Είναι τα βιολογικά τρόφιμα καλύτερα από τα συμβατικά;

Ερώτηση απαντημένη από τη διατροφολόγο του Α,μπα, Ευαγγελία Σχοινα

Καλημέρα. Είδα έχουμε και διατροφολόγο! Θα θέσω χοτ ερώτημα: βιολογικές λαϊκές αγορές vs συμβατικές. Λογικά 1-0 είναι προφανές. Αλλά διαβάζουμε τόσα για απουσία ελεγκτικών μηχανισμών, ασήμαντη διαφορά σε βιταμίνες και λοιπά στοιχεία μεταξύ προΙόντων βιολογικών και μή και φυσικά η τιμή που είναι σημαντικά ακριβότερη για τα βιολογικά δεν ξέρω αν αξίζει τον κόπο. Και να προσθέσω 2η ερώτηση. Είτε για συμβατικά, είτε για βιολογικά, είναι πιο ασφαλές να ψωνίζεις από μεγάλο μάρκετ (που έχει ελεγμένους παραγωγούς και έλεγχο των προϊόντων -υποθέτω) παρά σε λαϊκή που ψωνίζεις από τον Τάδε που ούτε ξέρεις αν τι κάνει, τι βάζει, τι ψεκάζει; Μήπως υπερβάλλω;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: 

Το κατά πόσο αξίζει να αγοράζει κανείς βιολογικά προϊόντα, είναι πράγματι κάτι που προβληματίζει αρκετούς. Θα προσπαθήσω να απαντήσω στα επιμέρους ερωτήματα παρακάτω:

Τι είναι τα βιολογικά προϊόντα (organic food products);

Η ακριβής ορολογία μπορεί να ποικίλει ανάλογα με την χώρα παραγωγής, αλλά σε γενικές γραμμές βιολογικά θεωρούνται τα φυτικά ή ζωικά προϊόντα που παράγονται σύμφωνα με συγκεκριμένους κανονισμούς (περιορισμός φυτοφαρμάκων, μη χρήση ακτινοβολίας, μη χρήση χημικών προσθέτων κτλ).

Είναι τα βιολογικά προϊόντα εντελώς απαλλαγμένα από φυτοφάρμακα;

Όχι. Αρχικά γιατί δεν απαγορεύεται η χρήση όλων των φυτοφαρμάκων στις βιολογικές καλλιέργειες. Δεύτερον, διότι υπάρχει σημαντική επιμόλυνση από τη χρήση φυτοφαρμάκων στις συμβατικές καλλιέργειες, τα οποία μπορούν να μεταφερθούν με το νερό, το χώμα, τον αέρα κτλ. Σε μία πολύ πρόσφατη αναφορά της η Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων (EFSA) μας πληροφορεί ότι σε ελέγχους των τελευταίων χρόνων υπολείμματα φυτοφαρμάκων ανιχνεύθηκαν στο 44,5% των συμβατικών τροφίμων και στο 6,5% των βιολογικών τροφίμων που ελέγχθηκαν. Οι περιπτώσεις όμως που οι τιμές ήταν σε επίπεδα δυνητικά επικίνδυνα για την υγεία ήταν στο 1,2% των συμβατικών και στο 0,2% των βιολογικών τροφίμων, οπότε πρακτικά η διαφορά δεν είναι τελικά και τόσο μεγάλη.

Είναι τα βιολογικά προϊόντα πιο πλούσια σε θρεπτικά συστατικά;

Σύμφωνα με επίσημη έκθεση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σχετικά με τις βιολογικές καλλιέργειες, η μόνη στατιστικά σημαντική διαφορά που βρέθηκε ήταν στην περιεκτικότητα των βιολογικών γαλακτοκομικών προϊόντων και κρεατικών σε ω-3 λιπαρά οξέα, που οφείλεται στο είδος των ζωοτροφών που καταναλώνουν τα παραγωγά ζώα. Καθώς όμως η ποσότητα αυτή είναι και πάλι μικρή, υπολογίστηκε πως αν αντικαταστήσει κανείς τα συμβατικά αυτά τρόφιμα με βιολογικά, η πρόσληψη των ω-3 λιπαρών οξέων στη διατροφή του θα αυξηθεί κατά 4% για τα γαλακτοκομικά και κατά 6% για τα κρεατικά αντίστοιχα. Πρακτικά η διαφορά αυτή έχει μηδαμινό αποτέλεσμα στη βελτίωση της υγείας.

Συνδέεται η κατανάλωση βιολογικών προϊόντων με καλύτερη υγεία γενικότερα;

Όπως αναφέρεται στην ίδια επίσημη έκθεση, δεν υπάρχουν επαρκή στοιχεία που να επαληθεύουν αυτόν τον ισχυρισμό. Τα αποτελέσματα από 3 μεγάλες ευρωπαϊκές μελέτες έδειξαν ξεκάθαρα πως οι καταναλωτές που προτιμούν τα βιολογικά προϊόντα έχουν αρκετά διαφορετικές διατροφικές συνήθειες και τρόπο ζωής από αυτούς που αγοράζουν τα συμβατικά. Συγκεκριμένα, οι πρώτοι καταναλώνουν στατιστικά σημαντικά περισσότερα φρούτα, λαχανικά, όσπρια και προϊόντα ολικής άλεσης, και ταυτόχρονα σημαντικά λιγότερο κόκκινο και επεξεργασμένο κρέας. Επίσης ασκούνται περισσότερο και καπνίζουν λιγότερο. Αυτές οι συνήθειες έχουν ήδη αποδειχθεί ότι σχετίζονται με μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης χρονίων νοσημάτων και καλύτερους δείκτες υγείας, οπότε δεν έχουμε κάποια ξεκάθαρα δεδομένα που να λένε ότι η προτίμηση στα βιολογικά προϊόντα μπορεί να κάνει τη διαφορά.

Ποιος φορέας είναι υπεύθυνος για να ονοματίσει ένα τρόφιμο ”βιολογικό”;

Υπάρχουν περισσότεροι από ένας φορείς ελέγχου και πιστοποίησης για τα βιολογικά προϊόντα στην Ελλάδα. Οι εγκεκριμένοι από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων είναι αναρτημένοι εδώ.

Είναι ασφαλέστερο να προμηθεύομαι τυποποιημένα τρόφιμα ή τρόφιμα από σούπερ μάρκετ;

Η ασφάλεια των τροφίμων είναι κάτι εντελώς ξεχωριστό, γιατί αφορά σε όλες τις κατηγορίες τροφίμων, βιολογικών και μη, και επεκτείνεται και στον ελαχιστοποιημένο κίνδυνο έκθεσης σε παθογόνους μικροοργανισμούς. Γενικά, όλες οι μεγάλες αλυσίδες σούπερ μάρκετ και φυσικά όλες οι μεγάλες εταιρείες παραγωγής και τυποποίησης προϊόντων ακολουθούν τα διεθνή πρότυπα διασφάλισης ποιότητας ISO. Μια επιχείρηση που συμμορφώνεται σε αυτά τα πρότυπα έχει μηδαμινό κίνδυνο να βγάλει στην αγορά προϊόν ακατάλληλο για κατανάλωση, αλλά ακόμα και αν αυτό συμβεί από λάθος (πχ επιμόλυνση), υπάρχει δυνατότητα ιχνηλασιμότητας ώστε να εντοπιστεί η πηγή του προβλήματος και να γίνει άμεση ανάκληση των προϊόντων. Σχετικά με τους επιμέρους παραγωγούς που πωλούν απ’ ευθείας τα προϊόντα τους ή με τα μικρά καταστήματα που πωλούν χύμα προϊόντα, δε μπορώ να σου δώσω σαφή απάντηση, διότι το τι είδους ποιοτικός έλεγχος γίνεται είναι αποκλειστικά ”στο χέρι” τους.

in

Αξιολογήστε το άρθρο

37 points
Upvote Downvote

12
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Παρακαλούμε Συνδεθείτε για να σχολιάσετε
7 Θέματα σχολίων
5 Απαντήσεις θεμάτων
2 Ακόλουθοι
 
Με τις περισσότερες αντιδράσεις
Δημοφιλέστερο θέμα σχολίου
11 Συντάκτες σχολίων
ΠαπαρουναGranita LemoniΕυαγγελία ΣχοινάCocker Spanielseagull Πρόσφατοι συντάκτες σχολίων
  Εγγραφείτε  
νεότερα παλαιότερα δημοφιλέστερα
Ειδοποίηση για
Neverlander
Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Χρόνια συμμετοχής
Up/Down Voter
Ειδικός

Πολύ κατατοπιστική απάντηση, ευχαριστούμε! Προσωπικά, τα βιολογικά τα θεωρώ ελιτίστικη μαλ…α κ δεν τα προτιμώ, η μοναδική διαφορά που έχω διαπιστώσει είναι όταν τρώω στο χωριό από το χωράφι του γείτονα… πωωω μια ντομάτα μονάχη της ο καλύτερος μεζές ααααχχχχ

Mirka Janic
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συνεργάτης

Καλά έχω να φάω ντομάτα που να μυρίζει ντομάτα κάτι χρόνια. Και οι βιολογικές δεν έχουν γεύση. Τις έχω κόψει.

seagull
Μέλος
Up/Down Voter
Εθισμένος στα Lenoji
Χρόνια συμμετοχής
Συνεργάτης

Α να έρθεις στην λαϊκή μου!!! Μιλάμε για φοβερές ντομάτες! Πρέπει να ξέρεις από που βέβαια.

Granita Lemoni
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Δημιουργός Κειμένων
Εθισμένος στα Lenoji
Advocate

Ζω επαρχία. Οι δικοί μου κατά καιρούς έχουν δικές τους κοτούλες, μοσχάρια και γουρουνάκια για προσωπική κατανάλωση. Φυσικά δικό τους κήπο, λάδι, κρασί, μέχρι και αλεύρι κάτι χρονιές έκαναν. Αντίστοιχα και οι γονείς του συντρόφου μου που έχουν δικά τους λαχανικά ολοχρονίς (θερμοκήπιο) και χρησιμοποιούν ελάχιστα φυτοφάρμακα. Επίσης, πολλοί μανάβηδες πουλούν προϊόντα ντόπιων παραγωγών και σε κάποια κρεοπωλεία βρίσκεις ντόπια κρέατας (εμείς αγοράζουμε από το χωριό κρέας και φέτα κατευθείαν από τους κτηνοτρόφους). Έχοντας δοκιμάσει (αρκετά τσιμπημένα στην τιμή) οργανικά προϊόντα, έχω να πω καμιά σχέση τόσο σε γεύση και φρεσκάδα όσο και σε τιμή. Καταλαβαίνω βέβαια την ανάγκη σε… Διαβάστε περισσότερα »

Lifoworm
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

«…υπολείμματα φυτοφαρμάκων ανιχνεύθηκαν στο 44,5% των συμβατικών τροφίμων και στο 6,5% των βιολογικών τροφίμων που ελέγχθηκαν. Οι περιπτώσεις όμως που οι τιμές ήταν σε επίπεδα δυνητικά επικίνδυνα για την υγεία ήταν στο 1,2% των συμβατικών και στο 0,2% των βιολογικών τροφίμων, οπότε πρακτικά η διαφορά δεν είναι τελικά και τόσο μεγάλη.» Και όμως η διαφορά είναι τεράστια. Να εξηγήσω. Μπορεί μόνο το 1,2% των συμβατικών να είχε επίπεδο του φυτοφαρμάκου χ σε επικίνδυνο επίπεδο όμως το 44% έχει το φυτοφάρμακο χ, και μάλλον και το ψ και το, ζ σε επίπεδο χαμηλότερο από το επικίνδυνο « αποδεκτή τιμή κατανάλωσης». Δηλαδή… Διαβάστε περισσότερα »

Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Εθισμένος στα Lenoji
Ενθουσιώδης

Σε σεμινάριο που παρακολούθησα μας είπαν ούτε λίγο ούτε πολύ ότι δύσκολο να βρεις πραγματικά βιολογικό προϊόν πρώτον γιατί το χώμα θέλει είκοσι χρόνια για να “καθαρίσει” και να αρχίσει η βιολογική καλλιέργεια και δεύτερον γιατί με βροχές κι αέρα τα φυτοφάρμακα μεταφέρονται παντού.Δεν ξέρω αν ισχύει αλλά νομίζω στέκει.

Lifoworm
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Ακόμα κι έτσι, το βιολογικό θα έχει πολύ μικρότερη ποσότητα φυτοφαρμάκων από το συμβατικό. Επισης αυτός είναι ένας ακόμα λόγος βα στηρίξουμε τη βιολογική παραγωγή. Αν οι καταναλωτές προτιμούν τα βιολογικά, όλο και περισσότεροι αγρότες θα καλλιεργούν βιολογικά κι έτσι δεν θα υπάρχουν τοσα πολλά φυτοφάρμακα στο περιβάλλον.

Tropique
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Ενθουσιώδης

Πολύ κατατοπιστική, ευχαριστούμε.

Παπαρουνα
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Ενθουσιώδης

Βιολογικο (για μενα) ειναι αυτο που φυτευεις στον κηπο σου και ξερεις τι το ποτιζεις. Και τοτε ακομη.. πρεπει να ξερεις τον σπορο που εβαλες. Αν και πιστευω (καπως) στα βιολογικα, και ενα φεγγαρι επαιρνα ροφηματα απο τετοιο μαγαζι. Ολα απο Γερμανια εν τω μεταξυ εισαγωγη, η Ελλαδα δεν εχει τυποποιημενα βιολογικα μαλλον.. (αναφερομαι σε βιολογικα προιοντα γενικα, φρουτα και λαχανικα βρηκα), βρηκα καποια στιγμη σε κλειστο σακουλακι με χαμομηλι, μια χοντρη ψοφια μυγα. Θυμαμαι ποσο ειχα γελασει Τεσπα.. απο φρουτα προτιμω τα αλλα (τα βρωμικα, αλλα δειχνω προτιμηση σε μηλα με σκουλικι πχ (ενδειξη οτι δεν εχουν ψεκαστει πολυ),… Διαβάστε περισσότερα »

Cocker Spaniel
Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Up/Down Voter
Χρόνια συμμετοχής
Advocate

Ευχαριστώ κι εγώ για το άρθρο, πολυ ενδιαφέρον! Στη Γερμανία που έχω ζήσει, στα σουπερμαρκετ βρίσκεις συμβατικές και βιολογικές επιλογές για όλα τα ζαρζαβατικά… Στην όψη, υφή και μέγεθος δεν υπήρχε καμία απολύτως διαφορά, επίσης ολα τα βιολογικά προερχόντουσαν απο την Ολλανδία… Μια κόκκινη πιπεριά να φάω, με πονούσε το στομάχι μετά, ασχέτως αν ήταν βιολογική ή οχι.
Πλέον αισθάνομαι πολύ τυχερή που ψωνιζουμε από τη λαική της γειτονιάς! 🙂

Κολλητήρι
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Πολύ ενδιαφέρον! Δηλαδή και μελέτες όπως αυτή https://www.lifo.gr/now/tech_science/212368/osoi-trone-taktika-viologika-proionta-kindyneyoyn-ligotero-apo-sygkekrimena-eidi-karkinoy δεν διαχωρίζουν τις γενικότερες διατροφικές συνήθειες από την κατανάλωση απλά βιολογικών προϊόντων;