Είναι τα ”μεταλλαγμένα” τρόφιμα τόσο κακά όσο ακούγονται;

Γράφει η διατροφολόγος του Α,μπα, Ευαγγελία Σχοινά

Αν γκουγκλάρει κανείς τον όρο ”μεταλλαγμένα τρόφιμα” και κοιτάξει τις εικόνες που εμφανίζονται, θα βρεθεί αντιμέτωπος με ντομάτες που έχουν πάνω τους καρφωμένες σύριγγες με ύποπτο περιεχόμενο, καθώς και με μήλα που αν τα κόψεις από μέσα είναι… πορτοκάλια. Τόσο ο όρος ”μεταλλαγμένα” όσο και αυτές οι εικόνες μπορούν να προκαλέσουν ανησυχία στον μέσο καταναλωτή και να μας κάνουν να αναρωτηθούμε αν οι ντομάτες θα βγουν από το ψυγείο μας τη νύχτα για να μας δολοφονήσουν όσο κοιμόμαστε. Υπάρχει όμως πράγματι λόγος να ανησυχούμε και να αποφεύγουμε αυτή την κατηγορία των τροφίμων; Στο σημερινό άρθρο, ευελπιστώ να λύσω τις απορίες σας σχετικά με το θέμα.

Τι είναι τα μεταλλαγμένα τρόφιμα;

Ας ξεκινήσουμε για αρχή με την ονομασία. Ο επιστημονικά ορθός όρος για τα τρόφιμα των οποίων έχει αλλαχθεί ελαφρώς το DNA είναι ”γενετικά τροποποιημένα”. Αυτό σημαίνει ότι ένα μικρό κομμάτι του γενετικού τους υλικού έχει πειραχθεί στο εργαστήριο, προκειμένου το τελικό προϊόν να έχει ένα επιθυμητό χαρακτηριστικό, πχ να είναι ανθεκτικό στην τάδε ασθένεια. Η επιστήμη πίσω από αυτή τη διαδικασία ονομάζεται γενετική μηχανική και είναι ένας ταχύτατα αναπτυσσόμενος κλάδος τα τελευταία χρόνια.

Ποια η χρησιμότητά τους;

Η γενετική τροποποίηση έχει ως κύριο στόχο την πιο αποδοτική καλλιέργεια τροφίμων. Φτιάχνοντας ποικιλίες φυτών που είναι ανθεκτικές σε ασθένειες, μειώνουμε τη χρήση των φυτοφαρμάκων και αυξάνουμε την παραγωγή. Επίσης μπορούμε να δώσουμε συγκεκριμένα επιθυμητά χαρακτηριστικά (πχ πιο λεπτή φλούδα, πιο μεγάλο μέγεθος καρπού), διαδικασία η επίτευξη της οποίας θα χρειαζόταν μερικές δεκαετίες με την παραδοσιακή μέθοδο της επιλεκτικής διασταύρωσης.

Είναι ασφαλή;

Όλα τα γενετικά τροποποιημένα τρόφιμα που καλλιεργούνται και διατίθενται στην αγορά έχουν περάσει από πλήρεις ελέγχους για την καταλληλότητά τους και είναι απολύτως ασφαλή για ανθρώπινη κατανάλωση, καθώς δεν έχουν διαφορετική επίδραση στην υγεία μας συγκριτικά με τα αντίστοιχα συμβατικά. Οι μόνοι πιθανοί κίνδυνοι από τη χρήση τους και οι μέθοδοι αντιμετώπισης τους είναι οι εξής:

  1. Αλλεργιογονικότητα: καθώς πρόκειται για τροποποιημένες ποικιλίες, είναι σημαντικό να περνούν από έλεγχο για πρόκληση αλλεργιών. Κανένα από τα γενετικά τροποποιημένα τρόφιμα που κυκλοφορούν στην αγορά δεν προκαλεί αλλεργίες.

  2. Μεταφορά του γενετικού τους υλικού σε άλλους οργανισμούς: Προκειμένου να μην περάσουν τα τροποποιημένα γονίδια σε μη τροποποιημένους οργανισμούς (πχ στα βακτήρια του πεπτικού μας ή σε γειτονικές καλλιέργειες), υπάρχει ισχυρή σύσταση να μην χρησιμοποιούνται γονίδια που σχετίζονται με την αντίσταση στα αντιβιοτικά και οι συμβατικές από τις τροποποιημένες καλλιέργειες είναι επαρκώς διαχωρισμένες.

Μα δεν είναι ενάντια στη φύση όλο αυτό;

Τα πάντα στον σύγχρονο τρόπο ζωής μας είναι ενάντια στη φύση, όπως το ότι κάνουμε σωτήριες χειρουργικές επεμβάσεις ενώ η καρδιά μας αποσυνδέεται από την κυκλοφορία του αίματος, το ότι κάνουμε παιδιά με εξωσωματική γονιμοποίηση και το ότι δεν πεθαίνουμε από σκωληκοειδίτιδα. Η γενετική μηχανική μπορεί να ακούγεται τρομακτική σε ορισμένους, αλλά σε αυτόν τον επιστημονικό κλάδο οφείλουμε το γεγονός ότι οι συνάνθρωποι μας με διαβήτη έχουν πρόσβαση σε ινσουλίνη: το ανθρώπινο γονίδιο που είναι υπεύθυνο για την παραγωγή της έχει ενσωματωθεί σε βακτήρια, τα οποία την παράγουν για εμάς. Στην περίπτωση των τροφίμων, δεν κάνουμε κάτι άλλο από αυτό που έκαναν τα παλιά χρόνια οι παππούδες μας μπολιάζοντας τα δέντρα στο χωράφι. Μόνη διαφορά ότι πλέον το κάνουμε στο εργαστήριο, με πολύ μεγαλύτερη ακρίβεια και αποτελεσματικότητα.

Για όποιον ενδιαφέρεται, περισσότερες σχετικές πληροφορίες από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας εδώ και από την Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων εδώ.

Ακολουθήστε την Α,ΜΠΑ; στο Google News

in

Αξιολογήστε το άρθρο

45 points
Upvote Downvote

32
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Παρακαλούμε Συνδεθείτε για να σχολιάσετε
14 Θέματα σχολίων
18 Απαντήσεις θεμάτων
1 Ακόλουθοι
 
Με τις περισσότερες αντιδράσεις
Δημοφιλέστερο θέμα σχολίου
17 Συντάκτες σχολίων
AlexΕυαγγελία ΣχοινάViolaΜαύρος Γάτος Πρόσφατοι συντάκτες σχολίων
  Εγγραφείτε  
νεότερα παλαιότερα δημοφιλέστερα
Ειδοποίηση για
Sourikata
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Εθισμένος στα Lenoji
Up/Down Voter
Ενθουσιώδης

Το άρθρο είναι επιπέδου βιολογίας λυκείου! Ίσα ίσα δηλαδή να έχουμε μια εικόνα περί τίνος πρόκειται.
Στην πραγματικότητα όμως το όλο σύστημα είναι ΧΑΟΤΙΚΟ. Το ότι τροποποιούμε το dna για να δώσουμε μια ιδιότητα, δε σημαίνει ότι όλες οι άλλες ιδιότητες παραμένουν αμετάβλητες.
Δεν είναι τόσο απλά τα πράγματα όσο περιγράφεται.

Alex
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Πώς πατάω 1000 λάηκς;

Sot
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

επιτελους, αποδαιμονοποίηση της επιστημης! Πολύ χρησιμο θα ηταν κ ενα αρθρο για τα εμβόλια, από αντίστοιχο επιστήμονα!

Μαύρο Γατί
Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Χρόνια συμμετοχής
Up/Down Voter
Ήρωας

Για όποια ξέρει καλά αγγλικά , επεισόδιο απ’ το νέο αγαπημένο μου ποντκαστ σχετικό : https://castbox.fm/vb/298434990

Μαύρος Γάτος
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Advocate

Α) Ενδεικτικό παράδειγμα ο γενετικά τροποποιημένος σολομός : λόγω γενετικής τροποποίησης του μεταβολισμού του, μεγαλώνει (παχαίνει) δύο φορές γρηγορότερα από τον φυσιολογικό, καταναλώνοντας πολύ λιγότερη τροφή. Φαντάζεστε να περάσει αυτό το γονίδιο στον άνθρωπο που το καταναλώνει; Και να μην ξεχνάμε, οι έρευνα για τις επιπτώσεις των περισσότερων επιτευγμάτων της σύγχρονης τεχνολογίας (πρόσθετα στα τρόφιμα, χημικές ουσίες που λειτουργούν ως ενδοκρινικοί διαταράκτες, νανοσωματίδια, μικροσωματίδια πλαστικού που καταλήγουν στον οργανισμό μας, ακτινοβολίες, κλπ) αποδεικνύονται εκ των υστέρων υποτυπώδεις και υπεραισόδοξες, ενώ συχνότατα η διενέργεια των επόμενων φρενάρεται από πανίσχυρα λόμπι. Φυσικά, αυτό δεν σημαίνει αυτομάτως ότι αν φάει κάποιος μερικές μερίδες… Διαβάστε περισσότερα »

Alex
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Στην πραγματικότητα δεν ξέρουμε αν είναι ασφαλή. Και δεν θεωρούνται καθολικά απ’ την επιστημονική κοινότητα ως ασφαλή, οπότε είναι προσωπική σας άποψη ότι είναι ασφαλή. Κυκλοφορούν στην κατανάλωση 25ετη και αυτά ειναι πολύ λίγα για να βγουν συμπεράσματα για την ασφάλεια τους. Το ότι περνάν ελέγχους δεν διασφαλίζει καμία ουσιαστική ασφάλεια, γιατί είναι πολύ νωρίς για να αξιολογήσουμε και τους ελέγχους. Εξ αρχής υπάρχουν πιθανοί κίνδυνοι καθόλου αμελητεοι, και ειδικά η μεταφορά γεννητικου υλικού δεν μπορεί να προβλεφθει καθόλου τι συνέπειες μπορεί να έχει. Τέτοια προβλήματα δεν υπάρχουν στα μη γενετικά τροποποιημένα τρόφιμα. Το ότι η γενετική μηχανική έχει βοηθήσει… Διαβάστε περισσότερα »

Alex
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Εκτός απ’ την βιοποικιλότητα,υπάρχουν προβλήματα που προκύπτουν απ’ τα πνευματικά δικαιώματα αυτων των προϊόντων, την εξαφάνιση των παραδοσιακών ποικιλιών λόγω εκτεταμένης χρήσης εμπορευμάτοποιημενων σπόρων και τελικά υπάρχει το ενδεχόμενο σε μερικά χρόνια όλα τα τρόφιμα να είναι πνευματική ιδιοκτησία λίγων εταιρείων, αυξάνοντας έτσι της οικονομικες ανισότητες.
Και όλα αυτά , για να είναι λίγο πιο μεγάλος ο καρπός;
ΑΠΟ ΜΈΝΑ ΕΊΝΑΙ ΟΧΙ

Τεξανός
Μέλος
Συμμετέχων

Το γεγονός ότι ταΐζουμε περισσότερο κόσμο επειδή υπάρχει μεγαλύτερη ποσότητα τροφής υποθέτω ότι είναι ασήμαντο… Το γεγονός ότι, χάρη στα GMOs, πεθαίνει λιγότερος κόσμος από την πείνα είναι, επίσης, αμελητέο… Ναι, όλα γίνονται για να είναι πιο μεγάλο το καρπούζι. ΟΚ, κι εμένα μια φορά με δάγκωσε η τομάτα μου!

Alex
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Δεν υπάρχει καμια απόδειξη ουτε καν ενδειξη ότι χαρη στα GMOs υπάρχει μεγαλύτερη ποσότητα τροφής. Ειναι πολυ νωρις ακομα για οποιοδήποτε συμπέρασμα. Και ετσι να ειναι αυτη η τροφη δεν πηγε κατ ευθείαν στον υποσιτισμενο κοσμο και χορτασε ο κοσμακης. Στα 25 χρονια που πρακτικα καλλιεργουνται τα GMOs τα ειδη καλλιέργειας μεγαλης κλιμακας είναι ελάχιστα. Τα τελευταία χρονια οι καλλιέργειες αυτες εμφανίζουν προβληματα τόσο απο υποβάθμιση των καλλιεργουμενων εκτασεων όσο και τοξικότητας των προϊόντων που χρησιμοποιήθηκαν. Η παγκόσμια πεινά ειναι ενα πολυ συνθετο κοινωνικοπολιτικο φαινόμενο. Δεν ειναι οτι τρωμε ολοι απ το ιδιο σισιτιο τα ιδια και κάποια στιγμη τελειωσε… Διαβάστε περισσότερα »

Μαύρος Γάτος
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Advocate

Εξαιρετικά σωστά!

Μαύρος Γάτος
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Advocate

Το μεγαλύτερο μέρος των γενετικά τροποποιημένων οργανισμών (σόγια, καλαμπόκι, κόλζα) χρησιμοποιείται ως ζωοτροφή ή για να παραχθούν φυτικά καύσιμα τα οποία ρυπαίνουν λιγότερο την ατμόσφαιρα. Αρα, δεν ταΐζουμε περισσότερο κόσμο, και δεν πεθαίνουν λιγότεροι από πείνα. Το αντίθετο μάλιστα: στον Τρίτο Κόσμο αφαιρείται γεωργική γη που προοριζόταν για την κάλυψη βασικών διατροφικών αναγκών και αφιερώνεται σε καλλιέργειες ειδών που προορίζονται για εξαγωγή σε εύπορες χώρες.

Tsutsuki beach (πρώην Tsoutseki)
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Καλά, διαφωνώ κάθετα με το άρθρο. Όπως λέει και η σχολιάστρια Melia, η πιο δημoφιλής καλλιέργεια είναι ένας τύπος καλαμποκιού ιδιοκτησίας της γνωστής Μονσάντο το οποίο απαιτεί τεράστιες ποσότητες roundup για να καλλιεργηθεί. Άρα ο ισχυσρισμός ότι απαιτούνται μικρότερες ποσότητες φυτοφαρμάκων δεν ευσταθεί, αντίθετα απαιτούνται μεγαλύτερες. Το roundup είναι εξαιρετικά καρκινογόνο και πρόσφατα είχαμε τις πρώτες δίκες στις οποίες επιδικάστηκε αποζημίωση στους ενάγοντες (βαριά αρρώστους πλέον) για τη ζημιά που υπέστησαν από τη χρήση roundup. Δεν είμαι σίγουρη γιατί χρησιμοποιείτε το επιχείρημα σχετικά με τη φύση σ’ αυτή την περίπτωση. Φυσικά και η σύγχρονη τεχνολογία και επιστήμη δεν έχει σχέση… Διαβάστε περισσότερα »

Melia
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Εθισμένος στα Lenoji
Ενθουσιώδης

Πονεμένη ιστορία τα μεταλλαγμένα. Θεωρητικά είμαι υπέρ, αλλά στην πράξη σκουραίνουν τα πράγματα. Αν δεν κάνω λάθος,η πιο δημοφιλής καλλιέργεια (αν και έχει απαγορευτεί σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες) είναι το καλαμπόκι ΜΟΝ810. Προϊόν της Μονσάντο, που καθιστά τα καλαμπόκια ανθεκτικά στο φυτοφάρμακο roundup. Σπέρνεις ΜΟΝ810 και ψεκάζεις άφοβα με roundup. Που πλέον θεωρείται καρκινογόνο και οδεύει προς απαγόρευση. Δηλαδή, στην πράξη, οι μεγάλες επενδύσεις σε ΓΤΟ σπάνια αφορούν αύξηση παραγωγικότητας ή μείωση φυτοφαρμάκων, αλλά αύξηση φυτοφαρμάκων. Μέχρι να αλλάξει αυτό, προτιμώ να παραμένω επιφυλακτική. (Κατά τα άλλα, μου φαίνεται λίγο αστείο ότι, όταν αγοράζω peanut butter cups εισαγωγής από ΗΠΑ,… Διαβάστε περισσότερα »

Alex
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Είναι υποχρεωτικό να αναγράφεται στην Ε.Ε.

Μαύρος Γάτος
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Advocate

Ηταν! Μέχρι την υπογραφή της Συνθήκης ελευθέρου εμπορίου με τον Καναδά, της διαβόητης CETA. Στο εξής, είμαστε υποχρεωμένοι να δεχόμαστε μια καναδική ετικέτα προϊόντος, όπως αυτή κυκλοφορεί στον Καναδά, δηλαδή χωρίς να είναι υποχρεωτική παρόμοια αναγραφή. Και τι ευκολότερο για μια αμερικανική (ή οποιασδήποτε άλλης εθνικότητας) μεγάλη εταιρία να διακινεί τα προϊόντα της μέσω της καναδικής θυγατρικής της, χωρίς την παραμικρή σχετική ένδειξη…

Λεκ λεκ λεκ...
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

νόμιζα ότι το καλαμπόκι MON810 φτιάχτηκε με σκοπο να ειναι ανθεκτικό το ιδιο σε ορισμένα έντομα, δεν εχω βρει κάποια πηγή που να λέει ότι το ΜΟΝ810 εχει τροποποιηθει για να αντέχει περισσότερο round up .

Tru Fenia
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Θα συμφωνήσω! Τα μεταλλαγμένα τρόφιμα από μόνα τους δεν είναι κακά. Το πρόβλημα είναι στις εταιρείες που δημιουργούν τους μεταλλαγμενους σπόρους, όπως η Monsanto, που ουσιαστικά θέλουν να έχουν το μονοπώλιο σε συγκεκριμένα προϊόντα που πάνε πακέτο με τα φυτοφάρμακά τους. Σε ένα δεύτερο επίπεδο, η παραγωγή μεταλλαγμένων προϊόντων χαλάει τις ισορροπίες στη φύση, καθώς τεράστιες εκτάσεις γης απαλλοτριώνονται (βλ.Αμαχονιος) για να καλλιεργούνται συγκεκριμένα είδη. Έτσι μειώνεται η βιοποικιλότητα, ενώ το έδαφος δεν παίρνει τον χρόνο που χρειάζεται για να είναι παλι γόνιμο, λόγω της εκτεταμένης καλλιέργειας στο βωμό της γρήγορης παραγωγής. Τέλος, δίχως να είμαι απολύτως σίγουρη πού το… Διαβάστε περισσότερα »

Μέλος
Δημιουργός Κειμένων
Χρόνια συμμετοχής
Ενθουσιώδης

To MON810 είναι ανθεκτικό στα έντομα και να μην χρειάζονται φυτοφάρμακα.
Ας μην γράφουμε ανυπόστατα πράγματα, ότι το έφτιαξαν για να χρησιμοποιειται περισσότερο roundup.

Είναι διαφορετικο πράγμα η βιοηθική και η θέσπιση κανόνων και μηχανισμών έλεγχου των φαρμακευτικών εταιρειών, και διαφορετικό πράγμα το να διαδίδουμε ανυπόστατες πληροφορίες

Ponemenosspourgitis
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Ενθουσιώδης

Πώς μπορεί όμως η Μονσάντο να προχωρήσει παρά αυτήν την αντίθεση; «Η Μονσάντο είναι μεγάλη, αλλά σε αυτήν την υπόθεση είναι μόνη της. Κανένας οργανισμός δεν θέλει το σιτάρι της, ούτε οι αγρότες, ούτε οι ξένοι καταναλωτές, ούτε οι οικογένειες που αγοράζουν ψωμί και κράκερ. Ποιος το θέλει; Μόνο η Μονσάντο!», λέει ο Κουόλμαν….πηγή καθημερινή. Στον Καναδά που ψάχνω δεν θέλουν μεταλλαγμένα ούτε για αστείο. Αλλά, ίσως θα πρέπει να είμαστε αισιόδοξοι, ως προς την έκβαση τουλάχιστον της συγκεκριμένης μάχης. H Μονσάντο θα δυσκολευτεί να κάμψει την αντίσταση της NFU. H Ενωση Αγροτών του Καναδά έχει αντιμετωπίσει με επιτυχία τον… Διαβάστε περισσότερα »

Μαύρο Γατί
Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Χρόνια συμμετοχής
Up/Down Voter
Ήρωας

“Μα δεν είναι ενάντια στη φύση όλο αυτό;

Τα πάντα στον σύγχρονο τρόπο ζωής μας είναι ενάντια στη φύση.”

Ε ΜΑ ΝΑΙ! Τέλειο άρθρο, τέλειο τέλειο τέλειο.

Τεξανός
Μέλος
Συμμετέχων

Το άρθρο έχει επίσημες πηγές, οπότε δεν τίθεται θέμα «άποψης». Αναρωτιέμαι αν όσοι μιλούν για «άποψη» είναι οι ίδιοι που δεν κάνουν εμβόλια επειδή «έτσι πλουτίζουν οι φαρμακευτικές».

By the way, η Μονσάντο σε τέτοια άρθρα είναι όπως οι Σιωνιστές στις υπόλοιπες θεωρίες συνωμοσίας…

Bourbourita
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Εθισμένος στα Lenoji
Ενθουσιώδης

Με στεναχώρησε πολύ το κείμενο. Η επιστημονική έρευνα δεν είναι ούτε καλή ούτε κακή. Όπως δεν έχει σχέση η Marie Curie με το Τσερνομπίλ και την Χιροσίμα, δεν έχουν σχέση οι γενετιστές με την εξάπλωση των γενετικά τροποποιημένων ειδών. Τα πιθανά προβλήματα βρίσκονται πάντα στις πολιτικές που πλαισιώνουν και οριοθετούν την εφαρμογή των επιστημονικών ευρημάτων. Υπάρχει άφθονη βιβλιογραφία για τις κάκιστες πολιτικές στο συγκεκριμένο θέμα (όπως και πολλά συγγενικά του, για παράδειγμα την χρήση κάποιων φυτοφαρμάκων) με αποτέλεσμα καταδικαστικές αποφάσεις δικαστηρίων. Ναι, ακόμα και εναντίον της Ευρωπαϊκής Αρχής Ασφαλείας Τροφίμων.

δήθεν
Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Up/Down Voter
Χρόνια συμμετοχής
Ειδικός

Τέλειο άρθρο!! Έχω σηκωθεί και χοροπηδάω ειδικά με το κομμάτι “Μα δεν είναι ενάντια στη φύση όλο αυτό;”. Είναι πολύ σημαντικά τέτοια άρθρα την εποχή της δαιμονοποίησης της επιστήμης και της τεχνολογίας, ευχαριστούμε πολύ! Το μόνο που με ανησυχεί σχετικά, είναι πως έχω διαβάσει οτι εταιρείες όπως η Μονσαντο εκμεταλλευονται τους μικροκαλλιεργητες υπερχρεωνοντας τους για τη χρήση των γενετικά μεταλλαγμένων σπόρων, με πολύ δεσμευτικές ρήτρες (πχ δεσμεύοντας τους σπόρους ακόμα και τρίτης γενιάς). Μάλιστα έχει εμπλακεί σε πολλές δικαστικές διαμάχες, σχετικά με επιμόλυνση φυτειών με γενετικά τροποποιημένους σπόρους για τους οποίους μετά ζητούσαν αποζημείωση καθώς είναι πατενταρισμένοι. Αυτό βέβαια δεν… Διαβάστε περισσότερα »