Προσωπική ιστορία: Έκανα δίαιτα από 6 χρονών

Η Athina μιλάει στο Α,μπα για τις διατροφικές διαταραχές που βίωσε

Η ιστορία που θέλω εγώ να μοιραστώ είναι λίγο διαφορετική. Έχει να κάνει με την διατροφική διαταραχή από την οποία υπέφερα. Θέλω να γράψω για να μην ξεχνάω εγώ η ίδια και γιατί πιστεύω ότι υπάρχουν αρκετοί εκεί έξω που υποφέρουν και η ιστορία μου ίσως τους δώσει κουράγιο.

Εγώ λοιπόν από τα 6 μου μέχρι τα 23 έκανα διαρκώς δίαιτες. Στα 6 μου έβγαλα τα κρεατάκια με αποτέλεσμα να παχύνω απότομα. Οι γονείς μου το θεώρησαν μέγα κακό και φρόντιζαν να περιορίζουν το φαγητό μου και να μου θυμίζουν ότι το σώμα μου δεν ήταν όμορφο και ότι πρέπει να αδυνατίσω. Καθώς μεγάλωνα, όταν έτρωγα τις τροφές που θεωρούσα απαγορευμένες (μακαρόνια, σοκολάτες κτλ) με κατέκλυζαν κύματα ενοχών και τύψεων. Στην συνέχεια έκανα ακραίες δίαιτες και υπεργυμναστική για να κάψω αυτά που έφαγα. Μετά από ένα διάστημα λόγω της στέρησης έτρωγα ότι έβρισκα μπροστά μου. Κάπως έτσι κύλησε η εφηβεία μου και τα πανεπιστημιακά μου χρόνια. Οι έξοδοι, ειδικά για φαγητό, ήταν κάτι το βασανιστικό καθώς πάντα συγκρινόμουν με ποιο αδύνατες κοπέλες και αναρωτιόμουν «αυτές πως μπορούν και το ράβουν το ρημάδι το στόμα τους και εγώ δεν μπορώ;» ξεκινώντας κάπως έτσι νέους κύκλους τύψεων και αυτομαστίγωσης.

Αρωγός στις δίαιτες μου ήταν κυρίως η μητέρα μου η οποία πολλές φορές είχε επιμεληθεί την προετοιμασία της διαιτητικής μου σούπας, με την οποία όταν έτρωγες μόνο αυτή έχανες 7 κιλά σε μία εβδομάδα. Εγώ φυσικά ποτέ δεν κατάφερα να διατηρηθώ σε αυτά τα κιλά καθώς νερό έπινα και πάχαινα. Το καλοκαίρι μετά τις πανελλήνιες έτρωγα μόνο πρωινό σε τεράστιες ποσότητες και μετά ήμουν νηστική όλη μέρα. Κάπου θα το είχα διαβάσει και αυτό. Εξαιρετικά πετυχημένη ήταν και η δίαιτα όπου έτρωγα όλη μέρα μόνο δύο γιαούρτια και δύο αχλάδια. Άντεχα βέβαια μόνο για λίγες μέρες και μετά σε ένα ξέσπασμα άδειαζα όλο το ψυγείο. Εμφανισιακά, παρατηρώντας σήμερα τις φωτογραφίες των τότε περιόδων δεν ήμουν χοντρή. Είχα έντονους γοφούς και πεταχτό πισινό. Τότε βέβαια στον καθρέφτη μου έβλεπα μία εξαιρετικά παχύσαρκη κοπέλα η οποία ήτο εξαιρετικά αποτυχημένη καθώς δεν μπορούσε να ράψει το στόμα της. Απορώ πως με όλο αυτό που συνέβαινε μέσα μου κατάφερα να σπουδάσω.

Η στιγμή κλειδί ήρθε γύρω στα 23 μου. Δεν μπορούσα πια να κάνω δίαιτα και τα κιλά στην ζυγαριά ανέβαιναν με γοργούς ρυθμούς. Όσο και να περιόριζα την τροφή μου μέσα στην μέρα, ξύπναγα μέσα στην νύχτα και άδειαζα ψυγείο και ντουλάπια χωρίς να το καταλαβαίνω. Ξυπνούσα το πρωί και έβρισκα στο κρεβάτι μου μισοτελειωμένες σοκολάτες, κουτιά από υλικά του τοστ, ψωμί, άδεια πιάτα κ.α.

Απευθύνθηκα λοιπόν σε έναν διαιτολόγο που πήγαινε μία φίλη μου στην οποία «είχα δει αποτελέσματα» για να μου δώσει την μαγική δίαιτα που θα με κάνει αδύνατη. Ο άνθρωπος αυτός μου έδωσε διάφορα ερωτηματολόγια να συμπληρώσω και μου έκανε πολλών ειδών ερωτήσεις. Το δε πρόγραμμα διατροφής που μου έδωσε μόνο πρόγραμμα δίαιτας δεν φάνταζε στα μάτια μου και του είχα πει επί λέξη «αν τρώω όλα αυτά θα παχύνω περισσότερο!». Μου ζήτησε επίσης να καταγράφω ότι τρώω, την ώρα και τον τόπο, τις ενοχές που νοιώθω, καθώς και τα περιστατικά που συνοδεύουν εκείνη την στιγμή. «Ε ρε που μπλέξαμε» σκεφτόμουν. Έχοντας όμως δει αποτελέσματα στην άλλη κοπέλα αποφάσισα να το προσπαθήσω. Ήταν πιο δύσκολο απ’ ότι φανταζόμουν. Μετά από ένα μικρό χρονικό διάστημα και με ελάχιστη μεταβολή στην ζυγαριά ο εν λόγω διαιτολόγος (σωτήρας!) μου είπε πως πιστεύει πως πάσχω από διατροφική διαταραχή, πως δεν μπορεί να με βοηθήσει άλλο, μου έδωσε μία καρτούλα μιας ψυχολόγου ειδικευμένης σε θέματα διατροφικών διαταραχών και μου είπε πως όταν αποφασίσω να ασχοληθώ σοβαρά με την διατροφική μου διαταραχή θα είναι εκεί και ήταν.

Μου πήρε περίπου τρεις μήνες να πάρω τηλέφωνο την ψυχολόγο. Την κάλεσα όμως. Εξάλλου έλεγα στον εαυτό μου είχα και άλλα θέματα, δεν μπορούσα να πάρω το πτυχίο μου, είχα συνεχή προβλήματα με τους γονείς μου και την σχέση μου, και ότι κάπως θα βοηθήσει με όλα αυτά. Δεν περίμενα βέβαια να κρατάω καθημερινό ημερολόγιο με τις τροφές μου, τις ενοχές μου και τα εν γένει συναισθήματα μου. Χρειάστηκαν πολλές ερωτήσεις για να καταλάβω ότι εκείνη την σοκολάτα παραπάνω την είχα φάει γιατί ήμουν θυμωμένη και δεν μίλησα. Ότι είχα γλείψει το ταψί με το κοτόπουλο γιατί είχα να φάω 20 ώρες. Ότι έτρωγα παραπάνω γιατί δεν έβαζα όρια στους γύρω μου και το πάχος μου κάπως με προστάτευε. Ότι δεν ήμουν τέλεια και ότι μπορώ να αγαπάω τον εαυτό μου ανεξαρτήτως των κιλών μου. Έμαθα ότι ένα αδύνατο κορμί δεν είναι οπωσδήποτε ένα υγιές κορμί και πολλά ακόμα τα οποία γεμίζουν βιβλίο.

Σήμερα, 10 περίπου χρόνια μετά, μπορώ με βεβαιότητα να πω ότι μέσα από την ψυχοθεραπεία έμαθα να φροντίζω τον εαυτό μου από την αρχή. Έμαθα να με ταΐζω ανά τρεις ώρες με φαγητό, λαχανικά, φρούτα, ξηρούς καρπούς, ακόμα και γλυκά όταν ήθελα. Μπόρεσα να απενοχοποιήσω το φαγητό και να τρώω ότι θέλω! Έμαθα να αναγνωρίζω και να εκφράζω τα συναισθήματα μου και να μην τα τρώω. Έμαθα να βάζω όρια σε όσους με παραβιάζουν. Έμαθα να ακούω, να ζητάω να ακουστώ και να κάνω διάλογο και σχέσεις. Έμαθα ότι η γυμναστική είναι φροντίδα του νου και του σώματος όχι μέθοδος απώλειας κιλών. Έμαθα να με αγαπάω όπως είμαι αλλά ταυτόχρονα με ευαισθησία, φροντίδα και χωρίς μαστίγιο να αποδέχομαι τα όρια μου και να προσπαθώ να γίνω η καλύτερη εκδοχή του εαυτού μου.

Ακόμα και σήμερα όταν με ξεχνάω, με σκέφτομαι σαν ένα μωρό το οποίο πρέπει να φροντίσω απ΄ όλες τις απόψεις. Πολλά κιλά έφυγαν όταν πια δεν με ένοιαζε. Σήμερα είμαι πιο υγιής των τελευταίων 10 ετών.  Δεν έχω σε καμία περίπτωση το τέλειο σώμα. Οι ραγάδες και η χαλάρωση μου θυμίζουν πόσο σκληρή και αδυσώπητη έχω υπάρξει με το σώμα μου, τον αιώνιο σύντροφο μου. Δεν πειράζει, με συγχώρεσα για τα χαστούκια που μου έδωσα. Α.

Ακολουθήστε την Α,ΜΠΑ; στο Google News

in

Αξιολογήστε το άρθρο

98 points
Upvote Downvote

18
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Παρακαλούμε Συνδεθείτε για να σχολιάσετε
11 Θέματα σχολίων
7 Απαντήσεις θεμάτων
0 Ακόλουθοι
 
Με τις περισσότερες αντιδράσεις
Δημοφιλέστερο θέμα σχολίου
15 Συντάκτες σχολίων
Mia ideaidrilonly greece-1Jelly Rollno_roots Πρόσφατοι συντάκτες σχολίων
  Εγγραφείτε  
νεότερα παλαιότερα δημοφιλέστερα
Ειδοποίηση για
Σκιάς όναρ άνθρωπος
Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Χρόνια συμμετοχής
Up/Down Voter
Συνεργάτης

Τρομάζω όταν διαβάζω ιστορίες με διατροφικές διαταραχές γιατί έχω στο περιβάλλον μου παιδάκι (κοριτσάκι) 6 χρονών, με επιπλέον κιλά για τα οποία ευθύνονται γιαγιά και γονείς, υπέρβαροι όλοι, της δίνουν κρουασάν και σοκολάτες πριν το μεσημεριανό, έτοιμους χυμούς, και μετά της φωνάζουν όταν δεν τρώει το κανονικό φαγητό, γλυκά της δίνουν αβέρτα αλλά όταν πάει να τα πάρει μόνη της από το ψυγείο πάλι της φωνάζουν. Τις προάλλες, λοιπόν, περιμέναμε να γίνει το φαγητό, είπε το καημένο το εξάχρονο ότι πεινάει και της απαντάει η μαμά της “έχεις δει τον εαυτό σου στον καθρέφτη;”. Ράγισε η καρδιά μου. Δεν μπορώ… Διαβάστε περισσότερα »

Louk Ritia
Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Up/Down Voter
Χρόνια συμμετοχής
Επιβεβαιωμένος Χρήστης
Δημιουργός Κειμένων
Ειδικός

Θέλω απλώς να κλάψω με την ερώτηση της μάνας. Τραγική και βάλε.
Συγχαρητήρια στη φίλη που έστειλε την ιστορία της! Μεγάλο μάθημα μας έδωσες!

Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Αχ, πραγματικά ελπίζω να αποφευχθεί το χειρότερο σενάριο, σκιάς όναρ άνθρωπε! Στεναχωρέθηκα κι εγώ για αυτό το κοριτσάκι.
Μπορείς να προτείνεις στη μητέρα του κοριτσιού να διαβάσει τα άρθρα της Ευαγγελίας Σχοινά εδώ στο site? Κάτι θετικό θα αποκομίσει, δεν μπορεί.

Αν παρατηρήσουμε από τα ίδια τα γραφόμενα της εξομολογουμένης, η ιστορία της διατροφικής διαταραχής της ξεκινάει από λάθος χειρισμούς του περιβάλλοντός της σε συνδυασμό με τρομερή άγνοια, άγνοια, άγνοια. Δεν κάνεις πχ στερητικές δίαιτες με σούπες για απώλεια κιλών.

Κορίτσι της εξομολόγησης, τα θερμά μου συγχαρητήρια, απόλαυσε στο έπακρο τη ζωή σου!

Σκιάς όναρ άνθρωπος
Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Χρόνια συμμετοχής
Up/Down Voter
Συνεργάτης

Σανάνθη θέλω να αποφύγω τα πολλά-πολλά, μη θεωρηθεί ότι πατρονάρω/παρεμβαίνω/κατακρίνω τον τρόπο που μεγαλώνει τα παιδιά της – που εννοείται τον κατακρίνω, μεταξύ μας. Θα ψάξω μάλλον κάποιο κείμενο από παιδίατρο για την παιδική διατροφή και θα της στείλω, οτιδήποτε άλλο φοβάμαι μην παρεξηγηθεί.

Kritikothessalonikia
Μέλος
Up/Down Voter
Εθισμένος στα Lenoji
Χρόνια συμμετοχής
Συνεργάτης

Πω πω τήν πόνεσε η ψυχή μου αυτή την μικρή! Μπράβο στην κοπέλα του άρθρου είναι αξιέπαινο το θάρρος και η νοημοσύνη και δεν παύω να εκπλήσσομαι από ανθρώπους με δύναμη ψυχής που παλεύουν τους προσωπικούς δαίμονες που τούς φύτεψαν γονείς, προστάτες, φροντιστές σε ευαίσθητες ηλικίες που δε μπορεί ο άνθρωπος να βάλει τά όρια του και νά απαντήσει όπως αρμόζει! Μπράβο στην κοπέλα και πάλι ελπίζω αυτό το εξάχρονο που περιγράφεις να γίνει αυτό το παράδειγμα επίσης, παρόλο το περιβάλλον του..

Origami Lover
Επισκέπτης
Συμμετέχων

Η ιστορία της ζωής μου. Με μικροδιαφορές (εγώ δεν έχω διατροφική διαταραχή, μάλλον). Βλέπω τις παιδικές φωτογραφίες και είμαι ένα αφράτο κοριτσάκι από αυτά με τα μαγουλάκια που τσιμπάνε οι μεγάλοι. Αλλά ήμουν “χοντρη”, 6-7-8 χρονών δεν επιτρεπόταν να φάω ένα παγωτό, ή μια φέτα ψωμί με το φαγητό, ή ένα κομμάτι τούρτα γενεθλίων. Στα συρτάρια μου είχε περιτυλίγματα από σοκολάτες και στις τσέπες μου σακουλάκια από γαριδάκια, γιατί τα έκρυβα, αν με καταλαβαιναν γινόταν χαμός. Διαιτητική σούπα; Οχι μόνο, δίαιτα της NASA (10 κιλά σε 15 μέρες) των weight watchers (15 κιλά σε ένα μήνα), μονοφαγίας, ολιγοθερμιδική, λαχανικών, φρουτοφαγίας… Διαβάστε περισσότερα »

idril
Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Up/Down Voter
Δημιουργός Κειμένων
Χρόνια συμμετοχής
Μέντορας

Συγχαρητήρια Athina που μοιράστηκες την ιστορία σου, που φροντίζεις τον εαυτό σου σωστά – με συμπόνια κι αγάπη, και που βρήκες τη δύναμη να μιλήσεις σε ψυχολόγο και να αντιμετωπίσεις τα θέματα που σου προκάλεσαν προβληματική σχέση με το φαγητό. Προσωπικά ως τσιλιβήθρα στα μικράτα μου δεν άκουσα αυτά τα παλαβά, αντιθέτως με μπούκωναν φαγητό όπου στεκόμουν. Μαντέψτε: σήμερα πολεμάω τα επιπλέον κιλά που με βαραίνουν, γιατί δεν ελέγχω τι τσιμπάω από εδώ κι εκεί χωρίς να το σκέφτομαι. Προσπαθώ να μην κάνω τα ίδια και στην κόρη μου, επίσης αδύνατο πιτσιρίκι, και να κρατάω ένα πρόγραμμα στη διάρκεια της… Διαβάστε περισσότερα »

no_roots
Μέλος
Up/Down Voter
Εθισμένος στα Lenoji
Δημιουργός Κειμένων
Χρόνια συμμετοχής
Θρύλος

idril έτσι κι εγώ σαν την αδερφή σου. Γεννήθηκα και μεγάλωσα παχουλούλα και τα σχόλια έδιναν κι έπαιρναν. Δεν με άφηναν να τρώω σχεδόν καμία λιχουδιά, σε αντίθεση με την αδερφή μου που χλαπάκιαζε, ούσα σαν κι εσένα. Ονειρευόμουν πως όταν μεγαλώσω και βγάλω δικά μου χρήματα θα έπαιρνα όλες τις σοκολάτες απ’ το περίπτερο και θα τις έτρωγα όλες μόνη μου! Τελικά έχασα κι εγώ απότομα όλο το πάχος, μόλις μου ήρθε η πρώτη περίοδος. Από τότε εως και τώρα θεωρούμαι αρκετά αδύνατη αν και τρώω εντελώς κανονικά. Τα σχόλια βεβαίως δεν σταμάτησαν, αλλά αντικαταστάθηκαν από το φάε-να-πάρεις-κανένα-κιλό. Δεν… Διαβάστε περισσότερα »

idril
Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Up/Down Voter
Δημιουργός Κειμένων
Χρόνια συμμετοχής
Μέντορας

Αχ βρε no_roots. Είπες κάτι πολύ εύστοχο που δεν ανέφερα στο σχόλιό μου: η αδικία του θέματος. Η μια αδελφή να τρώει ό,τι γουστάρει κι η άλλη να κάνει κράτει κατ’ανάγκη.
Και μάλιστα η δική μου αδελφή να είναι ανάμεσα σε δύο τσιλιβήθρες και η μόνη που στοχοποιούταν.

Λυπάμαι πολύ που το πέρασες κι εσύ αυτό. Ξέρεις πού να γράψεις τους συμβουλάτορες 🙂

Jelly Roll
Μέλος
Δημιουργός Κειμένων
Up/Down Voter
Χρόνια συμμετοχής
Ειδικός

Πολλά συγχαρητήρια για ότι κατάφερες! Ότι ειπώθηκε από εσένα και τα σχόλια μου θύμησε πράγματα που λίγο πολύ έχω βιώσει κι η ίδια. Πόσο ιδιαίτερη για όλους μας ή σχέση με το σώμα μας και το φαγητό! Προσωπικά έχω περάσει από το στάδιο της δίαιτας και της στέρησης γιατί δεν μου άρεσε το σώμα μου, όπου κάποια στιγμη εντελώς φυσικά το αποδέχτηκα, για να περάσω στο σταδίου που το άγχος της καθημερινότητας με κατέβαλε με κρίσεις σπαστικής κολίτιδας, όπου και νερόβραστο κοτόπουλο με ρυζοσουπα να έτρωγα θα είχα μια κοιλιά μονίμως τουμπανιασμένη που όπου έβρισκε ένα μικρό διατροφικό παραστράτιμα με… Διαβάστε περισσότερα »

Ευαγγελία Σχοινά
Μέλος
Επιβεβαιωμένος Χρήστης
Δημιουργός Περιεχομένου
Εθισμένος στα Lenoji
Χρόνια συμμετοχής
Ειδικός

Δυνατή εξομολόγηση. Ευχαριστούμε.
Αθηνά, συγχαρητήρια για όσα έχεις καταφέρει κ μπράβο στον συνάδελφο που σε βοήθησε, αντί να σου πει ότι φταις που δεν αδυνατίζεις.

Θα ήθελα να πω πολλά κ για τους ανθρώπους με διατροφικές διαταραχές κ για τα παιδιά που εισάγονται βίαια στον κόσμο της δίαιτας, αλλά νομίζω θα καταλήξω με σχόλιο 20 παραγράφων.

Θα κρατήσω τις σκέψεις μου να τις βάλω σε μια σειρά κ θα επανέλθω με σχετικό κείμενο επί του θέματος. Το τόσο εύστοχο σχόλιο σου ΣΟΑ για το μικρό κορίτσι μου φέρνει στο μυαλό κάμποσα περιστατικά σαν τρέηλερ μπροστά στα μάτια μου, δυστυχώς.

Σκιάς όναρ άνθρωπος
Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Χρόνια συμμετοχής
Up/Down Voter
Συνεργάτης

Αγαπητή κα. Σχοινά, αναμένω το κείμενό σας με μεγάλο ενδιαφέρον. Οτιδήποτε για να βοηθηθούν όσοι σας διαβάζουν και πάσχουν από κάποια διατροφική διαταραχή αλλά και για εμάς που ίσως έχουμε στο περιβάλλον μας τέτοια περιστατικά και δεν ξέρουμε πώς να βοηθήσουμε.

milikaki
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Μοίρασε την ιστορία σου απλόχερα !! Δεν ήξερα καν πως υπάρχουν διατροφικές διαταραχές πέρα από την ανορεξία !! Γράψε όπου μπορείς !! Η βοήθεια σου πολύτιμη !! Ευχαριστούμε που το μοιράστηκες μαζί μας !!

Rachelάκι
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Δημιουργός Κειμένων
Εθισμένος στα Lenoji
Up/Down Voter
Συμμετέχων

Μπορουμε να εχουμε το ονομα της ψυχολογου; 🙂

namai
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Με συγκίνησες !!!

only greece-1
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Αχ θα φτάσώ κι εγώ εδώ μια μέρα, το χρωστάω σε μένα

Χαμένη στη μετάφραση
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Μπράβο! Μόνο αυτό