Είναι σύνηθες να αυτοϊκανοποιείται ο άντρας μου;

Ερωτήσεις απαντημένες από την ψυχολόγο Φαίνια Ξανθοπουλίδου.

Με απασχολεί εδώ και καιρό κάτι που ανακάλυψα τυχαία για το σύζυγό μου. Έξι μήνες μετά τη γέννηση του παιδιού μας ανακάλυψα ότι περνά σημαντικό χρόνο βλέποντας πορνό. Έχει περάσει ένας χρόνος και από τότε, προφανώς έχω συζητήσει με τον ίδιο και επίσης συμβουλευτηκα ειδικό. Ο ίδιος αρνήθηκε ότι βλέπει, παρά το ότι οι εν λόγω ιστοσελίδες βρίσκονταν στο ιστορικό του κοινού μας υπολογιστή στο σπίτι ( γεγονός που δεν έθιξα περεταίρω για να μην τον κάνω να νιωσει άσχημα). Ο ειδικός μου είπε ότι θα βοηθηθεί κάνοντας ψυχοθεραπεία και ότι ο δικός μου ρόλος είναι να τον προτρέψω να επισκεφθεί ειδικό. Δεν δέχθηκε ούτε τη συμβολή ειδικού, ούτε παραδέχθηκε το χρόνο που αφιέρωνε στο πορνό. Περνώντας ο καιρός η κατάσταση βελτιώθηκε και σε επίπεδο επικοινωνίας μεταξύ μας και στις μεταξύ μας επαφές. Πρόσφατα όμως αντιλήφθηκα πάλι ότι αυτοικανοποιείται στο μπάνιο βλέποντας κάτι στο κινητό ενώ εγώ και το παιδί παίζουμε στο χώρο μπροστά απ το μπάνιο που βρίσκεται το καθιστικό ( η πόρτα δεν κλείνει καλά και δημιουργείται μια χαραμάδα). Η ερώτηση μου είναι η εξης: πως πρέπει να το χειριστώ για να τον πλησιάσω και να πάρω κάποιες απαντήσεις για το πορνό και τη θέση που αυτό καταλαμβάνει στη ζωή του? Λείπει πολλές ώρες στο γραφείο, παραμένει συχνά έως πολύ αργά ενώ οι συνάδελφοι έχουν φύγει, γεγονός που μου δημιουργεί σκέψεις και ανησυχία για το τι πραγματικά συμβαίνει. Κάποτε πριν παντρευτούμε, 7 χρόνια πριν, μου είχε πει πως η παρακολούθηση πορνό δεν τον ενδιαφέρει, κοινώς όλα αυτά τα χρόνια δεν το ήξερα και το ανακάλυψα τυχαία. Είναι κάτι σύνηθες η χρήζει άλλου είδους διαχείρισης ? Ευχαριστώ.

 

Η αυτοϊκανοποίηση είναι εννοείται κάτι πάρα πολύ σύνηθες. Το πως αυτοϊκανοποιείται ο καθένας δεν είναι κάτι στάνταρντ, άλλοι χρησιμοποιούν πορνογραφικό υλικό, άλλοι τη φαντασία τους.

Το παράδοξο σε αυτό που αναφέρεις είναι το γιατί ο σύζυγος σου αρνείται ότι αυτοϊκανοποιείται με τη χρήση πορνογραφικού υλικού, και όχι η πράξη αυτή καθ’ αυτή. Η μη παραδοχή είναι που δείχνει πως κάτι μπορεί να είναι δυσλειτουργικό στη μεταξύ σας επικοινωνία.

Ρωτάς πως πρέπει να το χειριστείς ώστε να πάρεις απαντήσεις. Η μη κριτική διάθεση από μεριάς σου καθόλη τη διάρκεια της συζήτησης είναι το πιο σημαντικό. Όποιος και αν είναι ο λόγος που ο σύζυγος σου το κάνει, σαν πράξη δεν είναι μεμπτή, είναι κάτι πάρα πολύ συνηθισμένο.

Από την άλλη ο σύζυγος σου μπορεί να μην θέλει να μοιραστεί αυτή του τη δραστηριότητα, για λόγους δικούς του. Μπορεί να αισθάνεται ενοχές ή συστολή. Αν αυτό ισχύει, είναι κάτι που θα πρέπει να προσπαθήσεις να το σεβαστείς.

Ακολουθήστε την Α,ΜΠΑ; στο Google News

in

Αξιολογήστε το άρθρο

18 points
Upvote Downvote

25
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Παρακαλούμε Συνδεθείτε για να σχολιάσετε
14 Θέματα σχολίων
11 Απαντήσεις θεμάτων
6 Ακόλουθοι
 
Με τις περισσότερες αντιδράσεις
Δημοφιλέστερο θέμα σχολίου
22 Συντάκτες σχολίων
Mr MazislalalaxrusaAgrioloyloydoI_am_the_law Πρόσφατοι συντάκτες σχολίων
  Εγγραφείτε  
νεότερα παλαιότερα δημοφιλέστερα
Ειδοποίηση για
Το_κοτσύφι
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συνεργάτης

Παιδιά που λέτε εγώ είχα ΣΟΚΑΡΙΣΤΕΙ οταν συνειδητοποίησα ότι υπάρχουν άνθρωποι σαν τη γραφουσα και το σύζυγό της, που δεν είναι ακραία χριστιανοί η κάτι ανάλογο που να το δικαιολογεί, και έχουν περίπου ίδια στάση. Δεν το λέω κοροϊδευτικά για αυτούς, αλλά μου κάνει τρομερη εντύπωση ότι μεγάλοι άνθρωποι, με ερωτική σχέση μεταξύ τους έχουν αυτή τη συμπεριφορά σε σχέση με τον αυνανισμό. Η κοπέλα κάνει σαν να πάσχει αυτός ίσως από καμία ψυχασθένεια και αυτός το αρνειται λες και τον ρώτησε αν έχει στοκαρει πτώματα στο μπάνιο. Χωρίς αυτό να σημαίνει ότι είναι υποχρεωτικό να αυνανίζεται κάποιος ή να… Διαβάστε περισσότερα »

Mafalda
Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Χρόνια συμμετοχής
Up/Down Voter
Δημιουργός Κειμένων
Ειδικός

Ασ’τα, κοτσύφι, κι εγώ το ίδιο, μέχρι που ανακάλυψα πολλούς με την ίδια στάση. Έχω φίλες που περήφανα δηλώνουν ότι ο δικός τους δεν αυνανίζεται, λες και είναι κανά έγκλημα ξερωγώ – πού να τολμήσω να ρωτήσω αν αυνανίζονται οι ίδιες.

Εντωμεταξύ γράφει ότι και ο ειδικός του πρότεινε ψυχοθεραπεία. Μα τώρα σοβαρά; Για το πορνό;

Το μόνο που με ανησυχεί στην ερώτηση είναι ότι φαίνεται γενικά να μην έχει εμπιστοσύνη στον άντρα της, βλέπε αναφορά στις υπερωρίες του. Α, και η πόρτα που δεν κλείνει καλά.

Το_κοτσύφι
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συνεργάτης

Μα κι εμένα αυτό με τρελαίνει. Οκ δε θες να μοιραστείς με τη φίλη σου λεπτομέρειες, συμφωνώ δεν υπάρχει λόγος αν και πολλοί/πολλές είναι ανετοι και μια χαρά μπορεί να το σχολιάσουν και αυτο. Αλλά να το θεωρείς και προβληματικό; Επίσης όντως σε αυτές τις περιπτώσεις ο γυναικείος αυνανισμός είναι (ή θελουνε να μας πείσουν ότι για αυτές ειναι) άγνωστη έννοια. Μόνο οι ΑΝΤΡΗΔΕΣ τα κάνουν αυτά τα αισχη κι αυτό μόνο άμα είναι με καμία που δεν τους ικανοποιεί. Νομίζω ότι αυτές οι γυναίκες βασικά θεωρούν τον αυνανισμό του συντρόφου τους προσωπική αποτυχία. Ότι δεν τον καλύπτουν όπως θα… Διαβάστε περισσότερα »

I_am_the_law
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Εθισμένος στα Lenoji
Up/Down Voter
Ειδικός

Και πληρώνει το αφεντικό και τις υπερωρίες φαντάζομαι. Και θα λέει μετά “γ@#%%μαι στη δουλειά ο κύριος. Αμ δε, φίλε μου.

Πέρα από την πλάκα, αυτό καθ’αυτό δεν λέει κάτι, αλλά αν ο τύπος το έχει κάνει σύστημα και αποστασιοποιείται από την οικογενειακή και σεξουαλική ζωή, υπάρχει κρίση στη σχέση.

κ@λυψω
Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Χρόνια συμμετοχής
Ενθουσιώδης

Εμένα με σόκαρε περισσότερο ο ειδικός που της είπε να προτρέψει το σύζυγο να κάνει ψυχοθεραπεία σε ειδικό για να βελτιωθεί η κατάστασή του! (αντί να τη στείλει αυτή για ψυχοθεραπεία)

Agrioloyloydo
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Δημιουργός Κειμένων
Συμμετέχων

Πάντως και εμένα μου φαίνεται πολύ αστείο και περίεργο που άνθρωποι μεγάλοι, εννοώ Σ έλα πιο ηλικία μετά τα 20 ενοχοποιούν ακόμα τον αυνανισμό και τους φαίνεται τοοοοσο ανάρμοστο να συμβαίνει σε μια σχέση ποσό μάλλον σε γάμο ποσό μάλλον με παιδί να παίζει.
Αγαπητή γράφουσα, ο άντρας σου μπορει να έχει κάποιες φαντασιώσεις που να μη μπορεις να ικανοποιήσεις, δεν είναι κακό. Αλλά επιχείρησε να το συζητήσετε χωρίς να έχεις επικριτικό ύφος. Δοκιμάστε να δείτε και μαζί επίσης.
Πάντως και εμένα αν με ανησυχούσε κάτι θα ήταν κάποια υποβόσκουσα εξάρτηση ή το γεγονός πως το αρνειται κατηγορηματικά.

Louk Ritia
Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Up/Down Voter
Χρόνια συμμετοχής
Επιβεβαιωμένος Χρήστης
Δημιουργός Κειμένων
Ειδικός

Φοβάμαι ότι ο άνθρωπος αρνείται να το παραδεχτεί γιατί αν ανοίγεις συζήτηση μαζί του με το ίδιο άτιτιουντ που γράφεις εδώ, ίσως τρομοκρατείται. Και ο ειδικός σου είπε ότι ο άντρας σου πρέπει να δει ειδικό; Επειδή αυνανίζεται; Πρέπει ν’ αλλάξεις ειδικό. Γενικώς μου χτυπάνε πολλά καμπανάκια για τη μεταξύ σας σχέση, μάλλον για τη μεταξύ σας επικοινωνία όπως είπε και η Φαίνια.

Wolfcry
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Ενθουσιώδης

Θεωρώ πως είναι φυσιολογικό για οποιονδήποτε άνθρωπο να αυτοϊκανοποιείται. Υποθέτω ότι ο καθένας το κάνει για τους δικούς του λόγους. Εγώ, π.χ., ανήκω στην κατηγορία εκείνων που χρησιμοποιούν κυρίως τη φαντασία τους, και πιο σπάνια την παρακολούθηση γυμνού. Μπορεί να έγινε κάτι στην καθημερινότητά μου που μου διέγειρε για διάφορους λόγους τη φαντασία μου. Μπορεί να θυμηθώ κάποια παλαιότερη και πιο ασυνήθιστη εμπειρία μου, όπως το pegging. Μπορεί να πέρασα πολύ ωραία και ερωτικά με τη σύζυγό μου την προηγούμενη μέρα και να το σκέφτομαι. Ή να μου δώσει τροφή και ιδέες για το τι θα κάνουμε την επόμενη φορά.… Διαβάστε περισσότερα »

acantholimon
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Up/Down Voter
Εθισμένος στα Lenoji
Ειδικός

Νομίζω,ότι η ερώτηση δε διαβάστηκε σωστά.Το πρόσωπο της ερώτησης δεν αναφέρεται μόνο στην παρακολούθηση πορνό για αυτοϊκανοποίηση γενικά.Μιλάει και για το χρόνο,που αφιερώνεται από το σύζυγο σε αυτή τη δραστηριότητα.Αυτό δεν είναι ένα θέμα;Η γυναίκα του υποπτεύεται,ότι μένει παραπάνω στη δουλειά ακριβώς για αυτό.Τον έχει δει να το κάνει στο σπίτι σε μέρος και σε στιγμή,που δε διασφαλίζει κάποια ιδιωτικότητα.Είμαι εγώ η περίεργη,που αισθάνομαι άβολα με το περιστατικό ο άλλος να αυνανίζεται τη στιγμή,που ακούγονται ακριβώς δίπλα να παίζουν μάνα και παιδί;Υπήρχε τόση ανάγκη εκτόνωσης εκείνη τη στιγμή;Το γεγονός,ότι ο σύζυγος δεν παραδέχεται ούτε την παρακολούθηση ούτε την ώρα που… Διαβάστε περισσότερα »

aeromango
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Συμφωνώ μαζι σου, κι εγω τετοιο vibe πηρα απο την ερωτηση. Υπαρχει και μη υγιης σχεση με τον αυνανισμο, και το να σου γινεται εμμονη ωστε να μενεις παραπανω στη δουλεια για να το κανεις ή να αυνανιζεσαι στην τουαλετα η οποια δεν κλεινει καλα και απο εξω ακους τις χαρουμενες φωνουλες των παιδιων σου νομιζω εμπιπτει σε αυτη την κατηγορια. Πιστευω πως για να προτεινει ο ειδικος ψυχοθεραπεια στο συζυγο ισως να μιλαμε και για εθισμο. Σε καθε περιπτωση εννοειται πως ειναι απολύτως οκ και υγιες να αυτοικανοποιειται καποιος που βρισκεται σε σχεση η σε γαμο, αρκει αυτο να… Διαβάστε περισσότερα »

acantholimon
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Up/Down Voter
Εθισμένος στα Lenoji
Ειδικός

Ε,ναι,δεν είναι κάτι περίεργο ή μεμπτό,να κάνεις και σόλο το κέφι σου.Αλλά μας δίνονται και στοιχεία,που προκαλούν ερωτηματικά.

Lobelia
Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Χρόνια συμμετοχής
Up/Down Voter
Ενθουσιώδης

Και εγώ μπερδεύτηκα από τα σχόλια γιατί κάτι τέτοιο κατάλαβα, δεν λέει επίσης πως είναι η σεξουαλική τους ζωή…Δηλαδή όλα καλά μεταξύ τους και απλά ανακάλυψε τον αυνανισμό και σοκαριστηκε ή η σεξουαλική τους ζωή είναι ανύπαρκτη και προτιμάει τον αυνανισμό από την γυναίκα του…εκεί θα έλεγα εγώ ότι θα υπήρχε θεματαρα…

acantholimon
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Up/Down Voter
Εθισμένος στα Lenoji
Ειδικός

Ίσως να είχε ατονίσει το μεταξύ τους παιχνίδι λόγω εγκυμοσύνης και τους πρώτους μήνες με το παιδί,που όλα είναι αγχωτικά και κουραστικά.Κάπως τώρα που μπαίνουν τα πράγματα σε μια σειρά,ίσως να άρχισε,να δίνει περισσότερη σημασία και να ανακαλύπτει διάφορα.Υποθέτω βέβαια.Δε μας λέει κάτι.

Λουλουδι
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Συγγνώμη, αλλά όλο σου το κείμενο βγάζει τεράστια επικριτικότητα, τόσο προς την πράξη του αυνανισμού αλλά και προς το πορνό συγκεκριμένα. Δεν ξέρω τι σε ενοχλεί περισσότερο, εικάζω η παρακολούθηση πορνογραφίας, αλλά όπως και να χει δεν αλλάζει πολύ η απάντηση μου. Η Φαινια αναρωτιέται γιατί ο σύζυγος σου αρνείται ότι αυτοϊκανοποιείται ,αλλά εμένα από την εντύπωση που μου δίνεις δεν μου κάνει παράξενο ότι δεν μπορεί να σου μιλήσει ειλικρινά για το ζήτημα. Σου φαίνεται τόσο παράξενο οτι περνούσε αυξημένο χρόνο παρακολουθώντας πορνό την περίοδο που το παιδί σας ήταν βρέφος και λογικά η σεξουαλική σας σχέση είχε περάσει… Διαβάστε περισσότερα »

Μέλος
Up/Down Voter
Εθισμένος στα Lenoji
Χρόνια συμμετοχής
Δημιουργός Κειμένων
Ήρωας

Αυτό που με ενοχλεί πάρα πολύ σε μια τέτοια κατάσταση είναι το να πιστεύει ο άντρας ότι το πορνό και οι γυναίκες που παίζουν σε αυτό είναι κάτι “βρώμικο” και κατάλληλο για να απολαύσει “προχωρήμενες καταστάσεις” , ενώ αντίθετα η γυναίκα του είναι η “αγία” με την οποία θα κάνει μόνο τρυφερό σεξ. Είναι το γνωστό δίπολο: αγία – πόρνη, το οποίο είναι φυσικά μισογυνίστικο.
Γενικά, πιστεύω ότι πολλές φορές σε ένα γάμο ο άντρας υποτιμά την σεξουαλικότητα της γυναίκας και αυτό μπορεί να δημιουργήσει πρόβλημα που μπορεί σταδιακά να οδηγήσει μέχρι και στο διαζύγιο.

Aloutero
Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Up/Down Voter
Χρόνια συμμετοχής
Ειδικός

Είναι τόσο γενική, χαώδης και μπουρλοτιέρα η απάντηση σου, που δεν ξέρω από πού να την πιάσω. Από το πορνό έφτασες στο γεγονός ότι συχνά στο γάμο ο άντρας υποτιμά τη σεξουαλικότητα της γυναίκας και μπουμ! Διαζύγιο! Το πορνό που δεν περιλαμβάνει ανήλικα, ζώα, βιασμούς κ.λπ. δεν είναι κάτι παραπάνω από οπτικοποίηση κάποιων φαντασιώσεων. Οι φαντασιώσεις ενώ σε διεγείρουν, δεν είναι καθόλου απαραίτητο να τις θες και στην πραγματική σου ζωή. Πολλες γυναίκες φαντασιωνονται ότι είναι πόρνες και ότι οι πελάτες περιμένουν έξω από την πόρτα. Αυτό δεν σημαίνει ότι κατά βάθος ψάχνουν έναν οίκο ανοχής να τρυπώσουν. Η αυτοικανοποιηση… Διαβάστε περισσότερα »

Bourbourita
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Εθισμένος στα Lenoji
Ενθουσιώδης

Μου θύμισες περιστατικό στη δουλειά πριν πολλά χρόνια. Άντρας συνάδελφος είπε μια μπούρδα για το πορνό νομίζοντας και ελπίζοντας πως θα σοκάρει τις γυναίκες της ομάδας. Όλες του είπαμε με φυσικότητα πως έχουμε δει. Κάποια τον ρώτησε αν πίστευε πως οι κοπέλες που είχε στο παρελθόν δεν αυτοϊκανοποιούνταν, με πορνό ή χωρίς. Ναι, αυτό πίστευε και μας ζήτησε να σταματήσουμε γιατί σιχάθηκε. Σιχάθηκε! Αμφιβάλλω αν ο συγκεκριμένος κατάλαβε το παραμικρό, πάντως δήθεν σοκαριστικές εξυπνάδες για σεξ και πορνό δεν ξαναείπε μπροστά μας. Κάτι ήταν κι αυτό.

Hliokameni@!
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Γιατί ρε κούκλα μου δεν του λες να δείτε Και μαζί να πάρετε και ιδέες; δεν είναι κακό το πορνό ! Ότι κάνετε κι εσείς στο κρεβάτι σας Αυτά κάνουν και οι άνθρωποι στα περισσότερα βίντεο στις σελίδες πορνό (εκτός από κάτι περίεργες στάσεις που αν δεν είσαι ευλύγιστος άστο) , Να μου λεγες ότι τον έπιασες να φτιάχνεται με βίντεο κτηνοβασίας και να σου ζητάει μετά περίεργα πράγματα με άλογα να το καταλάβω ! Μάλλον εσυ θα πρεπε να ξεπεράσεις τα ταμπού σου με βοήθεια ! Δεν είναι μεμπτό αυτό που κάνει , ούτε σημαίνει απαραίτητα ότι δεν σε… Διαβάστε περισσότερα »

βλαχάκι(το)
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Επιβεβαιωμένος Χρήστης
Συνεργάτης

H αυτοϊκανοποίηση είναι κάτι το πολύ σύνηθες αλλά είναι κάτι διαφορετικό από τον εθισμό στο πορνό. Και, ναι, δεν νομίζω ότι είναι ωραίο να σκοντάφτεις πάνω στο πορνοιστορικό του άλλου στο κοινό pc, ούτε εσύ να τρέχεις σαν τον λευκό σίφουνα και ο άλλος να ξέρεις ότι βαράει μαλακία στο δίπλα δωμάτιο χαζεύοντας στο κινητό και όπως και εσύ λες λείπει τόσες πολλές ώρες και δεν ξέρεις τι κάνει. Απ’ την άλλη μπορεί στον σύζυγο να του σηκώνεται 15 φορές την μέρα, ε… δεν μπορεί να σε επιβαρύνει προφανώς με τα σωματικά του. Απλά να σημειώσω ότι μου φαίνεται κατάτι… Διαβάστε περισσότερα »

Luffy
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Δες τη θετική πλευρά των πραγμάτων. Δουλεύουν όλα ρολόι

mm
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συνεργάτης

Μήπως να φτιάξετε την πόρτα του μπάνιου και να το ξεχάσετε; Δεν το λέω ειρωνικά, ειλικρινά καταλαβαίνω ότι η σεξουαλικότητα του κάθε ανθρώπου έχει διαφορετικά όρια και ακόμα και αν είσαι παντρεμένος με κάποιον δεν σημαίνει ότι συμβαδίζετε 100% σε όλα. Όταν όμως μπορούμε να δεχτούμε ότι ο/η σύζυγός μπορεί να περνάει 15 λεπτά στο μπάνιο χέζοντας, ας πούμε ότι κάνει αυτό και ας το ξεχάσουμε. Και τα δύο εξίσου φυσικές λειτουργίες είναι και αν δεν προκαλούν πρακτικά προβλήματα (βλ. έχει καταλάβει το μπάνιο για ώρες, ή το αφήνει βρόμικο) δεν υπάρχει λόγος να ανακοινώνονται ή να συζητιούνται με τους… Διαβάστε περισσότερα »