εξετάσεις, το είδε προσεκτικά και μου λέει “όλα είναι τέλεια, εκτός… Διαβάστε περισσότερα »

πόντια ιντερνάσιοναλ
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Επιβεβαιωμένος Χρήστης
Δημιουργός Κειμένων
Μέντορας

Θέλω κι εγώ να τονίσω πόσο χρήσιμο είναι το ημερολόγιο της περιόδου. Ή έστω, πόσο χρήσιμο μπορεί να φανεί. Για λόγους που δεν έχουν σημασία εδώ, εγώ δεν είχα πειθαρχία στο να τηρώ κάποιο ημερολόγιο για οτιδήποτε. Είχα όμως την τύχη να έχω μια μεγαλύτερη φίλη, η οποία όταν ήμουν έφηβη μου είχε πει ότι σημειώνει στο ημερολόγιο της με κόκκινο κυκλάκι, την ημέρα που της ήρθε περίοδος. Και επειδή γενικά τη θαύμαζα για διάφορα, το μιμήθηκα. Επειδή όμως είχα σταθερή περίοδο γενικά και τις ανωμαλίες του κύκλου τις θυμόμουν, σταμάτησα να σημειώνω. Επειδή το είχα μιμηθεί, δεν ήξερα γιατί… Διαβάστε περισσότερα »

Po the Panda
Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Up/Down Voter
Χρόνια συμμετοχής
Δημιουργός Κειμένων
Μέντορας

Συμφωνώ απόλυτα μαζί σου. Το έχει πει και ο κ. Αθανασόπουλος, αλλά δεν βλάπτει μια επανάληψη, οτι υπάρχουν εφαρμογές για το κινητό που είναι εξαιρετικές. Μπορείς να σημειώνεις τα πάντα, απο συμπτώματα μέχρι ότι μπορείς να φανταστείς, έχει ειδοποιήσεις που είναι χρήσιμες αν έχεις σταθερό κύκλο, βγάζει ΜΟ διάρκειας κύκλου και διάρκειας περιόδου, συν οτι είναι πάρα πολύ χρήσιμο στη συνεννόηση με γιατρούς. Μου έχει λύσει τα χέρια.